Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

5drożna kolumna, Radioelektronik 9/85

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ależ się porobiło..

moje dziecko ma CDwalkmana bardzo lubię brzmienie tego walka z jego malutkimi słuchaweczkami, bardzo lubię- i lubię na tym słuchać niektórych rzeczy nawet z poważki, choć generalnie za słuchawkami w ogóle nie przepadam

ale nie mam z tego powodu chęci do wmawiania ludziom że to pudełeczko jest LEPSZE

lubię, mam sentyment- takie też mam podejście do tego artykułu z RE, a tu można wręcz przeczytać że antyczne Tonsilki to prawie upostaciowione Zło :twisted:

no dobrze, dzięki raz jeszcze za posty

gdyby przypadkiem ktoś z was słyszał o jakimś takim kuriosum jak współczesny projekt dwudrożnej kolumny zamkniętej, to dajcie cynk link, choć rozumiem, że to mało prawdopodobny farcik

dzięki, acha pan Bócek powiedział "kochaj bliźniego swego"... :grin:

Skomentuj

jamesjamesbond, czemu z uporem maniaka musi byc oz ? jakies sesowne uzasadnienie ?

raczej jezeli chcesz cos zrobic albo poczytaj i znajdz projekt ktory cie sie podoba albo powiedz czego sluchasz jakie pomieszczenie jaka muzyka no i ile masz kasy czasu checi

Skomentuj

słuchałem bassreflex oczywiście różnych, i słuchałem i OZ (PRL), widzę pewne różnice, które mi subiektywnie odpowiadają, i już

muzyka klasyczna, kolumny mają być przeznaczone do słuchania płyt winylowych, choć też i CD

drugim powodem- wiem że brzmiącym idiotycznie- jest to żeby było inaczej niż wszyscy, wyjątkowo- czyli OZ, choć nie czepiajcie się tego, ten drugi powód jest mniej istotny

wiem że obecnie można trafić na konstrukcje współczesne OZ, na Audiostereo.pl są nawet odpowiednie wątki

Skomentuj

jamesjamesbond, przeciez kazdy glosnik mozesz wsadzic w obudowe zamknieta. tylko poprostu wiekszosc z nich bedzie sie marnowala...

Skomentuj

kiedyś nawet na pl.rec.audio był taki wątek o zatykaniu bassreflexów.. fakt trochę to zbyt proste, ale było sporo zwolenników takich wytrych"rozwiązań"

i zdarzało mi się widzieć np na elektrodzie ludzi którzy z entuzjazmem wyrażali się o starych prlowskich OZ, nie traktuję tego rankingowo lepszegorsze, ale uważam że można być przywiązanym do takiego brzmienia

sam pamiętam swoje barrrdzo dobre słuchania na takim sprzęcie, i pamiętam też moment jak wchodziły te altusy bassrefleks- charakterystyczną różnicę w brzmieniu

to może odpowiadać, naprawdę, w paru miejscach spotkałem się z dość rzeczowymi postami ludzi którzy też to TAK lubią

czy każdy głośnik?

kiedyś się mówiło, że do OZ głośniki mają zupełnie miękkie zawieszenia "górne", przecież nawet tonsil produkował niektóre typy jakby parami- inne zawieszenie do OZ, inne do BR

Skomentuj

jamesjamesbond, bez urazy ale widac ze zatrzymales sie tym PRLu. to ze glosnik gra w BR nie znaczy ze gra zle, ze zla kultura, ze to tylko pompka do basu itp. Wbrew pozorom dobry glosnik zagra zdecydowanei lepiej z br.

jednak jesli bardzo zalezy ci na dobrej aplikacji, koniecznie w zamknietej obudowie - tego tez jest masa.

podaj budrzet jaki chcesz wydac, i pomieszczenie w jakim ma grac... na pewno cos sie dobierze

Skomentuj

jamesjamesbond, mam wrażenie że dużo teoretyzujesz , a mało słuchasz - opierasz się na opiniach ludzi z elki co nie jest najlepszym pomysłem :)
                Jesteś z wrocka - popytaj, poszukaj, napewno kogoś znajdziesz kto zaprosi Cię do siebie , posłuchasz jakiś bardziej współczesnych kolumn itd - jestem pewien że zmienisz zdanie :)

Skomentuj

jak tak lubisz OZ to wyprobuj stxowy GDN-32-150, albo Tesle ARN-188-03 czy ARN-226-03, a pozniej np Peerlessa HDS180EXC, Monacora SPH-165KEP, albo chociaz Tonsila GDN 20/80/2 w odpowiedniej aplikacji (zdaje sie ze 30 litrow, strojonych na 35-40Hz). Mysle ze po takim odsluchu przestaniesz byc fanatycznym entuzjasta kompaktow i przejrzysz na oczy...
                  Nie ma praktycznie w dzisiejszych czasach dobrych glosnikow niskosredniotonowych grajacych dobrze w obudowie zamknietej z dosc prostego powodu - mialyby tragiczna sprawnosc, potrzebowalbys mocarnego pieca zeby to jakos sensownie napedzic, a glosnik przy glosniejszym odsluchu pracowalby nieliniowo. To ze w PRLu Altusy mialy "otwory stratne" to nie znaczy ze tak brzmia wszystkie kolumny bassreflexowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                    jamesjamesbond, bez urazy ale widac ze zatrzymales sie tym PRLu. to ze glosnik gra w BR nie znaczy ze gra zle, ze zla kultura, ze to tylko pompka do basu itp. Wbrew pozorom dobry glosnik zagra zdecydowanei lepiej z br.

