Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w projekcie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w projekcie zwrotnicy

Witam.
    Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Zamierzam zrobiś sobie kolumny na STX gdn 15-100-8-akx i visaton sc-10n. Będą to moje pierwsze kolumny. I pojawia się problem. Nie ma w necie gotowej zwrotnicy do mojego zestawu. JEst tylko gdn18sw i sc10n. Czy pomógłby mi ktoś zaprojektować taką zwrotnicę? A możliwe by był połączenie filtru od sc10n z rysunku 2 i filtra od gdn15 z rysunku1?

[ Dodano: 2008-04-19, 10:27 ]
    Aha. Kolumny mają być w obudowie wolnostojącej, nie monitory. Czy w takim razie opłaca się dołożyć 35zł i kupić za STX 15ax tego stxa? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    A czy można by tego droższego STXa podpiąć bezpośrednio do zwrotnicy z rys.2 zamiast tamtej 18?
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

kaka22, jak juz napisales jestes tu nowy wiec zacznij czytac. zwrotrnice projrektuje sie pod polaczenie 2 (3 i wiecej) konkretnych glosnikow poprzez ich pomiary. tak wiec niemozna laczyc czesci zwrotnic z roznych zestawow.

jak chcesz GDN 15 AKX to masz tez zwrotnice pod AKX + GDWK PJ/AJ
    jak chcesz juz dolozyc do 18AKX to niestety koszta dalej rosna bo do wyboru masz juz tylko GDWK AKX lub vife DX
    kolega dopiero co zrobil kolumny na 18AX + DX i bez wykonczenia kosztowalo go ot nieco ponad 600zl

tak wiec przemysl to jeszcze doklandie

Skomentuj

Dziekuje za zainteresowanie. Pokój w który kolumny będą pracować ma 12m2 czyli ta 15 wystarczy. Poza tym obudowa będzie duża i moge sobie dobrac odpowiedni litraż. Własnie poczytałem jeszcze trochę na forum i zdecydowałem się jednak na konfigurację na pewno GDN 15 AXK + no właśnie. Na same głośniki mam do przeznaczenia 350-400zł. Co byłoby najlepszym wyborem?(zostaje 100zł na kopułkę). Czy opłaca się kupić wysokotonowego gdwk AXK za prawie 90zł czy moze sc10n byłoby najlepszym rozwiązaniem? Czy jest duża różnica w dźwięku między gdwk PJ/AJ a gdwk AXK?

Skomentuj

zdecydowanie niewarto brac AKX jezeli za te same pieniadze mozesz miec sporo lepsza vife
        zobacz temat AUDIOCOMPONENTS w off topic i tam sie dopisz do zamowienia - wyjdzie 170zl za pare

Skomentuj

dx25tg z audiocomponensts mnie wyszlo 164 zl za parke a mysle ze zaden polski wysokotonowiec go nie przebije

Skomentuj

Ok. Zdecydowałem się na Vife. Chciałbym jednak zamiast 15 ax dać 18 ax. Czy mogę poprostu "podmienić" 18 za 15 w tej zwrotnicy? Bo na przzykład zwrotnice do 15ax+gdwk ax i 18ax+gdwk ax nie różnią się niczym. To może dla tej Vify nie będzie różnicy? Jaki powonien być litraż obdowy do 18ax?
            Załączone pliki

Skomentuj

kaka22, ale po co kombinujesz skoro zwrotnica pod 18 AKX + DX jest identyczna :P
              obudowa 20-25 litrow

a w zalaczniku masz "bonus" :P
              Załączone pliki

Skomentuj

>Pawel S.
                Dzieki za pomoc. A bonus sie przyda
                Pozdrawiam
                PS. Ostatnie pytanie: jakiej mocy ma byc ten rezystor w zwrotnicy?

[ Dodano: 2008-04-20, 09:57 ]
                No i jeszcze jedno
                Jaki ma być BR(długość i średnica)?

Skomentuj

5W
                  teraz niepamietam ktory to bedzie. z polinka fi68 dlugosc 120 dla 25 litrow i 160 dla 20 litrow

Skomentuj

Zdecydowałem , że kupie części do zwrotnicy w prolinku. Kondensatory Jantzena rezystory metalizowane i cewki. I tu problem: Jakiej grubości druta kupic cewki do głośnika niskotonowego i wysokotonowego? I czy jest duża różnica pomiędzy cewką rdzeniową a powietrzną oprócz ceny?
                    I jaka impedancje będzie miała 1 kolumna?

Skomentuj

Zaszalej i na niskotonowy daj cewke rdzeniowa dla oszczednosci ale za to drut na niej 1,4mm a dla wysokotonowca koniecznie powierzna i tu drut jak chcesz 0,7 albo jak starczy to 1mm daj. Roznica ponoc jest ale dopiero przy wyzszych czestotliwosciach na korzysc powietrznej dlatego daj taka na wysokotonowke.
                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

na wysokotonowke niema sensu dawac wiekszej jak 0,7 - tam i tak znikome prady plyna.
                        na tor niskotonowy wystarczy 1mm a wieksze mozesz dac jak masz kase
                        polecam te cewki co maja w nazwie "+ dyski" bo latwiej sie montuje

Skomentuj

A co z impedancją kolumny? Jaką będzie miała wartość? Chyba nie poniżej 4om?

Skomentuj

Impedancja kolumny bedzie w przyblizeniu taka jak impedancja glosnika niskosredniotonowego a wiec dla stxa 8 om pozatym w dziale gotowych zwrotnic jest charakterystyka impedancji zmierzona.
                            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                            X