Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z doborem głośników pod wzmacniacz i pomieszcznie...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z doborem głośników pod wzmacniacz i pomieszcznie...

Jako nowy user diyaudio.pl witam wszystkich forumowiczów :)
    Jest to mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość...

Zacznę może bez owijania w bawełnę...jestem początkującym DIYowcem, jedyne co do tej pory zrobiłem (a raczej nie skończyłem) to 3-drożne kolumny na kiepskich podzespołach(2x 4 ohmowe 22cm basy no name szeregowo, średniotonowy STX GDM-14-100-8-SC, wysokotonowy STX GDWK-11-200-8-AJ i uniwersalna 3-drożna zwrotnica z STX), nie skończyłem w tym sensie, że nie wykończyłem obudowy, na początku z braku czasu a potem(po ponad roku) stwierdziłem, że nie warto bo będę chciał zmienić te głośniki i zwrotnicę... Poszukując odpowiednich konstrukcji trafiłem na to forum :) Przeglądałem gotowe konstrukcje, jednakże żadna konstrukcja(w osiągalym dla mnie pułapie cenowym) nie przypadła mi do gustu, chodzi mi szczególnie o konfiguracje głośników(3-drożna, 2x bas). Także postanowiłem pozostać przy obecnej konfiguracji głośników lecz zmienić je na lepsze, zaprojektować do nich nową obudowę i zwrotnicę. Po jakimś czasie zdecydowałem się na konkretne głośniki:

-Vifa D27TG-05-06 (jako, że przeczytałem o nim pozytywne opinie)
    -nowy STX GDM-14-150-8-SCX (nikt się chyba jeszcze nie wypowiadał o nim po odsłuchu, ale po jego parametrach i zapewnieniach STX'a w mailu o jego jakości wybór padł na niego)
    -nowy STX GDN-22-140-8-SCX (też z "lepszej" serii SCX, nie znalazłem lepszego(wg mnie) w tej cenie)

Złożyłem zamówienie na stronie STX'a, lecz oczywiście za szybko... Myślałem, że mój wzmacniacz "pociągnie" 4-ohmowe kolumny ale po testach stwierdziłem, że jednak chyba może nie dać rady, bezpieczniejsze będą kolumny 8-ohmowe... (o wzmacniaczu może trochę później...)
    Zaraz po złożeniu zamówienia wysłałem następnego maila do STX'a z pytaniem o wersję 4-ohmową GDN'a, dowiedziałem się, że coś koło połowy maja planują wprowadzić do swojej oferty 4-ohmową wersję tego głośnika. Pomyślałem wtedy, że "jestem w domu", kupie 2 i w połączeniu szeregowym będę miał 8 ohmów więc usunąłem z zamówienia te GDN'y, zostawiłem tylko średnie(w sumie niepotrzebnie bo 2 razy zapłacę za przesyłkę ale nie mogłem się ich doczekać )
    Zamówiłem także Vify, dla mnie po doświadczeniach z tamtymi wysokotonowymi STX'ami są po prostu cudne :) co prawda nie pokazały jeszcze wszystkiego bo na razie wygrzewam je na tamtej zwrotce, ale już czuć różnicę. Także posiadam już głośniki wysoko- i średniotonowe. Czekam aż pojawią się te 4-ohmowe GDN'y. Ale znów pojawiło się kolejne "ale"... Gdzieś chyba tu na Forum ktoś wspomniał o tym, że niedługo powstanie zwrotnica 3D pod te nowe SCX'y + jakaś kopułka(nie pamiętam jaka). I tu zacząłem się zastanawiać...czy to dobre rozwiązanie pchać 2 140-watowe głośniki do jednej kolumny... Czy mój wzmacniacz je "pociągnie"... Bo przecież te 140 wat wystarczy, tam mi się wydaje...
    Teraz może o wzmacku- posiadam Protona AM-455, nigdzie na necie nie znalazłem nic o jego parametrach... :( jest to wzmacniacz na tranzystorach, 2 na kanał(wzmak stereo), na necie znalazłem tylko ich zamienniki, są to 130-watowe tranzystorki, zasilanie jest w zmacku +-40V, trafko jest dosyć spore ale nie wiem jakiej mocy... Więc nie wiem jaką moc ma ten wzmacniacz... I czy da radę tym dwóm GDN'om na kolumnie...?
    Pomieszczenie w jakim mają stać kolumny to ok 30 m^2.
    Proszę o jakąś radę odnośnie tego co napisałem. I oczywiście przepraszam za taką ilość tekstu, starałem się wszystko napisać bez "robienia tajemnic" jak niektórzy początkujący, chociaż pewnie i tak o czymś zapomniałem

