Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki głośnik do suba do cichego słuchania?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki głośnik do suba do cichego słuchania?

Witam,
    Mam do kolegów pytanie natury zasadniczej Przymierzam się do budowy subwoofera, który ma grać w pokoju ok 30 m^2 i wydawało mi się, że wszystko już wiem (panel od irka głośnik GDN 20/80/2) wszystko policzone i zaprojektowane jednak co do głośnika, to czy na tym głośniku da się rozssądnie słuchać muzyki cicho? Chodzi o to, żebym mógł słuchać wieczorem cicho, ale z dobrą jakością (takie mruczenie uzupełniające moje monitorki). Czy może polecicie jakiś inny głośnik, który lepiej będzie spełniał to zadanie.
    Pozdrawiam
    Daniel

moim zdaniem,jesli chodzi o ciche sluchanie niskich tonow,to ja bym sie nie zastanawial nad glosnikiem tylko nad obudowa...ale to tez zalezy jak nisko i jak szybko potrafia zagrac fronty. (panel od irka głośnik GDN 20/80/2)- to juz cos dobrego,ale watpie zeby ktos ci tu powiedzial czy to bedzie dobrze grac "cicho".

u mnie w cichym sluchaniu najlepiej sie sprawdzaly duze obudowy,przynajmniej o polowe wieksze niz normalnie z racji lepszego zejscia (wytrzymalosc mocowa w tym przypadku nie wchodzi w gre wiedz nie musimy sie o to martwic),za to glosnik wtedy jest wolniejszy,dochodzi lekki "mul".

Skomentuj

Myślę o obudowie jaką sugeruje WINISD (br 38 l strojone na 37 Hz). Czy według Ciebie to wystarczy, czy skrzynka powinna być większa?
      Pozdrawiam

Skomentuj

25 litrow tunel HP 68x220 w takiej budzie irek testowal tego tonsila i porownywal z 22scx stxa

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
          25 litrow tunel HP 68x220 w takiej budzie irek testowal tego tonsila i porownywal z 22scx stxa
          "...watpie zeby ktos ci tu powiedzial czy to bedzie dobrze grac "cicho"."

no i na to wyzej masz przyklad,bo dolphin123 chyba nie zrozumial pytania. A czy Pan Irek sprawdzal w innej obudowie ten glosnik? sprawdzal w ktorej obudowie zagra lepiej przy cichym sluchaniu?

daniel1234,najlepiej jak zrobisz obudowe testowa,to naljepszy sposob na to zeby sie przekonac w jakiej zagra lepiej.

Skomentuj

Ja mam suba na tym głośniku w obudowie ok. 32l, strojonej na 38Hz. W małym pomieszczeniu owszem potrafi ładnie grać nawet cicho. Jednak w 30m^2 głośnik może się gubić. Przeprowadzałem testy w pokoju ok. 20m^2 i muszę powiedzieć, że sub ustawiony z dala od ścian zaczynał się gubić. Jeśli chcesz słuchać w większym pomieszczeniu to konieczne będzie ustawienie suba blisko ściany, a najlepiej w kącie.
            Wg. mnie większej budy niż 35l nie ma sensu robić, głośnik i tak niżej nie zejdzie, a wytrzymałość mocowa znacznie spadnie.

Skomentuj

zastanawiam sie tutaj nad sensem stosowania suba do cichego sluchania. przeciez w tym celu mozesz podbic bas na frontach co w przypadku glosnika 16cm lub 2x13cm bedzie wystarczajace.
              a nawet jezeli chcesz koniczenie suba to do 30m potrzebujesz czegos wiecej niz 8"

Skomentuj

daniel1234, bedzie to dobrze gralo cicho bo mam dokladnie taki w 35 m2 pracuje w 31 litrach strojone na 37 hz niestey przy wiekszycj glosnosciach nie wyabia dlatego zmieniam acha stoi w rogu

Skomentuj

Takie podstawowe pytanie - czym się różni sub do głośnego słuchania , od suba do cichego słuchania ?

Skomentuj

a ja tak na szybko zasugeruje ze ten tonsilek wymaga wiekszej troche obudowy.

co do cichego sluchania to mysle ze chodzi tutaj o oszukanie troche skali fonowej ucha. wiadomo ze zakres niskich tonow slyszymy ciszej, a gdy slychamy delikatnie i cichutko muzyczki odzczuwamy ze bas znika i jest go za malo. i tutaj chyba chodzi o oszukanie tego zjawiska i podbicie niskich

Skomentuj

no dobra, ale właśnie od podbicia niskich jest sam sub, nie ma czegoś takiego jak sub do cichego słuchania i sub do głośnego słuchania, oczywiście nie biorąc pod uwagę wielkości głośnika i mocy wzmacniacza,ale widzę że niektórzy mają tu osobne aplikacje dla jednego głośnika i ww typów odsłuchów...

Skomentuj

takero, no jasne ze tak:) tylko ja to interpretuje w ten sposob ze ten sub nie musi wytrzymywac 500w w sinusie i miec spl min 90db

a ile chcesz ywdac na tego suba??

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          widzę że niektórzy mają tu osobne aplikacje dla jednego głośnika i ww typów odsłuchów...
                          jesli chcemy aby z kolumn wydobywal sie szybki bas to zamykamy go w obudowe zamknieta (oczywiscie jesli glosnik na to pozwala). Jesli chcemy aby glosnik mial wyzsza wytrzymalosc mocowa to nie wsadzamy go w obudowe wieksza niz byc powinna. Jesli gotujesz mleko i niechcesz zeby sie przypalilo to je mieszasz...ble ble ble,i mozna tak wymieniac i wymieniac.

"...wiadomo ze zakres niskich tonow slyszymy ciszej, a gdy slychamy delikatnie i cichutko muzyczki odzczuwamy ze bas znika i jest go za malo. i tutaj chyba chodzi o oszukanie tego zjawiska i podbicie niskich"

tak jak mIKI zauwazyl,trzeba zrobic tak aby przy tej samej glosnosci (na wzmacniaczu) sub zagral "glosniej",tak aby nizsze tony byly "odczuwalne","slyszalne" dla ucha. Wiedz co robimy? staramy sie aby tak bylo.

Skomentuj

Ja to zrozumielem tak ze jak do cichego sluchania to znaczy ze maly glosnik, malej mocy a nie np 15calowiec.

Z takich malych glosnikow ktore scianami nie zatrzesa ale potrafia ladnie zagrac to sa tesle (TVM). O tonsilu gdn20/80/2 to juz radze zapominac no chyba ze ktos znalazl taki w szafie. STX go z powodzeniem zastapi i bedzie taniej.

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem.
                              Wyjaśniam, że dokłądnie chodzi mi o to, że przy małej głośności moje monitorki (jamo e650) nie grają basów prawie wcale. Chciałbym słyszeć te częstotliwości również, kiedy słucham tej muzyki cicho. Dokładnie chodzi o zjawisko, które opisał mIKI, tzn, przy niższej głośniości tony niskie (jak i wysokie) są mniej słyszalne. Chciałbym zbudować suba, żeby zrekompensować to zjawisko, chociaż nie wykluczam również słuchania z trochę większą głośnością. Wydaje mi się, że żeby głośnik był dobrze kontrolowany, to musi mieć odpowiednią moc natomiast głośnik wybrałem na bazie symulacji i stosunku jakości do ceny. W WinISD ma najładniejszą (wg mnie) charaktrerystykę. Ale być może się mylę.
                              Pozdrawiam
                              Daniel

Skomentuj

Czaruję...
                              X