Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica do HDSa 164 i DXa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    1 Czy obudowa ma wpływ na impedancji całego zestawu (kolumny).
    Ma pewien wplyw ale mozna przyjac ze nie ma to znaczenia dla filtracji dwu-droznej.

2 Czy wytłumienie, kształt obudowy(przedniej scianki), litraz oraz strojenie obudowy po przez port bass-reflex ,rozmieszczenie głosników - mają wpływ na impedencje całego (zestawu-kolumny).
    Strojenie b-r i wielkosc obudowy ma niewielki wplyw o ktorym wspomnialem powyzej.

3 Kolejnie pytanie to o czy wyzej wymienionych zmianach mozliwe jest zmiana spójnosci fazowosci ,a co wazne zmiany całego przebiegu charakterystyki, a co za tym idzie zmiany całej zwrotnicy filtracji, zbocza, elemetów w całej zwrotnicy.

Jesli chodzi o moja zmiane to powinno byc identycznie bo filtr zostal przeliczony dla 8om zgodnosc charakterystyki zostala potwierdzona pomiarem obu filtrow. Mozna oczywscie trzymac sie idealu czyli 4uF zamist 8uF i cewka 0,5mH zamiast 0,25mH pzry zmianie obciazenia z 4 na 8om filtr zachowa sie dokladnei tak samo a kozyscia bedzie wyzsza imepdancja. Tak tez powinno sie to robic dla kolumny 4omowej bo nie obciazamy wzmacniacza i nie grzejemy rezystorow zrzutowych. No ale to mzoe wyzsza szkola jazdy jak dla niektorych. Zadko amatorzy rozwarzaja rozklad mocy (plynacego pradu) na poszczegolnych pasmach.
    Irku, twoja wypowiedz nadal mi nic szczególnego nie mówi, to ze ma jakis wpływ to mozna rozpoatrywac na wiele sposbów.

Ja oczekiwałem konkretnych odpowiedzi, a to ze
    Ma pewien wplyw ale mozna przyjac ze nie ma to znaczenia dla filtracji dwu-droznej.
    Nic mi nie mówi, chcialem sie dowiedziec o konkretny wpływ jaki ma na cały (zestaw-kolumny).

Na moje 2 pytanie także odpowiedziałes ogolnie, zero szczegołow.

Jesli te pytania nie są dość dokładnie sprecyzowane to zapytam tak, czy podczas projektowania zwrotnicy uzgledniasz,(powinno sie uwzglednic) obudowe->wytłumienie->strojenie obudowy po przez port Bass-Reflex, oraz kształ obudowy i rozmieszczenie głosników, na przedniej sciance oraz litraz obudowy.

Bo mi sie wydaje sie ze tak powinno sie robic, a jak patrze na twoje pomiary impedencji to wydaje mi sie tego nie uwzględniasz.

P.s jezeli mój post jest nie na temtam, i moderator bedzie chciał go usunąc proszę o przeniesienie moje pytania do własciwego działu-temtu.

Skomentuj

Mam pytanie techniczne - po co robi sie wysokotonowki 4Ohm?
      W jakiej literaturze doczytaliscie sie ze takie obciazenia nie sa dowzolone?
      Nie wierze tylkonetowi i jakos sie nie spotkalem.Owszem przyznam racje ze latwiejsze sa wyzsze i najlepiej malo zmienne impedancje.
      Zawodowo nigdy nie zajmowalem sie naglosnieniem, i ni eumniejszam zawodowcom, ale sportowe podejscie nie zawsze jest jedynym rozwiazaniem.Bywa takze rutyna.
      No to czekam na tytuly ksiazek.

Skomentuj

Tak piku16 jak sam zauwazyles Twoj post jest nie na temat! Zaloz osobny temat to ci szczegolowo odpowiem na pytania. Nie zadales konkretnych pytan a oczekujesz konkretnych odpowiedzi? Zaloz post to pogadamy.