Pozdrawiam, Wallker.

Re: Problem z doborem głośników pod wzmacniacz i pomieszczni

Zamieszczone przez Wallker
    proszę o wyrozumiałość...

Teraz może o wzmacku- posiadam Protona AM-455, nigdzie na necie nie znalazłem nic o jego parametrach... :(
    Wyrozumiałość wyrozumiałością ale już pierwsze linki w googlu coś mówią a zajrzałem tylko z ciekawości co to za wzmak co o nim nic w necie niema...

Dynamic Power: 72 watts at 8 ohms, 120 watts at 4 ohms
    Dynamic Headroom: 1.5 dB
    Damping Factor: >100
    Frequency Response 20 Hz – 20,000 Hz: +/- 0.3 dB

Connects up to 2 sets of speakers. MM phono stage. Mono option. Mute
    http://hifi4sale.blogspot.com/2008/0...-for-sale.html

Skomentuj

Wallker, powstanie niedlugo (mam nadzieje ze sie robi) zwrotnica pod SCXy + PJ zeby bylo tanio. moze bedzie tez wersja z lepsza wysokotonowka.
      jednak na bank nasz kochany irek nie pomierzy tobie nowej zwrotnicy bo juz tam chyba niebedzie pracowal... :|
      no i pojawia sie teraz pytanie po co ci az 2 glosniki niskotonowe? zeby bylo wiecej basu? no ale jak chcesz go wiecej to potrzebujesz wzmacniacza duuuzo mocniejszego niz to co masz.
      twoj wzmacniacz pociagnie 4ohm wiec moglbys sobie zrobic kolumne na jednym GDNie 4 ohmowym to wtedy moze wiecej z niego wyciagniesz. a jak mozna sie domyslec jeden glosniki w pelni wykozystany zagra lepiej niz 2szt napedzone 40% mocy jaka moga przyjac...

Skomentuj

Wyrozumiałość wyrozumiałością ale już pierwsze linki w googlu coś mówią a zajrzałem tylko z ciekawości co to za wzmak co o nim nic w necie niema...
        To ja chyba googlować nie potrafię... :/ szczerze, szukałem i to nie 5 minut...najwyraźniej nie było mi dane znaleźć czegoś i podpadłem pierwszym postem na forum.... czyli jednak mogę podpiąć pod niego kolumny 4-ohmowe, dodatkowo z tego linka co podałeś wynika, że jest to całkiem całkiem wzmacniacz. Wiem, że był on przedstawiany na łamach niemieckiego wydania "Audio" w 92 roku...a to chyba o czymś świadczy... dzięki VwMarcin za tego linka :)

twoj wzmacniacz pociagnie 4ohm wiec moglbys sobie zrobic kolumne na jednym GDNie 4 ohmowym to wtedy moze wiecej z niego wyciagniesz. a jak mozna sie domyslec jeden glosniki w pelni wykozystany zagra lepiej niz 2szt napedzone 40% mocy jaka moga przyjac...
        No to mnie Paweł przekonałeś :) ale zastanawia mnie jedno... jak zagra ta kolumna czyli z tymi głośnikami co podałem... i jeszcze czy nie przeszkadza to, że bas będzie 4 ohm, średni 8 ohm i wysoki 6 ohm? wiem, że lepiej dla mojej kieszeni bo cewka dla GDN'a wyjdzie tańsza

