Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki głośnik niskotonowy do subwoofera aktywnego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki głośnik niskotonowy do subwoofera aktywnego?

Witam :wink:

Jaki głośnik wybrać do subwoofera napędzanego wzmacniaczem na TDA7294 (nie w mostku czyli ~60W, trafo 200W 2x24V) Głośnik o impedancji 4Ω, do obudowy BR. Ma grać w pokoju 20m˛ . Będzie służył do słuchania muzyki i oglądania filmów. Nie wiem o jakiej mocy głośnik byłby odpowiedni do tego wzmacniacza. Myślałem nad głośnikami STX'a np. GDN-27-150-4-SC, ale chyba niezmostkowane TDA7294 będzie za słabe do niego :?:
    Proszę o pomoc, jaki głośnik wybrać do tego wzmacniacza??

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :grin:

Zamieszczone przez dawid91
    trafo 200W 2x24V
    trafo 2 x za duże :)

Zrób końcówke na mostku tda - wtedy coś tam będziesz mógł pod niego podłaczyć, w przeciwnym razie to co najwyżej mało wymagające 8 cali.

GDN-27-150-4-SC, ale chyba niezmostkowane TDA7294 będzie za słabe do niego :?:
    będzie zdecydowanie za słaby...

Skomentuj

trafo 2 x za duże :)
      Dlaczego??

Tylko do mostka TDA7294 głośnik 4ohm się nie nadaje, jak 8ohm to trafo 2x28V a o jakiej mocy będzie wystarczające do tej końcówki na mostku tda??

Skomentuj

Dlaczego??
        bo wystarczyłoby 100va.

Tylko do mostka TDA7294 głośnik 4ohm się nie nadaje,
        głośnika jeszcze nie masz więc w czym problem ?
        jak 8ohm to trafo 2x28V
        nie, 2x24vac do 8R dla tda w mostku będzie w sam raz, wyższe napięcie mocy wiele nie daje, za to wspaniale robi nam z tadka grzałkę :)

Skomentuj

dawid91, ja własnie buduje suba aktywnego na 27/150/8 zasilane mostkiem TDA 7294 ... Trafo 200VA 2*28 Mostek 15A Kondy 4x10000uF ... Brakuje mi tylko Głosnika i z TDA mam rozkmine :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            bo wystarczyłoby 100va.
            Na elektrodzie piszą, że min to 150VA a optymalne to 200VA. Więc sam już nie wiem.

głośnika jeszcze nie masz więc w czym problem ?
            takero ja niczego jeszcze nie mam :grin:

Dopiero się przymierzam do zrobienia tego subwoofera, część pieniędzy już mam :wink:

I chcę powiedzieć, że jestem początkujący, mam już płytkę do tej końcówki na TDA7294. Do mostka potrzebne są dwie takie płytki??
            Znalazłem na elektrodzie schemat mostka TDA http://www.elektroda.net/audio/tda7294/, tylko nie wiem jak to połączyć.

Skomentuj

Dopiero się przymierzam do zrobienia tego subwoofera, część pieniędzy już mam :wink:
              ile masz tej kasy ? ew ile chcesz mieć kasy na suba :)

Skomentuj

Oczywiście nie muszę wszystkiego od razu robić :smile: pierwsze co to końcówka i zasilacz z trafem na to mam 150zł, na TDA7294 to by wystarczyło ale na mostek to nie wiem. Na cały subwoofer ok. 250zł do 300zł

Skomentuj

Oczywiście nie muszę wszystkiego od razu robić
                  raczej musisz, inaczej to troszkę nielogiczne.

Skomentuj

Na elektrodzie piszą, że min to 150VA a optymalne to 200VA. Więc sam już nie wiem.
                    To pewnie jesli chodzi o mostek 2xTDA7294.

Zamieszczone przez końcówka mocy
                    dawid91, ja własnie buduje suba aktywnego na 27/150/8 zasilane mostkiem TDA 7294 ... Trafo 200VA 2*28 Mostek 15A Kondy 4x10000uF ... Brakuje mi tylko Głosnika i z TDA mam rozkmine
                    2x28V moze byc o te 2-4V za duzo. Mostek 15A tez 2-3 razy za duzy. No i kondensatory. 2x10mF wystarczaja z nadmiarem.

