Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki w tym wybór???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki w tym wybór???

:arrow: Zaczne tak mam wzmacniacz 2 x75w 8 Ω..
    :arrow: Moja muzyka której słucham to trance house i electro ,to jakieś 138 bpm tempo. :roll:
    :arrow: Chcę dobrać głośniki które by były dostosowane do tej muzyki a niskie tony były dość konkretne. :razz:
    :arrow: Do tego nie wiem czy będzie mnie stać na 3 drożne bo na samą zwrotke i głośniki mam 400zł.
    :arrow: Buda do nich w te koszty nie gra roli bo materiał i warsztat stolarski mam za free
    :arrow: Co do zwrotki chciał bym ją już zakupic gotową x2.
    :arrow: Więc wołam o pomoc was forumowiczów abyście mi coś doradzili i polecili tak bym się nie zawiodł :!:
    I to będzie moja pierwsza budowa. :cool:
    :diy: :thx:

Zamieszczone przez lovelasik
    :arrow: Chcę dobrać głośniki które by były dostosowane do tej muzyki a niskie tony były dość konkretne. :razz:
    :arrow: Do tego nie wiem czy będzie mnie stać na 3 drożne bo na samą zwrotke i głośniki mam 400zł.
    raczej nie do osiągnięcia. przy tej kasie to coś raczej średnio budżetowego

Skomentuj

Jaki w tym wybór???

No ok to jakie mi głośniki i zwrotke proponujecie??

Skomentuj

pj + w170
        pj + stx15

do twoich 6m2 spokojnie wystarcza- szczegolnie visaton - koszty 220zl visatony + 60zl pj + reszta na zwrotki itp - stolarke masz za darmo podobno

Skomentuj

2x arn150+pj-moja propozycja...

Skomentuj

Jaki w tym wybór???

A jak bym dał:
            1 GDN-18-130-8-AKX x2
            2 Zwrotnica 2D-12 x2
            3 GDWK-10-200-8-PJ x2
            Kwota zamówienia 358 zł
            Warto zrobić takie kolumienki??

Skomentuj

nie - jesli zamierzasz kupic zwrotke typu 2d-12 czu inne uniwersalne byle co to nie kupuj tak drogich glosnikow tylko jakies piezaki z allegro za 5zł + alphard jakis za 10-15zl i wtedy zagra na rownym poziomie..

a jesli chcesz zrobic cos konkretnego to zapomnij o kupnych uniwersalnych zwrotnicach

Skomentuj

Jaki w tym wybór???

lub:
                GDWK 8-12/120 EX 8 Ω
                GDN 17/100 [8 ohm]
                Zwrotnica 2D-12
                chyba że ktoś ma inne zwrotnice z gotowych do poecenia?

Skomentuj

"gotowych"... nikt ci tu nie poradzi kupna zwrotki gotowca... ew ktos moze podac schemat zwrotnicy do danego zestawu lub podjac sie jej wykonania badz pomierzenia ale to dodatkowe koszty

Skomentuj

Jaki w tym wybór???

Ehh... to trudniejsze niż myślałem dobrać coś. Ale co za różnica jak podłącze uniwersalną a taką która powinna być??

Chce poprostu żeby to grało jak na te głośniki przystało.

Skomentuj

Zwrotnice to nie taka prosta sprawa jak myslisz. Charki glosnikow nie sa idealne zeby zgrywaly sie na uniwersalnej zwrotce. Do tego nie masz tam uwzglednionej ronicy efektywnosci glosnikow oraz takich elementow jak np korektor impedancji midwoofera. Poza tym naprawde trudno dopasowac zwrotke do podzialu w naszych glosnikach a sam podzial moze wymagac dodatkowego rozsuniecia - wszystko zalezy od charki glosnika. Ponadto klopoty z faza oraz baffle step ktorego mysle ze taka uniwersalna zwrotka raczej nie uwzgledni.

Juz lepszym wyborem jest policzenie zwrotnicy w symulatorze choc to tez nie da super efektow.

Skomentuj

Jaki w tym wybór???

No ok to lepiej się nie podejmuje bo nie chce się zawieść a mówiąc o tanich głośnikach słyszeliście je:
                        F-130
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

lub

F-140
                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=1&...vItemDB=itemdb

Warte są swojej ceny???
                        I jak już to który wybrać???

Skomentuj

Nie rób scen tylko kup tesle i sc10n oszczędzisz jeszcze kasę a sprzęt przynajmniej poprawny wykonasz... A w 6m2 zrobi Ci taki łomot że się zdziwisz....!! Nie jestes oblatany w temacie i napewno się w tym zestawie zakochasz.

Skomentuj

miales sc10n ze je polecasz? porownywales je z pj?

Skomentuj

lovelasik, na 3 drogi cie nie stac. zrob dobre 2 drogi i gwarantuje ze bedziesz zadowolony przez dluzszy czas.
                              jak juz koledzy pisali wyzej to zwrotnice uniwersalne sa do "D" - jak zdecydujesz sie na jakis gotowy zestaw (taki do ktorego jest schemat zwrotnicy) to wykonam ci zwrotnice (niestety koszt ok 100zl)
                              osobiscie na poczatek polecam 2xARN 150 + vifa D27 lub visaton sc10n jezeli niechcesz kasy za duzo wydawac.
                              Zamieszczone przez n_omyzs
                              miales sc10n ze je polecasz? porownywales je z pj?
                              ale niestety do PJ niema zwrotnicy - a jest ciekawsza propozycja

z powyzszych propozycji
                              GDWK 8-12/120 EX 8 Ω
                              GDN 17/100 [8 ohm]
                              Zwrotnica 2D-12
                              zwrotnicy brak
                              1 GDN-18-130-8-AKX x2
                              2 Zwrotnica 2D-12 x2
                              3 GDWK-10-200-8-PJ x2
                              Kwota zamówienia 358 zł
                              tak, ale nie z PJ ale GDWK AKX lub vifa DX - i wtedy wychodzi ok 600zl za kolumny ;]
                              pj + w170
                              brak zwrotnicy
                              pj + stx15
                              tanie, male i poprawnie grajace

Skomentuj

Ze swojej strony polecam: 15 akx + pj. Sam właśnie takie robie.
                                Ale jeśli nie zależy Ci tak bardzo na średnicy, ale na dość niskim zejściu to słuchaj się Pawła. 2xARN 150 + D27, tylko musiał byś dorzucić trochę grosza, bo chyba sie w 400 nie zmieścisz. Ewentualnie dasz sc10n.

Skomentuj

jak bez budy to sie na styk zmiesci :P

Skomentuj

Jak się postara to się zmieści z malutką nawiozką koło 20 zł, ale to szczegóły.
                                    Na Twoim miejscu wybierał bym pomiędzy 15 akx + pj/aj a 2*ARN 150 + D27. Pierwszy zestaw to bardzo dobry w swojej klasie nisko-średniotonowieć i przeciętna wysokotonówka, natomiast drugi zestaw to sytuacja odwrotna.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                                      Pierwszy zestaw to bardzo dobry w swojej klasie nisko-średniotonowieć i przeciętna wysokotonówka
                                      nie przecietna tylko o najlepszym stosunku jakosci do ceny :P
                                      zaden glosnik go chyba nie pobije. najblizej jest DX ale to juz 120zl w sklepie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        nie przecietna tylko o najlepszym stosunku jakosci do ceny :P
                                        zaden glosnik go chyba nie pobije. najblizej jest DX ale to juz 120zl w sklepie
                                        To wyglądana na to, że zestaw 15 akx + pj może być jednak lepszy :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X