A zwrotnicę chciałem pomierzyć sam, tzn wyposażyć się w sprzęt pomiarowy itd, raczej nie będzie to moja ostatnia konstrukcja więc warto zainwestować :)

Skomentuj

dwa niskotonowe nie dadza ci wiecej basu tylko po prostu wiekszy SPL calosci (mocowy, bo napieciowo bedziesz mial to samo) i moc maksymalna. ilosc basu "okresla sie" zwrotnica i obudowa. Do tego warto by bylo zrobic sobie sprzet pomiarowy - powinienes sie zmiescic w 120zl + jakas karte dzwiekowa (jesli masz integre czy inny szmelc) - chocby sb live 24bit lub sb audigy se (to to samo) - koszt to jakies 60zl - a przyda sie nietylko do pomiarow, ale takze do sluchania :). Jeden stx na kolumne to tez dobry wybor, a nawet powiedzialbym rozsadniejszy - do 30m^2 spokojnie wystarczy :)

co do roznej impedancji - nie ma to wiekszego znaczenia - byle tylko niskotonowy nie byl glosniejszy od pozostalych glosnikow

Skomentuj

jak zagra ta kolumna czyli z tymi głośnikami co podałem...
            to zalezy jak zwrotnice zrobisz
            nie przeszkadza to, że bas będzie 4 ohm, średni 8 ohm i wysoki 6 ohm?
            nie
            A zwrotnicę chciałem pomierzyć sam, tzn wyposażyć się w sprzęt pomiarowy itd, raczej nie będzie to moja ostatnia konstrukcja więc warto zainwestować
            powodzenia

irek wlasnie mi odpisal ze sam myslal o kombinacji z 2 GDNami wiec poczekamy co powstanie

Skomentuj

powodzenia
              hehe, dzięki wiem, że rzucam się na głęboką wodę bo 3way to nie łatwa sprawa...ale myślę, że dam radę :) z Waszą pomocą oczywiście, jeśli nie macie nic przeciwko

irek wlasnie mi odpisal ze sam myslal o kombinacji z 2 GDNami wiec poczekamy co powstanie
              Myślę, że zanim się zaopatrzę w sprzęt pomiarowy i kartę dźwiękową, bo obecnie posiadam zintegrowaną, to minie jakiś czas, więc może już powstanie projekt irka... jednak opcja z jednym GDN'em jest finansowo wygodniejsza kupując 2 szt. zaoszczędzę akurat na sprzęcik pomiarowy :) więc projekt powstanie szybciej niż zakładałem(to znaczy zacznę go realizować szybciej bo nie wiadomo ile mi z tym zejdzie )

Jeśli zaś chodzi o dopasowanie tych głośników pod względem spl to GDN-91,1 dB, GDS-92 dB, Vifa również 92 dB więc mniej więcej mają po równo...

Skomentuj

gdn i tak dostanie po "laciach" jesli chcesz kompensowac baffle step - a wypadaloby...

Skomentuj

myślę, że powoli dojdę i do tego, na razie nawet nie mam czym głośników pomierzyć, nie mówiąc już o kompensacji zjawiska, o którym nie mam za bardzo pojęcia ale cóż, przecież każdy od czegoś zaczynał

[ Dodano: 2008-05-13, 21:01 ]
                  Także myślę, że na razie to tyle w tym temacie, dziękuję za odpowiedzi, rozjaśniły mi sprawę czekam teraz aż będzie dostępny ten 4-ohmowy GDN SCX, w międzyczasie będę kompletował system pomiarowy, jak już zacznę coś mierzyć i samemu kombinować to pewnie pojawią się nowe problemy
                  Pozdrawiam ,Wallker.

Skomentuj

Czaruję...
                  X