Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do lampy 35W - dylemat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do lampy 35W - dylemat

Witam,
    jestem nowy na tym forum ale pilnie potrzebuję porady, korzystając z okazji pozbyłem się moich ESA Vivace, mam teraz dylemat - jakie kolumny? - chciałbym spróbować coś DIY ale trochę się obawiam, szczególnie kwestia zrobienia skrzynek ( nie mam za bardzo możliwości ani narzędzi), chciałbym, żeby kolumny były co najmniej o połowę klasy lepsze niż Vivace. Myślałem o połączeniu XT18WH, z np Morelem MDT29 , w obudowie ok 20-22l, ma to grać z lampą 35W - EL34 w p-p, i gramofonem - jako głównym źródłem. Mam mnóstwo wątpliwości (szczególnie w kwestii obudowy oraz zwrotnicy). Mój budżet to ok 2000zł. Kolumny mają stać w pokoju ok. 19m2, dość daleko od ścian więc przydałby się w miarę dobrze kontrolowany nisko schodzący bas, zależy mi też na dobrej mikro i makro dynamice, średnicy, dobrej barwie itp, itp, szczególnie, że ma to grać z lampą. Jeżeli na forum są osoby, które mogą mi coś doradzić, będę niezmiernie wdzięczny. Pracy z lutownicą się nie boję - zrobiłem już kilka rzeczy, ale te skrzynki... Pozdrawiam Darek

co do zwrotnicy to pamiętaj że do lampy powinna ona mieć dość liniowy przebieg impedancji - to taka różnica jeśli chodzi o lampy. Musisz zainwestować w jiga preamp + mikrofon. (ewentualnie zlecić komuś projekt)

skrzynki hmm jeśli nie masz dwóch lewych rąk to sobie poradzisz :) podstawa to cierpliwość + dobry klej + dobry fornir :)

myślę że głośniki wybrałeś w miarę ok zwłaszcza tego morelka - kiedyś projektowałem pod takiego zwrotkę i powiem że bardzo ładnie grał miał przyjemny aksamitny dźwięk nic się nie wybijało nic nie drażnił - może minimalnie "za spokojny" ale co kto lubi.

Skomentuj

Kolumny mają stać w pokoju ok. 19m2, dość daleko od ścian więc przydałby się w miarę dobrze kontrolowany nisko schodzący bas, zależy mi też na dobrej mikro i makro dynamice
      slyszalem wh i ....basem to on zabardzo nie grzeszy.....za to srednie ma super.....

wiec pomysl nad xt18wo ...........z opini ludkow wynika ze ma spooro wieksze mozliwosci z zakresie niskich tonow...... osobiscie narazie go nie slyszalem ale kolega mnie zaprosil na odsluch xt18wo + xt25 wiec niedlugo podziele sie wrazeniami.......

zwrotka do xt18wo gdzies sie przewijala na audiostereo bodajze z projektu akustyka XT1....

z tego co ja wiem ....to vifki xt18 sa latwe do napedzania, nie wymagaja za duzo od wzmaka.....

a majac 2k to pomyslal bym sie tez nad:

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...45p-p-874.html
      tylko one juz sporo wymagaja od wzmaka........tak jak hds-y peerlessa
      wlasnie jestem w trakcie skladania zestawu akustyka hx18.........jak skoncze a Ty jestes gdzies blisko wrocławia to .....mozesz wpasc sobie posluchac... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave
        Musisz zainwestować w jiga preamp + mikrofon. (ewentualnie zlecić komuś projekt)
        projekt jest borysa. jednak niewiem jak tam z przebiegiem impedancji. pozyczcie mi MDT29 a zmierze :mrgreen:
        Zamieszczone przez bawolek
        slyszalem wh i ....basem to on zabardzo nie grzeszy.....za to srednie ma super.....
        zgodze sie z przedmowca. mam XT18WH i niskim basem to on nie powala. jednak w zupelnosci do codziennego sluchania wysatrcza i nadrabia szybkoscia, zroznicowaniem i piekna srednica
        z tego co ja wiem ....to vifki xt18 sa latwe do napedzania, nie wymagaja za duzo od wzmaka.....
        WH tak. WO - niewiem. WO ma duzo wiekszy uklad magnetyczny i wieksza cewke wiec moze inaczej zagrac
        prandar, skrzynki to nic trudnego. wystarczy ze posiadasz wiertarke, tarnik (taki pilnik do drewna), wolne miejsce oraz duzo papieru sciernego. opcjonalnieprzydaje sie frezarka lub wyrzynarka
        niedlugo bedzie tutorial jak to sie robi od podstaw krok po kroku - niechno tylko monitory wroca z lakierowania

Skomentuj

WO gra lepiej basem WH srednica

Skomentuj

czyli 2,5 drogi :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              czyli 2,5 drogi :mrgreen:
              hmm wedlug mnie w cenie 18wh+18wo (jako 2.5) mozna zlozyc cos ciekawszego ....co bedzie miec i fajniejsza srednice i wiekszy wykop.....

