Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z MDF - skrzynia na kanapkę.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problemy z MDF - skrzynia na kanapkę.

Witam.

Od jakiegoś w moim "warsztacie" powstają skrzynki do monitorów na Usher. Wykonane są one z MDF sklejanego warstwami. Taka technika wykonania była podyktowana nietypowym kształtem. Fornir sezonował sie ok. 2tyg w piwnicy, później pocięty ok. 2tyg w domu i po wycięciu środka znowu w domu.
    Skrzynia jest sklejana na kołki - 5 na obwodzie - i klej poliuretanowy.
    Niestety mimo wszelkich zachwalań nad MDF dostępnych w sieci materiał zaczął się rozsychać.

Teraz moje pytanie:
    Czy ktoś z kolegów miał podobny problem, jak go rozwiązać? Oklejać z wierzchu czymś, nasączać klejem, inne sposoby?
    Proszę o rady.

Foty problemu poniżej.

Pozdrawiam.
    Załączone pliki

cos takiego mi sie zdazalo jak skrecalem MDF. on sie rozwarstwia pod wplywem naprezen.
    sklejales to przy pomocy sciskow?
    wg mnie mozna to zabezpieczyc poprzez zalaminowanie

Skomentuj

skoro laczyleś to na kolki to może tu być problem... może są płytkie / za małe otwory? nie wygląda to dobrze ale myślę że nie będzie tragedii.
      na wierzch proponuje dać HDF 3mm albo ze dwie warstwy i nie będzie żadnego problemu.
      na przyszłość polecam wykorzystać patent z prętem gwintowanym

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
        na przyszłość polecam wykorzystać patent z prętem gwintowanym
        tzn? skrecic calosc czy scisnac na koncach?

Skomentuj

w kazdej formatce robi sie kilka otorow na pret, sklada sie kanapke (klej itp) i potem sciaga sie wszystko nakretkami i jest sztywno, rowno i mocno pozniej mozna wyjac pret albo zostawic... rozne sa opinie na ten temat
          ...i koszt niski

Skomentuj

Rozwiązanie z prętami już miałem proponowane i sprawdziłem jego zasadność zakładając 2 ściski stolarskie nad pęknięcie. Zaciągnięcie ich z maksymalna siłą nie przyniosło pożądanego efektu. Więc na pręt już za późno. Nie wiem też czy ta metoda byłaby skuteczna skoro pęknięcia powstały po środku skrzyni.
            Kołki są dobijane do siebie więc praktycznie idą przez całą skrzynie i to one powstrzymują obręcze przed całkowitym pęknięciem - widać na zdjęciach.

Bardzo bym chciał zastosować HDF ale jedno pytanie - jak go ugiąć?
            Prowadziłem próby z naparowaniem sklejki 4mm i jest to możliwe.

Pozdrawiam.

Skomentuj

MDF pęka i się rozwarstwia z dwóch powodów
              na jeden mamy wpływ - wiercić zawsze otwory pod wkręty ,kołki a szczególnie gdy wkręt jest wkręcany "od czoła " materiału . otwór musi byc głębszy niz długość wkręta/kołka.

drugi to jakość ......... niestety na to my nie mamy wpływu. kupuję mdf stale w tym samym miejscu i trafił się raz taki który rozłaził sie nawet gdy wierciłem otwory"za duże" jak na wkręcane wkręty - reklamowałem materiał . Hurtownia zmieniła dostawcę a i na mnie jakoś milej patrzą bo po zmianie dostawcy sprzedaż materiału wzrosła o 100% .
              ....nikt nie wpadł na to że taki materiał tez podlega gwarancji .

Skomentuj

Ale jak reklamować sklejoną skrzynię :???:. I na ile byłoby to opłacalne po takim nakładzie pracy? Z drugiej strony to niewiele z 4m^2 zostało do reklamowania :lol:.

Jest jeszcze pewien typ sklejki którą można bez problemu uginać: 3mm na promieniu 30mm. Lecz w naszym kraju i polityce sprzedaży: dużo, więcej jak najprędzej nikt nie sprzeda kawałka takiej płyty.

Skomentuj

sklejke do gięcia w swojej ofercie ma zagłoba . widziałem w hurtowni w poznaniu . tzn w suchym lesie .
                  w hurtowni <format>w poznaniu kupowałem mdf nacinany do gięcia ale od dawna u nich nie byłem bo gonic po jedną płytę 200km niebardzo mi sie uśmiecha . jednak tamten był bardzo dobry jakościowo

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz
                    Bardzo bym chciał zastosować HDF ale jedno pytanie - jak go ugiąć?
                    czy miales w reku 3mm HDF? przeciez to jest taka plyta jak na plecy w meblach daja. na takim profilu jaki Ty masz bedzie sie dobrze uginala
                    a jak namoczysz to zdecydowanie bardziej sie ugnie (stosowalem w hornach)

Skomentuj

Boczki to się ugną bez problemu :roll: 3mm HDF używam jako cyrkiel do frezarki i nie jest on bardzo elastyczny - takie mam wrażenie. Pozostaje jeszcze problem "pleców" mojej kolumny. Fota w załączniku. Najmniejszy promień to 70mm.
                      Czy po namoczeniu tego HDF nie miałeś problemów związanych z jego wysychaniem - puchnięcie, rozsychanie...