A ja MarkuW czekam na odpowiedz na moje proste pytanie?
        Jak kiedys bedziesz mial stycznosc z profesjonalnym projektowaniem zespolow glosnikowych to na pewno nauczysz sie roznych rzeczy ktorych nigdzie nie wyczytasz a na razie mozesz sie tego nauczyc odemnie bo jestem jedynym na tym forum zawodowym konstruktorem techniki audio. I jak moze zauwazyles albo i nie (a to bylaby szkoda) to zawsze odpowiadam fachowo na pytania i szczegolowo opisuje dlaczego tak jest i dlaczego jedne rozwiazania sa lepsze a inne gorsze lub nawet niedopuszczalne. Mam odpowiednia wiedze i zaplecze pomiarowe zeby udowodnic kazda moja odpowiedz.

Literatura polska na temat zagadnien audio jest bardzo skromna i zaczyna sie od Witorta dobrego dla amatorow bo nalezy pamietac ze ksiazka jest bardzo stara a konczy na Krajewskim ktory podal za malo praktycznych rozwiazan. Na temat strojenia obudow najlepszy jest cykl artykulow A.Kisiela opublikowanych w EDW. Nadal nie ma nic praktycznego o projektowaniu zwrotnic glosnikowych.

Skomentuj

Ludzie jak możecie mówić że ten filtr jest ok skoro jest do bani...

Obciąża wzmacniacz w paśmie gdzie wzmacniacze nie specjalnie lubią być mocno dociążone - a wystarczyło chwile pomyśleć a nie było by problemu.

Rozumiem czasem się nie da podnieść impedancji (np jesteśmy na styk z dB) ale tu ewidentnie widać że ktoś zastosował wiedzę książkową (odnośnie tłumika) i do tego dodał własną inicjatywę w postaci filtru o bardzo dużej dobroci...

Skomentuj

Irek znowu wojuje z wiatrakami, ja sie znowu kompromituje standard DIY audio, czyli program zero tolerancji.

Ciekawe, Irek , wielki praktyk ślepo zawierzył super sprzetowi pomiarowemu za 15k zł, a mój ponodź g.. warty sprzet zmierzył to lepiej hehe . Najperw 2 ohmy było za mało, teraz 3,5 jest za mało, ciekawe czy jakby było 6 ohmów to czy nadal by było za mało.
            3,5 ohma to jest typowa impedancja i wzmacniacz ma sobie z nią poradzić. Tranzystorowe wzmacniacze to nie lampa i nie musi mieć gładnich przebiegów impedancji.

Tak się składa, że ch-ka likwiza o któej powiedziałem jest ch-ką akustyczną tego głosnika, nadal są jakieś wątpliwości ?

Zamieszczone przez Sound Wave
            Obciąża wzmacniacz w paśmie gdzie wzmacniacze nie specjalnie lubią być mocno dociążone - a wystarczyło chwile pomyśleć a nie było by problemu.
            Możesz to rozwinąć ? W jakim paśmie wobec to lubą, bądź może nadal nie lubią. Czyli 3,5ohma na 6,5kHz nie lubią, to moze na 10KHz juz tak a jak nie to moze te 3,5 ohma na 2 kHz? Czyli majać kolumne w całym paśmie 4 ohmową wzmacniacz jej całkowicie "nie lubi", <lol> normalnie przedszkole.

Skomentuj

Yoshi co Twoj sprzet zmierzyl lepiej??
              To jest filtr o dobroci 0,7 czyli wg butterwortha i to jest wazne ze wzgledu na impedancje. Co ma wspolnego charakterystyka cisnienia? O niej nie rozmawiamy ale chyba nie zauwazyles.

