Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX -coś drgnęło...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX -coś drgnęło...

Nie bylem zwolennikiem STX-ow ale przy blizszej wspolpracy z ta firma okazalo sie ze ludzie tam wiedza co robia. Moge powiedziec w tajemnicy ze za 2-3tyg wejda nowe modele glosnikow z poprawionymi parametrami w zakresie basu. Niech przykladem bedzie nowy GDN22-120-8SC z ktorym dostalem charakterystyki i 36parametrow!! z CLIO!
    Podstawowe z nich:
    Fs=32Hz
    Qms=1,66
    Qes=0,46
    Qts=0,36
    Vas=41dm3
    SPL=87dB
    Xmax=+-7,7mm!!! (cewka 21,4mm nabiegunnik 6mm) Xmech=+-ok10mm
    Wykonalem standardowy pomiar w 45litrach b-r co z tego wyszlo widac na charakterystyce.
    F6<35Hz czyli tak jak tonsil GDN20/80/2 i LW80C41.
    Glosnik znosi bez problemu 150W mocy i bez klopotu wkreca sie na duze amplitudy bez zadnego furkotania jak alphardy. Dzieki lekkiej membranie (26g) glosnik bardzo dobrze oddaje impulsy.
    Krotko mowiac jakosc kultowego tonsila za cene alpharda.
    Poczekamy na reszte glosnikow, niedlugo bedzie zmiana parametrow na stronce STX-a i moze byc ciekawie.
    Załączone pliki

Wlaśnie jedna osoba mi pisała na gg że ma głośniki, które nie są w tej chwili w ofercie. STX ma wprowadzić nowe modele w tym i średniotonowe i są w swej klasie bardzo dobre.

Napisłem tej osobie że jak przedstawi mi jakieś dowody na to to uwierze :-)

Jak widać się nie myliła. Dowiedziałem że jeszce że STX współpracuje z Teslą...na ile to jest prawda nie jestem w stanie powiedzieć.

Skomentuj

Z ciekawoscia czekam

Skomentuj

czyzby pierwsze oznaki konca alfreda?

Skomentuj

No może nareszcie coś drgnie w głośnikach za rozsądna cene

Pozostaje tylko czekać i mieć nadzieje że te zapowiedzi sie zrealizują i że głośniki z stxa będą nadal konkurencyjne cenowo.

Skomentuj

Czołem.
            Poczekam. Bedzie kilka głosników we wstepnej fazie produkcji . Bedą miały parametry .
            AAA A Nastepnie masowa produkcja .
            Wtedy oceniajcie .
            Zycze naszemu polsiemu przemysłowi aby miał się jak najlepiej i zeby jakośc była naj .
            mysle jednak ze z radościa mozna sie wstrzymac . :-(*

Skomentuj

no no oby tak dalej, moze wkoncu cos usunie na stale z naszych pamieci alfredy :)

Skomentuj

To może być ciekawe:)

Skomentuj

Oby Polskie firmy sie rozwijaly i oby te nowe glosniki mogly byc konkurencja dla innych swiatowych potentatów - na to chyba jeszcze poczekamy, ale zawsze to jakas iskierka nadzieji ze bedzie lepiej. Do tej pory slyszelismy tylko STX lowend, Tonsil bankrutuje,.... wreszcie jakies pozytywne informacje.

Czekamy z niecierpliwoscia na kolejne szczegoly co do nowych modeli. Piszcie jezeli bedziecie cos wiedziec.