jednak jesli bardzo zalezy ci na dobrej aplikacji, koniecznie w zamknietej obudowie - tego tez jest masa.

podaj budrzet jaki chcesz wydac, i pomieszczenie w jakim ma grac... na pewno cos sie dobierze
                    powtarzam i powtarzam że nie chodzi mi o lepiej/gorzej/źle ale o "lubię", "odpowiada mi"

co za czasy wszyscy albo by się chcieli ścigać albo rankingi układać :razz:

budżet 2000tys za parę

a tak przy okazji (abym więcej pogooglował a mniej tu.. tentego) jak jest po angielsku określana obudowa zamknięta?

Skomentuj

2 miliony zlotych? :o
                      powtarzam i powtarzam że nie chodzi mi o lepiej/gorzej/źle ale o "lubię", "odpowiada mi"
                      tylko ze to twoje "lubie" czy "odpowiada mi" nie ma zadnego uzasadnienia. Jesli masz 2 miliony zlotych to zrob test jaki napisalem przed chwila

Skomentuj

2tys sorry..

Skomentuj

jamesjamesbond, z tym budrzetem mozesz sie pokusic o naprawde dobra konstrukcje, radzeci tez posuchac takero i sprobowac odsluchac kolumn z br z nowoczesnym przetwornikami - moze sie okazac ze twoje hmmmm upodobania nagle sie zmienia bo na chwile obecna clala dyskusja jest bezcelowa poniewaz my znamy brzmienie zarowno tego o czym ty piszesz jak i tego o czym ci mowimy i znamy roznice ty natomiast chyba nie miales stycznoci z tym o czym piszemy, jak poznasz ta roznice i nadal bedziesz chcial hmmm dawnego brzmienia to bede ostatnim ktory bedzie z toba dyskutowal ale do tego momentu z uporem maniaka bede cie przekonywal bys jednak poszedl w nowoczesny br

pozdrawiam

Skomentuj

pisanie tutaj zapytań to nie je bajka..

czy te Tonsil GDN 13/50/9 dałoby się użyć do OZ..
                            jaka pojemność skrzyni?

czy one funkcjonują jako "średnioniskotonowe"?

dwa takie plus (jaka?) kopułka w OZ :twisted:

wiem wiem, od razu powiecie że to psucie świetnych głośników..

acha i żeby proporcje skrzynki były nie szczupło kolumnowe ale takie jak, bo ja wiem :mrgreen: jak Harbeth

Skomentuj

Zamieszczone przez jamesjamesbond
                              jak jest po angielsku określana obudowa zamknięta?
                              zamknięta: closed, obudowa: enclosure, głośnik: speaker :)

Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego z takim uporem maniaka namawiacie jamesjamesbond'a na obudowę b-r :?: Rozumiem i popieram namowę na inwestycję w nowoczesne głośniki o diametralnie lepszym brzmieniu niż "archaiki" (tak można chyba roboczo nazwać zastosowane w przedmiotowym, pięciodrożnym zestawie przetworniki ?)
                              Niezaprzeczalnym jest fakt, że obudowa zamknięta legitymuje się nieco innym brzmieniem od b-r choćby z powodu mniejszego nachylenia zbocza charakterystyki (12dB/oct closed vs. 24dB/oct b-r) i (jakby nie patrzeć) mniejszymi zniekształceniami - czyżby Panowie specjaliści o tym zapomnieli ? Abstrahując od fizycznych różnic nie wmówicie mi, że obudowa nie ma wpływu na dźwięk emitowany przez zestaw, a jeśli ma to dlaczego nie można lubić specyficznych dla danego typu obudowy cech brzmieniowych ? (tak jak ja uwielbiam moje linie transmisyjne i póki co nie zamierzam ich zastępować bass-reflexem).
                              Jest wiele osób, które dostrzegają zalety różnego typu obudów. Krytykujecie Kolegę, że nastawił się na zamkniętą, a nie pomyślicie o tym, że z jego punktu widzenia to Wy nastawiliście się maniakalnie na b-r ? Dlaczego nikt nie zaproponował obudowy tubowej (której zalety docenia znany na naszym forum nie od dzisiaj Umberto) ? Dlaczego nie zaproponowaliści linii transmisyjnej, która w mojej opinii jest niezwykle interesująca ? (podpowiem: bo się uparliście na b-r)
                              Marna taka pomoc: zamiast namawiać na zmianę ugrutowanej decyzji pomoglibyście dobrać godne przetworniki mając na uwadze wytyczne dotyczące obudowy. Nie wmówi mi nikt, że nie produkuje się już dobrych przetworników do closed :P