Zamieszczone przez Yoshi_80
              3,5 ohma to jest typowa impedancja i wzmacniacz ma sobie z nią poradzić. Tranzystorowe wzmacniacze to nie lampa i nie musi mieć gładnich przebiegów impedancji.
              Typowa dla kolumny 4omowej ale nie dla 8omowej! Szkoda ze wielki Yoshi nie potrafi zrozumiec tak prostych rzeczy. Prosze definicja dla wszystkich:

Impedancja znamionowa kolumny jest okreslana na podstawie minimum i zaokraglana do typowej wartosci 4, 6, 8om. Minimum impedancji nei moze byc nizsze niz 80% wartosci znamionowej czyli dla 8omowej impedancji znamionowej minimum nie powinno byc nizsze niz 6,4oma. Dodatkowo norma jeszcze mowi ze przesuniecia fazowe (charakter obciazenia) nie powinny byc wieksze od +-60stopni.

Jesli kolumna ma znamionowo 8om a wzmacniacz moze obsluzyc rowniez kolumny 4omowe to jest to rownoznaczne z tym ze mozna podlaczyc do niego dwie kolumny 8omowe na kanal. Przy omawianej zwrotce da nam to ponizej 2om w gornym pasmie. Czy to tak trudno zrozumiec? Bardzo latwo jest to tez naprawic tylko widze ze trudno przyznac sie do bledu.

A co jak ktos podlaczy kolumne do wzmacniacza lampowego? Napiszesz na tej zwrotce ze nie nadaje sie do lamp bo nie chcialem przyznac racji Irkowi??

Tym sie roznimy ze ja wiem jak sie powinno to konstruowac a tu widze tylko konstrukcje typu jak mi sie udalo cos skonstruowac.

Z wiatrakami to Ty Yoshi walczysz co najlepiej pokazuje magia BS z ktorej nikt niczego sie nie nauczyl. Jestes taki cwany to napisz mi dlaczego w tej zwrotce brak kompensacji BS ci nie przeszkadza a w mojej owszem??

Skomentuj

Zwrotnicę pod wzmacniacze lampowe własnie mają specjalnie dodane uklady linearyzacji impedancji, tak robi np visaton. Dlatego zwrotnica pod wzmacniacz lapowy powinna być robiona indywidualnie.

Producenci jakoś się nie martwią przebiagami impedancji tak bardzo jak ty, wystarczy przejżeć parę numerów audio i zobaczyć przebiegi jakie zmierzyli w redakcji.

Jeżeli rozmawiamy o dobroci filtru to trzeba wziaść pod uwagę to z jaką on impedancją pracuje a nie patrzeć na wartosci elementów i krzyczeć ze filtr ma za duza dobroć. G.. prawda a nie za dużą. Jak to jest wg ciebie 0,7 (nie chce mi sie teraz sprawdzać to nie jest to dobroć za duza tylko normalna, filtr butterwortha jest jednym z najpopularniejszych.

Zmieniajac w swoim filtrze elementy myślisz, że zmieniłeś dobroć układu. Właśnie, że nie bardzo, ty tylko zmieniłeś wartość impedancji. Zmiana elementów fitlru wraz ze zmianą jego obciazenia wcale nie zmieniła znacząco dobroci układu, być moze została taka sama z pomijalną róznicą w stosunku do filtru Marka.

edit, kompensacji pewnie ta zwrotka nie ma ale nie to jest przedmiotem rozmowy ale domniemana wysoka dobroć filtru. Tak na prawde sam nabierasz wody w usta juz na początku topicu twierdzac ze bez pomiarów wiele nie powiesz. To ja też wiele nie powiem.

Sam twierdzisz, że projektujesz fitlry pod ch-ki akustyczne głosnika, te rzeczywiste zmeirzone a teraz oczywiście rozmowa o ch-ce akustycznej linkwiza dla tego filtru jesto wg ciebie oczywistym błedem. No tak bo ja to powiedziałem a ty sie oczywiscie musisz nie zgodzić, weź sie człowieku zdecyduj albo najlepiej w ogóle nie wypowiadaj jak nie masz nic madrego do powiedzenia.

Skomentuj

Zwrotnicę pod wzmacniacze lampowe własnie mają specjalnie dodane uklady linearyzacji impedancji, tak robi np visaton. Dlatego zwrotnica pod wzmacniacz lapowy powinna być robiona indywidualnie.
                  Kazda dobrze zaprojektowana kolumna bedzie dzialac ze wzmacniczem lampowym i wcale nie jest do tego wymagana specjalna zwrotnica.

