Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

arz w tubie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

arz w tubie?

Wiatm wszyskich!
    Planuje zrobic sobie do pokoju kolumienki na Tesli ARZ. :mrgreen:
    http://allegro.pl/item338742442_glos...asmowy_fv.html
    Poczatkowo rozwazałem CLOSED ale czytajac forum znalazłem dzieło niejakiego LukaszaN [topic:"One way ARZ6608 by LukaszN"]. Przekonały namie opinine ze ten przetwornik swietnie sprawdza sie np w solówkach gitarowych, srednica do której chyba sie nie da przyczepic no i aspekt ceny[30zł/szt. :grin: ]... Wiec mysle ze zaspokoiło by to zupełnie moje oczekiwania. Wiem ze bez suba sie nie obejdzie, :sad: ale czy tuba by nie poprawiła niskich :?:

Prosze jeszcze o jakies naprowadzenie gdzie znalesc info jak sie liczy labirynt lub konkretne wzory.

Co myslicie takiej konstrukcji?
    --
    pozdrawiam i czekam na odpowiedzi...

o tubie na ARZ bylo naprawde duzo na tym forum i innych - poszukaj i przeczytaj wszystko :P

Skomentuj

Jeżeli chcesz sie bawić w labirynt:

L=343/F/4

Gdzie:

343- Predkość dźwięku
      L-Długość tunelu
      F-Częstotliwość strojenia tunelu (typowo równe Fs głośnika)

To jest wzór na tzw. rezonans ćwierćfalowy, i jest on podstawą przy ropoczynaniu budowy TL.
      Do tego sprzęt pomiarowy, najlepiej kilka rodzajów wytłumienia, i sporo czasu na zabawe z jego ułożeniem i pomiarami efektów.

To tak baaaaardzo po krótce, więcej szukaj na googlach, najlepiej jakbyś znał troche angielski.

edit:

http://quarter-wave.com/

Tu znajdziesz prawie wszystko nt. tub, TL i innych egzotyków.

Skomentuj

Hm jezeli nie masz sprzetu pomiarowego to raczej nie bedziesz zadowolony z tuby na arz, bo to jednak po wielu godzinach odsluchow stwierdzam ze gra nie warta swieczki ni to wysokich tonow nie ma ni pozadnego dolu, byly momenty gdzie juz sie przekonywalem ale zawsze cos, pozatym wielka buda kupa zabawy z ustawieniem, dobrze sie tego slucha tylko z jednej pozycji rusz sie troche w bok i po galotach, mysle w takim stanie jak ja ja teraz posiadam (nie ma zadnej zwrotki tylko korekcja z kompa na sluch to jedynie do naglasniania jakichs imprezek w obrebie domu, na codzien nie slucha sie tego dobrze.
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Kiepsko się starasz

Skomentuj

przepraszam ze wystapiłem z tematem juz omawianym.... jesli moderator uzna to za słuszne to niech usunie temat. [faktycznie jest spopro konstrukcji na tym głosniku-kwestia logicznego uzywania googli]

Skomentuj

Czaruję...
            X