Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - zrobić czy kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - zrobić czy kupić?

Witam, zastanawiam sie nad kupnem/zrobieniem subwoofera. Mam wzmacniacz technics SU-V500 i do tego 2 kolumny Diora Polaris 200. Jak słucham rocka, metalu, itp to jest git, ale problem w tym ze ja najczesciej słucham rapu i bas z tych kolumn jest taki troche jakby "płytki" dlatego zastanawiam sie nad subwooferem, takim ktory mogłbym podpiać jako speakers B. Powiedzcie mi prosze czy subwoofer by poprawił dźwiek, czy do takiego wzmacniacza (opinie na innych forach nie bardzo mu schlebiaja) da rade podpiac wogule jakis subwoofer?
    I teraz drugie pytanie: obczaiłem w internecie ze mozna sobie samemu zrobić suba i bardzo mi sie ten pomysł spodobał, ale nie wiem jaki kupić głośnik i czy cos do tego głośnika jeszcze (chodzi o elektronike). nie chce wydawać duzo kasy. da sie kupić jakiś głośnik za 100 zł?

Dodam ze nie jestem zadnym audiofilem, nie słucham zbyt głośno, i chciałbym uzyskać taki miekki basik. czy to wogule jest mozliwe przy moich warunkach?

co do kupna głośnika za 100zł to spokojnie da się coś ciekawego znaleźć

co do podłączenia suba pod kanał "B" to teoretycznie da się to zrobić ale niestety tylko teoretycznie... problem w tym, że filtrowanie pasywne kompletnie się nie sprawdza.

Skomentuj

Bez wzmaka do suba sie nie obędzie niestety.

Głośnik za 100zł można kupić i to bez większych problemów, tyle że wzmak do niego to w najtańszej opcji mostek tda na który trzeba liczyć 200zł...

Skomentuj

kurde, to mnie troche zniecheciło... a co z kupnym subwooferem? jak najbardziej moze być uzywany. czego szukać?

[ Dodano: 2008-05-17, 17:24 ]
        co wy na takie cos? taki mozna by podłączyć?

http://www.allegro.pl/item361037682_...d_okazja_.html

Skomentuj

po 1 - potrzebujesz suba aktywnego z wbudowanym wzmakiem
          po 2- to sub na dwóch 16 :| bez sensu... Spójrz jakie i ile masz głośników w kolumnach :P

Skomentuj

mam 2x20cm jeden ok 12 cm i jeden wysokotonowy

Skomentuj

Za 100-200zł nie ma mowy o dobrym gotowym subie. ZAPOMNIJ. Tyle to kosztuje średnio-dobry głośnik, a gdzie obudowa, wzmacniacz, filtr...?

Skomentuj

nawet uzywany?

Skomentuj

Lepiej podaj ile masz kasy bo z 200zł trzeba odliczyc na dobry naped i z 100zł na glosnik.. to raczej koszty zaokraglone w dół.

Skomentuj

Z używanym też będzie bardzo ciężko. Żeby dać radę tym kolumnom to sub musi być dość spory. Przynajmniej na 10'' głośniku.

Skomentuj

Kasy na razie nie mam wogule ;] narazie chciałem sie dowiedzieć ile by to mogłby wogule kosztować. A czemu z używanym bedzie cieżko? bo nie wiem o co chodzi? czyli na samym wzmacniaczu nie da rady? podkreślam ze nie słucham głośno muzyki ale tego basu mi troche brakuje. to za ile dałoby rade kupić cos uzywanego?

Skomentuj

Zamieszczone przez qba8
                        to za ile dałoby rade kupić cos uzywanego?
                        www.allegro.pl

Tylko wpierw pomyśl - masz w sumie cztery x 20cm głośniki, jaki musi być sub żeby skutecznie wesprzeć je dołem ?
                        12 cali to minimum kompletne, a taki głośnik trzeba mieć czym zasilić - choćby 300w panelem Irka za 480zł.
                        Więc zamiast myśleć o subie pomyśl lepiej o lepszym wzmaku do stereo, bo ten technics to kupa jest niestety o symbolicznej mocy 2 x 30w chyba, o ile nie mniej.

Skomentuj

qba8, najtansza uzywka jaka sie oplaca kupic to tonsilowski active 200. za ok 300zl mozesz je spokojnie kupic no i powinien dac sobie rade (bo jak wspomnial takero to masz malo mocy na kolumny)

Skomentuj

czyli jakbym miał lepszy wzmacniacz to kolumny zagrały by lepiej?

Skomentuj

tak, zdecydowanie, ten wzmacniacz który masz to nadaje się do małych monitorków na 15cm głośniku...

Skomentuj

A ile musiałbym wydać forsy na inny wzmacniacz który by dał rade na tych kolumnach? mam w każdej 2x20cm+12cm+jakis wysokotonowy, moc maks to chyba 200W, a ta druga(muzyczna?) chyba 140W. moze być uzywany, byle by tylko dobrze grał.

Skomentuj

A może uniamp? Powiedz ile kasy to sie pokombinuje...

Skomentuj

kasy aktualnie nie mam ;] pytam ile trzeba zapłacić za wzmacniacz na ktorym poczułbym jakaś róznice? bo z tego co rozumiem to jest mało basu bo wzmacniacz nie daje rady kolumnom tak? wiec ile kosztuje wzmacniacz ktory da rade?

Skomentuj

qba8, 300zl za kompletnego uniampa tylko ze bez obudowy

Skomentuj

eee... co to jest uniamp ;] ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X