Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny z Hipermarketu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny z Hipermarketu

Witam, jakiś czas temu kupiłem kolumny Clatronic w Kauflandzie, cena około 200 zł, stały na tyle jako dodatkowa para stereo, nad brzmieniu specjalnie mi nie załeżało, wystarczy, że grało. Ot coś takiego http://www.allegro.pl/item378646749_...clatronic.html
    Ostatnio coś mnie tknęło i rozebrałem jedną. W środku głośnik taki:
    http://www.allegro.pl/item375299425_...o_faktura.html
    Odkręcając tylne gniazdo oczom moim ukazał się jeden kondensator jako zwrotnica, w sumie zaskoczony nie byłem. Moje pytanie takie, zna ktoś może tak pi razy oko parametry ww głośnika celem stworzenia jakiejś prostej zwrotnicy, pewnie brzmienia to nie poprawi, ale niech ma. Czy może kupić w ciemno jakąś gotową 8 ohm z podziałem 4000Hz?

Pozdrawiam

JIG+SW powinno załatwić sprawę.
    A tak na poważnie to szkoda czasu żeby mierzyć te głośniki.

Skomentuj

Re: Kolumny z Hipermarketu

Zamieszczone przez ryshard
      Moje pytanie takie, zna ktoś może tak pi razy oko parametry ww głośnika celem stworzenia jakiejś prostej zwrotnicy
      hehe,nie licz na to. zwrota uniwersalna i tak nic nie da,lepiej sam sie pobaw,moze cos tam wykombinujesz.

Skomentuj

Gdzieś wyczytałem kiedyś gdzieś, że lepiej założyć uniwersalną niż jej nie miałobyć w ogóle, ciekawe jaki wysokotonowy by wszedł w dziurę po tamtym, bo też pewnie wysokiej klasy, pewnie takie piezo co 500W PMPO z chin :)

Skomentuj

104mm??

Skomentuj

Tak, 104mm, otwór pod niego to 76mm. W sumie to konkretny magnes ma to cóś, może nie jest takie złe jakby to przez zwrotnicę puścić.

Przykładałem teraz GDWK 10-200-8-PJ i prawie pasuje, jest troszkę mniejszy i ma otwory na śruby w innych miejscach.

Skomentuj

PJ ma 100mm. ale ten nowy STX ma 104mm.
              ten rozmiar to standard i wejdzie tam prawie wszystko

Skomentuj

Nie wiedziałem że Clatronic produkuje kolumny, raczej marka kojarzy mi się z szuszarkami do wołosów. Przenoszenie od 28hz zupełnie jak przyzwoity subwoofer, chyba się skuszę :lol:

Skomentuj

Jezeli zamiast zwrotnicy jest jeden kondensator to załozenie, jakiego kolwiek filtra ktory nawet nie trafiajac w ch-ke glosników przyniesie poprawe ch-ki w zakresie 4- jakichs 8-10 khz bo w tym pasmie ch-ka głosników niskosrednio i wysokotonowy pokrywa sie co w efekcie moze prowadzic do dominacji tej składowej pasma nad reszta, bas hmmm jezli w tym wypadku mozna o takowym mowic powinien delikatnie sie wyostrzyc, (nie przybedzie go w zastraszajacej ilosci niestety), wysokie tony powinny takze wyjsc z ukrycia, ale efekt jest trudny do przewidzenia

zwróc uwage na jakos wykonanej obudowy, puknij w nie reka zobacz jak te płyty graja tu naprawde zaduzo nie poszalejesz, jezli chcialbys naprawde cos zmienic to nowe obudowy ale czy gra warta swieczki

wez sporo gabki, pobaw sie z tlumieniem daj 8 ohm uniwersalke i moze uslyszysz cos wiecej jednak to dopiero wstep do Audio i twoim zadaniem bedzie wybranie czy ma grac i tylko grac czy ma grac i chcesz cos slyszec

Skomentuj

Na Twoim miejscu sprzedalbym to i zrobil cos czego mozna sluchac np.

STX GDN-17-140-8-SCX (2x69=140)
                    STX GDWK-10-200-8-PJ (2x27=54)
                    obudowy 100
                    zwrotnica 2x40=80

SUMA 374zl

Zakladajac, ze sprzedasz to za 180 doklaadasz 200 zl !

Skomentuj

a nie uwazasz ze lepiej jeszcze dołozyc i zrobic co co oprocz tego ze gra to jeszczem ozna tego sluchac?

Skomentuj

No właśnie robię http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12342 ,ale one nie stoją jako główne, ot tak dla wypełnienia reszty pokoju, bo fakt ich samych słuchać to raczej się nie da.
                        Ścianki są cienkie z jakiegoś dziwnego materiału, w środku masa gąbki. Zwrotnice uniwersalne mam gdzieś muszę poszukać, i nic raczej więcej z nimi robił nie będę, będą stały jako tył do surround'u jak kupię ampli 7.1 do czasu jak zrobię coś innego. Dzisiaj przeglądałem forum i może jakieś monitorki na arn150.

Skomentuj

LUKASZ, niewiem na ile jestes teraz w temacie ale u STXa troche sie zmienilo. teraz niektore glosniki naprawde graja
                          np najtanszy GDWK PJ bije na glowe chyba wszystkie tonsile...

Skomentuj

nie ma sensu nic robic z tymi kolumnami, a juz na pewno nie zmieniac zwrotnice na jakiekolwiek uniwersalne. tak samo nie widze sensu zmieniac kopulek. chcesz sie powaznie pobawic to rob zestaw pomiarowy i wtedy mozesz cokolwiek dobrego zdzialac. nawet ss revelator bez zwrotnicy nie zagra, wiec szkoda twoich pieniedzy...

Skomentuj

Czaruję...
                            X