Producenci jakoś się nie martwią przebiagami impedancji tak bardzo jak ty, wystarczy przejżeć parę numerów audio i zobaczyć przebiegi jakie zmierzyli w redakcji.
                  Martwia sie, martwia ale akceptuja to co im wyjdzie bo nie maja innej mozliwosci. Ale do dyskusji na ten temat potrzebne sa konkrety a nie ogolniki.

Jeżeli rozmawiamy o dobroci filtru to trzeba wziaść pod uwagę to z jaką on impedancją pracuje a nie patrzeć na wartosci elementów i krzyczeć ze filtr ma za duza dobroć. G.. prawda a nie za dużą. Jak to jest wg ciebie 0,7 (nie chce mi sie teraz sprawdzać to nie jest to dobroć za duza tylko normalna, filtr butterwortha jest jednym z najpopularniejszych.
                  Duza dobroc filtra wplywa na spadek impedancji i trzeba na to uwazac. Czasem stosuje filtry o duzo wiekszej dobroci jesli uklad tego wymaga ale zawsze dbajac zeby nie zejsc ponizej minimum impedancji. Okreslenie za duza dobroc pojawilo sie po moich blednych pomiarach. Bardzo mala impedancja o wartosci 2,2oma wykazuje bardzo duza dobroc filtra. Okazalo sie ze wadliwy jest sprzet pomiarowy to sie zdaza. Ale moje rozumowanie jest jak najbardziej prawidlowe dziwie sie tylko dlaczego przez was nie zrozumiane.

Zmieniajac w swoim filtrze elementy myślisz, że zmieniłeś dobroć układu. Właśnie, że nie bardzo, ty tylko zmieniłeś wartość impedancji. Zmiana elementów fitlru wraz ze zmianą jego obciazenia wcale nie zmieniła znacząco dobroci układu, być moze została taka sama z pomijalną róznicą w stosunku do filtru Marka.
                  I wlasnie o to tylko chodzilo o podniesienie impedancji do wartosci znamionowej kolumny (nie tylko glosnika), dobrze ze to zauwazyles a szkoda ze nie zrozumiales.

edit, kompensacji pewnie ta zwrotka nie ma ale nie to jest przedmiotem rozmowy ale domniemana wysoka dobroć filtru. Tak na prawde sam nabierasz wody w usta juz na początku topicu twierdzac ze bez pomiarów wiele nie powiesz. To ja też wiele nie powiem.
                  Przedmiotem rozmowy tez nie jest charakterystyka akustyczna ani dobroc filtra. Przedmiotem rozmowy jest niska impedancja w gornej czesci pasma. Pomysl najpierw zanim znow na mnie najedziesz!

Sam twierdzisz, że projektujesz fitlry pod ch-ki akustyczne głosnika, te rzeczywiste zmeirzone a teraz oczywiście rozmowa o ch-ce akustycznej linkwiza dla tego filtru jesto wg ciebie oczywistym błedem. No tak bo ja to powiedziałem a ty sie oczywiscie musisz nie zgodzić, weź sie człowieku zdecyduj albo najlepiej w ogóle nie wypowiadaj jak nie masz nic madrego do powiedzenia.
                  Rozmawiamy tylko o charakterystyce impedancji ktora jest nieprawidlowa a mozna ja latwo poprawic. Gdybysmy dysponowali pomiarami to mozliwe ze bylaby zupelnie inna dyskusja miedzy innymi z Toba na czele bo byloby 10stron na temat BS.

Jak na razie Yoshi to Ty nie masz nic madrego do powiedzenia i nie masz pojecia o czym pisze! Poczytaj dokladnie co napisalem a potem wyciagaj wnioski bo na razie widze ze wszystko co Irek napisze jest zle, tak wlasnie wyglada Twoje rozumowanie.

