Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX GDN-14-100-8-SCX - czy warto i jaka jest alternatywa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX GDN-14-100-8-SCX - czy warto i jaka jest alternatywa?

Witam

Planuje budowę dwóch kolumn głównie do muzyki i filmów, czasem jakaś mała imprezka. Zależy mi na niezbyt dużych gabarytach.

Kwota jaką chce przeznaczyć to około 400zł.

W planach mam również sub, ale to potem z nowym budżetem :)

Mój początkowy wybór padł właśnie na STX GDN-14-100-8-SCX, głośnik nieduży, wizualnie ładny, parametry też dość ciekawe. Obudowa wyszła 15 litrów, bass-reflex strojony na 54 Hz.

Ogólnie chciałbym zasięgnąć opinii na temat tego głośnika, a także jaką zastosować do niego wysokotonówkę. (STX czy warto coś lepszego?)

Masz 400zł na wszystko z wykonczeniami itd?

Jesli tak to apropo tego stx'a nikt ci specjalnie nic na razie nie powie bo to nowy glosnik. Mozesz zrobic cos ala:

grelton.mycom.pl -> promocje

2x w170 2x78zł
    2x sc10n 2x40zł
    z przesylka masz komplet bardzo dobrych glosnikow za 250zł.. do tego zwrotki i wykonczenia.. moze ci nie starczyc 150zł na reszte ale mysle ze warto zainwestowac i potem ew dozbierac kasy na wykonczenie a kupic lepsze przetworniki (no i taki w170 imprezke mala napedzi (wzglednie) a 14cm stx nie )

Skomentuj

n_omyzs, no jednak mysle ze STX bedzie lepszy od visatona bo to ogolnie nic specjalnego....
      student-85, moze warto zrobic cos na lepszych glosniczkach?:)) 400 to juz troche kasy, a dokladajac jeszcze ze 200 masz juz fajna fume na dobre montorki

ale tak ogolnie to mozesz tez zrobic totem mite na tonsilu, stx AX, usherek maly, czy cos z seasa....

chociaz moze tez warto pomyslec o zamowieniu czegos z AC

Skomentuj

mIKI to dosc dziwne tak twierdzic, ja nie mowie ze to hiend ale na pewno jest to dobry glosnik. jak zastanawialem sie nad midwooferem do mojego projektu yoshi nawet polecal mi w170 zamiast 15ax'a ktorego wybralem ostatecznie. btw na basie w170 jest na pewno o wiele lepszy od wymienionych przez ciebie glosnikow (a jego srednica przeciez tez nie jest jakas wybitnie kiepska) a za te kase mysle ze warto brac (btw na imprezki tym bardziej.. gdzie tam 13/40 poimprezowac .... )

Skomentuj

Na basie aż tak mi nie zależy, i tak na 100% będzie sub.

Najważniejsza kwestia to wielkość, ponieważ w akademiku mam za mało miejsca żeby rozstawić większe kolumny. 15 litrów to tak na styk jest :)

Dodatkowy plus, że te STX będę prawdopodobnie mógł kupić na miejscu.
          Wcześniej myślałem o Tonsilu, niestety w tym rozmiarze nic mnie nie zainteresowało :(

Co do wysokotonówek znalazłem takie:
          STX GDWK-10-200-8-PJ,
          Tonsil GDWK 10/80/19,
          Tonsil GDWK 10/80/7 Ex,
          Tonsil GDWK10/80/T8 Ω ?

Jak się one mają do sc10n, który zauważyłem, jest bardzo popularny?

Zastanawiam się także, czy by nie zrobić z nich kolumn aktywnych,, wychodzi taniej (odpada zwrotka) i znów oszczędność miejsca. Na wzmacniaczach lepiej sie znam

Skomentuj

Aktywne - czemu nie, ale to tez wydatek.

Wysokotonowe tonsila - moze sie ktos nie zgodzi ale raczej nie sa to jakies super glosniczki - nic specjalnego.

Niskotonowe tonsile i tu sie tobie dziwie bo jest wiele ciekawych modeli wartych uwagi: 13/40 16/50 15/40 itd

Skomentuj

Dlaczego ja ich wcześniej nie zauważyłem. :grin:

Ten 16/50 bardzo ładnie się prezentuje w obudowie zamkniętej, przynajmniej program tak twierdzi. Efektywność wyższa, no i wykończenie jest ok (ta 13 mi sie nie podoba :wink:).

Musze się z tym przespać. :wink:

A co w końcu z tym wysokotonowym, też tonsil, czy coś innego?

Skomentuj

PJ nie jest zlym glosnikiem :).. za to jest tani

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                  PJ nie jest zlym glosnikiem :).. za to jest tani
                  Ano, jest tani, szczególnie z drugiej ręki :wink:

Skomentuj

15-50-6 to moim zdaniem największe nieporozumienie tonsila - tak fatalnego kosza to jeszcze nie widziałem... kto to widział żeby głośnik 6,5cala miał średnice 20cm... poza tym mam dwa takie głośniczki - albo już sprzedałem nie pamiętam... i generalnie bez rewelacji nie najgorsze są średnie tony za to bas kiepski.

Skomentuj

Zamieszczone przez student-85
                      Zastanawiam się także, czy by nie zrobić z nich kolumn aktywnych,, wychodzi taniej (odpada zwrotka) i znów oszczędność miejsca
                      i meczarnia z filtrami aktywnymi...
                      Wysokotonowe tonsila - moze sie ktos nie zgodzi ale raczej nie sa to jakies super glosniczki - nic specjalnego.
                      przeciez od dawna powtarzam ze tonsil niema dobrych wysokotonowek
                      jest wiele ciekawych modeli wartych uwagi: 13/40 16/50 15/40 itd
                      pisz pelne nazwy!! zaniedbanie jednej cyferki powoduje ze mamy do czynienia z zupelnie innym glosnikiem
                      Sound Wave, chyba 16/50/6?! no z koszem to faktycznie tragedia
                      ale jak dasz odpowiednia zwrotnice to nawet i bas jest i ze wzgledu na srednice wlasnie idealnie nadaja sie na duze monitory

student-85, bierz wszsytko z STXa i umawiaj sie z kims na zwrotnice. np Sound Wave, moglby tutaj pomoc :P

Skomentuj

dokładnie chodziło mi o 16-50-6 ja nie wiem kto im ten kosz wymyślił... swoją drogą kiedyś kiedyś wrzuciłem pomiary tego głośnika na forum i jakoś bez rewelacji to było

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
                          dokładnie chodziło mi o 16-50-6
                          nieznam takiego STXa... :P tonsil ma / miedzy cyferkami

Skomentuj

oj dobra :P

Skomentuj

Czaruję...
                            X