Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5drożna kolumna, Radioelektronik 9/85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

5drożna kolumna, Radioelektronik 9/85

zastanowił mnie taki vintage projekt
    link do artykułu RE 9/85

podobno wykonany i osłuchany

chciałbym to zrobić, choć wiem, że większość kolumn dziś to dwudrożne bassrefleksy na nowoczesnych szerokopasmowych głośnikach o dobrze liniowym widmie przenoszenia

ale mam sentyment do OZ i starych Tonsili..
    a nie oczekuję audiofilsko referencyjnych ideałów

co sądzicie o tym projekcie, zwłaszcza o zwrotnicy

podziały i inne:

kompletnie nie rozumiem zalozen tego zesatwu :???:
    dlaczego w tym zestawie "5 droznym" sa 2 identyczne sredniaki w dodatku inaczej filtrowane oraz 2 rozne wysokotonowce?
    w dodatku nawet niema podanych wartosci cewek
    dla mnie komletna glupota szczegolnie biorac pod uwage ile to bedzie kosztowalo.
    zdecydowanie bardziej polecam 3 drogi na STXach SCX ktore zagraja o niebo lepiej od tego...

Skomentuj

dziękuję za odpowiedź, mógłbyś polecić jakieś linki do tych 3 drożnych na STXach?

ale w obudowie zamkniętej

sęk w tym, że w tym starym projekcie interesuje mnie fakt na którym mi zależy- obudowa jest zamknięta OZ

ja bym tak ostro tego nie oceniał, imho dla mnie to do słuchania dość "delikatnej" klasyki, lubię brzmienie OZ, no i jednak były one wypróbowane i zamieszczone w dość dobrym piśmie "Radioelektronik" 9/85 z całymi wadami "starości"

troszeczkę mnie zawiódł ftp- ale już teraz są tam: artykuł kompletny

bitmapy tego artykułu w komplecie, z wyjaśnieniami autora na temat intencji tej konstrukcji,
      to jakby rozszerzenie starego zestawu ZG60C201: zg60c

no i na tych bitmapach są też wartości cewek i obszerny opis wykonania

Skomentuj

sęk w tym, że w tym starym projekcie interesuje mnie fakt na którym mi zależy- obudowa jest zamknięta OZ
        nie skupiaj się nad tym w jakiej budzie głośnik gra, tylko jak gra.
        Czas wyrosnąć z symulacji group delay w winisd :)

Bez sensu te 5 dróg , tak duża liczba podziałów wynika z niedoskonałości głośników w tamtych czasach i o ile mogło to robić kiedyś wrażenie to było to właśnie ze 20-30 lat temu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          Bez sensu te 5 dróg , tak duża liczba podziałów wynika z niedoskonałości głośników w tamtych czasach i o ile mogło to robić kiedyś wrażenie to było to właśnie ze 20-30 lat temu :)
          ja nie mówię że te z RE są lepsze, to tylko subiektywne przywiązanie do brzmienia OZ, wg. mnie naprawdę jest specyficzne, i ze względów sentymentalnie subiektywnych może naprawdę bardzo pociągać i nie wydaje mi się aby było do podrobienia w bassrefleks

a wielodrożne.. Infinity Kappa 9 np.

wiem że to nijak się ma do konstrukcji na Tonsilach

Skomentuj

jamesjamesbond, jakie masz kolumny? bo cos mi sie wydaje ze niewiele slyszales...

Zamieszczone przez jamesjamesbond
            a wielodrożne.. Infinity Kappa 9 np
            no dobra - sa takie. i co z tego? wielodroznosc w tamtym zestawie wynika z ograniczonych mozliwosci zastoswanych glosnikow.

Skomentuj

jamesjamesbond, więc mówisz że potrafisz na ślepo odróżnić brzmienie br od closed ?
              szkoda że z wawy nie jesteś :)

Skomentuj

jamesjamesbond, więc mówisz że potrafisz na ślepo odróżnić brzmienie br od closed ?
                szkoda że z wawy nie jesteś :)
                1. Chyba jestem ślepy, bo nie widzę takich oświadczyn w swoich postach :neutral: .

