Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

seas 19TAF/G

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

seas 19TAF/G

Witam.

Przed chwila wygralem aukcje z seasami jak w temacie.
    Czy ktos ma moze jego pomiary lub jakas zwrotke do niego ?

od producenta:
    http://www.audiobazar.eu/manual/SEAS_H414_19taf.pdf

Mysle polaczyc go z tonsilkiem 13 40 2.

Prosze o pomoc w aplikacji

złóż zestaw pomiarowy ;]

akurat do 13 40 2 to będzie średnio pasował...

Skomentuj

Lekka pomyłka z tą aukcją bo w Polinku je taniej mają z tego co wiem.
      Projektów trochę jest http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_5INCH.htm tylko ciekaw jestem ile możesz wyłożyć na "dół".

A z tym Tonsilem to jest projekt z 27tbfc/g o ile dobrze pamiętam.

Skomentuj

podales link do konstrukcji 22TAF/g ktora jest blizsza gry 29TAF/G a 19ktora kupilem juz raczej chyba nie.. tak wyczytalem w necie.
        chce go do tego tonsilka bo 10 80 7 sprzedalem nie moglem go sluchac juz mam nadzieje ze bedzie lepiej z seasem.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
          Lekka pomyłka z tą aukcją bo w Polinku je taniej mają z tego co wiem.
          tylko ze za sztuke...

Skomentuj

a czy ktos w trojmiesice moglby mi je pomierzyc ?

Skomentuj

z gdn 13/40/2 chyba raczej bedzie ok. jako jeden z niewielu tanich midwooferow umozliwia wysokiego ciachanie, a ten seas takiego raczej wymaga. jesli nikogo nie znajdziesz co ci to pomierzy to bedziesz musial sie zdac na siebie - tj zrobic sprzet pomiarowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                z gdn 13/40/2 chyba raczej bedzie ok. jako jeden z niewielu tanich midwooferow umozliwia wysokiego ciachanie
                miałeś kiedyś tego tonsila ? :)
                Bo tak się składa że na średnicy niedość że dół, to jeszcze Alpy...
                Zdecydowanie wolałbym arna116, ale w ogóle najlepiej to coś metalowego gdyż niestety - nie często metalowa kopułka zgrywa się dobrze z celulozą na dole...

Skomentuj

tak, ale nie mierzylem go :P. pracowal u mnie z GDN 20/80/2 i GDWK 10/80/8

Skomentuj

ale w ogóle najlepiej to coś metalowego gdyż niestety - nie często metalowa kopułka zgrywa się dobrze z celulozą na dole
                    Takero, może coś więcej na ten temat napiszesz, wiadomo że specyfika dźwięku zależy od memrany, aluminium, celuloza czy kevlar. Jesli twierdzisz żę metalowa kopóła nei spasuje się dźwiękowo z celulozowym głośnikiem to na jakiej podstawie?
                    Mi wiadomo że metalowe głośniki są bardzo szczegółowe, celulozowa natomiast grają bardziej ciepło.

Skomentuj

na razie zostaje mi nic innego jak zobaczyc 1rzad 2,7uF na seasie

Skomentuj

chcialem edytowac swojego posta ale juz nie moge
                        nie często metalowa kopułka zgrywa się dobrze z celulozą na dole...
                        akurat ten tonsil to polipropylen, a nie celuloza :) dalbys jego pomiary? bo jestem ciekaw - na stronie tonsila jest on wyjatkowo liniowy

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                          Takero, może coś więcej na ten temat napiszesz, wiadomo że specyfika dźwięku zależy od memrany, aluminium, celuloza czy kevlar. Jesli twierdzisz żę metalowa kopóła nei spasuje się dźwiękowo z celulozowym głośnikiem to na jakiej podstawie?
                          Mi wiadomo że metalowe głośniki są bardzo szczegółowe, celulozowa natomiast grają bardziej ciepło.
                          sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie ;]
                          Słuchałeś kiedyś takiego połączenia ? Bo ja wielu i nie pamiętam żeby któreś zaskoczyło mnie pozytywnie, choć w sumie były takie, ale metalowy był niskośrednio, kopułka tradycyjnie jedwabna, nasączana.
                          akurat ten tonsil to polipropylen, a nie celuloza
                          co nie zmienia faktu że nie metal :)

Zamieszczone przez Caleb
                          dalbys jego pomiary?
                          poszukam.

