Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze podłogówki na 2xARN150 + SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze podłogówki na 2xARN150 + SC10N

Jestem kompletnie zielony w temacie, więc potrzebuje waszej pomocy w wyborze i zaprojektowanie tego całego majdanu

W audio pierwsze skrzypce u mnie zawsze będzie grać tor słuchawkowy, aczkolwiek chciałbym od czasu do czasu mieć możliwość posłuchania nie najgorszych kolumn. Budżet jest mocno ograniczony, a pomieszczenie do nagłośnienia nie małe: ok 21m2, w dodatku jest dość puste. Jest to pomieszczenie na poddaszu, więc posiada ścięcie. Ma to szanse zagrać? :)

Z dość krótkiej lektury forum zainteresowałem się tymi projektami:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7867
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12232

Ogólnie to się na tym nie znam i chcę w pełni "zerżnąć" ten projekt :mrgreen:

Obudowa będzie z płyty wiórowej, do wyboru mam grubości: 12,18,25,28. Skłaniam się do ku 18. Wszystkie płyty będą robione na profesjonalnych maszynach tzn wszystkie cięcia, otwory, oraz oklejanie. Płyta jest oryginalnie oklejona, maszyny zajmą się jedynie oklejaniem ABS-u na rogach. Zastanawiam się jednak czy nie będzie to wyglądać nazbyt "meblowo" i czy ABS zastąpić czymś innym.
    Nie wiem też, czym skręcić obudowę. Wkręty odpadają bo płyta będzie już oklejona. Mogą być też konfirmanty i zaślepki, jednak najbardziej przekonany jestem do kołków. Nie będzie żadnych śladów na zewnątrz. Czy w takim wypadku będę musiał stosować dodatkowe uszczelnienia np. silikonem?

Na początek to chyba tyle
    pozdrawiam

wymiary, pojemnosc, czesci (poza dodatkowa cewka 0,22) mozesz sciaganc z pierwszego linka.

obudowe mozesz spokojnie tylko skleic. jak dasz jeszcze kolki to bedzie praktycznie nie zniszczalna (chodzi o laczenie a nie plyte).
    co do oklejania to niemoglbys zrobic tego po sklejeniu obudowy? niema takiej mozliwosci?
    no i polecam jednak fornir

Zamieszczone przez Switch
    Czy w takim wypadku będę musiał stosować dodatkowe uszczelnienia np. silikonem?
    niemam pojecia dlaczego poczatkujacy zawsze chca stosowac silikon. przeciez jak masz plyty pro przyciete to odrobina kleju i wszystko solidnie i szczelnie polaczone

a co do glosnikow to jezeli mozesz dolozyc ok 60-70zl to zrob 2xARN 150 + vifa D27TG

Skomentuj

Teoretycznie jest taka możliwość. Pytanie czy w praktyce jest sens skoro na kołkach będzie solidnie, więc w rezultacie na zewnątrz nie będzie nic widać. Fornir to dla mnie dodatkowy koszt, a to co zrobią maszyny mam za darmo i w dodatku będzie to lepiej zrobione. Zamiast ABS-u może być jeszcze jakaś zwykła cienka okleina - ala fornir - nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, muszę dokładnie dopytać.

Co do silikonu - faktycznie chyba przesadziłem :mrgreen:

Jeśli chodzi o głośnik wysokotonowy to pewnie i dołożę skoro mówisz, że warto. Jednak zależy mi, żeby wysokie tony były łagodne i nieco zaokrąglone. Mam dość nerwowego DAC-a który charakterystykę ma przesuniętą w górę, więc nie chciałbym żeby doszło do przestrzeń i "krwi z uszu". Piec pewnie też będę musiał kupić ciepło grający (NAD?).

EDIT: dobra znalazłem już w wątku obok, vifa jest delikatna :) Jak się ma do niej SC10N?

Czy części zwrotnicy w konfiguracji 2xARN + vifa nie będą droższe? Jaką zwrotę zastosować?
      Kolejna sprawa: kto taką zwrotnicę może mi zrobić. Sam nie przewiduje się z tym bawić. I jakie to są koszty (robocizny)?

