Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt monitorow audio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt monitorow audio.

Witam.

Nie bylo by tego tematu gdyby nie fakt ze nie idzie nigdzie dostac glosnikow Tonsil-a GTC 15/40/1 :/

No to tak...wybralem 2 modele glosnikow ktorych moglbym uzyc
    GDN 13/40/8 [GTC 13/40/1 8 ohm]
    albo
    GDN 16/50/6 [GTC 16/40/1 8 ohm]

Do tego GDWK 8/50/1 8 ohm

Docelowo litraz monitora mial byc maly cos okolo 10-14 l.
    No to sie skusilem na ta 13-stke.
    I tu chcialbym abyscie sprawdzili co ja tu wykombinowałem
    Czestotliwosc podziału bedzie 4,4 khz
    GDN bylby od 250 hz.
    Strojenie na 65 hz

No i symulacje

Głownie zalezy mi na soczystym srodku i wyrazistej gorze. Niskie tony nie graja duzej roli bo bedzie do tego sub pozniej. Monitorki do muzyki !

Zamieszczone przez IoNcs
    Niskie tony nie graja duzej roli bo bedzie do tego sub pozniej.
    Zamieszczone przez IoNcs
    GDN bylby od 250 hz
    z takim podzialem suba chcesz dac? kompletne nieporozumienie

Zamieszczone przez IoNcs
    Do tego GDWK 8/50/1 8 ohm
    o ile woofery tonsila sa jeszcze dobre to wysokotonowki maja poprostu slabe. tym bardziej te 19mm. olej go i kup cos co gra. chociazby STXa GDWK PJ
    Zamieszczone przez IoNcs
    a na jakiej podstawie to stwierdziles? jakies pomiary kolega robil?

napisz lepiej czego oczekujesz i czy kupiles juz te glosniki?

Skomentuj

Oczywiscie glosniki jeszcze nie kupione. Narazie tak wlasnie probuje cos wymyślić.

IoNcs napisał/a
      a na jakiej podstawie to stwierdziles? jakies pomiary kolega robil?
      Popatrzylem na charakterystyki...
      wydawalo mi sie ze bedzie dobrze.

Czego oczekuje ? Chce aby graly dosc glosno. niskich tonow nie musi byc duzo.
      Fakt nie znam sie bardzo na zwrotnicach i to jest duży problem dla mnie.

A co do podzialu GDN to mowisz ze za wysoko ? zejsc do 200 ?[/quote]

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs
        A co do podzialu GDN to mowisz ze za wysoko ? zejsc do 200 ?
        zalezy ale w przypadku tych 16stek to chyba do 60Hz lepij niz do 200 :P....

btw---------
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 wyszukaj sobie cos z tego - gotowe zwrotki pod konkretne zestawy - wiele opcji nic tylko wybierac bo sam zestawu calego nie zrobisz bo sprzetu pomiarowego nie masz

Skomentuj

Cos mi sie wydaje ze to za gleboka woda dla mnie ogolnie rzecz biorac

Przejrze gotowe konstrukcje może sie coś znajdzie dla mnie...
          chyba ze Wy cos polecicie...chialbym monitorki w skrzynkach max 14 l. Kasa na pare to 650 zlotowek. Do musyki, glosne z wyraznym srodkiem i gora
          Pozatym to duzo czytania znowu przede mna...myslalem ze wiem sporo a tu guzik :/

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs
            Kasa na pare to 650 zlotowek.
            i pchasz się z taką kasą w takie kiepskie głośniki ??

Może horn na ARZ?

Pomyśl nad KEPami - zamówienie jest :)

Skomentuj

kasa kasą...nie musze wydawac wsio odrazu nie

A z tymi pomyslami...czy mozesz napisac jasniej ?
              ARZ to zapewne glosniki i jakis projekt na nich masz na mysli ale dalej to nie wiem
              a te KEP-y ...to nic mi to nie mowi.
              Mam pokoik tylko 20 m2.

Skomentuj

ARZ to była ironia ze strony Takero.

