Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do HDSa 164 i DXa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica do HDSa 164 i DXa

HDS164 + DX25

HeatheN, a charki ?
    Coś nie bardzo mi się ta zwrota podoba, próbowałes innych zboczy filtrów i niższego podziału ?

Skomentuj

HeatheN, niepodoba sie opis autora jak to robil - niebrzmi to najlepiej i swiadczy o robieniu tego na "oko" lub z wyliczen. jak niepokaze charakterystyk wypadkowych to mozna to traktowac raczej jako ostatecznosc...

Skomentuj

Dla mnie ubranie czegos w slowa....
        marek w.
        http://audiomania.info/infopage.php?...3ca6fce086bf06
        slyszalem jego dracule, rozmawialem z nim, dla mnie ma ogromna wiedze.
        Na oko nic nie robil chyba ze zabawa generatorem i oscyloskopem byla dla jaj
        zreszta ja bronic go nie bede, bo jestem zadowolony w 100%!

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
          zreszta ja bronic go nie bede, bo jestem zadowolony w 100%!
          a jakiejś innej zwroty słuchałeś ?
          Mimo szacunku jakim darze MarkaW imho robienie zwrot bez mierzenia charek to małe nieporozumienie :)
          No i zwrota nie ma kompensacji BS :lol:

Miałem nieco do czynienia z takim zestawem i pamiętam że tak wysokie cięcie HDSa wpływało kiepsko na jego gre...
          Zresztą SW też projektował zwrotkę pod te głośniki :)

Skomentuj

Ja bym tylko chcial zobaczyc charakterystyke impedancji bo to najwazniejszy parametr bo brzmienie jest zawsze jakies subiektywnie oceniane ale jak na impedancji bedzie 2omy to znaczy ze jest zwrotka do d... a podejzany jest ten 8uF bo jest bardzo duzy a za nim bardzo mala cewka co daje filtr o duzej dobroci a wiec pewnie spadek impedancji ponizej znamionowej.

Skomentuj

HeatheN, ocena brzmienia zwrotnicy bez porównania z inną lub bez osłuchania jest kompletnie bez sensu, a z tego co wiem to raczej mało osłuchany jesteś, a i o zwrotnicach wielkiego pojecia nie masz, jedyne co możesz powiedzieć to to że fajnie gra.
              To tak na temat konstruktywnych opinii i sugestii - ciężko cokowiek bardzo konkretnego na schemacie ujrzeć , bez choćby pomiarów charek, czy jak wspomniał Irek impedancji, liczysz że ktoś spojrzy na te elementy i powie "zrób to i to to będzie lepiej góra grać " ?

3.5khz to cholernie wysoko jak na ten głośnik, szczególnie że DX nawet i 2 rzędem pozwala się ciąć zdecydowanie niżej.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                HeatheN, ocena brzmienia zwrotnicy bez porównania z inną lub bez osłuchania jest kompletnie bez sensu, a z tego co wiem to raczej mało osłuchany jesteś, a i o zwrotnicach wielkiego pojecia nie masz, jedyne co możesz powiedzieć to to że fajnie gra.
                To tak na temat konstruktywnych opinii i sugestii - ciężko cokowiek bardzo konkretnego na schemacie ujrzeć , bez choćby pomiarów charek, czy jak wspomniał Irek impedancji, liczysz że ktoś spojrzy na te elementy i powie "zrób to i to to będzie lepiej góra grać " ?

3.5khz to cholernie wysoko jak na ten głośnik, szczególnie że DX nawet i 2 rzędem pozwala się ciąć zdecydowanie niżej.
                Ja nie zaprzeczam temu co piszesz (poza tym podzialem)
                Jednak z tego co wiem poswiecilem pieniadze, Marek W. czas, i na forum pojawila sie jedyna zwrotnica do hds164+dx25tg. Udostepnilem jej schemat w dobrej wierze, aby ktos mogl dalej to udoskonalac, ciac jak chce itd itd. Moze to byc punkt wyjsciowy dla kogos, nie interesuje mnie to. I uwierzcie mi przykro sluchiwac ze ktos nie umie zaprojektowac zwrotki, owszem ja nie umie, ale MarekW. chyba umie czyz nie? Fakt ze sie tu nie udziela na forum, nie oznacza ze przeszedl na jakas emeryture.
                No i pytam ponownie czy jig to jedyna metoda na zaprojektowanie zwrotki?
                Imho 15 lat temu speaker workshop nie istnial, a zwrotnice jakos projektowano:)

Skomentuj

Pomiary akustyczne to jedyna mozliwa metoda zaprojektowania poprawnej zwrotnicy. Jesli cos robimy na ucho, bo tak tez mozna to trzeba i tak na koniec wykonac pomiar impedancji zeby sprawdzic jaka impedancje ma zespol glosnikowy bo przy nieodpowiednim doborze elementow moze to byc np niedopuszczalne 2omy i bedzie to kolumna zwana zabójcą wzmacniaczy :)

W tej akurat zwrotnicy wystepuje duze prawdopodobienstwo ze filtr dla glosnika wysokotonowego jest nieodpowiedni na co wskazuje bardzo duzy kondensator 8uF i bardzo mala cewka 0,25mH.

