Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobienie peerlsa HDS 180exl+vifa xt25tg

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobienie peerlsa HDS 180exl+vifa xt25tg

Witam
    Serdecznie bardzo dawno temu z dużą pomocą kolegi Paweł S zbudowałem komplet 5 szt kolumn na ww przetwornikach
    Służyły przez cały czas do kina
    Były to 2 szt podlogowek centralny oraz 2 monitory
    Teraz chciał bym z tego zrobić 2,5 drogi i zrezygnować z kina
    Przetworniki są tylko problem ze zwrotnicami które zrobił Paweł czy jest ktoś w stanie mi je przerobić pod takie 2,5way wiem że są gotowe schematy tych zwrotnic ale ja jestem za słaby na to

Planuje zbudować jakoś wzmacniacz do tego na L25D może coś innego czas pokaże .

Tylko pytanie co lepiej zrobić kupić nowe przetworniki i budować 3 drogi czy przerabiać te co mam na 2,5way

Obudowy mają jakieś 20 litrów nie pamiętam już dokładnie ,dolna część jest oddzielona i wsypany piasek wiec kolumna waży jakieś 35kg

Tak wygląda zwrotnica centralnego
    Oraz zdjęcie znalezione w sieci jak wygląda 2,5way
    Wiem że jest to konstrukcja akustyka w tamtych czasach gotowe kolumny kosztowały sporo i nich

Ponizej zdjęcia jak to teraz wygląda

Załączone pliki
    Last edited by AudiA4x4; 23.03.2025, 12:08.

Te kolumny ze zdjęcia znalezionego w sieci, to ta konstrukcja:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...na-konstrukcja

Czy ja bym przerabiał?
    Dla mnie musiały by bardzo dobrze grać w tej postaci w jakiej są teraz, bo charakter dźwięku po przeróbce za bardzo się nie zmieni, jedynie będzie więcej basu.

Last edited by marian; 23.03.2025, 12:30.

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odzew, czyli co nie warto się w to bawić ?

Kurcze to teraz zgłupiałem

Skomentuj

Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia tych głośników, to można się skusić na 2.5 way, ale to będzie wymagało wykonanie zupełnie nowego projektu, pomiarów i nowej zwrotnicy. Możesz też zastanowić się nad wersją MTM, dla której zwrotnica będzie nieco prostsza i tańsza od 2.5 way.

Skomentuj

Czaruję...
        X