Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do małego pomieszczenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer do małego pomieszczenia

Witam Wszystkich.

Od kilku dni nosi mnie zamiar zbudowania subwoofera. Muszę przyznać, ze bawiłem się w budowę w 2005 roku, wówczas zakończyłem zabawę (czasy alpharda). Na dzień dzisiejszy nie jestem na bierząco w tym temacie.

Mam w tej chwili zrobione przezemnie monitory na (ARN 150 & ARV 104) które mam zamiar wzbogacić o tony niskie.

Mój pokój to : 3m x 2.5m - więc jest bardzo malutki.

Zasilanie : Technics SU-V570

Wymagania : Co by sympatyczne basy były i czasem pokazał pazurki.

Grał u mnie niedawno aktywny subwoofer od kina domowego Philips z technologią wOOx oraz membraną bierną - byłem zadowolony.

Nie mam pojęcia jakiego uzyć przetwornika. Który byłby najlpeszy do zarzucenia mięsem w tym jakze duzym pomieszczeniu.

Słucham muzyki Trance.

Za pomoc wynagrodzę cięzarówką piwka

najlepiej do 150 zł za przetwornik

Mds08 ale dolicz koszta wzmaka i pomyśl czy nielepiej złożyć pożadne monitorki i obejść się bez suba, zyskać porządną średnice i pozostać przy "czystym" stereo.

Skomentuj

Intertechnik MDS08 - to jest chyba głośnik CA.

Po za tym - za 150 zł raczej nie idzie go kupić

jakieś inne propozycje ?

zostane przy tych monitorach + subwoofer, nie mam gotówki na zmiany w stereofonii.

Skomentuj

Albo dowalic jeszcze po arn`ie na i zrobić fajne podłogóweczki. będzie "czyste" stereo a przynajmniej będziesz miał coś nowego :-

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubabuba
          Intertechnik MDS08 - to jest chyba głośnik CA.

Po za tym - za 150 zł raczej nie idzie go kupić

jakieś inne propozycje ?

zostane przy tych monitorach + subwoofer, nie mam gotówki na zmiany w stereofonii.
          W tych pieniadzach nieznajdziesz lepszego kulturalnego glosnika niskotonowego (do dobrego grania,nie do lupania). Z zamowienia z audiocomponents(dzial offtopic) 31 euro kosztuje. Z zalozenia jest to CA ale do domu jak najbardziej sie nadaje, duzo osob bralo do domu ten glosnik http://diyaudio.pl/search.php?mode=results tematy z dzialu np. akustyka warte rzucenia okiem.

Skomentuj

Hubabuba, a ile masz na cala zabawe? bo cena glosnika to nawet niejest polowa suba
            mozesz zrobic suba na STX GDN 22 SCX + mostek TDA + trafo + obudowa. koszt ok 300-350zl
            masz tyle? ;>

Skomentuj

do 150 zł za sam przetwornik :)

Czy ten intertechnic mds08 będzie dobry do szybkiej muzyki trance ? Z tego co czytałem do wolniejszej muzyki jest ok ale przy szybkiej coś muli. Jeżeli 31 euro to wychodzi jakieś 120 zł z wysyłką.

Czy on byłby naprawdę taki dobry do małego pokoju ?

Skomentuj

tylko że napęd do 25-30cm głośnika będzie kosztował dwa, trzy razy tyle ile masz na głośnik.

Skomentuj

Czy ten intertechnic mds08 będzie dobry do szybkiej muzyki trance ? Z tego co czytałem do wolniejszej muzyki jest ok ale przy szybkiej coś muli.
                  no to jakies glupoty slyszales/czytales. znakomicie sie spisuje w trance, D&B, psytrance itp
                  Jeżeli 31 euro to wychodzi jakieś 120 zł z wysyłką.
                  nie zapomnij doliczyc VATu ;] z poprzedniego zamowienia z wysylka kosztowal 145zl
                  Czy on byłby naprawdę taki dobry do małego pokoju ?
                  2xMDS08 zasilane uniampem (czyli 2x120W) w pokoju 20m2 rozlozyly na lopatki XXLS12 zasilanego SUB300 (irkowy panel 300W) :P

tylko teraz pytanie czy bedziesz mial min 200zl na naped do tego? bo tutaj mostka TDA juz nie zastosujesz

Skomentuj

Nie bijcie ale jak będziesz chętny to może za 200 zł z grosikami załatwie ci holtona 200W przystosowanego do suba. Tyle że nie na panelu. chyba że przewalisz.