Jak znajde chwile czasu to zmierze impedancje takiego filtru, rozumiem ze ta vifa jest 4omowa?

Jedna sprawa to jak kolumna gra a druga czy ma prawidlowy przebieg impedancji.

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                    Ja nie zaprzeczam temu co piszesz (poza tym podzialem)
                    jakieś kontrargumenty ?

Skomentuj

Wypowiem sie raz. Nie wiem czy widac na schemacie kolegi ze wysoki ma 4 ohmy, co determinuje pewne wartosci elementow. Nie bede dyskutowal o gustach jak i z kolegamiczysto teoretykami ktorzy widzac schemat juz slysza potencjalne brzmienie:), jeen z nich nawet napisal cyt"sluchales moze innej zwroty?":)). Oznacza to o myslenie o zestawie glosnikowym nie jak o calosci lecz o aspektach technicznych ktore zebrane w calosc nie koniecznie daja lepsze subiektywnie rezultaty a czasem naklad na nie jest zupelnie nie uzasadniony. Wielu z Was wierzy takze w idealne warunki swoich pomiarow i sprzetu z tym zwiazanego podczas gdy widze ze rozne macie plikikalibracyjne jak i ze nikt nie bierze pod uwage skoku ostatniej serii wkladek przy okolo 16KHz, odchylka producenta nawet do 4dB
                      Porownujac, urzadzenia Harmana nie zawsze maja idealna ch-ke i sklad harmonicznych a jednak graja swietnie, w porownaniu czasem np a Yamaha ktore maja bezlitosne brzmienie wlasnie ze wzgledu na mniejsza zawartosc harmonicznych ale za to maja wieksze szumy. Wybor tokompromis, nie ma urzadzen bezkompromisowych, sa zblizone do idealu ale za to koszt ich jest srogim wyzwaniem.
                      Zatem zwrotka dajaca wystarczajaco niski podzial zeby mogl zagrac dobry glosnik wyskokotonowy z lagodnym zboczem , wprowadza zawartosci jego brzmienia dosc wczesnie powoli, a juz go zabezpiecza. Osry 18dB elektrycznie filtr daje moze szanse na nizszy podzial jeszcze, ale nie zawsze w brzmieniu o to chodzi zeby lepsza pod wzgledem kierunkowosci kopulka zaczynala prace, nisko sredni ma dosc dobre brzmienie i tam, a naturalne jego opadanie ch-ki daje akustycznie w polaczeniu z elektrycznymi wystarczajace filtrowanie.
                      Kto zna mnie dluzej wie ze lubie uproszczenia i ne zawsze zylowanie filtrami kompikujacymi odpowiedz impulsowa i fazowosc, daje lepsze rezultaty niz rozwiazania proste pozwalajace grac glosnikowi a nie "zwrotce". Walka o kazde pol decybela przy zalozonym budzecie to pzesada, zaloze sie ze polowa z nas nie uslyszy tego. Aby to zrozumiec trzeba rozpykac kila fabrycznych zestawow grajacych swietnie (odsyla do literatury fachowej) a nie koniecznie zbudowanych tak jaktego nakazuja ksiazki, no i trzeba praktyki.
                      Co do badan kustycznych innych niz symulatory i SW,odsylam do ksiazek panow Witorta, czy Krajewskiego, nooo ale tego naklady pieniedzy i czasu uz nikt nie wlocza w koszty - lepsze google i zaraz wypowiedzi.... Przytaczac mozna wiele dobrych i zlych przykladow, nigdy nie nalezy ich porownywac bezkrytycznie, no i dyskutowac z gustami oraz finansami.
                      W konkretnym przypadku rzeczywiste przejmowanie inicjatywy wysokiego nastepuje nizej kolo 3KHz, rozne sa metody dochodzenia do podobnych rezultatow, subiektywnie lepszych lub slabszych. Dzwiek nie sklada sie tylko z sinusoidy czy szumu, subiektywnie zatem ocena nalezy do odbiorcy PZDR

Skomentuj

Wreszcie jakaś sensowana wypowiedz kogos kto praktycznie kombinuje zw zwrotnicami a nie tlyko nabija tysiące posty jak forumowi krzykacze...
                        Juz nie bede przypominal kto twierdzil ze parametry nie graja, ze cale to zamieszanie z parametrami TS to pic bo i tak one nie mowia nam o tym jak glosnik zagra...

