Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumna na STX podłogówki - jaki wariant wybrać.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumna na STX podłogówki - jaki wariant wybrać.

Na wstępie jako że to mój pierwszy post na tym forum ( przestudiowanym już ) witam wszystkich.

Mam w planach budowę pierwszych kolumn głośnikowych. Akustyką interesowałem się od najmłodszych lat (jak każdy majsterkowicz) ale nie powstało z tego powodu nic konkretnego godnego uwagi jednak jakieś doświadczenie i wiedza została.

Mój kolega zaraził mnie fascynacją klasycznymi konstrukcjami amplitunerów i tak moim łupem padł Marantz 2216 który będzie stanowił napęd dla mojego salonowego audio.

Cześć "salonowa" mojego mieszkanka to 15m2. Mażą mi się kolumienki stojące oparte o przetworniki STX + wysokotonowe Tonsile ( waham się ). Dwa warianty jakie wstępnie wyselekcjonowałem to:

1. Kolumna stojąca około 30l 2x GDN-17-80-4-SS (lub 18) + GDWK 9/80/1
    2. Kolumna stojąca z dwoma komorami. Średniotownowy + Wysokotonowy GDM-17-150-8-SS + GDWK 9/80/1 w małej komorze około 10l, Druga komora na niskotonowy dużej średnicy (np 30) umieszczony z boku, niestety nie mam pomysłu jaki przetwornik.

Pierwszą wersje jeden z kolegów na forum już przećwiczył z powodzeniem więc mam już jakąś opinie.

Co do drugiego nie wiem za bardzo czy to dobry pomysł zwłaszcza że głośniki będą wkomponowane między meble i wypada tak że bok jednej kolumny czyli głośnik niskotonowy (basowy) był by bardzo blisko komody (+/-10cm). Czy to nie zepsuje efektu?

Kolumny będą budowane z przeznaczeniem słuchania na codzień radia itd. Rzadko będą wkręcane na wyższe obroty ale jak już to chciałbym usłyszeć tam ładny bass. Na pewno nie będą napędzać żadnych imprez itd.

Rozważam ten wariant ponieważ subwoofer nie wchodzi w grę z wielu względów

Budżet ograniczam do rozsądnego minimum.

Dla pierwszej wersji liczyłem około 230zł na przetworniki. Druga wersja to 270zł przetworniki.

Proszę o rady i sugestie.

P.S. Wstępnie kolumny zagrają na kondensatorach a zwrotnice z czasem. Z racji pierwszych kroków proszę o wyrozumiałość.

te wysokotonowki tonsila to najwieksza padaka - te gdwk 10/xx sa lepsze, ale i tak cienkie. fajnie jakbys podal cene wszystkiego. osobiscie do takiego pomieszczenia robilbym cos na arn-150 i jakiejs lepszej kopulce - w domysle vifie, seasie czy chocby jakims stx gdwk-akx. zwrota na pewno gdzies jest do ktorejs z kombinacji. ewentualnie poczekalbym na jakies konstrukcje z nowym stxem 14-scx i tez do tego dal jakas dobra kopulke - na pewno nie zadnego tonsila

Skomentuj

Rozważałem konstrukcje na arn-150 ale niepokoi mnie mała średnica tego przetwornika.
      Największym problemem jest to że każdy ma inne oczekiwania i jak mniemam moje oczekiwania nie są wygórowane ale strach pcha mnie ku "cięższym" rozwiązaniom.

Sugestie co do wysokotonówki rozważę i czekam na dalsze wypowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
        czy chocby jakims stx gdwk-akx
        tego bym akurat sobie darował, dx niewiele droższy w polsce, lub nawet w tej samej cenie z AC, a o klasę lepszy.

Skomentuj

moze byc i vifa dx - po prostu chodzi o to, zeby nie dawac nawet gdn akx do jakiejs byle jakiej kopulki - wpierw dobra kopulka, a dopiero pozniej dobry niskotonowy, nie odwrotnie. co cie niepokoi w arn z powodu jego malej srednicy? faktycznie - nie wytworzy ci 100dB, ale 90dB mysle ze spokojnie a to juz naprawde sporo - tym bardziej w tak niewielkim pomieszczeniu

Skomentuj

Arn to fajny glosnik na basie ale mozesz miec niedosyt na srednicy - lepiej zainwestuj w cos lepszego np tonsilka 13/40. Do tego zalozmy vifa dx. Problem w tym ze jeden 13/40 nie zagra jakos specjalnie glosno w 15m2, no i jakos szczegolnie nisko tez nie zejdzie.