Skomentuj

Zamieszczone przez jamesjamesbond
                                czy te Tonsil GDN 13/50/9 dałoby się użyć do OZ..
                                jaka pojemność skrzyni?

czy one funkcjonują jako "średnioniskotonowe"?

dwa takie plus (jaka?) kopułka w OZ
                                http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html
                                jednak jak zobaczylem cene tego tonsila to zdecydowanie wolalbym jedna 16cm vife

wiem wiem, od razu powiecie że to psucie świetnych głośników..
                                jak juz kupisz glosniki to sam sobie porownasz ich brzmienie w roznych obudowach. koszt skrzynki to ok 20zl wiec mozesz chyba tyle zainwestowac

Skomentuj

dzięki

ja w ogóle uważam że można i tak podejść do sprawy: bass refleks nowoczesny bez trudu się dostanie na allegro np., więc może ja bym się tak nie silił na to DIY

natomiast OZ nowoczesne jest trudniejsze do dostania, dlatego bardziej sensowne w DIY (bez przytykania że OZ to staroć)

naprawdę nie tylko na tej elce ludzie zauważają że OZ ma swoją specyfikę...

Skomentuj

ja w ogóle uważam że można i tak podejść do sprawy: bass refleks nowoczesny bez trudu się dostanie na allegro np., więc może ja bym się tak nie silił na to DIY
                                    No tu sie nie zgodze bo to co kupisz jako nówke za 4000zł zrobisz sam za 2000zł lub mniej wiec jest znaczna różnica gdy bawisz sie w DIY. Poza tym przyjemnosc stworzenia czegos samemu.

Zamieszczone przez Quester
                                    Niezaprzeczalnym jest fakt, że obudowa zamknięta legitymuje się nieco innym brzmieniem od b-r choćby z powodu mniejszego nachylenia zbocza charakterystyki (12dB/oct closed vs. 24dB/oct b-r)
                                    Jak widzisz zastosowanie zamknietej obudowy da w nastepstwie mniej nizszego basu oraz ew lepszy impuls itditd choc przy dobrze dobranym glosniku, strojeniu i litrazu w br nie powinno byc mowy o kiepskim impulsie.

sam pamiętam swoje barrrdzo dobre słuchania na takim sprzęcie, i pamiętam też moment jak wchodziły te altusy bassrefleks- charakterystyczną różnicę w brzmieniu
                                    Moze po prostu nie za bardzo wiedzieli co z tym BR zrobic i wyszedl pasztet :P?

Tak na prawde mozesz każdy głosnik wsadzic do CLOSED i nic sie nie stanie... po prostu stracisz basu niskiego i tyle. Bedziesz mial swoj ulubiony charakter brzmienia (wysoki bas?) i gra.. tylko czy to nie jest bezzasadna niechec do BR? Posluchaj lepiej jakichs dobrych glosnikow w BR zanim podejmiesz decyzje.

naprawdę nie tylko na tej elce ludzie zauważają że OZ ma swoją specyfikę...
                                    Z tą elektrodą to żaden argument... na elce wypisuja wiecej glupot niz madrych rzeczy

Skomentuj

ale ja mówiłem "nie tylko na elektrodzie"..

przypomina mi się taka postać z audiostereo.pl Senicz, świętej pamięci zresztą, bardzo przywiązany do pomiarów, do parametrów, THD itp, i jakie za to dostawał baty

albo wątki o jakoby bezsensie mierzenia sprzętu..

oczywiście pomiary są bardzo ważne, SpeakerWorkshop obowiązkowo rozpowszechniony, i bardzo mi się podoba idea jego używania

tylko wydaje mi się że zwłaszcza w przypadku głośników parametry są nieco mniej ważne niż w przypadku wzmacniaczy (a tam Senicz był bardzo atakowany za zapytania o THD)

czy niższy bas czy wyższy? jaki impuls?- to też pojęcia jakby wciskające głośnik w miary i pomiary

dla mnie OZ brzmi mi lepiej- bardziej elastycznie delikatnie, nie tak sucho jak bassreflex- nie są to oryginalne określenia, bo są osoby i o takich upodobaniach tak określające te różnice

mówię: mi, nie mam zamiaru tych OZ robić dla kogoś, czy kogoś nawracać, wyciągam też wnioski z oczywistego faktu, że kolumn OZ się się praktycznie nie robi dziś

Skomentuj

jamesjamesbond, skoro juz przekonales sie do zrobienia ktorku w XXI wiek i przyjmujesz opcje inne niz tonsil - jest juz dobrze
                                        masz 2k pln, chcesz obudowe zamknieta - nie widze zadnego problemu.
                                        powiedz jeszcze w jak duzym pomieszczeniu ma to grac? i z jaka muzyka? wystarcza moze 2 drogi czy musza byc koniecznie 3?
                                        pozdrawiam.

Skomentuj

za taką kasę to imho tylko i wyłącznie 3way...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X