Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zmiana glosnikow w kinie domowym.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zmiana glosnikow w kinie domowym.

Witam

Na wstepie chcialem sie przywitac dlatego iz jestem nowy na tym forum.

Przejde od razu do rzeczy, a mianowicie:
    Jest to nietypowa konstrukcja poniewaz,mam juz budy a chce zmienic glosniki na lepsze.

Jest to konfiguracja glosnikow kina domowego czyli 5 sztuk na razie podam tylko 3 czyli central,i dwa fronty.

Wrzuce zdjecia kolumn zeby bylo jakies pojecie jak wygladaja.

1- Glosniki frontowe: komora dla srednitonowca to 9,2 litra,odzielna komora :)
    - niskosredniotonowy 44, litra z tym ze jeden glosnik byl z boku 20 cm a jeden z przodu,oczywiscie ten z boku chce wyjac i otwor zamknac .
    i dac np: dwa niskosredniotonowe,sredniotonowke do komory osobnej tak jak byla i wysokotonowka.
    2 - Glosnik centralny ma pojemnosc 10,4 litra i mam tam wlozone dwa ARN 150-60/4 i pytanie czy jest to cos wartego uwagi czy wymieniac na inne choc bylo by to konieczne,gdyz fronty i central musza miec te same glosniki.

Oczywiscie zwrotnice obowiazkowo,oryginalnie byly tam tylko kondziole i nic poza tym.

Tylko ze musial bym kogos pozniej prosic o zrobienie takich zwrotnic pod konkretne glosniki ktore byscie mi doradzili.

Planuje tez do glosnikow frontowych,wsypac na dno jakies 10 cm grubosci piasku,zeby dociazyc kolumny i mam nadzieje ze to tez by poprawilo dzwiek,czyli to tez by zmniejszylo litraz.

Prosze was o jakies ciekawe porady co do glosnikow i reszty.

Budrzet na komplet 5 kolumn to 2000-2500 zl czyli mysle ze da sie cos juz wyskrobac ciekawego. :)

Czekam na inicjatywy i pomysly ,gdyby cos bylo nie tak to prosze mnie poprawic.

Jeszcze poowiem ze preferuje raczej kino(filmy koncerty)to beda tez fronty uzywane do stereo pod dosc mocnym wzmakiem dlatego glosniki tez nie moga byc za slabe.

Troche to pogmatwane ale ,mysle ze sie polapiecie.
    Załączone pliki

Kurcze, szkoda 2500zł w takie budy wkładać...
    wolałbym coś od podstaw zrobić...

Imho wystaw to co masz na allegro - dodatkowe setki dojdą i będzie około600zł na każdą kolumne ,a to już konkret suma.

Jakiego masz ampli ?

Skomentuj

zgadzam sie z przedmowca - rob od poczatku :P

Skomentuj

No tak tylko kto kupi takie glosniki,w dodatku ze central jest zmieniony.
        Czyli co nie da sie z tego nic zrobic ?

Amplituner onkyo 501e ale nie bedzie on na stale,choc tak szybko go nie zmienie.

A czemu uwazacie ze do tych bud nie warto wkladac,gdyby je wzmocnic jeszcze,troche poprawic,to nie dalo by sie ?

Bo nie za bardzo mam chec robic wszystko od poczatku,a po drugie boje sie ze raczej mi to nie wyjdzie.A to musi jakos wygladac.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcing3
          Moze takero albo Pawel S....

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
            marcing3 napisał/a:

Moze takero albo Pawel S....
            a to co mialo znaczyc?

kompletnie niema sensu pchac dobrych glosnikow w takie obudowy szczegolnie ze niezawsze beda one odpowiednie do tego co wybierzesz.
            fronty napewno sprzedasz, z centrala to raczej tylko same glosniki.

tak wiec podaj teraz metraz pokoju to podamy kilka propozycji - tylko niewiem co z frontami zrobic zeby byly "mocniejsze" i spojne z calym systemem :???:

Skomentuj

Metraz to okolo 20 m/kw albo troszke mniej,i mysle ze tak do 2000 zl,nie chce za bardzo przesadzac ,bo przeciez do tylow nie sa potrzebne az takie drogie glosniki.

A to mowisz zeby zrobic tylko fronty a reszte,zostawic tzn: do centralnego rylko zmienic glosniki i to sao w tylach.

A eszcze jedno bardziej zalezy mi na jakosci choc power tez musi byc. :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                a to co mialo znaczyc?
                Poprostu allegro to smietnik ale po dorzucac jeszcze kolejne smieci tam? Bo inni wrzucili?
                Tak jak wyrzucenie smieci do lasu..