Skomentuj

Panowie dzięki za sugestie ale postarajcie się trochę bardziej trzymać ram tematu.

Zaproponowaliście arn-150 i biorę go pod uwagę ale jest to 15 wiec pójdźmy o krok dalej i powiedzcie coś o głośniku ARN 226.

Tak jak w temacie mają to być po 2 sztuki niskotonowych na kolumnę.

Może ktoś rzucił by coś na temat wariantu 2 którego poddałem pod dyskusję?

Najszczęśliwszym rozwiązaniem było by posłuchanie kolumn opartych o różne przetworniki i podjęcie decyzji na podstawie własnych obserwacji . Ale takiej możliwości nie mam.

Gdybyśmy jednak ustawili Tesle obok STX a konkretniej ARN 226 i GDN-22-120-4-SS czy między nimi będzie przepaść czy bardziej tzw. rzecz gustu przeważy na korzyść któregoś?

Skomentuj

Zaraz zaraz... 8' glosnik:)? robisz 2 way czy 3way? (bo na 3way to chyba nie masz kasy a do 2way ciezko sie pakowac z 8calówka)

btw moze jestem nudny bo juz 3 raz to proponuje ale moze by skorzystac z promocji w greltonie:

grelton.mycom.pl

2x sc10n + 2x w170 = okolo 250zł

hm?

Skomentuj

Ilość pieniędzy nie stanowi ograniczenia a stosunek jakości do ceny. Chce zbudować coś na swoje potrzeby i wydać dokładnie tyle ile trzeba dlatego warzę różne racje warianty i sugestie.

Jak rozumiem 8" odpada w 2way ponieważ zabraknie średnich? Dobrze rozumiem?

Skomentuj

bubels: przyjmij taka opcje, ze 13-15cm ci wystarcza (wbrew mylnym pozorom wielu - maly tez sporo potrafi, a jest tanszy i latwiejszy w aplikacji) :P. Jak chcesz cos lepszego to mozesz zainwestowac w GDN-15-AX czy np visatona al130. dwa niskotonowe to imo troche przerost formy nad trescia - juz lepiej wtedy doplacic i pomyslec o 3-way tylko jaki sens pchac sie w cos takiego w malych pomieszczeniach?

Skomentuj

Myślę perspektywicznie. To mieszkanko nie jest moim szczytem marzeń a więc docelowo kiedyś te kolumny znajdą się w dwa razy większym pokoju stąd też dążenie do zapasu mocy.

Drugi aspekt jest taki że w razie pomyślnego ukończenia projektu stanie się on punktem wyjścia do budowy kolumn dla mojego Ojca. U niego będą one grały w pomieszczeniu około 40m2.

Chce wiec jak najlepiej zaplanować budowę. Co raz bardziej przekonuje się do Visaton-ów.
                      Rozważam jednak budowę 3-way. Albo kompilacje monitorów i subwoofera w jednej obudowie.

Nie ma prawdy objawionej przy budowie kolumn tak więc staram się poznać ścieżki którymi już chodzono a jeśli znajdzie się realna niesprawdzona alternatywa rozważyć również i ją.

Zdaje sobie sprawę że aplikacja 3 przetworników to prawdziwe wyzwanie zwłaszcza dla kogoś kogo wiedza na temat zwrotnic ogranicza się do zasady działania.

Skomentuj

chyba sobie jednak nie zdajesz - po pierwsze nie widzialem tutaj jeszcze gotowej zwrotnicy do 3-way (ale przyznaje ze nie siedze tu 24h na dobe, wiec moglem cos przeoczyc), po drugie bez wiedzy zwrotnicy nie wykonasz, po trzecie musialbys miec sprzet pomiarowy - kolo sie zamyka - pozostaja ci dwie drogi :). poza tym masz takie fundusze ze ledwo wykonasz jakies najtansze 2-way. ciezko tez myslec perspektywicznie skoro bedziesz robil wlasnie bardzo budzetowy zestaw - ktory prawdopodobnie w niedlugim czasie i tak wymienisz

Skomentuj

chyba trzeba od poczatku zaczac...
                          jak niemasz doswiadczenia to zbuduj jakies sprawdzone, male kolumny do ktorych jest gotowa zwrotnica. tak wiec do wyboru masz tylko takie projekty a nie dowolny dobor glosnikow
                          ARN 150 ma faktycnzie nienajlepsza srednice ale jak niemasz porownania to gra to naprawde dobrze. a ta wycofana srednica to cos takiego jakbys ustawil "kontur" na wzmanciaczu.
                          moje propozycje to 2xARN 150 + vifa D27 (koszt ok 400-450zl za calosc), monitory na GDN 15 AKX + DX lub jezeli wylozysz kase to GDN 18 AKX
                          visatony odpadaja bo niema do tego zwrotnicy
                          jak skonczysz te kolumny i ci sie spodoba to mozesz pozniej je sprzedac i zrobic 3 drogi. w przygotowaniu jest projekt na STXach SCX oraz na MDSach

