Zamieszczone przez Yoshi_80
Zamieszczone przez HeatheN
Skoro impedancja ma widoczny dolek to znaczy ze filtr ma wieksza dobroc niz 0,5 (linkwitz) wiec Yoshi nie kompromituj sie bo Twoje znajomosci teorii filtrow i stojen B-R sa na dosc niskim poziomie.
Przy rezonansie tego filtra (3,55khz) mamy dokladnie -3dB na charakterystyce czyli dobroc wynosi 0,7 a wiec jest to klasyczny butterworth
Moj blad polegal na tym ze uwierzylem aparaturze pomiarowej za 15kzl ktora to dziwnym cudem zle mierzy zlozone charakterystyki imepdancji. Sprzet pokazal 2,2oma a drugi 3,5oma czyli tak jak pisze Yoshi. Ale skoro mozna wszystko zrobic poprawnie z impedancja na poziomie 8om to kto zaniedbal sprawe ja czy MarekW??
Ja tez mam 18lat doswiadczenia czesc w powaznej firme zajmujacej sie sprzetem naglosnieniowym ale nadal sie ucze bo to na tym polega. Widze ze Markowi wydaje sie ze wszystko juz wie.
Sam zaprojektowalem zwrotke ktorej impedancja spada do ok 4oma w gornym zakresie czestotliwosci ale nie mialem innego wyjscia bo glosnik (XT19) ma tak mala efektywnosc ze z samym filtrem ledwo dociagnal do niskotonowca. Dlatego Zwrtonica MarkaW bedzie dzialac ale mogl zrobic to lepiej a to swiadczy o klasie konstruktora ktorej tu nie pokazal.
Irku, mam do ciebie kilka pytan:
1 Czy obudowa ma wpływ na impedancji całego zestawu (kolumny).
Ma pewien wplyw ale mozna przyjac ze nie ma to znaczenia dla filtracji dwu-droznej.
2 Czy wytłumienie, kształt obudowy(przedniej scianki), litraz oraz strojenie obudowy po przez port bass-reflex ,rozmieszczenie głosników - mają wpływ na impedencje całego (zestawu-kolumny).
Strojenie b-r i wielkosc obudowy ma niewielki wplyw o ktorym wspomnialem powyzej.
3 Kolejnie pytanie to o czy wyzej wymienionych zmianach mozliwe jest zmiana spójnosci fazowosci ,a co wazne zmiany całego przebiegu charakterystyki, a co za tym idzie zmiany całej zwrotnicy filtracji, zbocza, elemetów w całej zwrotnicy.
Jesli chodzi o moja zmiane to powinno byc identycznie bo filtr zostal przeliczony dla 8om zgodnosc charakterystyki zostala potwierdzona pomiarem obu filtrow. Mozna oczywscie trzymac sie idealu czyli 4uF zamist 8uF i cewka 0,5mH zamiast 0,25mH pzry zmianie obciazenia z 4 na 8om filtr zachowa sie dokladnei tak samo a kozyscia bedzie wyzsza imepdancja. Tak tez powinno sie to robic dla kolumny 4omowej bo nie obciazamy wzmacniacza i nie grzejemy rezystorow zrzutowych. No ale to mzoe wyzsza szkola jazdy jak dla niektorych. Zadko amatorzy rozwarzaja rozklad mocy (plynacego pradu) na poszczegolnych pasmach.
takero napisał/a
No i zwrota nie ma kompensacji BS
Na jakiej podstawie to stwierdziłeś.
Zostawmy BS bo tu raczej Yoshiego trzeba zapytac ale on czasem ja widzi a czasem nie wiec szkoda tracic czasu.
Skomentuj