Witam. Chciałbym zapoznać sie z waszą opinią na temat takiego zestawu Tonsil GDN 17/100 x2 i do tego na górze VIfa XT25TG30-04. Jeden GDN chciałbym umieścić w komorze band-pass 6 stopnia. Tylko nie jestem pewien co do średnich tonów na Tonsilu. Jeżeli nie byłoby za dobrze to chciałbym wstawić w to miejsce jakąś trzynastkę, myślałem o GDN 13/40/8 lub GDN 13/50/9/1.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Projekt kolumn na GND 17/100
Collapse
X
-
Ktos na elektrodzie zrobil kolumny na tych glosnikach i z tego co pamietam to byl zadowolony, jednak 2 takie na kolumne to wg mnie bez sensu bo mozna miec za to 1 glosnik lepszej klasy, nie zebym mowil ze tonsil jest zly bo nawet go nie sluchalem ale jezeli nie zalezy Ci jakos bardzo na cisnieniu to po co pakowac 2 glosniki niskosredniotonowe w kolumne? Mysle ze ta komora bp6 th to tez nienajlepsze wyjscie bo takie rozwiazanie to raczej w subie spotykane .
Pozdrawiam!!!
-
Jeśli jeszcze nie masz DX możesz próbować robić coś takiego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html
Tylko w tych kwotach powiedzmy 500 zł na przetworniki już pojawia sie wiele rozwiązań. Napisz może coś więcej, jakie pomieszczenia i oczekiwania oraz z czym będzie grało.
Skomentuj
-
bez sensu pchać 17 w taką budę i to jeszcze jako sub.
Szczególnie że bp6th jest nie za szczególny i nie słyszałem jeszcze czegoś nie przeciągającego grającego w takiej budzie.
Zamiast się bawić w jakieś tego typu 3 drogi z 17 na dole , 13 na niskośrednich itd lepiej zrobić normalne 3 drogi , szczególnie że zwrota do koncepcji o jakiej tania by nie była, a jeszcze ktoś musiałby ją zaprojektować co zasadniczo podnosi koszt wykonania całości.
Zdecydowanie bardziej opłacalnym rozwiązaniem są już 3 drogi na MDSach.
[ Dodano: 2008-05-26, 19:45 ]
Zamieszczone przez nonameplumJeśli jeszcze nie masz DX możesz próbować robić coś takiego:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html
Skomentuj
-
Co do kolumn na elektrodzie są bardzo ciekawe, ale korci mnie osobiście o wypróbowanie tych 17, bo przede wszystkim nie są chińskie wiem, że Vify są chińskie ale chyba w tym przedziale cenowym nic nie ma lepszego, jeżeli jest to wezmę to pod uwagę, konkretnie to nie muszą być to kolumny trójdrożne, ciekawą alternatywą są 2.5 drożne. Na razie będą grać na amplitunerze Yamahy RV-X461, ale z czasem na pewno to zmienię. Na pewno nie będą grać techno, często będą wykorzystywane do kina domowego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez takeroPozatym od kiedy vify są z chin
http://www.tymphany.com/about-tymphany . Zreszta to juz kazdy chyba wie gdzie sa one produkowane. Raczej daaaaleko od Danii...
Skomentuj
-
oj brencik obecnie jakakolwiek firma jesli chce istniec w swiecie musi miec fabryki tam gdzie jest tania sila robocza.........
to ze ktoras firma ma swoje fabryki w chinach jeszcze nic nie znaczy............
(fakt moze to oznaczac ze skosnoocy niedlugo beda sprzedawac jakies klony ........perles przez jedno "e" i "s" itp.........ale kupujac u oficjalnego dystrybutora np audiocomponents dostaniesz "te prawdziwe"......z odpowiedniej fabryczki)
Skomentuj
-
To zalezy co nazwiesz chinskim.. sprzet do produkcji pewnie pochodzi z calego swiata tak samo jak materialy, projekty wychodza prawdopodobnie z rak dunskich projektantow (w kazdym razie nie chinskich bo tam sie tylko gotowe projekty sklada) wiec co jest chinskie? Kraj produkcji i pracownicy obslugujacy fabryke..
Skomentuj
-
Więc tak z ważniejszych informacji o 17/100
pokój min15m˛(jeden głośnik na kolumne), dobry wzmacniacz ta yamacha no nie wiem!(GC -nie nada się)
bardzo niski bass(35hz),kłopotliwe strojenie 19L lub mniej-38Hz lub mniej,cięcie 2kz-3kz(więc dobra wysokotonówka),
Czy jest wart ceny --nie wiem bo nie słuchałem,ani nie pracowałem z żadnym przetwornikiem w tej cenie.pozd
Skomentuj
Skomentuj