Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze pomiary w SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze pomiary w SW

Witam,
    w końcu udało mi się skompletować zestaw pomiarowy do SW. W ramach testu chciałem ściągnąć sobie ch-kę z moich "płodów" 2 x w130s + sc10n. I wygląda to tak:

Pomiar pulse response:

http://img223.imageshack.us/my.php?image=pulserq1.jpg

Ch-ka kolumny:

http://img223.imageshack.us/my.php?image=10cv7.jpg

Ch-ka kolumny mierzona była przy ustawieniach freq meas -10dB, mic wycelowany w kopułkę.
    Co możecie powiedzieć o tych wykresach :?: Czy przy takim wyniku pulse response mogę robić miarodajne pomiary :?:

kolumna stała na podłodze?? powinieneś rzucić coś na glebę i powinno być ok

w sumie taki pomiar też od bidy może być

Skomentuj

Kolumna na podłodze, mniej lub więcej na środku pokoju. Mikrofon na wysokości 90 cm od gleby, a na niej dwie poduszki i włóknina wygłuszająca.

Doszukałem się na forum kilku wykresów pulse response i powiem, że na nich to jakieś czary-mary były. Ten mój w porównaniu z nimi wygląda całkiem ok.

Czas otwarcia i zamknięcia bramki może być taki jak na wykresie, czy zmienić go :?:

Jeśli "od bidy może być", to chyba mogę zabrać się za upgrade 2.1 --> 5.1 :cool:

Skomentuj

powinieneś postawić kolumnę tak żeby głośnik wysokotonowy był na 4/5 wysokości pomieszczenia możesz też przesunąć drugi marker na jakieś 18ms (zaraz przez to dobrze widoczne odbicie) a pierwszy marker trochę wcześniej (niema tam żadnych śmieci więc śmiało 2ms możesz dodać)

Skomentuj

Dzięki za radę. Poeksperymentuję z tym jeszcze, ale dopiero po weekendzie.

Korzystając z okazji i nie pisząc nowego posta... teraz będę pracował nad projektem kolumn podstawkowych/monitorów. To będzie pierwszy projekt przy którym wykorzystam pomiary. Orientacyjnie i dla upewnienia przedstawię rozpiskę jakby miały wyglądać kolejne etapy prac. Jeśli o czymś zapomnę, albo mój tok myślenia nie będzie prawidłowy to proszę o poprawkę. Tak więc:
          1. Pomiar parametrów T/S głośnika nisko-średnitonowego.
          2. Symulacja obudowy.
          3. Pomiar impedancji głośnika wysokotonowego i nisko-średniotonowego w wykonanej obudowie.
          4. Pomiar ch-ki głośnika wysokotonowego w obudowie (onaxis).
          5. Pomiar ch-ki głośnika nisko-średniotonowego w obudowie (onaxis + nearfield).
          6. Projekt zwrotnicy na podstawie uzyskanych charakterystyk.
          7. Dostrojenie tunelu br.

Taka jest moja koncepcja, chociaż do tej pory robiło się obudowę na podstawie symulacji, do niej głośniczki, b-r na oko i zwrotka na zamówienie :mrgreen:

Skomentuj

jeszcze w punkcie 2 powinieneś uwzględnić B-S

przed zdjęciem charakterystyk do projektowania zwrotnicy pobaw się z wytłumieniem (postaraj się usunąć wszystkie "zadziory" na charakterystyce impedancji) i wstępnym strojeniem bass reflex

Skomentuj

Kolumnę wygłuszę włókniną + gąbka piramidalna. Muszę się jeszcze zdecydować jaką górę kupić. Coś co by pasowało do GTC 40/15/1. Myślę nad zakupem sc10n, bo te mam we frontach i jak dla mnie przyjemnie grają.

Skomentuj

Czaruję...
              X