Napisze drugi raz ze ten filtr jest prawidlowy jesli mialby byc zastosowamny z glosnikiem niskosredniotonowym o impedancji 4omowej. Jesli jednak aplikujemy ten glosnik z 8omowka to od konstruktora wymaga sie zeby w miare mozliwosci zadbal o podniesienie impedancji galezi wysokotonowej. Jak widac jest to w tym wypadku proste w realizacji a zostalo zaniedbane przez MarkaW.

Dla mnie to prosta sprawa ale jak widze dla niektorych to jakas czarna magia ktorej nie potrafia zrozumiec. A wystarczy popatrzec na moje zwrotki z tym glosnikiem zeby zobaczyc jak go aplikuje z niskosredniakami 8omowymi.

Zapewniam cie ze nie znajdziesz takiej aplikacji (jak markaW) w zadnej firmowej kolumnie. Chocby z tego powodu ze szeregowy rezystor jest tanszy niz dwa tworzace dzielnik rezystancyjny. Na koncowa wersje filtru wplywa bardzo wiele czynnikow akustycznych jak i ekonomicznych. Wy jak widze skupiacie sie na jednym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                    przestaniesie sie kiedyś kłucić?? :/
                    Może kiedyś.

Irek zrobiłeś wielki szum z ta dobrocią a później się okazuje, że przebieg impedancji sobie źle wyliczyłeś. No i teraz dorabiasz jakąś teorię żeby na siłę miec rację.
                    Dobroć filtru to nie przebieg impedancji, ona ma wpływ na przebieg ale dobroć filtru zwiazana jest ściśle z obciązeniem z jakim ma filtr pracować. Jeżeli mamy dane dwa elementy fitlru 2 rzedu, cewke i kondensator, to trudo cokolwiek powiedzieć o dobroci nie wiedząc z jakim obciązeniem on pracuje.
                    Filtr Marka pracuje z obciązeniem o niskiej impedancji, stąd dobroć filtru jest w normie. Przypuszcza, można to wyliczyć ale nie mam tera czasu, że filtr Irka ma praktycznie identyczna dobroć jak fitlr Marka. Po prostu został przerobiony na inną ipedancje, to wszystko.

Nikt nie powiedział, że ta kolumna jest znamionowo 8 ohmowa. Impedancję znamionową można definiować jako minimum impedancji w całym pasmie a nie tylko impedancję sekcji niskotonowej. Uważam, że pierwszy sposób definicji impedancji jest pełniejszy bo minimum może powstać w dowolnym miejscu pasma i wtedy znamionowo podana impedancja jest zgodna z rzeczywistością. Jeżeli konstrukcja kolumny wymusza taki przebieg impedancji, który nie jest błedny ale po prostu nietypowy to po co opdnosić wielki szum. Można zrobić aby była w całym paśmie znamionowo 8 ohmowa ale to tak na prawdę niczego nie zmieni.

Co jeżeli głośnik basowy miałby bardzo duza efektywnośc i głsonika wysokotonowego nie możnaby tłumić. Ba 4 ohmowy głosnik wysokotony byłby wskazany ze względu na efektywnosc "napięciową". Co wtedy, czy taka konstrucka nie ma racji bytu tylko dlatego, że na paśmie wysotkich tonów ma minimum na poziomie 4 ohm a na niskich na poziomie 8 ? Głopuszej teroii szczerze mówiac nie mozna wymyślić. Przypadek nie jest odosobniony bo np od XT19 który ma strasznie lichą efektywnośc i dość niską impedancje, prawie każdy głosnik 6" jest na równi efektwyny.