2. Szkoda, a jeszcze bardziej żem nie z Wołomina :grin: .

Skomentuj

1. Chyba jestem ślepy, bo nie widzę takich oświadczyn w swoich postach :neutral: .
                  a jednak:
                  ja nie mówię że te z RE są lepsze, to tylko subiektywne przywiązanie do brzmienia OZ, wg. mnie naprawdę jest specyficzne, i ze względów sentymentalnie subiektywnych może naprawdę bardzo pociągać i nie wydaje mi się aby było do podrobienia w bassrefleks

Skomentuj

Czas wyrosnąć z symulacji group delay w winisd
                    Nie praw Waść herezji, bo to nie przystoi człowiekowi z doświadczeniem :lol:

Musisz sobie uświadomić jamesjamesbond, że wielodrożność zestawu pociąga za sobą lawinę konsekwencji. Po pierwsze: można się bawić w takie zestawy i robią to nawet najbardziej uznane firmy w światku Hi-Endu (chociażby Legacy). Zestawów takich słucha się ogromną przyjemnością, a jakość oferowanej reprodukcji dźwięku (pomimo wielodrożności) niejednego wprawia w osłupienie. Problem tylko polega na tym, że w zestawach posiadających tak wiele dróg należy już na poziomie doboru przetworników doskonale wiedzieć co się robi. Niezwykle istotne jest w takich zestawach zgranie fazowe, spójność charakteru brzmienia i doskonale dopracowana zwrotnica. Przedstawiony w pierwszym poście projekt (w mojej skromnej opinii) nie bardzo ma szansę na choćby poprawną grę ze względu na pomieszanie z poplątaniem jeśli chodzi o przetworniki i filtry. Po pierwsze głośnik wysokotonowy kopułkowy legitymuje się diametralnie innym charakterem brzmieniowym niż tubowy głośnik wysokotonowy. W tej konstrukcji występują oba równolegle. Filtrowane są bardzo delikatnie (I rząd), a zatem w całkiem sporym zakresie częstotliwości grają jednocześnie ten sam materiał (każdy na swój sposób). Dla mnie już ten jeden fakt dyskwalifikuje zasadność budowania takiej konstrukcji.
                    Druga sprawa to fakt już wcześniej zauważony przez Kolegów z forum: ówczesna technologia bardzo ograniczała zakres poprawnie odtwarzanych częstotliwości przez przetworniki tym samym niejednokrotnie zmuszając konstruktora do uciekania się w 3 i więcej dróg dla uzyskania optymalnego (co nie znaczy, że bardzo dobrego) brzmienia. Pojęcie "dobre brzmienie" ewoluuje wraz technologią, a zatem jeśli w 85 roku ubiegłego wieku ktoś powiedział, że zestaw brzmi fenomenalnie, to szczerze wątpię by ktoś taką opinię powtórzył w dniu dzisiejszym (zakładając, że ów ktoś jest świadom tego co dzieje się na scenie zestawów głośnikowych i nie jest głuchy) :)
                    W obecnych czasach kopiowanie konstrukcji z lat 80tych jest z założenia błędem - wszak non progredi est regredi

Skomentuj

jamesjamesbond, jestem pewien, ze gdybys odsluchal dobry glosnik w bassreflexie, a nie altusy czy podobne wynalazki PRLu to nie mialbys tak konserwatywnego podejscia. Obudowa zamknieta to zlo konieczne w przypadku slabych glosnikow i tyle. Sa pewnie wyjatki, ale nieliczne. Co do samej konstrukcji to znowu sie powtorze - nie ma sensu. Juz nawet nie patrzac na zwrote, ale na zastosowane glosniki... Pomijam fakt dwoch wysokotonowych - bo nawet ten "lepszy" (bo kopulkowy) to tragedia, o niskotonowym nawet nie wspominajac...

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Quester
                        Czas wyrosnąć z symulacji group delay w winisd
                        Nie praw Waść herezji, bo to nie przystoi człowiekowi z doświadczeniem :lol:
                        Ciekawe czy byłoby to dla Ciebie takie śmieszne gdybyś musiał 10 razy dziennie pisać że XXLS w closed to mimo symulacji nie najszybszy głośnik świata ;]

Tak naprawdę tam wszystkie głośniki się raczej do niczego nie nadają...

Skomentuj

sredniaka nie sluchalem to sie nie wypowiadam, ale calkiem mozliwe... :P
                          tak btw tu nikt "audiofilem" nie jest. robmy po prostu konstruckje warte swojej ceny - ta podana przez Ciebie bedzie kosztowala srogo - pewnie lekko tysiac zlotych, a efekt bedzie co najmniej niezadowalajacy...

Skomentuj

Tak naprawdę tam wszystkie głośniki się raczej do niczego nie nadają...
                            A słuchales ktores z nich? Z czym porownywales? Na jakich zwrotncach? W jakim pokoju odsluchowym itp?