Skomentuj

Wlasnie zmierzylem ten filtr i wyszlo tak jak myslalem (bo mam troche wiecej praktyki od Marka W) ze impedancja spada do 2,2oma i to w dosc szerokim zakresie.

Przykro mi ale ta zwrotnica jest do usuniecia z forum a z Markiem W chetnie pogadam o jego sluchu w ktory nie watpie a ale watpie w jego wiedze na temat zwrotnic.

Po pierwsze jak sie do niskotonowca 8omowego dolacza kopulke 4omowa to jesli jest mozliwosc to trzeba starac sie podniesc impedancje. Jesli konieczny jest tlumik z zawyzcaj tak to robi sie go w postaci szeregowego rezystora co podniesie impedancje wypadkowa wysokotonowki a zarazem zmniejszy efektywnosc. Potem projektujemy filtr do wyzszej imedancji. Tu jak widac zostalo to celowo zaniedbane bo mamy klasyczny dzielnik rezystancyjny i o zgrozo filtr o bardzo duzej dobroci ktory nie dosc ze powoduje spadek impedancji to jeszcze ma paskudna odpowiedz impulsowa.
                          Załączone pliki

Skomentuj

proponuje wydzielic temat bo znowu sie offtopic robi

Skomentuj

Irek nie wiem czy wziales pasozytnicze impedancje przewodow i cewek i innych pubktow laczenia, jak i reszte paametrow.Oczywiscie masz racje ze mozna podnosic impedancje , ta akurat miesci sie w granicach obciazenia 4Ohm. Koledze przeslalem mozliwosci zmian ktore dadza mu bezpieczniejsza impedancje.Wzmacniacz jednak jakos zle nie reagowal jak do tej pory.
                              Nadal teoretyzujemy i niepotrzebnie sie odbijamy jak ping pongi.

Skomentuj

I nawet ja wielki laik, czuję że SYMULACJA nie jest wstanie uwzględnic wszystkiego.
                                No chyba że jest to Microsoft Flight Simulator :wink:

Skomentuj

Nawet jesli meirzone tos am filtr w idealnych warunkach (punkty pomiarowe).
                                  No i odrozniajmy Irka od irka:)

Skomentuj

Ale to ma byc kolumna 8omowa w ktorej dopuszczalne spadki impedancji to min 6om. To ze wzmacniacz jeszcze dziala to nie znaczy ze jest w pozadku bo ktos podlaczy tda w mostku i wtedy bedzie bum. I wcale nie dlatego ze TDA sa kiepskie ale ze wzgledu na zla zwrotnice.

To nie zadna symulacja tylko pomiar faktycznej zwrotnicy z glosnikiem! Zrobilem dla pewnosci drugi pomiar na innym srzecie ktory oszukuje w gore i jest lepiej niz te 2,2oma ale nadal nie jest to akceptowalne dla kolumny 8omowej.
                                    Dobralem inny filtra dajacy w zasadzie identyczny przebieg filtracji ale o wypadkowej impedancji na min 7om. Proponuje zrobic ta wersje i posluchac jak nie bedzie roznicy albo bedzie niewielka to na pewno bedzie zysk w postaci bezpiecznej impedancji. Choc jeszcze zostaje glosnik niskotonowy ktorego impedancji juz nie zmierze bo go nie mam. Ale na oko to nie powinno byc problemu.
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Z moich sumulacji DX'a bo tak sie składa, że kiedyś go mierzyłem, filtr GP Marka działa całkiem poprawnie. Minimum impedancji jest na 6,5kHz o wartości 3,5ohma, czyli do znamionowej impedancji głośnika w tym miejscu, filtr nie obniża przebiegu.
                                      CH-ka ma przebieg podobny do linkwiza na 3kHz.

Skomentuj

Oj chlopak sie uparl ze ma byc kolumna 8 Ohm :)
                                        Moje doswiadczenie to kolo 18 lat, a nie wiem czy kolega mierzyl impedancje przejsciowa filtra (jednej galezi) czy wejsciowa, i czy z rzeczywistym obciazeniem i z druga galezia cala, nie ma modelu na biurku i jak mowie teoretyzuje:))

Skomentuj

Czaruję...
                                        X