Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny do rocka podłogowe, sprawdzony projekt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny do rocka podłogowe, sprawdzony projekt

Witam Być może mam pytanie trochę banalne ale szukam gotowego projektu kolumn podłogowych 2 drożnych (a może innych) do 20 m. Słucham rocka lubie słuchać nie za głośno.
    Przeszukałem forum ale jak wybrać konkretnie to niestety jest mam dylemat. Pozdrawiam

tesle w rocku sie sprawdzaja. arn150 szt 2 + sc10n zestawik ? tego jest duzo na forum:)

Skomentuj

m 18 wh + xt dx albo morel latwe do napedzenia sprawdza sie genialnie

Skomentuj

ciechu, a ile kasy masz ?
        czym chcesz te kolumny napędzać ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          tesle w rocku sie sprawdzaja. arn150 szt 2 + sc10n zestawik
          zapomniales dodac NIE - niby dlaczego koledze zrobilem kolumny na GDN 16/50/6?
          ciechu, odpowiedz na najwazniejsze pytanie - ile masz na to kasy? tylko niepisz ze kasa sie znajdzie - podaj konkretna sume

Skomentuj

aha no to ok, nie wiedzialem

Skomentuj

CHce zainwestować około 1000 zł teraz mam kolumny Koda 702 a posiadam sprzęt Xindaka (wzmacniacz A06 oraz Cd C06). Podobają mi się kolumny bodajże X3 oferowane w Akkusie ale cena jest olbrzymia jak na mój budżet. Więc Wasze rady są dla mnie drogocenne powoli moze zbiore wszystko i złoże w całosć ale właśnie co?

Skomentuj

Zamieszczone przez ciechu
                Podobają mi się kolumny bodajże X3 oferowane w Akkusie ale cena jest olbrzymia jak na mój budżet
                wcale nie az tak olbrzymia. za glosniki i zwrotnice wyjdzie ok 1000zl (glosniki 820zl) wiec jak dolozysz ok 200zl to moze i sie zmiescisz - no moze max 300.
                schemat zwrotnicy od tego zestawu mam tylko niesprawdzone jest ulozenie elementow

a tak w tej cenie to masz do wyboru rowniez
                http://www.akustyk.com.pl/projekty/H16.html
                http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX16.html
                http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html
                lub 2,5 drogi
                oraz
                ostinato 2000 czyli M18WH + pl/d27
                XT18WH + XT19
                KEP + seas/XT19/morel/SS
                2xKEP+ XT19/seas
                PL18WO + XT25/seas
                XG18 + XT25/XT19
                no i to wszystko do czego znalazlem zwrotnice

oczywiescie zakup glosnikow polecam w audiocomponents - zobacz temat w off topic - wyjdzie sporo taniej

Skomentuj

ja sie bede upieral przy wariacji na temat ostinario ograna sprawdzona konstrukcja i latwa do napedzenia a za glosniki z ac wyjdzie jakies 140 euro wiec na budy i zwrotnice zostanie sporo pieniadzow

Skomentuj

A zapytam jeszcze z innej bajki. Jak się kupuje w np.Akustyku to kupuje głośniki + zwrotnicę już polutowaną + schemat wykonania Skrzynek- Trzeba samemu dokupić kolce, złącza, itp. TAK Czy dobrze rozumię? Czyli większość forumowiczów popuszcza wodze fantazji i nerwów i wykonuje samemu skrzynki. A może też lepiej oddać projekt "fachowcowi Czy ktos ma doswiadczenie

Skomentuj

ciechu, zwrotka nie jest polutowana tylko masz schemat skrzynki hmmm polowa "fachowcow" jak ci je wykona to sie wkurzysz i zrobisz sam :) wiec moim skromnym zdaniem wybierz znana osluchana konstrukcje zamow glosniki z AC elementy zwrotnicy i pierdoly z polinka i do dziela :)

