Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa XT19TD 00-04 czy da się ją naprawić.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa XT19TD 00-04 czy da się ją naprawić.

Witam. Tak jak w temacie kolega ma takie dwie Vify lecz jedna jest spalona a druga sprawna w 100% grały u niego tylko dwa tygodnie, chce za obie 100zł. Czy opłaca się dać za nie tyle i czy da się tę spaloną naprawić?

[ Dodano: 2008-04-27, 20:33 ]
    Panaowie przed chwilą rozebrałem tę nie grającą Vifke i delikatnie odciągając plastikowy korpusik do którego przymocowana jest zewnętrzna część kopułki ujrzałem że cewka wcale nie jest spalona wygląda jak nóweczka l,ecz nie mogę jej do końca bo środkowa częćś jest przyklejona do takiego bolczyka który jest zespolony z resztą.

Czy ktoś z was ma pomysł co może być w niej uszkodzone i jak to zprawdzić lub rozebrać żeby jej nie zniszczyć?? Prosze pomóżcie.

toma085, naprawialem juz wiele spalonych wysokotonowek. tam niepali sie cala cewka, tylko przepala sie albo linka doprowadzajaca sygnal (ta luzem) lub drucik gdzies na widoku (najmniej kleju go trzyma). tak wiec szukaj dokladnie przerwania i to delikanie zlutuj

Skomentuj

Ale czy opłaci się je kupić za 100zł. A jak to odklejić żeby nic nie popsuć od tego bolczyka w środku bo nie mam możliwości w inny sposób to naprawić jak tego nie odejme od reszty

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
        Ale czy opłaci się je kupić za 100zł.
        Tak bo jedna kosztuje cos ok 150 :wink: a tu masz 2 i to najprawdopodobniej z mozliwoscia latwej naprawy
        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

120zł jeśli już.
          ja za parkę sprawnych dalem 170zł z wysyłką, tutaj albo się uda albo nie, jeśli nie to jak się uda to sprawę załatwi zestaw naprawczy.

Skomentuj

zanim kupisz to dowiedz sie ile kosztuje zestaw naprawczy

Skomentuj

A ile kosztuje taki zestaw naprawczy i gdzie mogę go dostać?

Czy ktoś wie jak je zdemontować żeby nic nie popsuć jak nie odejmę tej membranki od reszty to nie będę jej mógł naprawić.

Skomentuj

zapytaj w audiocoponents. daj zdjecie bo niewiem o czym piszesz

Skomentuj

Chodzi mi o to że ta centralna część kopułki(taki czubeczek) jest na styałe przymocowany do magnesu i reszty korpusu, a kopułka jest doklejona do niego, żeby ją zdemątować muszę to jakoś rozkleić i dopiero w tedy mógłbym zlokalizować gdzie jest ta przerwa.

Skomentuj

niemoge teraz tego znalez ale widzialem zestawy naprawcze do XT. ten caly plastik jest przyklejany do magnesu wiec odrywaj calosc a nie tylko membrane

Skomentuj

do xt25 tak, do xt19 osobiście nie było mi dane widzieć, zapytaj w AC, może mają.
                      Choć za jakieś niecałe 200zl - ja kupiłem za 170zł można mieć używane, ale w pełni sprawne xt19 więc nie wiem czy jest sens specjalny, tym bardziej że za tyle samo - czyli 170zł z wysyłką możesz mieć parkę nowych DX25.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        do xt25 tak, do xt19 osobiście nie było mi dane widzieć, zapytaj w AC, może mają.
                        Choć za jakieś niecałe 200zl - ja kupiłem za 170zł można mieć używane, ale w pełni sprawne xt19 więc nie wiem czy jest sens specjalny, tym bardziej że za tyle samo - czyli 170zł z wysyłką możesz mieć parkę nowych DX25.
                        No tak ale chyba XT jest lepszą wysoko tonówką od DX25 a poza tym to jak bym zakupił powiedzmy DX-a to co bym mógł dać na duł z porządną średnicą i niezłym basem żeby się obyło bez suba w pokoju 20m2?

Skomentuj

2 midwoofery albo 3way. innej opcji w 20m2 bez suba nie ma. po prostu basu zabraknie do glosnego grania

Skomentuj

no i XT19 trzeba wysoko ciac...

Skomentuj

No tak ale chyba XT jest lepszą wysoko tonówką od DX25
                              a słuchałeś choć ? :)
                              Różnym ludziom różne głośniki pasują i trafiają w ich gusta i tyle :)

a poza tym to jak bym zakupił powiedzmy DX-a to co bym mógł dać na duł z porządną średnicą i niezłym basem żeby się obyło bez suba w pokoju 20m2?
                              pytanie ile masz kasy.

Zamieszczone przez n_omyzs
                              2 midwoofery albo 3way. innej opcji w 20m2 bez suba nie ma. po prostu basu zabraknie do glosnego grania
                              chyba żartujesz :|

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                chyba żartujesz :|
                                nie zartuje. to zalezy od danej osoby.. jednyna inna opcja 1x 17-18cm / kolumne moze niektorym nie wystarczyc w 4/5m.. mam paru takich kumpli :roll:

Skomentuj

takie stereo na 18 + 100w wzmak stereo w 30 mkw spokojnie wystarcza zwykle, a gra zdecydowanie lepiej niż w 10mkw :P

Skomentuj

n_omyzs: duze znaczenie dla ilosci basu ma tez zwrota... 18cm spokojnie mozna naglosnic z dobrym skutkiem 20m^2, a nawet wieksze powierzchnie

Skomentuj

Aż tak dużo basu to mieć nie muszę słuchając w moim pokoju AL170 i basu było wystarczająco.

Co do Vify XT19 to znalazłem gdzie tkwi feler jest przerwa w połączeniu drucika który wychodzi z cewki i łączy się z cienką plecionką która biegnie do wsówki.Jutro spróbuje to delikatnie zlutować.

Co do kasy jaką jestem w stanie przeznaczyć na głośniki ,to na same wooferki jakieś 700zł. Myślałem nad 2xHDS164 ale chyba niema do tego zwrotki.
                                      Jak myślicie co by było dobre może Vifa XT18WH

Skomentuj

hds164 i xt19 ? I to jeszcze dwa hdsy ? Zapomnij...
                                        Jedynie co to XT18WH i do tego zestawu jest zwrotnica.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X