Hipotetyczna konstrukcja 3 drożna z 8 ohmowym głosnikiem basowym i dwoma 8 ohmowycmi łaczonymi równolegle głośnikami sredniotonowymi , bedzie miała w szerokim zakresie pasma minimum na poziomie 4 ohm i tak na prawdę konstrukcja bedzie prawidłowa, bo nikt o zdrowych zmysłch nie bedzie przerabiał jej na znamionowo 4 czy 8 ohmową.
                    Nikt nigdy nie powiedział, że nie mozna łączyć filtrów obciazonych róznymi impedancjami. Mozła łaczyć 4 ohmowy głsonik z 8, nikt nie podnosi szumu, że 4 ohmowy woofer jest łączony z 8 ohmowa kopułą. Nikt nie próbuje na siłę rownać impedancji kopułki do 4 ohm aby trzymać sie durnej regułki.
                    Dorabianie hipotetycznych przypadków o łaczeniu kolumn równolegle ipt bzdetów jest po prostu śmeiszne. Rónolegle to moze łączą studenci w akademiku jak im sie jeden kanał wzmacnaicza na imprezie upali .

Filtr Marka jest całkowicie poprawny od strony impedancji i Irek po prostu nie chce teraz tego przyznać, dorabia kolejne wyssane z palca teorie byle tylko podwazyć ten projekt. Wystarczy powiedzieć, że kolumna jest znamionowo 4 ohmowa i sprawa rozwiązana a robie nie z Marka i osoby dla której projektuje zwrotnice, dyletatnów którzy nie wiedza co to impedancja, nie wiedza jak bedą podłaczac kolumny, jaki maja wzmacniacz itd jest nie na miejscu. Marek ma na tyle duże doświadczenie i na pewno ustalił wszystko, że nie popełnia kardynalnych błedów.

Dla wzmacniaczy lampowych nie każda poprawna zwrotnica będzie dopowiednia. Transformator głosnikowy silnie reaguje na zmiany iledancji obciązenia i nawet poprawna zwrotnica z typowym szczytem impedancji w miejscu łączenia filtrów nie będzie oraz z rezonansem mechanicznym głosnika nie będzie optymalnie pracować z trafem tak jak zwrotnica o liniowym przebiegu impedancji.

Skomentuj

Dlaczegi nikt nie odpowiedzial na moje pytanie wrecz usunieto je?
                      Potarzam , po co zatem produkuje sie wysokotonowki 4 Ohm?
                      Prosze podac publikacje nie tylko fora, mowiace ze takie obciazenia sa B

Skomentuj

...Dobroć filtru to nie przebieg impedancji...
                        A tu sie myslisz bo dobroc filtru ma scisly zwiazek z impedancja. Filtr o duzej dobroci podbija charaktersytyke ale to nie perpetum mobile i to podbicie jest kosztem obnizonej impedancji.

Tak, tak ja jestem winny temu ze moj system pomiarowy sie zepsul tak samo jak wszystkie zlo na swiecie jest moja wina :)

Filtr Marka pracuje z obciązeniem o niskiej impedancji, stąd dobroć filtru jest w normie. Przypuszcza, można to wyliczyć ale nie mam tera czasu, że filtr Irka ma praktycznie identyczna dobroć jak fitlr Marka. Po prostu został przerobiony na inną ipedancje, to wszystko.

Zamieszczone przez irek
                        I wlasnie o to tylko chodzilo o podniesienie impedancji do wartosci znamionowej kolumny (nie tylko glosnika), dobrze ze to zauwazyles a szkoda ze nie zrozumiales.
                        Przeczytaj, zrozum a potem sie wypowiadaj a najlepiej nie wtracaj w temat o ktorym nie masz pojecia.

Nikt nie powiedział, że ta kolumna jest znamionowo 8 ohmowa. Impedancję znamionową można definiować jako minimum impedancji w całym pasmie a nie tylko impedancję sekcji niskotonowej. Uważam, że pierwszy sposób definicji impedancji jest pełniejszy bo minimum może powstać w dowolnym miejscu pasma i wtedy znamionowo podana impedancja jest zgodna z rzeczywistością. Jeżeli konstrukcja kolumny wymusza taki przebieg impedancji, który nie jest błedny ale po prostu nietypowy to po co opdnosić wielki szum. Można zrobić aby była w całym paśmie znamionowo 8 ohmowa ale to tak na prawdę niczego nie zmieni.
                        Dorabiasz ideologie do bledu konstruktora ktory mozna latwo naprawic i uzyskac prawidlowa impedancje 8omowa w calym pasmie.