Skomentuj

Jeszcze odnosnie subwoofera poniewaz skrzynia do niego ma 45 litrow to nie wiem jaki glosnik tam wrzucic skrzynia pod suba jest oczywiscie zrobiona z plyty wiorowej 1,8 mm

I mam tam taki oto wzmacniacz nie wiem czy sie nada bo narazie napedzal glosnik uniserwis ale to nie bylo granie tylko dudnienie dlatego pytam czy mogl by zostac wzmak a tylko kupic lepszy glosnik i dostroic br.
                  Załączone pliki

Skomentuj

marcing3, masz bledne pojecie o kinie. w kinie WSZYSTKIE glosniki powinny byc takie same. dlaczego? a no dlatego zeby dzwiek swobodnie sie przemieszczal miedzy nimi a ty slyszal tylko zmiane lokalizacji a nie roznice w brzmieniu kolumn.
                    tak wiec zacznijmy albo od monitorow na 13cm glosnikach lub odrazu podlogowki na 16cm glosnikach wiec wtedy odejdzie potrzeba robienia "mocnych" frontow bo w muzyce sie sprawdza.

co do suba to sprawdzilby sie tam STX GDN 27-150 ale on tylko do kina

a ten wzmacniacz to mozesz do kompa podlaczyc a nie do pozadnego kina domowego :P

brencik, jest tam pelno smieci bo o dziwo schodza ;]

Skomentuj

PAWEL S to powiedz co proponujesz jesli chodzi o te 16, bo takie by mnie interesowaly,i czy damy rade wlozyc to do starych obudow ,bo na tym by mi zalezalo,a suba wolal bym tez miec do muzy,acha i powiedz jaki wzmak do tego bym musial miec bo czytalem ze irek robi takie panele.

Skomentuj

po pierwsze to zapomnij o tych obudowach! zrobienie nowych to wcale nie az taki duzy koszt (100zl para) a efekt znacznie lepszy.
                        suba bym zostawil na sam koniec - to jest narazie tylko dodatek

tak wiec mamy 400zl na jedna kolumne. obudowa i zwrotnica to 100-150zl (z akcesoriami itp) wiec na gosniki zostaje 250-300zl
                        najtansza opcja to STX 18 AKX + vifa DX jednak ja bym poszedl juz troche wyzej i zamowil z audiocomponents peerlessa HDS 164 lub 180 exc jak oszczedzisz na obudowie
                        alternatywa to np ostinato 2000 czyli vifa M18WH (39E) + D27/PL27 (18-23E)

taki zestaw zagra juz na tyle dobrze ze odechce ci sie robic suba na marnych STXach :P
                        no i twoje obudowy niesa godne takich glosnikow :twisted:

Skomentuj

Ale to rozumiem ze sa to 2 drogi,nie ucierpi na tym sredni ton,i podobaja mi sie te peerleesy hds 180 http://www.loudspeakershop.eu/glosni...83-p-1589.html

Tutaj sa w tej cenie nie wiem czy to drogo czy nie,a co ze zwrotkami kto by sie tego podjal,
                          bo nie sadze zebym sam zrobil,jaki litraz by musial byc do tego,wolal bym jakies wysokie podlogowki,i co z centralnym oraz tylami jakie tam glosniki zapodac zeby sie zgral.

A jakie wysokie do tego peerleesa.
                          Bo nie wiem czy do kina wystarcza 2 drogi czy nie potrzeba osobnego sredniotonowca.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcing3
                            A jakie wysokie do tego peerleesa.
                            xt25 i masz projekt zwroty, możesz też ew dx-a dać.

Skomentuj

Ale to co mi da ze dostane schemat zwrotnicy do wysokotonowki a co z peerleesem.
                              Chyba ze zle rozumiem.

Z tego co wyczytalem to ta vifa xt 25 jest dosyc kierunkowa i szeleszczy.To nie sa moje slowa tylko pisze co mowia.To nie wiem czty byla by dobra.

Skomentuj

zwroty projektuje się do kompletu głosników, a nie do pojedynczych głośników.
                                Jest opracowana zwrota do 180 + xt25.

Skomentuj

To powiedzcie mi czy jest potrzebny ten sredniotonowy czyli 3 drozna czy wystarczy 2 drozna.Chodzi i o kino i o muzyke

Skomentuj

średniak jest tu zbędny.

Skomentuj

marcing3, HDS180 + XT25 to bardzo dobry, pelnopasmowy zestaw od ktorego ci szczeka opadnie jak uslyszysz - wiec niesugeruj sie jakimis tam opisami ze szelesci (nawet niewiem kto tak napisal)
                                      projekt jest znany i przetestowany - schemat zwrotnicy dostepny wiec moge ci zwrotnice wykonac (tylko wsadzisz do obudowy i kabelki podlaczysz)

najlepiej by bylo jakbys wykonal 5 identycznych kolumn ale oczywiscie centrala mozesz dac w inna obudowe. moze niebedzie on wygladal na klasycznego centrala ale napewno bedzie znakomicie spelnial swoja funkcje

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        wiec niesugeruj sie jakimis tam opisami ze szelesci (nawet niewiem kto tak napisal)
                                        Na największym forum audio w naszym kraju można takie teksty poczytać, konkretnie w snobistycznch kręgach wzajemnej ekscytacji tym co niesłyszalne

Do autora tematu:
                                        Peerlesy z seri Exclusive mają opinię głośników wymagających wzmacniaczy wydajnych prądowo, niektórzy twierdzą nawet że trudniej je napędzić od scan-speak'ów. Głośniki zagrają na czymkolwiek ale...bez odpowiedniej dawki prądu nic ciekawego z tego niewyniknie a niestety wiadomo jak wzmacniacze do kina wypadają w tej kategori...
                                        Jeśli nieplanujesz zakupu naprawde solidnego ampli mogącego konkurować z konkretniejszymi wzmakami stereo to szkoda marnować te głośniki bo to onkyo nieda rady kompletnie. Zestaw na Peerlesach Ex + Xt jak najbardziej bedzie zestawem bardzo konkretnym pozwalającym cieszyć sie muzyka ale potrzebuje solidnego napędu a taki dużo latwiej i taniej jest pozyskać w segmencie stereo.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X