Skomentuj

Słuchałeś kiedyś takiego połączenia ? Bo ja wielu i nie pamiętam żeby któreś zaskoczyło mnie pozytywnie, choć w sumie były takie, ale metalowy był niskośrednio, kopułka tradycyjnie jedwabna, nasączana.
                            Moim zdaniem to kwestia gustu jednemu będzie się podobao drugiemu nie, pozatym nic nei stoi na przeszkodzie takiego łączenia głośników jeśli wszystko będzie odpowiednio wykonane.
                            TY możesz potwierdzić to odsłuchem natomiast większość pisze takie rzeczy bo juz ktos to kiedys napisał i tak ma być. Nie czepiam się, chodzi mi glownie o to zeby ludzie argumentowali swoje teorie tak jak Ty to zrobiles.

Skomentuj

takero: a moze ty po prostu nie lubisz metalowych kopulek i tyle? :) kiedys sie chyba neizbyt pochlebnie wypowiadales sie o wielu metalowych seasach
                              borys np laczyl kepa, ktory ma kevlarowa membrane z seasem 22taf/g i twierdzil ze gra to znacznie lepiej niz z vifa xt19

Skomentuj

Gusta gustami, ale chyba najlepszym przykładem jaki można tu dać są te kolumny Harpii na tanim usherze 8935A i seasie coś tam 27 - tym metalowym, kolumny dostępne są w wielu sklepach, każdy może podjechać i posłuchać oraz samemu się przekonać o tym czy mu się to podoba.
                                Choć to już skrajnośc bo usher należy do baaardzo ciepłych i wręcz nieco rozlazłych brzmieniem głosników, za to seas w tej konfiguracji sprawia wrażenie przejaskrawionego, może to wina aplikacji i zwroty - nie wiem.

[ Dodano: 2008-05-05, 16:24 ]
                                Zamieszczone przez Caleb
                                a moze ty po prostu nie lubisz metalowych kopulek i tyle? :)
                                lubie twarde kopułki, ale dobre twarde kopułki - nawet nie aż takie drogie - przykład - te niektóre aluminiowe B&W że o diamentowych nie wspomne :)

borys np laczyl kepa, ktory ma kevlarowa membrane z seasem 22taf/g i twierdzil ze gra to znacznie lepiej niz z vifa xt19
                                ale tu chodzi raczej o porównanie konkretnych głośników, który jest lepszy , tzn który się komu bardziej podoba, a który gorszy , czyt, który się mniej podoba, nie ma zbyt wiele wspólnego z porównywaniem idei - metalowiec vs jedwabny.
                                Borysowi bardziej podoba się seas , komuś innemu xt, a jeszcze komuś innemu tubka tonsila :)

Skomentuj

Czyli jednak gusta i przyzwyczajenie/upodobanie sobie pewnej barwy dźwięku :wink:

Skomentuj

Raczej do spójności dźwięku, bo wbrew pozorom lubię i ciepłe configi i bardzo analityczne i chirurgiczne , ale najbardziej lubię naturalane i nieutralne, co nie oznacza że nijakie :)

Skomentuj

dzieki ze piszecie na temat... swoja droga mam podlaczone go z 4,7 kondem i gra obiecujaca.. gra to duzo lepiej od wszytkich tanich kopulek tyle na razie moge powiedziec.. bedzie praca nad zwrotka i pozniej porownanie z lepszymi kopulkami. ogolnie podoba mi sie ten metalowiec

Skomentuj

Rfck, gusta guscikami ja mialem sporo sopranow i raczej sklaniam sie do nie lubienia metalu a co do polaczenia to przychylam sie do takero ze jak metal to na wszystkich glosnikach albo wogole :P

dolphin123, jak chcesz sprzet pomiarowy moge pozyczyc ale nie mam czasu ci mierzyc sorki ale w pracy zadyma

Skomentuj

Czaruję...
                                        X