Co jeżeli głośnik basowy miałby bardzo duza efektywnośc i głsonika wysokotonowego nie możnaby tłumić. Ba 4 ohmowy głosnik wysokotony byłby wskazany ze względu na efektywnosc "napięciową". Co wtedy, czy taka konstrucka nie ma racji bytu tylko dlatego, że na paśmie wysotkich tonów ma minimum na poziomie 4 ohm a na niskich na poziomie 8 ? Głopuszej teroii szczerze mówiac nie mozna wymyślić. Przypadek nie jest odosobniony bo np od XT19 który ma strasznie lichą efektywnośc i dość niską impedancje, prawie każdy głosnik 6" jest na równi efektwyny.
                        Zamieszczone przez irek
                        Sam zaprojektowalem zwrotke ktorej impedancja spada do ok 4oma w gornym zakresie czestotliwosci ale nie mialem innego wyjscia bo glosnik (XT19) ma tak mala efektywnosc ze z samym filtrem ledwo dociagnal do niskotonowca. Dlatego Zwrtonica MarkaW bedzie dzialac ale mogl zrobic to lepiej a to swiadczy o klasie konstruktora ktorej tu nie pokazal.
                        poczytaj, zrozum, udzielaj sie choc nie wiem po co bo jak udowadniasz nie masz pojecia o temacie a ciagle sie wtracasz.

Hipotetyczna konstrukcja 3 drożna z 8 ohmowym głosnikiem basowym i dwoma 8 ohmowycmi łaczonymi równolegle głośnikami sredniotonowymi , bedzie miała w szerokim zakresie pasma minimum na poziomie 4 ohm i tak na prawdę konstrukcja bedzie prawidłowa, bo nikt o zdrowych zmysłch nie bedzie przerabiał jej na znamionowo 4 czy 8 ohmową.
                        Taka konstrukcja bedzie miala na tyle duzy zysk efektywnosci sekcji sredniotonowej ze zastosowanie tlumika od razu podniesie jej impedancje wypadkowa dokladnie tak samo jak opisana moja modyfikacja filtru markaW

Nikt nigdy nie powiedział, że nie mozna łączyć filtrów obciazonych róznymi impedancjami. Mozła łaczyć 4 ohmowy głsonik z 8, nikt nie podnosi szumu, że 4 ohmowy woofer jest łączony z 8 ohmowa kopułą. Nikt nie próbuje na siłę rownać impedancji kopułki do 4 ohm aby trzymać sie durnej regułki.
                        Zamieszczone przez irek
                        Impedancja znamionowa kolumny jest okreslana na podstawie minimum i zaokraglana do typowej wartosci 4, 6, 8om. Minimum impedancji nie moze byc nizsze niz 80% wartosci znamionowej czyli dla 8omowej impedancji znamionowej minimum nie powinno byc nizsze niz 6,4oma.
                        Nie potrafisz zrozumiec prostej definicji? Coraz bardziej wydaje mi sie ze widzisz tylko charakterystyke cisnienia i BS a o calej reszcie nie masz pojecia. I gdzie Tu Twoje doswiadczenie? I w czym?

Wazne jest minimum impedancji! Jesli jest mozliwe uzyskanie wyzszej to zawsze sie do tego dazy.

Dorabianie hipotetycznych przypadków o łaczeniu kolumn równolegle ipt bzdetów jest po prostu śmeiszne. Rónolegle to moze łączą studenci w akademiku jak im sie jeden kanał wzmacnaicza na imprezie upali .
                        Hipotetycznych?? Na kazdym wzmaku jest napisane speaker 4omy or 2x8om. Juz bys sie nie osmieszal. Teraz dorabiasz ideologie tylko do czego?

