Witam mam 2 pytania buduje kolumny i rogi w srodku (tam gdzie łączenia są) zaszpachlowałem szpachlą akrylową oraz Czy płytę wiórowa trzeba przygotować do fornirowania tzn zeszlifować zaszpachlować nierówności oraz otwory po wkrętach czy też drobne nierówności nie mają znaczenia w przypadku fornirowania
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czy płytę wiórowa trzeba przygotować do fornirowania
Collapse
X
-
Dla mnie jak nierownosci sa <0,2mm to nie ma sie co bawic, ale taka dziura po wkrecie to juz z 1mm ma pewnie, wiec szpachlowanie jak najbardziej. Aczykowiel pewnie niedociagniecia fornir jest w stanie ukryc, dla wlasnego spokoju lepiej jednak przeszpachluj, ja tam jednak polecam szpachle do drewna, bo po akrylowej mialem bąble :P
-
ja ostatnio skonczylem swoje podlogowki i niestety szpachlowalem szpachlowka samochodowa, niewiem co ma do niej vicol ale w wielu miejscach mialem bable oczywiscie jezeli wogule fornir przystal do powierzchni. ialem sie z tym co niemiara ostatnie nerwy zjadlem jakos popoprawialem ale jednak odznaczylo sie to na koncowym efekcie :/ idealnie niejest
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Fidanzaja ostatnio skonczylem swoje podlogowki i niestety szpachlowalem szpachlowka samochodowa, niewiem co ma do niej vicol ale w wielu miejscach mialem bable oczywiscie jezeli wogule fornir przystal do powierzchni. ialem sie z tym co niemiara ostatnie nerwy zjadlem jakos popoprawialem ale jednak odznaczylo sie to na koncowym efekcie :/ idealnie niejest
Skomentuj
-
mm77, na temat tego kleju bylo juz wiele napisane.
smarujesz obie powierzchnie (plyte i fornir), czekasz 15-20 min az wyschnie w dotyku, przykladasz (tylko dobrze przymierz bo NIEMASZ SZANS NA POPRAWKE!) i dociskasz kazdy kawalem forniru jakims klockiem lub krazkiem. wystarczy RAZ! docisnac i juz bedzie dobrze trzymalo. ale pamietaj - musisz dobrze docisnac i wszedzie.
i nietrzeba stosowac trwalego docisku...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mm77czy trzeba rozgrzewać fornir żelazkiem
Nie przesadzaj z temperaturą! Lepiej dłużej rozgrzewać zimniejszym żelazkiem, niż ustawić na maks i przypalić klej. A fornir nie musi byc bardzo rozgrzany, żeby stał sie bardziej elastyczny.
Najlepiej sprawdź jak się zachowuje fornir na jakimś jego odpadzie, zanim zaczniesz kleić docelowe "liście". Będziesz wiedział, czy potrzebujesz żelazka, czy nie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dinderiLepiej dłużej rozgrzewać zimniejszym żelazkiem, niż ustawić na maks i przypalić klej
jak sie za bardzo rozgrzeje to szybko sie kurczy i peka :/
moment jak niezlapie gdzies trzeba podgrzac do ok 100-110 stopni (tak przynajmniej pisza na opakowaniu) ale wtedy wlasnie gwarantowane pekniecia na fornirze
Skomentuj
Skomentuj