Skomentuj

no teraz to mnie pocieszyliście miałem z tą firmą troche wspólnego i na wiadomość ze mają poprawić czy dodac pare DOBRYCH modeli podniosła mnie na duchu , juz sobie mysle co by tu zrobić na nich poczekamy zobaczymy... mam nadzieje że cena bedzie podobna do innych modeli STX :)

pozdrawiam

Skomentuj

OooOOOooo to dobrze że ja jeszcze nie kupiłem głośników bo na STX'ach chcem kolumienki robić (za jak najtańszą kasę bo mało jej mam :( ). Miło by było kupić tego poprawionego GDN22-120-8SC za 50 zł ;]. Czekam z niecierpliwością aż będą dostępne Pozdro

Skomentuj

A ja nie chce. Ja mógłbym dać naprawde te 100-120zł za dobry głośnik stxa 22cm. Za 50zł nie da się zrobić nic dobrego, nic za 50zł subwooferowego nie będzie dobre...[code][/code]

[ Dodano: 2004-10-20, 18:48 ]
                        A ja nie chce żeby były po 50zł. Wolałbym za 100zł. Cena wyznacznikiem jakości.

Skomentuj

[quote="Spacestar"] Ja mógłbym dać naprawde te 100-120zł za dobry głośnik stxa 22cm. Za 50zł nie da się zrobić nic dobrego, nic za 50zł subwooferowego nie będzie dobre...[code][/code]

dokładnie tak!!!- Realistyczne myslenie.
                          Gdyby dało sie osiagnać dobre rezultaty tak niskim nakładem ( przeliczcie to sobie na inne waluty) to bysmy mieli same dobre głosniki bo znalazło by sie kilku importerów i zalali by juz dawno europe jakością za "rozsadnie " niską cene . Tymczasem nie mogąć dopiescic przetwornika ( niskie nakłady) dają mase efektownych dla oczu bajerów aby kupujacy "widział " za co płaci .

Skomentuj

Nie do konca cena jest wyznacznikiem jakosci. Rynek dyktuje cene dlatego Vify i Scany sa droghie ale dobre. Zauwazcie tylko ze STX-y kupujemy bezposrednio od producenta a wspanialosci z Danii zanim do nas dotra to cena urosnie trzy razy.
                            STX ameryki nie odkryje bo nie ma zaplecza technicznego zeby tworzyc nowe typy glosnikow. Po prostu maja pewne rodzaje koszy zawieszen membran moga tylko bawic sie geometria cewek i wielkoscia magnesow.

Skomentuj

i czego więcej chcieć...

a koszt wykonania takiego scana czy vifki jaki jest 2x, 3x razy wyższy niż stxa, jeszcze się okaże że niższy bo zatrudniają murzyna.

pozdrawiam

Skomentuj

Super !! W koncu wyminie 2xlw800 ktore mam w aucie na jakies wieksze i lepsze przetworniki

Skomentuj

Jedni i drudzy maja rację. Zrobienie dobrego głośnika na pewno nie jest tanie. W cene końcową wliczone są nie tylko materiały i praca ale też cały koszt badań.

Natomiast wyprodukowanie głośnika o dobry paramterach (liczbowo) nie jest problemem a koszty są niewielki. Weźmy np. tego stx'a. Robią bardzo dużo róznych modeli , więc co za problem wziaść kosz od 20'tki , zapakować magnes od 25'tki , dać długą cewkę żeby był duży Xmax , membran produkuja tyle ,że się jakąś bez problemu dopasuje no i mamy super 20'tke o bardzo dobrych parametrach a koszt produkcji znikomy.

Różnica polega na tym ,że kolesie z Stx'a robią to troche na pałe (cena głośnika to usprawiedliwia) natomiast ziomkowie z Vify męczą śię aby głośnik miał nie tylko dobre parametry ale również dobrze grał , miał minimalne znikeształcenia i idealną ch-kę.

Nie ganię stx'a , niech działają i wypuszczaja nowe głośniki. W końcu moze zapełnią lukę tanich a w miare przyzwoitych głośników , jak na razie przynajmniej do subów.

Skomentuj

no i miejmy nadzieje ze parametry glosnikow beda powtarzalne a nie rozne dla kazdego egzemplarza

Skomentuj

to ja sie wstrzymam z robieniem kina domowego

Skomentuj

może wypuszcza jakieś stuningowane 18 co zagrają jak power beymy i jeszcze żeby wymiieniali sie za stare,bym sobie zrobił power upgrade frontów :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X