Filtr Marka jest całkowicie poprawny od strony impedancji i Irek po prostu nie chce teraz tego przyznać, dorabia kolejne wyssane z palca teorie byle tylko podwazyć ten projekt. Wystarczy powiedzieć, że kolumna jest znamionowo 4 ohmowa i sprawa rozwiązana a robie nie z Marka i osoby dla której projektuje zwrotnice, dyletatnów którzy nie wiedza co to impedancja, nie wiedza jak bedą podłaczac kolumny, jaki maja wzmacniacz itd jest nie na miejscu. Marek ma na tyle duże doświadczenie i na pewno ustalił wszystko, że nie popełnia kardynalnych błedów.
                        A to ciekawe bo niedawno pisales ze brak kompensacji BS jest kardynalnym bledem a w filtrze markaW takowej nie ma! Pewnie napiszesz ze temat nie dotyczy BS. Ale to juz znamy. Po co sie wtracasz do czegos o czym nie masz pojecia?
                        Juz byl onapisane ze filtr jest prawidlowy dla kolumny 4omowej a po malej modyfikacji bedzie dostosowany do 8omowej. Czy tak proste rzeczy sa dla specjalistow tak trudne do zrozumienia? Czy moze to ze ktos taki jak ja ma troche wiecej doswiadzcenia i wiedzy niz yoshi i marekW razem wzieci?

Dla wzmacniaczy lampowych nie każda poprawna zwrotnica będzie dopowiednia. Transformator głosnikowy silnie reaguje na zmiany iledancji obciązenia i nawet poprawna zwrotnica z typowym szczytem impedancji w miejscu łączenia filtrów nie będzie oraz z rezonansem mechanicznym głosnika nie będzie optymalnie pracować z trafem tak jak zwrotnica o liniowym przebiegu impedancji.
                        Wszystko zalezy od wspolczynnika tlumienia wzmacniacza. Praktycznbie nikt nie linearyzuje wierzcholkow impedancji glosnika niskotonowego bo jest to nieoplacalne.

Na pewno zwrotnica markaW po mojej modyfikacji bedzie lepiej wspolpracowala z lampa niz bez tej modyfikacji? Moze zaprzeczysz?

Zamieszczone przez marekW
                        Dlaczegi nikt nie odpowiedzial na moje pytanie wrecz usunieto je?
                        Potarzam , po co zatem produkuje sie wysokotonowki 4 Ohm?
                        Prosze podac publikacje nie tylko fora, mowiace ze takie obciazenia sa B
                        Najpierw odpowiedz na moje pytanie a ja odpowiem na ?Twoje bo odpowiadanie pytaniem na pytanie to nie ladnie.

Zamieszczone przez irek
                        Ja mam tylko pytanie do MarkaW. Skoro glosnik niskosredniotonowy ma 8om to dlaczego zdecydowales sie na aplikacje wysokotonowki dajaca wypadkowo 4omy skoro mozna bylo bez problemu uzyskac 8om w pelnym pasmie?
                        Zamieszczone przez Sound Wave
                        Rozumiem czasem się nie da podnieść impedancji (np jesteśmy na styk z dB) ale tu ewidentnie widać że ktoś zastosował wiedzę książkową (odnośnie tłumika)...
                        ...a wystarczyło chwile pomyśleć a nie było by problemu.
                        sedno sprawy, prosta modyfikacja i mamy tak jak powinno byc to zrobione.

Czlowiek cale zycie sie uczy od innych jak widac nie kazdy chce sie rozwijac i uczyc nowych rzeczy bo latwiej byc buntownikiem czy egocentykiem niz przyznac racje komus kogo sie nienawidzi (ciekawe czemu?) nawet go nie znajac..

Jesli ja nie jestem dla was autorytetem to mozemy poprosic kogos doswiadczonego z innego forum i jestem pewien na 100% ze powie wam to samo. to samo dotyczy durnej dyskusji o BS.

To kogo i gdzie spytamy??

Skomentuj

W tych kłótniach i tak chyba każdy do końca pozozostaje przy swojej racji. Więc ten czas lepiej przeznaczyć na zrobienie dopracowenej zwrotki :grin: A właśnie szukam czegoś do swoich DXów, ale nic ciekawego nie ma, a chce coś innego niż STXy.

Skomentuj

Czaruję...
                          X