Skomentuj

Jak się ma do niej SC10N?
        jak maluch do golfa mk4 :P
        Czy części zwrotnicy w konfiguracji 2xARN + vifa nie będą droższe?
        cena identyczna
        Jaką zwrotę zastosować?
        zobacz przyklejony temat o zwrotnicach
        Kolejna sprawa: kto taką zwrotnicę może mi zrobić. Sam nie przewiduje się z tym bawić. I jakie to są koszty (robocizny)?
        ja
        koszt 100-170zl para z przesylka i wszystkimi potrzebnymi akcesoriami. koszt zalezny od zastosowanych elementow
        przyklady

polaczenie ARNow z vifa dalo zaskakujaco dobre efekty. zestaw nagle stal sie o 2 klasy lepszy i przyjemniejszy w odlsuchu. niepotrzebuje kompletnie zadnej korekcji a delikatna wysokotonowka jest idealna dla kogos kogo denerwuja juz szeleszczace tanie glosniki
        Piec pewnie też będę musiał kupić ciepło grający (NAD?).
        bez przesady. wystarczy tani ale dobry wzmacniacz. kolega ma ostatnia diore ktora brzmieniem nie powala a ten zestaw i tak swietnie sie prezentuje

Skomentuj

Do tej vify już się przekonałem Będę tylko musiał rozłożyć wydatki w czasie, ale prędzej czy później się do Ciebie zgłoszę po zwrotkę :) Narazie mam zamówiony wzmacniacz słuchawkowy :)

Skomentuj

a co do glosnikow to jezeli mozesz dolozyc ok 60-70zl to zrob 2xARN 150 + vifa D27TG
            60-70zł na jedną kolumne, bo nie chce mi się wierzyć, żę d27tg od sc10n jest tylko 30-35zł droższa :P

Skomentuj

SC10N widziałem za 39zł, vife za ok 110 czyli masz racje.

Ew. może lepiej poczekać na zamówienie z AC. Tylko o którą vife chodzi:

>> D27TG-05/06 18.76
              >> D27TG-15/06 20.08
              >> D27TG-35/06 23.22
              >> D27TG-45/06 23.24

Podejrzewam, że o ta najtańszą :)
              Wtedy vifa kosztuje 35zł drożej za sztukę czyli 75.

Skomentuj

cudny90, niemam pojecia czy ty zawsze taki wkurzajacy musisz byc czy poprostu forum nieczytasz. oczywiscie chodzilo o zamowienie z AC ;]
                wtedy para vif wychodzila 150zl a teraz ze niema za friko przesylek to bedzie jakies 160-170zl
                nawet jakbym mial kupic vife ze sklepu w polsce to i tak sie oplaca :P

Skomentuj

Hmm zaciekawiłem się kolejnym projektem, konkretnie tym:
                  http://www.akustyk.com.pl/projekty/S16.html

Kopułka nieco droższa, a midbasy SDS-164 z AC praktycznie w tej samej cenie co 4xARN.

Ma to szansie lepiej zagrać? I czy Paweł do tego też jesteś w stanie zrobić zwrotnicę?

Rozejrzę się na forum, pewnie o tym projekcie już coś pisaliście

pozdrawiam

Skomentuj

SDS jest najtansza seria peerlessa i niemozna sie wiele po niej spodziewac. jednak napewno zagra to lepiej srednica niz ARN.
                    schematu zwrotnicy niemam. trzeba by kupic glosniki w akustyku zeby zwrotnice dali

moze lepiej podaj kwote jaka dysponujesz to zaproponuje cos w tej cenie

Skomentuj

Switch, gdzie ty widziałeś SC10N za 4 dychy? A co do tego projektu 2xARN 150 + vifa to nie przeszkadza tu że ARN to średnice ma kiepawą? Na jakiej częstotliwości jest cięcie zwrotki?

Skomentuj

SC10n za 4 dychy:
                        http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=1376 :)

Skomentuj

@Pawel S. no to szkoda, liczyłem że jest jakiś schemacik na forum.
                          Górna granica za same głośniki to ok 300-350zł.

