Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klon - Coopland CSA28

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klon - Coopland CSA28

Przyszła mi ochota (nie wiem skąd... ale jednak przyszła) aby poskładać PCB do klona, kupioną od kolegi ref1978 jakieś 9 lat temu!. Mam wykaz podzespołów, ale nie mam do tego schematu. Może któryś z forumowiczów poskładał takowy, albo dysponuje jakąkolwiek dokumentacją i zechce się podzielić? Wstrzymałem na ten moment prace, ponieważ okazało się, że są podwójne numeracje elementów, a na dodatek footprinty nie do końca zgadzają mi się z opisami elementów - wolę więc najpierw temat wyjaśnić. Niestety forumowicz ref1978 już nie zagląda na nasze forum, więc pisanie do Niego sensu wielkiego nie ma zapewne :(

To praktycznie ten sam model:
    https://elektrotanya.com/copland_csa.../download.html
    Last edited by jjurek; 19.04.2025, 17:51.

Skomentuj

Twoje PCB ma miejsce na wlutowanie drugiej pary tranzystorów mocy? Zastanawiam się dlaczego producent jej tak nie montował....Problemy ze stabilnością?
      Ciekawostka- dzwięk w tym wzmaku jest " barwiony" w przedwzmacniaczu a nie na wejściowej, lampie.
      Daawno temu grzebałem w fabrycznym.
      Last edited by jjurek; 19.04.2025, 18:00.

Skomentuj

Gdyby ktoś miał "wolną" PCB- chętnie przygarnę.

Skomentuj

Zamieszczone przez jjurek Zobacz posta
          Twoje PCB ma miejsce na wlutowanie drugiej pary tranzystorów mocy? Zastanawiam się dlaczego producent jej tak nie montował....Problemy ze stabilnością?
          Ciekawostka- dzwięk w tym wzmaku jest " barwiony" w przedwzmacniaczu a nie na wejściowej, lampie.
          Daawno temu grzebałem w fabrycznym.

Ano nie mam miejsca dla drugiej pary. Swoją drogą to trochę "paściaty" wzmacniacz i druga para pewnie niewiele by zmieniła.
          Mam tą serwisówke, ale ma drobne błędy, nie jestem pewien czy można jej zaufać. Przykładowo "ten wzmacniacz zgodnie ze schematem ma zerową moc wyjściową" Nie podano tez C5/C105 i nie ma gwarancji że producent nie wyciął jakiegoś numeru z wartościami.

To wszystko do przeskoczenia, ale pomyślałem, że ktoś może już to przerabiał i będzie zwyczajnie prościej.

Niestety nie mam drugiej PCB, więc tutaj nie pomogę, ale jak masz ochotę ją narysować, to mogę ją zwymiarować - w sensie rozmieszczenie elementów, bo obrys już zwymiarowany (obudowę trzeba narysować przecież).

Miłego.
          Irek.N.

Skomentuj

Czaruję...