Skomentuj

kupujesz tylko glosniki, czesci do zwrotnic, schemat zwrotnicy i nic wiecej. wszystko musisz sam zlozyc. zwrotnice moge ci zlozyc (moge wkleic przykladowe zdjecia)
                        skrzynki robisz sobie sam - wcale to trudne niejest

Skomentuj

A jaki projekt byłby podobny do kolumn produkowanych przez Audio Academy PhoebeII lub mimas - cena około 1700 zł. Czy ze składaków Akkusa uzyskam jakościowo poprawę czy bedzie to podobny przedział. Po prostu czy warto podjąć starania samemu. Dzięki za już napisane cenne porady na razie zbieram informacje _ POZDRAWIAM

Skomentuj

A jaki projekt byłby podobny do kolumn produkowanych przez Audio Academy PhoebeII lub mimas
                            w tych kolumnach siedza najtansze vify czyli seria TC - kazdy z w/w jest lepszy :P

Skomentuj

Podłącze się pod ten temat bo mam podobne preferencje (cenowe i gatunek muzyki) co ciechu, więc nie będę zakładał nowego.

A więc po 2 tygodniach czytania forum i zbierania informacji dojrzałem do decyzji zbudowania własnych kolumienek. Jestem absolutnie początkujący w tym temacie, więc podstawowa sprawa jest taka aby był to sprawdzony w praktyce projekt z dobrą zwrotnicą. Mój budżet to 1000 z małym ogonkiem na kolumny podłogowe dwudrożne, pokój 12m^2. Wzmacniacz jaki mam, to jakiś 8letni amplituner technicsa 100W. Nic specjalnego, ale powiedzmy że na razie nie chcę go zmieniać. Jeśli chodzi o preferencje muzyczne to głównie rock/heavy metal.

Przeglądając polecane na forum projekty najbardziej spodobały mi się:
                              1) projekt mariuszab (Peerless HDS180EXC + Vifa XT25TG)
                              2) Vifa XT18WH + XT19 - ale czy to już ktoś skończył i może coś napisać? Czy zwrotnica jest dopracowana? Pawel S., widzę że masz ten zestaw w podpisie czy już testowałeś tę konfigurację?
                              3) Vifa XT18WH + Morel MDT29 - Nie wiem czy jest do tego zwrotnica?

Ogólnie czytałem dobre opinie na temat głośników XT18WH oraz Peerless z serii HDS, ale ponoć te drugie wymagają mocnego (wydajnego?) wzmacniacza by dobrze zagrać. Dlatego bardziej skłaniałbym się ku rozwiązaniu opartym na XT18WH.

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, może ktoś z użytkowników powyższych zestawów może coś doradzić?. Generalnie szukam projektu o najlepszym stosunku jakości do ceny za około 1000zł (może być lekko ponad). Oczywiście głośniki zamierzam kupić w zamówieniu grupowym audiocomponents

Skomentuj

3) Vifa XT18WH + Morel MDT29 ja mam zwrotnice i dzialajacy taki zestaw polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez przeborek
                                  Vifa XT18WH + XT19 - ale czy to już ktoś skończył i może coś napisać? Czy zwrotnica jest dopracowana? Pawel S., widzę że masz ten zestaw w podpisie czy już testowałeś tę konfigurację?
                                  mam i dlugo go sluchalem. teraz jest rozmontowany i obudowy czekaja na lakierowanie.
                                  brzmienie jest super ale czepie sie tylko jednego czego sie czepili borys i yoshi - tzn korekcji BS. bas jest ale cichszy niz reszta pasma przez co wydaje sie ze jest go mniej. tak wiec mozesz skusic sie na
                                  Zamieszczone przez przeborek
                                  Vifa XT18WH + Morel MDT29
                                  do ktorego zwrotnice zrobil borys wiec basu powinno byc sporo. swoja droga MDT wytrzyma tez wiecej mocy bo XT19 po dostarczeniu ponad ok 50W juz zaczna troche gorzej grac...