@melisław
                          http://grelton.mycom.pl/index.php3?c...a_id_1167=2444
                          39,60zł
                          Średnica napewno będzie przeszkadzać tym bardziej, że słucham dużo rocka, trochę jazzu. Ale w takich kwotach nie mogę być chyba zbyt wybredny bo nie zbuduje nic :(

pozdrawiam

Skomentuj

A zastanawiałeś się nad tym projektem:
                            http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

Ta kopułka jest łączona z powodzeniem nawet z Excelami, a pomimo małego rozmiaru to maleństwo sięga dość nisko - do Twojej muzyki powinno być ok. Trochę przekroczysz budżet, ale osobiście uważam, że warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                              A co do tego projektu 2xARN 150 + vifa to nie przeszkadza tu że ARN to średnice ma kiepawą?
                              niewiele przeszkadza. vifa jest nizej cieta i pasmo jest wystarczajaco dobre.
                              oczywiscie brzmienie jest lekko suche ale wcale to nie przeszkadza

mor den siur, ale 10cm glosnik? :???:
                              w tej cenie dostaniesz jeszcze
                              STX GDN 15 AKX + DX25
                              cos wiecej w tym przedziale niewidze.
                              przypomnialo mi sie ze yoshi bawil sie chyba SDSem + DX25 - napisz do niego to sie dowiemy jak to sie prezentuje

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                                A zastanawiałeś się nad tym projektem:
                                http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

Ta kopułka jest łączona z powodzeniem nawet z Excelami, a pomimo małego rozmiaru to maleństwo sięga dość nisko - do Twojej muzyki powinno być ok. Trochę przekroczysz budżet, ale osobiście uważam, że warto.
                                Nie bardzo, mój DAC dość mocno uszczupla bas. Trzeba mi czegoś mulącego wręcz. Ew wmiarę neutralnego + ciepły wzmak.

Dzisiaj oglądałem też wykonanie obudowy seryjnych kolumn - jakiś jamo. Zastosowali tam ciekawy patent - rogi płyt są ścięte pod kątem 45 stopni. Bardzo dobrze się to prezentuje, z tym, że wtedy płyty musiały by się trzymać na samym kleju.

BTW Taki zestaw ARN + vifa dźwiekowo odpowiada mniej więcej jakim kolumną seryjnym? (jaka to jest półka jakościowa)

Skomentuj

Ech kurcze.. dopiero doczytałem ile masz m2..

ARN + Vifa będzie dobra - ja już nie pomogę, bo pomykam na wieczór kawalerski :):):)

Skomentuj

Miłej zabawy :)

[ Dodano: 2008-06-14, 16:40 ]
                                    A co powiecie na kombinacje 2xARN + XT25? Czy ten wysokotonowiec może być tak nisko cięty jak D27TG? Gdzies na audiostereo wyczytałem, że XT25 jest znacznie lepsza. Czy miałbyś Paweł pod to zwrotnice?

Skomentuj

BTW Taki zestaw ARN + vifa dźwiekowo odpowiada mniej więcej jakim kolumną seryjnym? (jaka to jest półka jakościowa)
                                      ARN + sc10n to polka cenowa powiedzmy do 1000zl. ARN + vifa to juz jakies 1500-2000zl (powaznie!)
                                      oczywiscie zdazaja sie wyjatki

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez mor den siur
                                      pomykam na wieczór kawalerski
                                      mialem to wczoraj u siebie - zniszczyli mi glosnik :cry:
                                      na szczescie PJ

A co powiecie na kombinacje 2xARN + XT25?
                                      wg mnie juz bez sensu. roznica w cenie miedzy D27/DX25 a XT25 jest juz spora a specyfika XT25 i jego trudnosci z aplikacja sprawiaja ze taka zabawa staje sie kompletnie bezsnesowna

Skomentuj

W takim razie czekam jeszcze, na odpowiedź kolegi yoshi (napisałem mu PW) lub jeśli zostanę bez informacji o SDS to zaczynam projektować dokładne wymiary obudowy pod ARN i D27

Skomentuj

Czaruję...
                                        X