Skomentuj

Słuchałem wszystkich , najlepszy to akurat ten średniak jest, ale i tak jakoś mnie nie zachwyca, szczególnie że 100zł kosztuje... O wysokich pisał nie będę bo każdy chyba miał tego gdwt i gdwk , 30 60 1 też kosztuje tyle co średniak mniej więcej , technologicznie chyba sprzed 30 lat, nieco kopie wyższym basem i to wszystko.
                              Podliczmy zatem - 800zł za głośniki - dla mnie paranoja.

brencik, tak jasne, zaraz ci rozrysuje jakie zwroty, zrobie zdjęcia mojego ówczesnego pokoju, salonu , jak już tak lubisz się czepiać i za wszelką cenę pisać pierdoły, chyba tylko dla samego faktu pisania to sobie notepada włącz.

Skomentuj

gdn 30/60/1 to na szybko przerobiony szerokopasmowiec na niskotonowy. zawieszenia z duza podatnoscia, przy niziutkim xmax, juz o kiepskim ukladzie magnetycznym nie wspominajac... gdwk 9/80 mysle ze kazdy z nas zna chociazby z zg30 badz innych wyrobow unitry. tubek nie trzeba przedstawiac bo to jeszcze wieksze "zlo" niz te kopulki :)
                                Podliczmy zatem - 800zł za głośniki - dla mnie paranoja.
                                + jeszcze zwrotnica, ktora w przypadku pieciu drog wyniesie tez swoje! Zdecydowanie za mniejsze pieniadze (sic!) wolalbym np kepa (akurat jest organizowane zbiorowe zamowienie) z vifa xt czy cos podobnego - efekt stukroc lepszy niz te tonsile.

Skomentuj

Ciekawe czy byłoby to dla Ciebie takie śmieszne gdybyś musiał 10 razy dziennie pisać że XXLS w closed to mimo symulacji nie najszybszy głośnik świata
                                  Śmieszne jest raczej to, że GD nie ma nic wspólnego z szybkością i Ty powinieneś już o tym dawno wiedzieć (zamiast tłumaczyć że XXLS nie jest szybki wytłumaczyłbyć co to jest tak naprawdę GD i miałbyś problem z bańki) ;]

Zamieszczone przez Caleb
                                  Zdecydowanie za mniejsze pieniadze (sic!) wolalbym np kepa (akurat jest organizowane zbiorowe zamowienie) z vifa xt czy cos podobnego - efekt stukroc lepszy niz te tonsile
                                  Słusznie... bardzo słusznie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                    Śmieszne jest raczej to, że GD nie ma nic wspólnego z szybkością i Ty powinieneś już o tym dawno wiedzieć (zamiast tłumaczyć że XXLS nie jest szybki wytłumaczyłbyć co to jest tak naprawdę GD i miałbyś problem z bańki) ;]
                                    ależ ja doskonale zdaję sobie sprawę, już tak od ładnych paru lat ...
                                    Bez przesady, nie wiedziałem że tak nisko cenisz moją wiedzę ... :|
                                    Problem w tym że nie ja, lecz wiele innych osób myli tą symulowaną wielkość z szybkością głośnika, zresztą była już o tym nieraz mowa na forum, o tym czym jest GD też, nie ma się co powtarzać.
                                    Swoją drogą to niezła nadinterpretacja + niedoczytanie skoro w ten sposób odczytałeś znaczenie tego posta:

nie skupiaj się nad tym w jakiej budzie głośnik gra, tylko jak gra.
                                    Czas wyrosnąć z symulacji group delay w winisd :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Bez przesady, nie wiedziałem że tak nisko cenisz moją wiedzę ...
                                      Bez urazy - zostałem źle zrozumiany. Stwierdziłem pewnik, a nie formułowałem przypuszczenie (to a propos Twojej wiedzy). Jednak zabawny wydaje mi się fakt, że wkładałeś ludziom łopatą do głowy informacje o XXLS zamiast uogólnić i ową łopatologię przenieść na kanwę ogólnego wyjaśnienia GD (no ale metodyka to indywidualna sprawa), a ponadto zaskoczyło mnie Twoje pierwsze stwierdzenie o "wyrośnieciu z symulacji GD w WinIsd", bo ja uważam, że do interpretacji tego wykresu trzeba dorosnąć, a nie zeń wyrastać
                                      Mniejsza zresztą o to. Jeśli Cię uraziłem to oficjalnie i publicznie PRZEPRASZAM.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Bez przesady - to był zwykły skrót myślowy, sprawa była dla mnie na tyle oczywista że nie dopisałem '(...) który to parametr ciągle jeszcze przez wielu mylony jest z szybkością głośnika (...)' gdyż wydawało się dla mnie to na tyle jasne i klarowne iż nie przypuszczałem nawet że ktokolwiek tak to zinterpretuje.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X