O płytę 3mm "flex" pytałem w Gdańsku i Bydgoszczy - wszędzie tylko cała płyta :neutral:.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz
                        Czy po namoczeniu tego HDF nie miałeś problemów związanych z jego wysychaniem - puchnięcie, rozsychanie...
                        puchlo to lekko ale nierozklejalo sie

jak juz pisalem wyzej mozesz to zalaminowac :P

Skomentuj

Do wygięć trzeba stosować MDF z nacięciami są do kupienia płyty coś koło 80zł za 240x120cm płyte o ile mnie pamięc nie myli 6mm z nacięciem.. przed gięciem trzeba tylko lekko opryskiwaczem zwilżyć powierzchnie wewnętrzną i spokojnie można wygiąć niemal każdy kształt :)

Niebawem foteczki u mnie w temacie

Pozdrawiam!

Skomentuj

Możesz to okleić płytą meblową albo hdf-em 3mm
                            Ja ostatnio wyginałem na raz 2 płyty, każda po 5 mm grubości, więc z jedną 3 mm płytką nie będzie problemu
                            Z moczeniem czegokolwiek raczej bym się wstrzymał, przynajmniej podczas oklejania kolumn
                            Dobrze posmaruj wikolem skrzynki i ściśnij, najlepiej pasami transportowymi, one znacznie ułatwiają prace
                            Często zdarza się, ze w miejscach gdzie sprzedają materiały drewnopodobne mają jakieś odpadki, ścinki, lub połamane płyty więc nie będziesz musiał kupować całej płyty
                            Albo jak koledzy radzą można to zalaminować

Skomentuj

Laminowanie brałem pod uwagę ale słaba faktura jak na taki egzotic fornir :razz:.

Zamieszczone przez seba007
                              Możesz to okleić płytą meblową albo hdf-em 3mm
                              Ja ostatnio wyginałem na raz 2 płyty, każda po 5 mm grubości, więc z jedną 3 mm płytką nie będzie problemu
                              Czy jesteś pewien, że mi uda się zrobić to samo na łuku mojej kolumny - foto :?:.
                              Co do zaciskania pasami to czy wypełniałeś czymś kolumn? Nacisk tych pasów może być dość spory i zastanawiam się czy skrzyni czymś nie zasypać na czas formowania i klejenia poszycia.

>>MrWho
                              O nacinanym MDF słyszałem ale tylko w grubości 12mm - a to już trochę była by przesada, front byłby najcieńszą ścianką o grubości 34mm :lol:.
                              Możesz podać mi namiar na tą 6tkę?
                              Czy po wygięciu takiej płyty nie masz aproksymacji łuku krótkimi odcinkami ("listewki" naciętego MDF)? Jeśli tak jest to powierzchnię będzie trzeba dość mocno obrobić. Najprawdopodobniej zdzierając większość warstwy trzymającej w kupie ten MDF?

Skomentuj

Tu masz jak to wygląda:
                                http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

gi

Skomentuj

Oklejenie tych konkretnych obudów mdfem nacinanym jak z linku powyżej, nie jest dobrym pomysłem, chociażby z tego powodu, że kolumny staną się szersze o pare cm, a autor tematu zapewne nie chce tego.
                                  Niczym nie wypełniaj kolumn, nic im się nie stanie podczas ściskania,
                                  3 mm płytę bez problemu wygniesz. Ostatnio u mnie w sklepie widziałem , że mieli bardzo miękkie płyty
                                  http://www.hifi4all.dk/forum/uploads...5_KIF_0087.JPG
                                  W prawdzie kiepsko widać, ale śmiało możesz zrobić coś takiego, przybędzie na boku niewiele ponad 6 mm, a będzie to dobrym lekarstwem
                                  Chociaż jak ktoś pisał, możesz to zalaminować, po nałożeniu forniru raczej nie będzie po tym śladu

Skomentuj

Zamieszczone przez seba007
                                    Chociaż jak ktoś pisał, możesz to zalaminować, po nałożeniu forniru raczej nie będzie po tym śladu
                                    a dlaczego PO? ja bym normalnie taka obudowe laminowal
                                    jedyne o co mozna sie obawiac to narozniki. moze sie okazac ze trzeba bedzie je przeszlifowac po wszystkim

Skomentuj

Chyba muszę poprosić o sprostowanie kilku terminów bo albo to jest moje mnie wkręcenie :roll: albo czegoś nie rozumiem.
                                      O jakim procesie myślicie pisząc laminowanie :?:.

>>seba007
                                      Dobrze rozszyfrowałeś moje intencje - chcę jak najmniej pogrubiać skrzynkę.
                                      Teraz pytanko :mrgreen:.
                                      Na podanym przez Ciebie zdjęciu wygięta płyta do sklejka tak :?:.
                                      Czy może pisząc 3mm płyta masz na myśli inny materiał, chociaż mi przychodzi do głowy tylko płyta pilśniowa - a chyba o takiej nie rozmawiamy.

Skomentuj

tkanina szklana + zywica poliestrowa/epoksydowa

Skomentuj

Czaruję...
                                        X