Skomentuj

Wiele ciekawych projektów za te kase, powiedz do jakiej muzy? Btw jak masz pokoj 20m2 to jakies wieksze modwooferki beda mile widziane :).. moze faktycznie kep, ew cos z peerlessa z ac?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                    ARZ to była ironia ze strony Takero.
                    no niezupełnie, bo niby czemu nie ? :)
                    Tani i głośny, środka ma dużo, góry mniej ale też bez przesady :P
                    IoNcs, wpoisz w wyszukiwarkę KEP :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7834
                      http://www.audiomania.info/forum/index.php?topic=2747.0

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs
                        A co do podzialu GDN to mowisz ze za wysoko ? zejsc do 200 ?
                        raczej w okolice 80-100Hz. dopiero tam podzial miedzy subem a kolumnami/monitorami niejest slyszalny

IoNcs, masz juz te 650zl czy musisz zbierac? bo jezeli masz to zrob juz cos lepszego a na wykonczenie mozesz dozbierac...
                        np taki wlasnie monacor SPH 165 KEP + morel MDT 29 (lub vifa XT19TD) zagra juz na tak wysokim poziomie ze smialo bedziesz mogl wyzucic wszystkie tonsile jakie masz...
                        a no i bez suba sie obejdzie przez dluzszy czas

zwrotnice pod te zestawy sa opracowane i jak nieczujesz sie na silach to nawet moge je dla ciebie wykonac.

Skomentuj

Nie wiem czy zwrotka pod Morela jest dopracowana, Borys pisał do mnie żebym robił projekt taki jak Seweryn czyli KEP + XT19TD z kompensacją BS. Jak nie będzie mi coś pasowało to postara się mi powiedzieć co poprawić w wysokich tonach, bo tylko głównie tam może coś być nie tak.

Skomentuj

IoNcs, masz juz te 650zl czy musisz zbierac? bo jezeli masz to zrob juz cos lepszego a na wykonczenie mozesz dozbierac...
                            Kasa juz jest na ta chwile i pozniej moze byc wieksza...ale to wystarczy.

Wiele ciekawych projektów za te kase, powiedz do jakiej muzy? Btw jak masz pokoj 20m2 to jakies wieksze modwooferki beda mile widziane :) .. moze faktycznie kep, ew cos z peerlessa z ac?
                            Chcialbym jednak cos mniejszego bo w pokoju i tak mam malo miejsca.

Czytam co piszecie tu i zaczynam szukac odezwe sie jak znajde cos ! :)

[ Dodano: 2008-06-04, 09:20 ]
                            No i chyle sie ku tej konstrukcji monacor-a sph 165 kep + xt19td.
                            Tylko tak mysle ze jesli juz mam wydac ta spora kase na same glosniki to i zwrotka powinna byc dopracowana...a ja w tym temacie to cienki bolek jestem cholerka.
                            w gotowych konstrukcjach zwrotnic nie ma takiej. Jak by ktos byl uprzejmy i udostepnil schemat to juz bym sie bral za to :)

Skomentuj

Zamieszczone przez IoNcs
                              Tylko tak mysle ze jesli juz mam wydac ta spora kase na same glosniki to i zwrotka powinna byc dopracowana...
                              dopracowanie zwrotnicy to trudny temat. dla osoby ktora to robi zwrotnica NIGDY niebedzie dopracowana. zawsze jest opcja zmiany...
                              tak wiec jezeli glosik niezachowuje sie dziwnie przy tej zwrotnicy i brzmienie ci sie spodoba to nic nie zmieniaj

http://pszyszka.googlepages.com/xt19...p47jr-full.jpg
                              i byl gdzies tez temat niedawno o "poprawnosci" tej zwrotnicy

Skomentuj

Jeżeli już XT19TD to na tej zwrotnicy:

Borys mówił, że na proźbę wielu osób to jego ostatnia wersja zwrotki pod KEP'a i XT19TD

Skomentuj

Czaruję...
                                X