Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Membrana bierna, co i jak??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Membrana bierna, co i jak??

Witam, po rozpoznaniu jednej konstrukcji na tym forum, mam do was pytanie.
    jak to jest z ta MB, jesli np. mam glosnik powiedzmy STX, i chce zamiast BR zrobic MB, to czy MB musi byc tez STX najlepiej wlasnie glosnik bez ukladu magnetycznego?? czy moze byc to MB zupelnie innego producenta ale o tej samej lub zblizonej wielkosci?? i w sumie czym sie kierowac przy wyborze MB a BR jak to sie ma w praktyce??

tu nie chodzi o wielkosc glosnika. MB to jak BR czyli musisz dostroic do rzadanej czestotliwosci rezonansowej... liczy sie masa i ogolnie Fs
    http://audiomania.info/articles.php?id=29
    http://www.audioton.republika.pl/dan-glosniki.html

Skomentuj

Inne parametry też mają znaczenie - proponuje BassBoxPro i chwilka na zabawy.
      Choć ja szczerze mówiąc proponowałbym stosować MB raczej w ostateczności w wypadku niskich strojeń lub wtedy gdy mamy problemy ze zmieszczeniem tunelu o okreslonej średnicy - gdy jest po prostu za długi.
      Zamiast stosować MB do stxa proponowałbym zastosowanie BR , a kasę na MB dołożyć do lepszego głośnika :)
      Chyba że chcesz się tylko pobawić - wtedy jasne :)

Skomentuj

DeKeR, co do mb masz w 2 ostatnich konstrukcjach wlasnych zastosowanie mb w 1 (mojej) zostala ona wymuszona tym ze tunej byby bardzo dlugi natomias w konstr mon de ... mozna bylo z powodzeniem zastowosac br ale konstruktor podjal inna decyzje
        a w ramach dowcipu mb ma ta przewage ze fretka badz inne ciekawskie zwierze nie ma jak wlezc do kolumny :) (moj miesci sie od srednicy br 70 mm :) )

Skomentuj

wlasnie dlatego ze do mojej planowanej konstrukcji br wychodzi dosc dlugi,
          a pytam sie wlasnie dlatego ze widzialem Twoj XYS i mor den.... sprzecik z MB
          ale MB powiedzmy z innych glosnikow u mor den.... i to mnie najbardziej interesuje.
          bo mam SS 18w8545 a gotowiec z akustyka jest interesujacy z MB ale ze sama MB do tego glosnika 190zl i lekko przerasta moje mozliwosci

Skomentuj

Może się przydać.
            Membrane bierna mozna zrobic w nastepujacy sposob:

1. Bierzemy glosnik, moze byc spalony

2. Amputujemy mu magnes, nabiegunniki i (niekoniecznie) cewke. Ten krok jest dosc przydatny, bo pod wplywem dolozenia obciazenia do membrany caly uklad drgajacy moze troche "osiasc" i cewka moze zaczac trzec o nabiegunnik, a przy nadmiernym wychyleniu moze nawet uderzyc w tylny nabiegunnik.

3. Dociazamy membrane tak zeby w zalozonej objetosci osiagnac odpowiednia czestotliwosc rezonansowa. To ostatnie robimy w nastepujacy sposob:

3.1. Liczymy czestotliwosc rezonansu membrany biernej niezabudowanej (Fp) wedlug wzoru: Fp=Fb/sqrt((Vap/Vb)+1), gdzie:
            Fb - zalozona czestotliwosc strojenia obudowy
            Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej (lub glosnika uzytego do jej sporzadzenia)
            Vb - objetosc obudowy
            Vap i Vb musza byc wyrazone w tych samych jednostkach.

Jezeli Fp wychodzi wieksze niz Fb/2 (Vap jest mniejsze niz 3*Vb) to znaczy ze membrana bierna nie nadaje sie do planowanej objetosci obudowy (jej rezonans wlasny jest zbyt blisko czestotliwosci strojenia obudowy i beda problemy z impulsem).

3.2. Teraz mozna sprobowac policzyc ile trzeba dociazyc membrane bierna

Liczymy potrzebna mase ruchoma membrany (Mmp, wynik w kilogramach):
            Mmp=1/(Cmp*((2*pi*Fp)^2)), gdzie:
            Cmp - podatnosc zawieszen membrany biernej w m/N. Jezeli ten parametr jest nieznany, to mozna go wyliczyc ze wzoru:

Cmp=Vap/((Sdp^2)*140000), gdzie
            Vap - objetosc ekwiwalentna membrany biernej w metrach szesciennych
            Sdp - powierzchnia membrany biernej w metrach kwadratowych.

Jak juz obliczymy Mmp, to nastepnie odejmujemy od wyniku Mms glosnika uzytego do uczynienia membrany biernej (pomniejszone o mase cewki jezeli zostala ona amputowana). Tyle masy trzeba dolozyc zeby wlasciwie zestroic membrane bierna. Oczywiscie jezeli wychodzi 500g dla glosnika 20cm, to jego zawieszenia moga tego nie wytrzymac, i nalezy pomyslec o solidniejszej membranie biernej. Jezeli po pewnym czasie zauwazymy ze membrana bierna "osiadla" mozna np. co pol roku przekrecac ja o 180 stopni. W zadnym wypadku nie wolno umieszczac membran biernych na gornej, dolnej lub ukosnej sciance.

MB to nie jet jakieś cudowne rozwiązanie na brak basu. Tu jedynie korekcja aktywna. Jednak ma kilka zalet i należy sobie odpowiedzieć na pytanie czego oczekujemy. Ja mogłbym spokojnie dać BR, a jednak nie żałuję decyzji.

PS. Miło by było jakby ktoś umiał powtórzyć mój nick - czy też może jest zbyt obraźliwy, czy co... :mrgreen:

Skomentuj

mor den siur dzieki za taki wpis czegos takiego wlasnie szukalem :)
              teraz tylko policze troche moze cos wymysle
              jesszcze raz dzieki

Skomentuj

DeKeR, tylko ze moje gorne monitorki na ss pracuja z br i naprawde mb sie nie sprawdzilo bylo testowane jak dlugi ci wychodzi br moze pomysl o lamanej rorze ?

Skomentuj

XYS, powiem Ci ze moja konstrukcje planuje juz od prawie roku i tak kombinuje z czasem i pieniedzmi, obudowy mam zrobione prawie cale (frezy i otwory zostaly do zrobienia, narazie sam MDF nad fornirem mysle jeszcze) co do twojej konstrukcji to wiem ze BR jest czytalem opis, ale dzieki za podpowiedzi jeszcze bede o wszystkim myslal. glownie chodzilo mi o to ze czytalem na audiostereo jakis czas temu zeby wlasnie sprawdzic go z MB i opis w akustyku to kusi:)

Skomentuj

DeKeR, tylko ze w akustyku zawsze powiedza ze mb to swietne rozwiazanie bo bedziesz musial to mb u nich kupic :)

Skomentuj

Zamiast liczyć nie lepiej robić to doświadczalnie? Z tego liczenia i tak nigdy nic nie wychodzi heh... a jakie jest strojenie to widac po wychyleniu głośnika przy danych częstotliwościach. Do generowania częstotliwości jest choćby darmowy program "generator".

Skomentuj

Imho to tylko odsłuchy i pomiary , odsłuchy i pomiary i tak w nieskończoność :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X