Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

projekt suba - proszę o sprawdzenie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

projekt suba - proszę o sprawdzenie

Witam wszystkich !

Wstępnie wyliczyłem sobie obudowę (Sz*Wys*Dłu) 30x42x34cm. Do budowy użyję MDF-u 18mm.
    W środku mniej więcej w połowie wysokości do tylnej ścianki planuję wstawić wzmocnienie (spełni ono podwójną role wzmocnienia oraz mocowania płytki wzmacniacza).
    Obudowa, strojona na 38Hz, objętość netto 31,8l
    Głośnik Tonsil GDN 20/80/2/8, zasilane to będzie pojedyńczym TDA7924.

Proszę o zweryfikowanie moich założeń. :)

zacząłbym od weryfikacji wzmaka i dał mostek tda ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      zacząłbym od weryfikacji wzmaka i dał mostek tda ;]
      Ok, Takero wstawię mostek. Teraz pytanie jakie trafo najlepiej dobrać, oraz czy może to być zasilane z jednego wzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez bobpoz
        Teraz pytanie jakie trafo najlepiej dobrać, oraz czy może to być zasilane z jednego wzmacniacza?
        jakto z jednego wzmacniacza? :???: przeciez pisales ze robisz osobne TDA? no to poprostu dokup drugiego TDA i polacz je w mostek - bedziesz mial 130W
        trafo wystarczy 150VA

zobacz w gotowych konstrukcjach suby jak wygladaja. wg mnie masz za szeroka przednia scianke

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          Teraz pytanie jakie trafo najlepiej dobrać, oraz czy może to być zasilane z jednego wzmacniacza?
          jakto z jednego wzmacniacza? :???: przeciez pisales ze robisz osobne TDA? no to poprostu dokup drugiego TDA i polacz je w mostek - bedziesz mial 130W
          trafo wystarczy 150VA

zobacz w gotowych konstrukcjach suby jak wygladaja. wg mnie masz za szeroka przednia scianke
          Paweł pomyliłem się miałem napisać "zasilacza" a nie :wzmacniacz"

Tak, osobną pod suba, więc będzie tam mostek TDA. Tak dla pewności jeden zasilacz na mostek, będzie ok?
          Front, mogę pomniejszyć, ale będę musiał dołożyć albo wyskości, albo głębokości, żeby zachować objętość. Szerokość zmieniam na 28cm, wysokość 44cm, głębokość 36cm - objętość netto 31,9l

Skomentuj

Też miałem problem z odpowiednimi proporcjami skrzyni pod ten głośnik. Ostatecznie szerokość wynosi 31,5cm.
            Objętość i strojenie są w porządku.

Skomentuj

bart210 - bardzo ładną konstrukcję wykonałeś (między innymi na Twoim subie się wzorowałem). Ja na front podobnie chce zrobić ze skleją, żeby uzyskać pseudofrez, rozglądałeś się może za ramką zewnętrzną dla głośnika?

Skomentuj

bobpoz, w ogóle nie brałem pod uwagę montażu ramki na głośnik. Kosz głośnika nie jest aż tak brzydki :wink:
                Aha i taka moja rada dotycząca pseudofrezu. Może się zdarzyć, że nie trafisz równo z otworem i sklejka może się nieco przesunąć. Dlatego też sklejka lepiej jak jest nieco większa od frontu, tzn. ok. 2mm z każdej strony. Zawsze nadwyżkę można zeszlifować.
                Otwór lepiej wyciąć o 1mm mniejszy i szlifować papierem ściernym tak, żeby głośnik wchodził na styk.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                  bobpoz, w ogóle nie brałem pod uwagę montażu ramki na głośnik. Kosz głośnika nie jest aż tak brzydki :wink:
                  Aha i taka moja rada dotycząca pseudofrezu. Może się zdarzyć, że nie trafisz równo z otworem i sklejka może się nieco przesunąć. Dlatego też sklejka lepiej jak jest nieco większa od frontu, tzn. ok. 2mm z każdej strony. Zawsze nadwyżkę można zeszlifować.
                  Otwór lepiej wyciąć o 1mm mniejszy i szlifować papierem ściernym tak, żeby głośnik wchodził na styk.
                  Bardzo dziękuję, za ceną rade ! Sklejke maiłem kupić w rozmiarze frontu, teraz kupię z małym marginesem. Jeszcze raz dzięki !

Skomentuj

Ok, Takero wstawię mostek. Teraz pytanie jakie trafo najlepiej dobrać, oraz czy może to być zasilane z jednego wzmacniacza?
                    150va 2x24vac.

tzn chcesz zasilać z jednego trafa wzmaka do suba na mostku tda i wzmaka stereo ?
                    jeśli tak to da się :)

Skomentuj

tzn chcesz zasilać z jednego trafa wzmaka do suba na mostku tda i wzmaka stereo ?
                      jeśli tak to da się :)[/quote]

Nie, z zasilacza tylko mostek TDA do suba :)

Skomentuj

wg mnie to nawet i te 28cm to za duzo - pobaw sie z kartonowym modelem
                        a na front plecam raczej MDF/HDF niz sklejke

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          wg mnie to nawet i te 28cm to za duzo - pobaw sie z kartonowym modelem
                          a na front plecam raczej MDF/HDF niz sklejke
                          Dzięki, Paweł ! w sumie to zdecydowałem już o płycie HDF na front i tył, Ty mnie utwierdziłeś :) w sądzie.

Te 28cm, prz tym głosniku daje jakieś 4cm marginesu na strone, szukam jeszcze jakiegoś pierścienia zewnętrznego pod ten głośnik, więc ten margines optycznie i tak się zmniejszy.

Paweł, jesteś oblatany w temacie akcesorii, skieruj mnie pod właściwy adres, tak żebym mógł wybrać jakiś pierścień.

Pozdrawiam
                          Sławek

Skomentuj

niekupowalem nigdy (dla siebie) pierscieni wiec niewiem gdzie takie kupic. kupilem koledze te z tonsila - nienajladniejszy plastik

Skomentuj

Dzisiaj zaczołem składać obudowe, otwory niestety z braku dostępu do frezarki robiłem wyrzynarką. Póki co, wyglądaja tak sobie :( jutro będzie mnie czekała zabawa z pilnikiem, ewentualnie czy macie jakiś dobry domowy sposób na doszliwowanie otworów (zastanawiałem się nad wykorzystaniem butelki z nawiniętym papierem śćiernym).

Skomentuj

jak to ma byc tylko pod glosnik (nie frez) to wystarczy tarnik. przeciez to niemusi byc idealnie rowne

Skomentuj

Więc, pilnik pójdzie w ruch.
                                  Dzięki Paweł !

Skomentuj

Czaruję...
                                  X