Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nierówne granie po renowacji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nierówne granie po renowacji

Witam forumowiczów po 20 latach nieobecności - niestety z nowego konta bo do starego nie mogę odzyskać dostępu :)

No i właśnie po 20 latach postanowiłem odnowić przede wszystkim na zewnątrz a i przy okazji wewnątrz moje kolumny DIY (zmodyfikowany projekt Yoshiego na bazie 2 x tvm Arn 150-03/4 i audax TW025A0.
    Po wszystkim jedna z kolumn gra zgodnie z oczekiwaniami a druga kolumna wyraźnie ciszej, szczególnie w sekcji wysokich tonów ale sekcja midbass też wydaje się gra gorzej.

​​​​​​Z elementów mogących wpływać na dźwięk to wymieniłem okablowanie wewnątrz, wszystkie kondensatory na zwrotnicy, jeden rezystor w sekcji wysokich tonów oraz rodzaj wytłumienia.

I pytanie za 100 punktów, gdzie szukać przyczyn?
    ​​​Jakieś sugestie? Wolę najpierw zapytać się tutaj Was niż rozbierać wszystko i szukać nie wiadomo czego..

Wzmacniacz odpada, kupiłem nowy bo i tak już wypadało zmienić 35 letniego technicsa.
    Last edited by grabixon; 05.02.2025, 20:10.

Po nitce do kłębka.
    Najpierw sprawdzasz czy wzmacniacz sprawny (oba kanały grają tak samo, pozamieniaj kolumny miejscami. źródło również sprawdź), później czy same głośniki sprawne.
    TVM bezpośrednio do wzmacniacza, a Audaxy przez kondensator.
    Później po kolei każdy z elementów zwrotnicy.
    Jak nie masz miernika to TVM może posłużyć jako tester.
    Podłączasz między wzmacniacz a głośnik element i słuchasz.
    Jeśli któryś z elementów zagra inaczej, no to bingo.
    A jak nie, to pozostają kable, terminale i ogólnie połączenia lutowane.

Nic innego nie wymyślisz, musisz wszystko sprawdzić.
    Last edited by marian; 05.02.2025, 20:52.

Skomentuj

Takie trochę głupie, ale miałem dwa razy coś takiego(choć raczej przy składaniu). Raz - zły lut/konektor, nie pamiętam. Drugi raz - czeski błąd, kupiony zły rezystor ale pomyłka typu 47R zamiast 4R7. Ale raczej strzelałbym w jakiś zimny lut/złe połączenie(dwukrotnie przerabialem, nawet składając wzmacniacz słuchawkowy w zeszłym miesiąc, wtyk w konektorze wystarczyło poprawić).

Skomentuj

Warto sprawdzić czy drajwery są przylutowane w odpowiedniej "fazie".

Skomentuj

Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.
          Mam pierwszego podejrzanego - niedziałający wysokotonowy audax.
          Czy jeżeli on jest padnięty to czy przez niego mógł iść osłabiony sygnał na TVM, że grały słabiej? Jak podłączam TVMy bezpośrednio do wzmacniacza to wydaje się, że grają w porządku.

Edit: audax naprawiony, mikrodrucik odpadł od bieguna +, udało się go jakoś dolutować, złożyć wszystko do kupy i gra jak trzeba
          Last edited by grabixon; 06.02.2025, 18:54.

Skomentuj

Czaruję...
          X