Skomentuj

raczej musisz, inaczej to troszkę nielogiczne.
                      Tak ale najpierw chcę się zająć wzmacniaczem, a później głośnikiem i skrzynką.

Czyli mówicie że trafo 2x24 200VA wystarczy do tda w mostku.
                      Ale na razie chyba pozostanę przy pojedynczym TDA7294, to moja pierwsza tego typu konstrukcja, nie wiem czy bym sobie poradził z TDA w mostku.

Zrób końcówke na mostku tda - wtedy coś tam będziesz mógł pod niego podłaczyć, w przeciwnym razie to co najwyżej mało wymagające 8 cali.
                      8 cali czyli np z STX to GDN-20-80-4-SC, a 10 cali np GDN-25-100-4-SC??
                      Jaki polecacie głośnik 8 lub 10 calowy (jeśli ten wzmak mu sprosta) nadający się do subwoofera :?:

Skomentuj

Ale na razie chyba pozostanę przy pojedynczym TDA7294, to moja pierwsza tego typu konstrukcja, nie wiem czy bym sobie poradził z TDA w mostku.
                        jeśli zmontujesz pojedynczego tda to i z mostkiem dasz sobie radę, jedyną różnicą jest to że masz 2 x więcej elementów ;]

daj sobie spokój z tymi stxami...
                        Ja bym proponował raczej 22 140 8 scx + mostek tda.

Skomentuj

Znalazłem na elektrodzie schemat mostka TDA http://www.elektroda.net/audio/tda7294/, tylko nie wiem jak to połączyć.
                          jak ci pokaze porownanie wielkosci tej plytki z plytka projektu irka to sie przerazisz... pkazac?;>
                          to niema znaczenia. roznica w kosztach to ok 10zl a moc juz sporo wieksza
                          nawet nie ruszaj tej tandety! zaden z nich niegra...
                          Ja bym proponował raczej 22 140 8 scx + mostek tda.
                          o tym samym myslalem. lub GDN 27-150-8 sc jezeli preferujesz powolny bas np w "czarnej" muzyce...

no i oczywiscie sciagnij szybko schemat wzmacniacza na TDA projektu irka (zobacz przyklejone tematy w elektronice)

Skomentuj

Ok to ściągnę ten schemat irka i zobaczę.
                            Ja słucham techno, więc raczej szybki bas by się przydał, to ten GDN-22-140-8-scx byłby najlepszy z STX'ów??

Skomentuj

ten STX jest nawet lepszy od tonsila GDN 20/80/2 :P (czy tam porownywalny)

Skomentuj

kurcze trochę się przeraziłem jak na to spojrzałem, tych elementów jest w tym mostku od groma :grin: ale tam jest zasilacz, filtr itp, wystarczy tylko trafko podłączyć :) Zagadałem do Irka może on by mi to wykonał.

A do pojedynczego TDA7294 Tonsil GDN 20/80/2 nie będzie dobry?? Tylko, że to 8ohm...

Patrzyłem dzisiaj na DIY na elektrodzie i tam są suby na pojedynczym TDA7294 np. z 22/120/4 i autor pisze że sub nie muli, gra dobrze. Co o tym myślicie??

Skomentuj

Ja właśnie buduje suba na pojedynczym tda i stx 22-120-8sc. TDA zasilany z transformatora 120w na wyjściu za kondami ą40. Powiem ci jedno w małym pokoju jakieś 12mkw potrafi dać naprawdę czadu :lol: Mnie wykonanie mojego suba wyszło 191zł, niedługo będzie na forum :grin:

Skomentuj

Na poczatek mozesz zrobic wzmacniacz na pojedynczym TDA, jest juz nowa wersja mojego projektu sub7294V2 i jest tam wszystko od schematu, i plytki po projekt blachy panela. Koszty takiej konstrukcji nie sa duze a dobrze nabrac doswiadczenia przed wiekszymi projektami. Z tanszych glosnikow na poczatek to mozna wybrac cos z TVM czy alpiarda (LW80C41).

Skomentuj

dawid91, może chcesz arn'a 226 (nowy - kupiony i odstawiony na półkę. tda spokojnie sobie z nim poradzi. jak cos to priv bądź mail

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        jest juz nowa wersja mojego projektu sub7294V2
                                        a gdzie jest dostępna ta nowa wersja?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X