Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A teraz ZAXA, -kolumny na scanspeak'ach-

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A teraz ZAXA, -kolumny na scanspeak'ach-

Witam wszystkich ! Pragnę zaprezentować mój projekt który ma się już ku końcowi...
    Kolumny buduję znajomemu i jest to własny projekt mający korzenie w paru różnych znanych konstrukcjach, które były tylko inspiracją...

W obudowach zagrają SCANSPEAK'I:
    - D2904/710003
    - 15W/8531 K00 x2

w krótce więcej szczegółów...
    Pozdrawiam ZAXA

[ Dodano: 2008-04-08, 01:04 ]
    ...jak tu wstawić fotki ... :-( popracuję nad tym ;-) i pokażę

No to dużo informacji jak na początek :wink: ...czekamy na finish byle nie za długo

Skomentuj

[ Dodano: 2008-04-08, 01:42 ]

[ Dodano: 2008-04-08, 01:49 ]
      Obudowa będzie lakierowana na czarnym lakierem "fortepianowym" a całość stanie na marmurowych płytach (forrest brown) i oczywiście kolcach. Drewniane (dębowe) detale pozostaną w tym kolorze, zostaną tylko pokryte lakierem bezbarwnym.

Jest to konstrukja 2 drożna. Głośniki średnio-nisko tonowe są umieszczone w osobnych komorach. Obudowa z MDFu 25 i 22mm. pochylona jest pod kątem 7stopni.

[ Dodano: 2008-04-08, 01:57 ]

[ Dodano: 2008-04-08, 02:03 ]
      We zwrotnicach wyłącznie cewki taśmowe i kondensatory Mundorfa (w sekcji wysokotonowej)

[ Dodano: 2008-04-08, 02:10 ]
      Okablowanie wewnętzne AUDIOQUEST TYPE 8.

[ Dodano: 2008-04-08, 02:34 ]

Skomentuj

ZAXA, na poczatek mala uwaga - tutaj pokazujemy SKONCZONE konstrukcje!

ale ze wyjatkowo udana to moze moderatorzy niewywala tematu...

Zamieszczone przez ZAXA
        Drewniane (dębowe) detale pozostaną w tym kolorze, zostaną tylko pokryte lakierem bezbarwnym.
        czym je zabejcowales? bo przeciez dab jest jasniejszy...
        poszczegolne deski sam kleiles czy juz cos takoego kupiles? bo wide ladne palaczenia desek
        Zamieszczone przez ZAXA
        We zwrotnicach wyłącznie cewki taśmowe i kondensatory Mundorfa (w sekcji wysokotonowej)
        a juz chcialem pisac ze tam widze tez jantzeny :P

te wystajace z tylu zaokraglenia recznie robiles czy tez sklejone plyty na tokarke wrzuciles?

Skomentuj

kurde sprzedalem kolumny podlogowe bo to byly turmny....ale te budy lamia moj stereotyp....mistrzostwo swiata...musze przemyslec budy do monitorkow :roll:

Skomentuj

No faktycznie jest na co czekać :) chociaż ja wole proste ładnie wykonane skrzynki, to przyznam że lekko szczęka mi opadła. Powiedz czy robiłes sam czy korzystałeś z usług jakiejś stolarni

Skomentuj

- drewniane "detale" (boczki i kopułka)- zakupiliśmy tarcice dębową i po heblowaniu, pocięciu na paski około 7 cm. można było posklejać i przyciąć w odpowiednią formę.

- Kopułka - robione były obie na raz. To też sklejka paru warstw dębowych klepek.

- Zaokrąglony tył to sklejone 3 płyty MDF obrobione na tokarce.

- Zarówno boczki jak i kopułka były lekko bejcowane by uzyskać pożądany kolor, czekają teraz na malowanie lakierem bezbarwnym.