PS.....powiem szczerze ze jak mialbym budowac 2.5 to nie lepiej na srednie wrzocic cos co jest do tego dedykowane i na dol to samo .....czyli 3drogi to takie moje subiektywne odczucie

Skomentuj

hmm wedlug mnie w cenie 18wh+18wo (jako 2.5) mozna zlozyc cos ciekawszego ....co bedzie miec i fajniejsza srednice i wiekszy wykop.....
                mhm - 3 drogi, choćby na MDSach.
                Imho cała idea 2 i pół dróg jest o tyle bez sensu że w tej cenie można mieć średniaka który lepiej poradzi sobie ze średnim pasmem i niskotonowca który lepiej poradzi sobie z dołem.

Skomentuj

prandar, a ja polecam moje monitorki :) z lampa graja slicznie a w 19 m2 nie trzeba dolow jak nieco mniej zaszalejesz na obudowie i zwrotcy to sie zmiescisz w jakis 2300 zl
                  takero, milcz bo wcale nie za cieplo to zagra :)

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za cenne rady, XYS twoje monitorki wyglądają naprawdę dobrze i myślę , że grają świetnie ale cena głośników jest jak dla mnie za wysoka, myślę intensywnie nad projektem http://www.loudspeakershop.eu/zestaw...53d59267fa5a91
                    cena całości to ok 2800 zł, ale łącznie z obudowami (budżet mocno nadwyrężony), nie byłoby już to co prawda pełne DIY, ale trudno. Co sądzicie o tym zestawie, niestety nie stać mnie na eksperymenty, muszę mieć coś sprawdzonego w 100%, nie wiem tylko czy to ma szansę zagrać z moją lampą, ale efektywność i impedancja są obiecujące, ale jeżeli znalazłbym naprawdę sprawdzony projekt - szczególnie w kwestii zwrotnicy to może się zdecyduję na własnoręczne wykonanie. Cały czas chodzą mi po głowie te Ushery
                    Pozdrawiam

Skomentuj

hmmm piszez ze 2300 za calosc to dla ciebie za duzo a potem przedstawiasz konstrukcje za 2800 i chcesz sie na nia zdecydowac gdzie tu logika ?!?!?

Skomentuj

Po prostu nie wiem gdzie można dostać tak tanio te głośniki, polskie źródła w których sprawdzałem ceny oferują je chyba troszkę drożej, poza tym mam dość krótkie ale dobre kable głośnikowe, które są zbyt krótkie, żeby starczyły do wysoko umieszczonych gniazd monitora, może wyjściem byłaby normalna podłogowa skrzynia z wydzielona mniejszą komorą. Mam pytanie z jakim wzmacniaczem lampowym grały te monitorki.

Skomentuj

o szczegly wzmaka pytaj esha bo to jego (lampa kt88) ale na polowie mocy jaka tym masz a glosniki hmmm czytaj forum polecam w oftopie audiocomponents i bedziesz wiedzial gdzie i na boga przy konstr kolumny nie kieruj sie tym jaki kabel masz do nich ! bo jak dasz wieksza skrzynke to albo mi sie wydaje albo w srodku bedziesz musial i tak dac jakis kabel :P

Skomentuj

XYS, nie KT88, tylko 6C33C. Zapamiętaj w końcu :P

Skomentuj

ups

Skomentuj

Było słuchane na SE 6C33C :)

Skomentuj

>Bawolek
                                  Te Ushery z twojego linku.... no cóż lepiej dołożyć 100zł więcej i kupić 18W8545 Scana bo ten usher nie jest nawet w połowie tak dobry jak Scan Speak. czytałem niedawno artykuł o kolumnach ushera w których właśnie zastosowano ten głośnik i opinie nie były zbyt pochlebne-cienka podróba Scana. Takie moje zdanie.

Skomentuj

ja go tam nie wychwalalem pod niebiosy.....
                                    nie mniej jednak nadaje sie bardo dobrze do lampy :)

PS .....slyszales go ? czy tak tylko z artykułu .......bo ja slyszalem (tylko byly po dwa w kolumnie) i byly ......... jednym slowem okresle je = zaj......e ......

druga sprawa .....nie wiem czy mozna je nazwac "podrobami".....niby czemu maja to byc "podroby" .....twierdzisz ze to jakas kopia czy co :wink:

Skomentuj

Kolego, Takero chyba słyszał ten głosniczek, ja natomiast miałem w domku 8945 bez korektora fazy a tweeterek 9930 (mała różnica w cenie z 9950 więc możesz się zastanowić nad wyższym modelem). Zgadnij z czym grał. Amplifon WL25 z lampkami EL34 E-H. Powiem, ze grało to wybornie. Na pewno polecę Tobie ten zestaw. Co do Ushera i podróbie scana. Czy D`Apolito maczał by w takiej firmie swoje paluchy? Nie wydaje mi się. Natomiast recenzje po zeszłorocznym AS własnie tych zestawów, były bardzo pochlebne. Czyżby dobrze dobrany a w zasadzie zaprojektowany przez akkusa wzmacniacz ( w zasadzie pre i monobloki)

Skomentuj

przemo-lukas, możesz dokładnie napisać co to były za kolumny, jak sobie amplifon dawał radę, czy był w stanie poprawnie je wysterować, coś więcej w kwestii przestrzeni dźwięku i basu tak się składa, że mój wzmacniacz to Amplifon WL25 z NOSami EL34 RFT, które moim zdaniem grają zdecydowanie lepiej niż współczesne produkcje.
                                        Pozdrawiam prandar

Skomentuj

Czaruję...
                                        X