Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub do monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nonameplum, mozesz podzielic sygnal pomiedzy satelitki a suba. ale do tego bedziesz potrzebowal nowej sekcji przedwzmacniacza ktora podzieli sygnal na bas dla suba i reszte bez basu dla kolumn - tak wiec zabawa skomplikowana i kosztowna
    tansza opcja to np SB Live! 5,1 i programowy podzial pasma - jednak problemem jest regulacja glosnosci

Skomentuj

Jaki byłby koszt przedwzmacniacza ? Karte mam Audiy 1 nie dało by się nic na niej wyskrobać i czy widzicie w tym wiekszy sens o czym mówię ? Czy lepiej zostawić to w spokoju i niech monitorki też grają pełnym pasmem lub wymienić wzmacniacz na uniampa

Skomentuj

do sb live (oprocz 24bit) mozna instalowac sterowniki kx w ktorych faktycznie mozna zastosowac filtry dolno i gornoprzepustowe. nie wiem jak w audigy 1 ale w audigy 2 zs ze sterownikami ze strony creative'a nie ma tych opcji

Skomentuj

do audigy 1 też można zainstalować sterowniki KX nawet niedawno miałem zainstalowane...

Skomentuj

nonameplum, a napewno niema tam "przekierowania basu"?

Skomentuj

Pawel S.: marnujesz swoja karte - zainstaluj kx...
              w audigy 2 zs ja przynajmniej mam znacznie bardziej uproszczone sterowniki - nie ma niestety tam opcji obcinania basu. ale moze w audigy 1 jest inaczej

Skomentuj

Patrzyłem, ale chyba nie ma u mnie czegoś takiego. Mam zainstalowane zmodowane sterowniki z audigy 4, może dlatego. W pomocy sterowników też nie ma takiego pojęcia jak crossover. Może gdybym zainstalował sterowniki prawidłowe z audigy 1 wtedy miałbym takie ustawienia.

Skomentuj

Caleb, mialem to scierwo - wywalilem szybciej niz zainstalowalem - tandeta jakich malo. szumi,trzeszczy, ciszej gra itp. wole oryginalne stery
                  Zamieszczone przez nonameplum
                  nie ma u mnie czegoś takiego
                  stary poczciwy Live! 5,1 gora :mrgreen:

Skomentuj

moze nie przepiales sie do tylnego wyjscia? :P z moich obserwacji to wlasnie na driverach creative'a ta karta szumiala niemilosiernie, no i grala gorzej, chociaz nawet z kxami nie mozna bylo powiedziec ze gra dobrze :)

Skomentuj

Chyba wrócę do KX'ów u mnie nic na nich nie szumi, zdecydowanie świetne sterowniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                        moze nie przepiales sie do tylnego wyjscia?
                        zmienilem to - niewim czego to byla wina ale sluchac sie na tym niedalo

Skomentuj

Takie opcje są które mogłby by troche wskazywać na podział częstotliwości dla suba:

Ale to chyba tylko ustawienia od jakich częstotliwości wogóle zacznie być przekazywany sygnał, pewny nie jestem.

W DSP ktoś bardziej zaawansowany mógłby stworzyć projekt z wyjściem na suba i monitory.

Skomentuj

nonameplum, to jest to samo co u mnie. tutaj ustalasz podzial pasma miedzy satelitami a subem
                            sub gra basem a satelity bez basu

Skomentuj

wywal ten caly DSP i jedziesz tak - dodaj src i ustaw go bodajze na FXBus 0/1 do tego drugi src ktory ustawiasz w zaleznosci od wymagan na mic lub line in. na koniec k1lt, klikasz go dwukrotnie i dajesz na dole preset "analogs rear first" czy cos takiego. laczysaz pierwszy src z dwoma gornymi gniazdami, a drugi src (czyli wejscie) z dwoma ostatnimi. z tego samego (pierwszego) src co jest FXBus 0/1 podaj sygnal na przednie wyjscie. Pomiedzy tylne wyjscie (czyli to do frontow) daj highpass filter - ustaw mu Q na 0.5 i obciecie na np 70Hz. Pomiedzy przednie wyjscie (to do subwoofera) daj lowpass filter, Q 0.5 i obciecie znowu 70Hz. Powinno byc ok

Skomentuj

Celeb mógłbyś wrzucić screena jak to powinno wyglądać bo chce być pewny czy dobrze to połacze, z góry dzięki. Aha i jeszcze pytanie jak wtedy podpiąć się pod kartę dźwiękową. Domyślam się ze pod jedno wejście karty dźwiękowej podpinam się subem aktywnym, a pod drugie wzmacniaczem pod który podpięte są monitory...

Skomentuj

nie wrzuce bo juz nie mam sb live, wiec tez i z kxow nie korzystam. do tylnych wyjsc podpinasz wzmacniacz z monitorami, a do przedniego wzmacniacz subwooferowy.
                                  moze zilustruje to:

--------highpass filter 70hz, q 0.5 ------- k1lt (analog rear out)
                                  /
                                  SRC: FXBus 1/0
                                  \
                                  --------lowpass filter 70hz, q 0.5 -------- k1lt (analog front out)

SRC:Mic in/Line in ---------------------------------------------- ac'97 record (czy cos w tym stylu)

edit: fak wszystko sie rozjezdza... - nie da sie zrobic takiego rysunku jak chciaelm :/ ok wrzuce ustawienie jako gif

Skomentuj

Wyszło mi coś takiego ale jeszcze musze nad tym popracować. W każdym bądź razie działa bo próbowałem z monitorami i słuchawkiami (robiły za suba :)).

Skomentuj

ktore kxy masz? 3537? jak tak to z zakladki zdaje sie profx dodaj src i k1lt i rob jak wczesniej pisalem
                                      btw warto polaczyc identyczne highpassy szeregowo - zeby zwiekszyc stromosc filtra, a dla subwoofera dac wpierw mono mix czy cos w tym stylu - w kazdym razie sumuje kanaly i ustawic w nim dla kazdego kanalu wysterowanie na 50% (nie 100% bo bedziesz mial przestery), a sam lowpass tez zrobic szeregowo - mozna to zrobic tak, ze podlaczasz te zsumowane kanaly pod lewe wejscie w lowpassie, a wyjscie lowpassa podlaczasz pod wejscie tego samego lowpassa ale na prawy kanal. samo wyjscie prawego kanalu podpinasz pod ktorys z kanalow przedniego wyjscia karty w epilogu/k1lt

Skomentuj

Znalazłem jeszcze inny sposób:

[ Dodano: 2008-05-13, 17:17 ]
                                        Nie wiem dokładnie jak wykożystac ten k1lt, bo jak wstawiam dwa to nie ma dźwięku... I co zrobić z zsumowanym sygnałem suba, bo o tym juz wcześniej myślałem. Na epilogu pod analag subwoofer można podpiąć chyba.

Kx ver. 3541.

Chyba bardziej o to Ci chodziło:

[ Dodano: 2008-05-13, 17:23 ]
                                        Czym się różni epilog od k1lt ?

Skomentuj

Czaruję...