- Aaa co do zdjęcia elementów zwrotnicy to fakt leżą też i Jantzeny...bo jest to wycinek większej fotki elementów do 3 różnych par kolumn, które akurat z mozołem po 2 latach kończę aqrat w jednym czasie :-) Znajomi mnie pogonili i się wziąłem...
              Moje prywatne pokażę wkrótce bo już grają choć bez lakieru...

[ Dodano: 2008-04-08, 12:13 ]
              - W wykonaniu musieliśmy posiłkować się pomocą naszego genialnego stolarza Rafała ! Większość konstrukcji udawało się zrobić i wykończyć samemu ale nie tym razem ;-)

- A co do skończenia to jak bym się sprężył to w ciągu 12h mogły by zagrać...

[ Dodano: 2008-04-08, 12:24 ]
              OK przepraszam moderatorów za to że umieszczam nieskończone konstrukcje ale nie mogłem się powstrzymać po roku od postawienia pierwszych kresek na papierze...

Skomentuj

to czekamy na fotki wszystkich konstrukcji:)

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Temat przenoszę do akustyki, gdy kolumny będą w 100% gotowe proszę je tu zamieścić , wraz z możliwie dużą liczbą zdjęć (bo jest na co popatrzeć :) ) oraz bogatym w szczegóły i detale opisem :)
                  Pozdrawiam
                  Takero

Skomentuj

wlasnie tak sobie wyobrazalem moje przyszle podlogowki :) cos na ten wzor mam juz w 50% skonczonego suba, nie moge sie przestac patrzec na te fotki ..... :mrgreen:

Skomentuj

ZAXA, jak toczyliscie tyly to trzeba bylo odrazu na frezarke je wrzucic i zrobic plynne przejscie do "nizszego poziomu"

widze ze kopolka to jeden toczony element przeciety na pol... ale w takim razie dlaczego otwor jest wycinany wyrzynarka??

Skomentuj

Toczony toczony ale były pewne problemy i wątpliwości więc środek był między innymi dłutowany ;-D Dla mocowania i tak nic to nie zmienia a aspekt wizualny wnętrzności i tak nie jest ważny ;-)
                        Myślę że na weekend już zagrają ! Na razie bez lakieru bo czekamy na powrót do jednego zakładu lakierniczego człowieka, który wie jak je dobrze polakierować. Zjadłem już zęby na lakiernikach którzy lakierowali mi kolumny myśląć że drewno/MDF zachowa się jak blacha...a tu niespodzianka i widać łączeia bo spuchły... Ale...odpowiednio nałożony szpachel w sprayu daje rade ! i to za pół ceny poprzednich lakierników-partaczy...
                        A w raz z powyższymi kolumnami pujdą moje (te przypominam dla znajomego (pozdrawiam Marcin-CH !)), które robie już od 2 lat i skończyć nie moge... Grają już od paru dni też na razie bez lakieru. Więc pójdą jednym rzutem !

[ Dodano: 2008-04-08, 23:12 ]

To moje prywatne na VIFie i Tonsilkach

Skomentuj

ile takie lakierowanie wychodzi ? moznaby Ci podrzucic do lakierowania ?

Skomentuj

ZAXA, mam bardzo wazne pytanie, jaka dokladnie bejca uzyskales taki odcien? bym bym bardzo wdzieczny za odpowiedz

Skomentuj

Podam tą bejce jak się do niej dokopie ...myślę że jeszcze dziś !

Skomentuj

ma ktos moze pomysl jaka to moze byc bejca? zalezy mi wlasnie na takim kolorku - mam dechy debowe do bejcowania, pomocy :)

Skomentuj

Jest BEJCA :-D w końcu odnaleziona... Awięc: kolor to JATOBA 307 Marki SYNTILOR Przepraszam że tyle to trwalo...

Skomentuj

dzieki wielkie!!! tylko jeszcze powiedz gdzie to mozna dostac :mrgreen: a moze masz jakas butleczke do odsprzedazy ? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAXA
                                      kolor to JATOBA
                                      :lol: mam taki fornir - nawet bym tego nie skojazyl

Skomentuj

Czaruję...
                                      X