Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

M II 130 - kolce

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

M II 130 - kolce

Witam, mam krótkie pytania do użytkowników kolumn tonsil maestro II 130:
    - czy posiadacie zamontowane kolce w tych kolumnach
    - jeśli tak, to czy jest duża różnica w odbiorze dźwięku w stosunku do kolumny grającej bez kolców
    Zastanawiam sie nad montażem kolców w tych kolumnach, lecz nie wiem, czy warto.
    Pozdrawiam

Zamieszczone przez rosim
    czy jest duża różnica w odbiorze dźwięku w stosunku do kolumny grającej bez kolców
    zarty sobie stroisz? Zaraz moze zapytasz czy jak polozysz na kolumne kocyk to ocieplisz brzmienie?
    Z takimi tekstami to na audiostereo raczej a nie tu :razz:
    Oczywiscie ze kolce nie poprawia dzwieku no chyba ze masz kolumne postawiona na jakiejs powierzchni ktora wpada w drgania tyo mozesz dac kolce ktore wyeliminuja te drgania i nic poza tym, Nie ksztaltuje sie brzmienia kolumn kolcami :razz:
    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7
      wcale nie stroję sobie żartów, gdyby chodziło tylko o drgania, to w jakim celu większość kolumn podlogowych wyposaża się w kolce? chyba nie dla wyglądu...,:) mój kolega ma podłogówki, nieco lepsze od moich i mówi, że kolce znacznie poprawiają brzmienie niskich f,
      tak na marginesie jestem już po modyfikacji zwrotnicy i wewnętrzengo okablowania w tych kolumnach i uwierz mi, że brzmienie jest o wiele lepsze - mimo tego, że nie stosuję koca do ocieplenia brzmienia, :)
      pozdrawiam

Skomentuj

Plotka głosi że dzięki takiemu zabiegowi zyskuje się na basie...ale ile to niemam pojęcia. Ogólnie chodzi o zminimalizowanie punktu styku kolumny z podłożem. To takie ogolne stwierdzenie co do stosowania kolców, niechodzi o ten konkretny model kolumn.

Skomentuj

dulin7, ja masz takie brednie pisać to lepiej w ogóle nie pisz.

rosim, kolce w mojej opinii powinny bezwzględnie pojawić się w każdej kolumnie. Separują one sam zestaw od podłoża minimalizując przenoszone na podłoże drgania, a co za tym idzie w sposób znaczący zmniejszają podbicia poprawiając brzmienie. Podłoga (choćby nie wiem z czego była) ma swoją sprężystość i masę czyli również posiada Fs (częstotliwość rezonansową) oraz jej wyższe harmoniczne. Przy odpowiednio dużym natężeniu dźwięku i częstotliwości wymuszenia takiej jak Fs podłoża (lub wyższa harmoniczna Fs) pojawi się na podłożu rezonans i podbarwi dźwięk. Kolce temu w znacznym stopniu zapobiegają.
          Rzecz jasna nie spodziewaj się, że dodanie kolców spowoduje, że Twój zestaw olśni Cię nowym brzmieniem ( kolce to nie magia ) ale przy pewnych częstotliwościach kolumny na kolcach zagrają "czyściej". Na niektórych nagraniach w ogóle tego nie zauważysz, a na innych z powodzeniem odczujesz wyraźną poprawę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
            Separują one sam zestaw od podłoża minimalizując przenoszone na podłoże drgania
            No wlasnie o tym co piszecie to napisalem od razu, przyznam moze w jakiejs brzydkiej formie ale napisalem i sens jest ten sam wg mnie :razz:
            Jak mam pchac kase w kolce ktore 'daja' efekt tylko na niektorych kawalkach to wole zainwestowac w leprze kolumny ktore dadza efekt we wszystkich kawalkach :razz:
            Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dulin7, a o ile lepsza kolumne zrobisz za 8 zl (paczka kolcow w polinku) ?
              rosim, jak masz mozliwosc to jak najbardziej daj kolce

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
                a o ile lepsza kolumne zrobisz za 8 zl (paczka kolcow w polinku) ?
                Na prawde tyle kosztuja ??? :oops: zawsze co sprawdzalem to minimum 50 zl za 4 kolce
                Ale skoro tak to sie tym zainteresuje
                Pozdrawiam!!!

Skomentuj

dzięki wszystkim za rady, byłem przed chwilą w Polinku osobiście, mimo, że w zasadzie nie zajmuja się detalem przyjeli mnie i sprzedali gniazda pod kolce, które już mam, szkoda tylko, że nie spojrzałem, bo dostałem gniazda o różnych średnicach gwintu - z przeoczenia chyba, ale pewnie mi zamienią, pozdraiam

Skomentuj

Zamieszczone przez dulin7
                    zawsze co sprawdzalem to minimum 50 zl za 4 kolce
                    Nawet jeśli miałyby kosztować 50 zł za komplet to warto. Postaw swoje kolumny na kolcach to pogadamy, bo narazie widzę, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Po co inwestować w lepsze kolumny skoro sposób ich ustawienia będzie degradował ich możliwości ? Nie sądzisz, że to jest dopiero wierutna bzdura ?

Skomentuj

Quester, ja po pierwszym wpisie dulin7 po prostu zwątpiłem....

Skomentuj

No ok Quester jako madrzejszego ode mnie poslucham sie Ciebie i postaram sie w koncu zamontowac kolce ktore wytoczylem juz jakis czas temu, jak mowisz to morze warto :wink:
                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez rosim
                          byłem przed chwilą w Polinku osobiście
                          :shock: to blisko masz? tez chcialbym ich odwiedzic... :roll:
                          Zamieszczone przez rosim
                          szkoda tylko, że nie spojrzałem, bo dostałem gniazda o różnych średnicach gwintu - z przeoczenia chyba, ale pewnie mi zamienią,
                          gwarantuje ze zamienia. jezeli obsluga na miejscu bedzie taka sama jak przy zakupach wysylkowych to smialo mozesz isc

Skomentuj

już wymieniłem, jeśli pojedziesz na miejsce rozmawiaj z Panem Czesławem, mimo, że kupowałem same gniazda za grosze poświęcił mi chyba ze 20 minut, bo jeśli kupujesz w detalu - potrebują dane kupującego, faktury, kasa itp. ale spokojnie - nie poczułem sie tam jak intruz a wręcz odwrotnie
                            siedziba firmy w Świebodzinie, dalsze dane na ich stronie www
                            pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez rosim
                              już wymieniłem, jeśli pojedziesz na miejsce rozmawiaj z Panem Czesławem
                              nawet mam do niego numer tel
                              Zamieszczone przez rosim
                              ale spokojnie - nie poczułem sie tam jak intruz a wręcz odwrotnie
                              takie samo mialem wrazenie jak rozmawialem przez telefon - idealne podejscie do klienta :cool:

Skomentuj

mam już zamontowane kolce, jest lepiej, warto było, pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                                X