Mam pytanie czy jako kopułki można zastosować Vifa pl 27 tg zamiast d27 bez zmiany zwrotki + obudowy. No i mam jeszcze jedno ważne pytanie czy mozna zrezygnować z pochyłej ścianki tylnej a moze lepiej nie. Musze złożyc zamówienie do audiocoomponents dla XYS i potrzebuję jeszcze kilka rzeczy wiedzieć. Wszystkie rady są mi pomocne pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ostinato 2000
Collapse
X
-
mIKI, tylko o ile sie nie myle to tam wlasnie te glosniki byly wymieniane jako zamienne.
ciechu, poczytaj na audiostereo o tym bo troche dawno ostinato bylo popularne...
Zamieszczone przez ciechuNo i mam jeszcze jedno ważne pytanie czy mozna zrezygnować z pochyłej ścianki tylnej a moze lepiej nie.
ciechu, a dlaczego niechcesz D27? czyzby niebylo ich?
Skomentuj
-
PL27 mozna zastosowac do tej zwrotnicy bez zadnych zmian (jest to ten sam glosnik co D27 z nieco innym frontem). Nie rzucam slow na wiatr. Wykonalem konstrukcje o ktorej mowa i pomierzylem. M18 u mnie gra w 22 litrach. Pochyla scianke stosuje sie w celu wyeliminowania fal stojacych wewnatrz obudowy. Zamiast pochylej tylnej scianki mozesz w swojej konstrukcji zastosowac wewnetrzna przegrode(y).
W klonowaniu tej konstrukcji najwazniejszym elementem, ktorego raczej nie powinno sie zmieniac to szerokosc przedniej scianki, jej pochylenie (czyli brak pochylenia w tym przypadku) oraz rozmieszczenie glosnikow. Zalaczam screeny z pomiarow (u gory wykres symulacji zwrotnicy na podstawie pomiarow glosnikow, na dole pomierzona kolumna).
Skomentuj
-
Wrocilem z majowego weekendu i odpisuje. Moj rysunek jest tylko pogladowy i pokazuje jedno z wielu mozliwych rozwiazan. Chodzi o to aby dolna i gorna scianka wewnatrz obudowy nie byly rownolegle. Dolna przegrode, ktora narysowalem mozna sobie odpuscic. Komora dla kopulki tak jak piszesz, czyli bez zadnych otworow (szczelna). Glebokosc konstrukcji nie musi byc taka jak w Ostinato (ja mam 31 cm). Tunel bass-reflex mozna umiescic dowolnie (nawet z tylu). Wazne jest zachowanie conajmniej 5 cm odstepu wlotu tunelu od wszelkich przeszkod.
Wysokosc kolumny rowniez jest mniej istotnym parametrem. Obojetnie czy to bedzie 80 czy 90 czy 100 cm. Ja robilem duze monitory o wysokosci 52 cm (ciezko w pokoju 7 m^2 zmiescic podlogowki). Jednym slowem zachowaj podobna szerokosc kolumny, jej pochylenie oraz rozmieszczenie glosnikow (odleglosci od siebie, od gornej krawedzi i krawedzi bocznych), a projekt zwrotnicy bedzie poprawny. Reszte parametrow dostosuj do wlasnych potrzeb, upodoban, sposobu odsluchu, mozliwosci pokoju. Czyli to co najfajniejsze w diy.
Skomentuj
-
http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=28897&all=1
http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...mat=7532&p=3#k
(dobre projekty, ktore pokazuja to o czym predzej pisalem). W jednym jest odkecany cokol, w drugim ... sam popatrz. Niektorzy montuja elementy zwrotnicy "na pająka" bezposrednio na terminalu. Wygodne i praktyczne rozwiazanie przy niewielkiej ilosci elementow w zwrotnicy.
Skomentuj
-
cysiaczek, jak jestes zainteresowany to podaje koszta
143zl - cewka 0,7 i 1mm, kondy jantzen "zwykle" + terminal, robocizna i przesylki
160zl - cewka 0,7 i 1,2mm, kondy jantzen "zwykly" + Z-Standard (niebieski) + terminale, robocizna i wysylki
na zyczenie moge dorobic okablowanie i tunele b-r zamowic z polinka (b-r ok 4zl)
i zdjecia ktore byly na aukcji...
Skomentuj
-
Tak jak pisałem w mailu ja jestem zainteresowany a czy w projekcie są uwzględnione cewki powietrzne nawinięte odpowiednim drutem takim jak w projekciie?. Najprawdopodobniej zamówiłbym u pana ale proszę o info na maila co i jak dalej? Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-05-16, 16:30 ]
A czy głębokość kolumny można dać mniejszą np. 24 cm czy lepiej 30 cm. Pytam bo nigdzie u mnie w mieście nie mogę dostać forniru o żądanej szerokości. Oczywiście wiem że moża łączyć fornir ale poprostu podchodzę do tego jak do jeża
Skomentuj
Skomentuj