Skomentuj

Pawel S., Dzięki za pomoc ponieważ jestem laikiem w tych sprawach poszukuję jakiegoś prostego schematu skrzynki moze wykonam sam ale moze znajde w swoim miescie jakiegoś drwala co mi wykona w miare solidnie skrzynki. Mam takie pytanie a jak się wytłumia kolumnę to czy robi to się przed doklejeniem ostatniej ściany? Czy posiadasz jakieś schematy i rysunki azeby mozna wykonac samemu. Vifa XT18WH + XT19 znalazłem gdizes schemat skrzynek do tych gł ale był dosyc skomplikowany widziałem Ostinato prosty projekt ale moze poleciłbyś mi coś innego

Skomentuj

moze wykonam sam
                                      i o to tutaj chodzi
                                      ale moze znajde w swoim miescie jakiegoś drwala
                                      drwal to ci moze zerżnąć drzewo ale skrzynek nie zrobi :P no chyba ze jest wszechstronnie usdolniony :P
                                      Mam takie pytanie a jak się wytłumia kolumnę to czy robi to się przed doklejeniem ostatniej ściany?
                                      jezeli wyklejasz matami bitumicznymi to jak najbardziej. jednak jezeli robisz to w klasyczny sposob to wpychasz watoline przez otwory na glosniki...
                                      Czy posiadasz jakieś schematy i rysunki azeby mozna wykonac samemu.
                                      moze bedzie niedlugo jak polakieruje kolumny

akurat skrzynki to sa najlatwiejsze do wykonania. jak sie postarasz to nawet sam to zaprojektujesz jak tylko chcesz

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                                        3) Vifa XT18WH + Morel MDT29 ja mam zwrotnice i działajacy taki zestaw polecam
                                        XYS, ale chyba w podpisie masz trochę inną konfigurację? (M18WH, a nie XT18WH) Wybacz, że się czepiam, ale zanim zainwestuje kilka stówek w głośniki chcę dokładnie wszystko wybadać ;-)

[ Dodano: 2008-04-18, 13:46 ]
                                        Mam jeszcze kilka pytanek, mam nadzieje że znajdziecie czas na odpowiedź

1) Czy głośnik M18WH jest dostępny w audiocomponents? Pytam bo nie ma go na stronie producenta (www.tymphany.com).

2) Pawel S., czy mimo niedogodności którą opisałeś polecasz ten zestaw (Vifa XT18WH + XT19). W sumie ja nie słucham muzyki zbyt głośno, więc może nie bedzie mi to przeszkadzać. A może da się ten efekt zniwelować zmieniając wymiary kolumny?

3) XYS, jeśli uda mi się kupić M18WH podzielisz się ze mną schematem zwrotnicy?

4) Znalazłem w sieci zdjęcie zwrotnicy do kolumny opartej na XT18WH i MDT29 (http://www.highfidelity.pl/artykuly/0705/16hz/05.jpg)? Czy z tego zdjęcia da się wywnioskować schemat?

5) Jak już wiem zaprojektowanie zwrotnicy to najtrudniejszy element w konstrukcji kolumny, dlatego właśnie chcę skorzystać z gotowca. Ale pozostaje jeszcze dobranie rozmiarów kolumny, przegród wewnętrznych, wielkości tuby B-R itp. Czy w tym aspekcie będę mógł liczyć na pomoc? (oczywiście nie chodzi mi o podanie na tacy projektu, ale o garść wkazówek).

6) ciechu, czy już coś zdecydowałeś? Jestem ciekaw Twojego wyboru.

[ Dodano: 2008-04-20, 09:07 ]
                                        I jeszcze na stronie chyba jednego z użytkowników forum znalazłem zwrotnicę do XT18WH + MDT29 - http://pszyszka.googlepages.com/. Czy ktoś może ją wykorzystał we własnym projekcie i może polecić?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X