[ Dodano: 2008-05-27, 21:14 ]
                    Zamieszczone przez takero
                    tylko że napęd do 25-30cm głośnika będzie kosztował dwa, trzy razy tyle ile masz na głośnik.
                    I może nie będzie tak źle :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                      I może nie będzie tak źle :-)
                      sub 300 - w sam raz do dobrych 10 cali, ew do 12' = 480zł.

Skomentuj

No ale jak pisał paweł to 120 z uniampa na MDS 08 styka więc 180 z holtona będzie jeszcze milsze :-) i nie będzie kosztował 500zł z przesyłkami :roll:

[ Dodano: 2008-05-27, 21:51 ]
                        A i w jaką paczke trzeba wcisnąć tego MDS`a 08 ??

Skomentuj

A i w jaką paczke trzeba wcisnąć tego MDS`a 08 ??
                          około 20 litrów.

Jakby zmodować holtona tak jak pisał Irek w przyklejonym poście i dorobić zabezpieczenia to możę być.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Jakby zmodować holtona tak jak pisał Irek w przyklejonym poście i dorobić zabezpieczenia to możę być.
                            W sumie to u mnie trochę dostał po tranach. Po tym jak Irek go dla mnie poskładal raz tylko zdażyło mi się zfajczyć bezpiecznik w zasilaczu jak zwarłem + do masy.

Skomentuj

No ale jak pisał paweł to 120 z uniampa na MDS 08 styka więc 180 z holtona będzie jeszcze milsze
                              150W to jest dla niego nawet troszke za dużo...

Skomentuj

Ale nie ma to jak "komfort zapasu mocy" :-) Najgorsze co może być to takie "na styk" gdzie mocy i tak zabraknie :???:

Skomentuj

Biore sę za suba.

Nie mogę się zdecydować na przetwornik. Najlepiej jak by, te które wypiszę poniżej dobrze chodziły na czymś w stylu Mivoc AM120 (piszę w stylu, bo może być też i sub150 od Irka)

teraz tylko kwestia co będzie lepiej grało w muzyce Trance, drum'n'bass, czasem Rap/Hip-Hop w małym pokoju 3m x 2.5m

Nie mam tu jakichś mega udziwień (jestem z lat alpharda CW1002C) Potrafiłem się zadowolić ARN226 w rurce (nie śmiejcie się :P to początki DIY - zdaje się być 2004 rok)

Chciałbym tylko miło uzupełnić brak bassu z monitorów, o których pisałem wyżej, ale też żeby czasem sąsiedzi w bloku pare pięter niżej usłyszeli moje granie (mam z nimi spięcie)

Podłogówki odpadają, nie mam kompletnie miejsca. Wystarczy jedynie co na tego suba,

I tu nie mogę dokonać wyboru (do 200 zł) lub tańsza wersja, która by mnie mogła zadowolić (do 100 zł)

do 200 zł

MDS08
                                  SLS10

do 100 zł

GDN 22 SCX
                                  ARN 226

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                                    ale też żeby czasem sąsiedzi w bloku pare pięter niżej
                                    A co z tymi po drodze
                                    z tymi po drodze, włącznie - nie lubie konfitur

Skomentuj

nie lubie konfitur
                                      Polecam marmelade :grin:
                                      Polecam STX. GDN 22 SCX moze byc ale przejrzyc tez te mocniejsze.

Skomentuj

a poza konkursem... czy mds08 w zamknietej budzie w domu sie sprawdzi ? pokoj ok 10m2.. bo w aucie wysmienicie jest

Skomentuj

Czaruję...
                                        X