Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DIY

Przede wszystkim witam wszystkim maniaków DIY :)

Od dłuższego czasu czytam forum z nadzieją, że pojmę do końca jak się za to zabrać, muszę powiedzieć, że już sporo wiedzy wchłonąłem :) ale w dalszym ciągu jest sporo niejasności, o ale przejdźmy do sedna sprawy, mianowicie chciałbym sobie zrobić własny zestaw DIY (już mam dosyć "profesjonalnie" wykonanych kolumn audiomega 250...) na razie myślę o czymś 2 drożnym ewentualnie 2.5drożnym, co by mnie interesowało ano jakieś w miarę przyzwoicie grające podłogowe kolumienki nie myślę tu o jakiś młucących kolosach pokroju altusa 300... wymagania mam takie by dźwięk był czysty w miarę selektywny i nie męczący uszów wysokimi tonami, pomieszczenie to około 25 metrów kwadratowych ale możliwe, że w przyszłości będzie większe, czego słucham ano metal, rock, czasami cosik popowego jak w ucho wpadnie techno bardzo rzadko, jednak nie ukrywam, że chciałbym by basik był w miarę przyjemny i odczuwalny :)
    wzmak jaki posiadam to yamaha ax-500 około 80watt na kanał przy 8r
    kwota jaką chciałbym na to przeznaczyć to około 600zł za całość wiec powiedzmy, że na przetworniki i zwory mogę się szarpnąć na 500 no może coś więcej jak będzie to warte dopłaty :)
    a no i jeszcze jedno czasami chciałbym te głośniczki wykorzystać do kina domowego :)

wiem, że takie tematy się już tu wiele razy przewijały no ale cóż zaryzykuje :)

400 zł na przetworniki + dobrze napędzone 25m2 + dobra jakość = mission imposible :)

Ale jeśli nie chcesz przeciągać budżetu to jedyne co mi przychodzi do głowy żeby mocniej zagrało to 2*ARN 150 + D27

Skomentuj

nie musi być dyskoteki :mrgreen: ważne by było w miarę czysto, budżetu nie chce przeciągać bo to pierwsze DIY

Skomentuj

nonameplum, co Ty tu gadasz za bzdury=] dobra 18stka zlatwi sprawe..

Skomentuj

może budget się troszkę powiększy zależy za ile opchnę, jak w ogóle uda mi się opchnąć te moje audiomegi.... może ktoś chce kupić :lol:
          teraz kupiłem też wzmacniacz więc 350zł już poszło :)

Skomentuj

Jak byś zamawiał z audiocomponents (wątek na forum, poszukaj) to możesz np. zacząć od klonów Ostinato 2000 (ale z inną kopułką, na audiostereo.pl poszukaj odpowiedniego wątku) w 500zł za głośniki się zmieścisz, a jak dobrze poszukasz to może i 550zł ze zwrotnicami :)

Skomentuj

esh0, czy chodzilo Ci o to ? na dole jest projekt zwroty i lepsza kopulka
              http://kondrax.mayhem.net.pl/index.p..._audio_kolumny

Skomentuj

TaK :)

Skomentuj

sam chcialem to robic wiec mysle ze bardzo dobra propozycja..

Skomentuj

no projekt fajny tylko same vify wg tego projektu to koszt 800zł...

Skomentuj

slavOK ---> http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=147723#147723

Skomentuj

Pomogę :)
                        M18WH - ~40e
                        D25 - ~30e
                        Razem 140e, czyli około 490zł. Jeszcze troszkę za wysyłkę. Ale naprawdę warto :)

Skomentuj

no super :) na takie coś jestem chętny, tylko powiedzcie mi co jaki czas XYS realizuje te zamówienia bo aktualnie nie mam wolnych środków i nie chce tam robić zamieszania, ale na następne zamówienie był bym chętny na 100%, pytam tutaj by nie robić offtopa w tamtym topicu.

pozdro.

Skomentuj

slavOK, w takim razie obserwuj temat lub napisz do XYS'ia na PW, na pewno Ci odpowie.

Skomentuj

teraz na dniach bedzie realizowane to co jest teraz. pozniej nie wiadomo wiesz wakacje sa luzdzie robia sobie urlop, inni klepia budy:P mam nadzieje ze jak wroce po wakacjach do kraju to na forum bedie mnostwo nowych ciekawych konstrukcji :)

Skomentuj

esh0, ale o zmianie ktorej kopolki mowisz? o D27 czy o PL? bo przeciez D27 jest bardzo delikatna i fajna (jak dla mnie) a podobno wlasnie PL jest ostry...
                                slyszalem chwile M18WH + morel MDT-29 i przyjemnie to brzmialo

Skomentuj

Panowie a co myślicie o takim połączeniu jak ma Paweł S. czyli 2*ARN150 + GDWK11/100 ?? fajnie to gra ? bo widze ze te przetworniczki są dość tanie :) i dość popularne na tym forum.

Skomentuj

2*ARN150 + GDWK11/100 ??
                                    Nie zauważyłeś, bo Paweł ma w tej chwili 2x arn150 + D27TG i z tego, co wiem, ta kopułka cieszy się dużym zainteresowaniem :) Arny też są niczego sobie, no i cena :)

Skomentuj

ten tonsil jest kiepski, nie ma sensu się nim interesować , a zamiast d27 wypadałoby dać DXa , wtedy mogłoby to naprawdę ciekawie zagrać :)

Skomentuj

GDWK 11/100 jest obecnie tak nieciekawy ze nawet niema sie nim co interesowac...
                                        Zamieszczone przez takero
                                        zamiast d27 wypadałoby dać DXa , wtedy mogłoby to naprawdę ciekawie zagrać
                                        wyglada na to ze mamy zupelnie inne gusta. ja nietrawie DXa (no moze bez przesady). zdecydowanie bardziej wole delikatnego D27 niz ostrego Dx25
                                        a polacznie vify z ARNami jest naprawde dobre

jednak zdecydowanie proponuje dolozyc do klona ostinato 2000 - roznica juz jest naprawde duza

Skomentuj

Czaruję...
                                        X