Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konstrukcja subwoofera z pufy..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konstrukcja subwoofera z pufy..

Witam wszystkich!!!
    Jest to mój pierwszy post na tym forum.
    Chciałbym wam opisać mój pomysł na subwoofer w moim małym pokoju.
    Będzie to mój pierwszy projekt, ale już sporo czytałem na ten temat.
    Za skrzynie posłuży mi moja pufa, chce mieć fajny efekt...tylko prosze się nie śmiać...
    Ma ona objętość ok 52l, chce do niej włożyć jakiś głośnik JBL, bo to uznana marka i powinna dobrze grać (wiem że dużo zależy od skrzyni), pufa jest z płyty wiórowej o grubości ok 20mm, jest ona klejona, ale chce kupić wkręty do drewna i ja porządnie wzmocnić, silikon do uszczelnienia i wstawić jakąś poprzeczke...
    Głośnik chce zamontować równolegle do podłogi, zaś bass reflex będzie na bocznej ściance wychodzil na środek pokoju, zastanawiam się także, czy nie zrobić obudowy zamkniętej... nie wiem co lepsze i proszę o radę... obicie zostawie oczywiście oryginalne żeby nikt nie zauważył że to sub zanim zacznie grać...
    Oczywiście skrzynia będzie wytłumiona...tylko nie wiem czy bass reflex czy close...??
    Głośnik który chce zamontować to JBL-GT4-12
    Prosze o wasze opinie i porady co mógłbym zrobić lepiej, albo co żle robie...
    Przypominam ze pierwszy raz takie coś chce stworzyć... aha, i sub będzie na razie pasywny...
    Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie odpowiedzi.

Jesli ta pufa to szczelna skrzynia i znasz jej litraz to ok. Co do glosnika "JBL to uznana marka" - nie. Wez lepiej cos z stx.pl . Bedzie taniej i zapewne lepiej. Jaki masz ten pokoj duzy? Czym to zasilisz? Czy to ma byc do kina czy muzy?

Skomentuj

Jest szczelna, ale ją jeszcze poprawie na wszelki wypadek silikonem i skręce porządnie...
      O firmie STX też myślałem, nawet przejrzałem ich cała ofertę... ale na kilku forach czytałem że JBL gra lepiej, ale jest w sumie sporo droższy...ale to nie przeszkadza, chodzi o mocne uderzenie i dobrą jakość, nie o to żeby kupić głośnik jak najtaniej..
      Pokój ma ok 17-20m..
      Zestaw ma być wyłacznie do muzy, filmy raczej nie wchodzą w grę..
      Co do zasilenia to myślę że chyba warto zrobić sub aktywny jednak...patrzyłem na wzmacniacze na allegro i myślałem żeby kupić coś takiego- Wzmacniacz
      Ale myślę że może być za słaby... i chciałbym w tej chwili zaznaczyć że na wzmaku nie znam sie ani troche, może być droższy ale mocniejszy, ale ja nic nie znalazłem...

[ Dodano: 2008-05-22, 11:56 ]
      Ale w sumie też myślałem nad tym żeby głośnik podłączyć pod wzmacniacz z głośników zestawu Logitech X530, bo czytałem że koleś podłączył pod to głośnik Alpharda 30cm i grało bardzo dobrze...To jest ten artykuł

Skomentuj

Kolego dziobak99, przejrzyj dział gotowych konstrukcji i zobacz ile jest subów na JBL. Pamiętaj, że to gra głośnik, a nie napis który na nim widnieje. Powiedz lepiej ile masz kasy na to przedsięwzięcie (głośnik + wzmacniacz) bo jak mówisz nie masz czym tego napędzić.

Zamieszczone przez dziobak99
        Ale w sumie też myślałem nad tym żeby głośnik podłączyć pod wzmacniacz z głośników zestawu Logitech X530, bo czytałem że koleś podłączył pod to głośnik Alpharda 30cm i grało bardzo dobrze...To jest ten artykuł
        koleś chyba głuchy był :wink:

Skomentuj

Ok 400zł na wzmak i głośnik

Skomentuj

panel byś wziął od irka (tylko nie wiem jakie u niego ceny b nigdy od niego nie brałem, do tego stx i tyle bo raczej nic ciekawszego nie zrobisz

Skomentuj

Ok, a ten Irek to kto to?? tylko sie nie smiej

Skomentuj

Irek, kolega z forum ktory projektuje i sprzedaje profesjonalne wzmacniacze.. lepsze na pewno od tego czegos z aukcji:P.. Ew wzmacniacz mozesz tez zapupic tu: matronix.pl

Zdecydowanie nie JBL... JBL to raczej marka hipermarketowa i ciezko o dobry glosnik. Poszukaj czegos z stx'a najlepiej. Przejrzyj konstrukcje subow w dziale Wlasne Konstrukcje. Ew tutaj tez znajdziesz sporo ciekawych konstrukcji http://www.audiomania.info/forum/index.php?board=27.0

Skomentuj

Ok, zaraz lookne, dzieki

Skomentuj

Co do podłączania głośnika do suba z 5.1, czy 2.1 to ja tak mam do craetiva alpharda podłączonego. Ruszac to głośnikiem rusza, ale jakiegoś super efektu nie będzie. Sam właśnie kończę mostek Irka i z takim budżetem tobie też radzę :wink:

Skomentuj

matronix ? nie.....

Skomentuj

co matronix?

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Ew wzmacniacz mozesz tez zapupic tu: matronix.pl
                          nie kupuj ich wzmakow... nie sa wydajne jak powinny i wcale rewelacyjne nie sa w porowniania do wykonania Irka

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            nie sa wydajne jak powinny i wcale rewelacyjne nie sa w porowniania do wykonania Irka
                            Wcale tego nie powiedzialem :), natomiast az tak beznadziejne jak sugerujesz tez nia sa, nie popadajmy w skrajnosci. Tak czy siak oczywiscie ze lepiej zapupic produkt Irka :)

Skomentuj

Ok, tylko najpierw zakupie jakiś głośniczek...i teraz pytanie- co byście mi doradzili w przedziale 150-200zł? przypominam że skrzynia ok 52L bass reflex raczej

Skomentuj

[quote]Ok, tylko najpierw zakupie jakiś głośniczek...i teraz pytanie- co byście mi doradzili w przedziale 150-200zł?

czyli masz 200-250 na napęd i 150-200 na głośnik, tak...

Zamieszczone przez dziobak99
                                przypominam że skrzynia ok 52L bass reflex raczej
                                to zawsze można bez problemu zmniejszyć

Skomentuj

Znaczy się moja mama wraca we wtorek zza granicy więc myślę że naped 350zł i głośnik 150-200zł...:)

[ Dodano: 2008-05-23, 08:28 ]
                                  A co do głośnika to jedni doradzają te STX, a inni znowu pisza że to badziewie...sam już nie wiem...

Skomentuj

STX to nie rewelacja ale w tym przedziale cenowym raczej nic lepszego nie dostaniesz. może 32-300 dolphin123, miał na sprzedaż

Skomentuj

Ale mi aż taki mocny nie jest potrzebny do pokoju ok 17m, wydaje mi się że 300w to troche za duzo...chyba że uważasz że taka moc będzie dobra...bo ja nie wiem jak gra taki głośnik...

Skomentuj

Do 17m2 do muzy chyba bylby idealny mds08 ale do kina to juz chyba cos innego..

Skomentuj

Czaruję...
                                        X