Skomentuj

O budżecie już pisałem i wyraziłem jasno że nie kwota jest przeszkodą. Jeśli będę chciał wykonać kolumienki przekraczając pułap około 1kzł to dla początkującego jest to bez sensu bo ciężko będzie wyprzedzić producentów tego typu sprzętu.
                            A to ma przynieść wymierne korzyści czyli powstanie sprzętu o parametrach lepszych niż typowy sprzęt typu Voice-coś tam i przy okazji dać mi dużo frajdy i relaxu.

Powoli zaczynam się przekonywać do tego arn150.

Wymiany sprzętu raczej nie przewiduje ze względu że nie jestem audiofilem i jeśli coś spełnia moje wymagania z naddatkiem nie widzę powodu do zmian chyba że połknę bakcyla.

Cóż wybór jest ciężki. Na pewno poinformuje na czym stanęło i co było powodem.

W niedalekim czasie będę miał prawdopodobnie u siebie monitorki Magnata 220. Może one trochę rozjaśnią mi sprawę. Testowałem już wersje 110 i mimo swych bardzo niepozornych kształtów sprawowały się nad wyraz dobrze.

P.S. Pozdrawiam ze słonecznej plaży w Dąbkach

Skomentuj

Zamieszczone przez bubels
                              Wymiany sprzętu raczej nie przewiduje ze względu że nie jestem audiofilem i jeśli coś spełnia moje wymagania z naddatkiem nie widzę powodu do zmian chyba że połknę bakcyla.
                              nikt tutaj niejest audiofilem ale roznica w poszczegolnych glosnikach jest i to nawet wyraznie slyszalna. tak wiec proponuje brac sie do roboty

Skomentuj

Dałem sobie trochę czasu do namysłu i przeszło mi już zupełnie budowanie kolumn na STX.

Teraz na ringu zostali właściwie bracia ARN 150 i ARN 188.

W obydwu przypadkach chciałbym aby były pod 2 na kolumnę. Jako kopułkę chce zastosować SC10n.

Mogli byście zaopiniować głośnik ARN 188 ?

Skomentuj

z tego co pamiętam z ARN150 masz więcej basu

Skomentuj

moze nie arn 188, ale xw165 (a to chyba to samo co arn188-03/05) nie ma praktycznie w ogole basu - a przynajmniej na irkowej zwrotnicy z arv. i nie ma tu znaczenia buda - bo i w zamknietej 18 litrow czy otwartej o tym samym litrazu i z roznymi strojeniami nadal jest "padaka" pod tym wzgledem. co do arn150 to niedlugo bede sie mogl wypowiedziec - jak tylko je dostane od Pawla S.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      moze nie arn 188, ale xw165 (a to chyba to samo co arn188-03/05) nie ma praktycznie w ogole basu - a przynajmniej na irkowej zwrotnicy z arv
                                      niewiem czy sa jakies roznice iedzy tymi glosnikami ale niemoge powiedziec ze z ARN 188 niema basu. jest i to dosc sporo ale wg mnie dobrze gra tylko w obudowie zamknietej. zdecydownanie bardziej wole ARN 150
                                      Zamieszczone przez bubels
                                      W obydwu przypadkach chciałbym aby były pod 2 na kolumnę. Jako kopułkę chce zastosować SC10n.
                                      no to zwrotnice masz tylko chyba pod ARN 150 + sc10n. osobiscie polecam dozbierac troche do vify D27TG - roznica w brzmieniu naprawde duza

[ Dodano: 2008-05-10, 20:24 ]
                                      Zamieszczone przez Caleb
                                      co do arn150 to niedlugo bede sie mogl wypowiedziec - jak tylko je dostane od Pawla S.
                                      co moze niestety jeszcze troche potrwac... :roll:

Skomentuj

moze po prostu jestem przyzwyczajony do odsluchu z nieco wieksza iloscia basu, albo roznice wynikaja z zastosowanej zwrotnicy... w kazdym razie ja musialem ze swieca w xw basu szukac... Pawel: ktorego arn188 sluchales? 03, 05 czy 07 lub 08? bo te pierwsze sa chyba wlasnie blizniacze do xw, a 07 ma juz podwojny magnes

Skomentuj

Czaruję...
                                        X