Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer 2x30cm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer 2x30cm

witam to moj pierwszy temat wiec prosze o wyrozumialosc.Zamierzam zbudowac subwoofer na dwuch glosnikach 30cm . lecz nie za bardzo posiadam ich dane szczegolowe posiadam tylko takie :

# Średnica - 305 mm
    # Membrana - sztywny polipropylen
    # Zawieszenie - guma butylowa
    # Moc nominalna - 350W
    # Pasmo przenoszenia - 20Hz-3000Hz
    # Efektywność - 90 dB
    # Impedancja - 8 Ohm
    # Dwucalowa wentylowana cewka
    # Rozstaw otworów montażowych - ~ 295 mm
    # Wysokość głośnika - ~ 130 mm

nie da rady obliczyc obudowy z takimi danymi wiec moje pytanie brzmi:
    1.czy obudowa ma miec osobne komory dla 1 i 2 glosnika ?
    2.ile ma miec mniej wiecej litrow i jakiej srednicy wylot bass-reflex i ile ich ma byc 2 male czy 1 duzy
    3. czy ksztalt obudowy ma znaczenie ?? np trapez itp
    4.czy moglbym zrobic taka oto obudowe czy jest to nie wykonalne z tymi danymi ?

PROSZE O POMOC

Zamieszczone przez franek
    czy obudowa ma miec osobne komory dla 1 i 2 glosnika ?
    mozesz zrobic i tak, i tak, zazwyczaj takie same glosniki daje sie w jedna komore
    ile ma miec mniej wiecej litrow i jakiej srednicy wylot bass-reflex i ile ich ma byc 2 male czy 1 duzy
    jak nie znasz parametrow i nie chcesz sie bawic w pomiary to pokombinuj z obudowa zamknieta, jezeli sa to glosniki samochodowe to wsadz je np w 40, 50 i 60 litrow i zobacz w ktorej lepiej zagraja
    3. czy ksztalt obudowy ma znaczenie ?? np trapez itp
    kastalt obudowy nie ma znaczenia, wazne jest tylko jej wewnetrzna objetosc
    4.czy moglbym zrobic taka oto obudowe czy jest to nie wykonalne z tymi danymi ?
    to juz zalezy tylko i wylacznie od Twoich umiejetnosci stolarskich :)

nie zapominaj ze do takiego suba bedziesz potrzebowal sporego piecyka

Skomentuj

dam rade zrobic tylko ze glosniki bede przykryte pleksja wiec to bedzie obudowa bandpass chyba nie wplynie to na funkcjonowanie suba? i ile mniej wiecej na te 2 x30cm bede potrzebowal litrow patrzalem na podobne skrzynki to cos tak 70-100litrow (wew.)

Skomentuj

franek, dane ktore podales nie maja nic wspolnego z objetoscia obudowy to raczej dane marketingowe :P

jak nie znajdziesz danych tego glosnika to polecam sprzedac glosnik na allegro (jak to pionier to pojdzie jak swierze buleczki) i kupic cos znanego o znaych parametrach i zrobic to jak nalerzy :)

pozdrawiam

Skomentuj

Obudowa dla głośnika 30cm może mieć od 30l do nawet 100l. wszystko zależy od głośnika i rodzaju obudowy. Podejrzewam, że marne te głośniki skoro nie ma do nich parametrów. Po prostu są one tworzone dla ludzi, którzy kupują okiem a nie uchem i rozumem. Co to za głośniki?

Skomentuj

wiesz ja je dostalem od brata ktory je znalazl w swoim aucie jak kupil (byly w polce wkrecone)
            i chcialbym cos z nimi zrobic znalazlem takie same na tej stronce http://www.sklep.elektroland.com.pl/go/_info/?id=77

nie sa to zadawalajace glosniczki ale pomyslalem ze moze cos z nimi zdzialam wiec je wzielem . a na dwa glosniki robie skrzynie 100litrow na jeden 50litrow wychodzi

Skomentuj

na allegro je!! one niesa warte wlozonej pracy...
              ale jak juz chcesz je wykozystac to wlasnie tak jak piszesz - ok 50 litrow na sztuke. i raczej zamknieta niz b-r

Skomentuj

juz mam obudowe razem ma jakies 95-105 litrow a jaka obudowa b-r wolalbym bo na zamknietej zawsze JA osagam slaby bass

Skomentuj

tak, masz racje - odczuwalnie jest "slabszy" ale bez parametrow bezpieczniej jest dac zamknieta

Skomentuj

Zamieszczone przez UKA
                    Po prostu są one tworzone dla ludzi, którzy kupują okiem
                    Kurde, to chyba trzeba mieć wadę wzroku żeby to kupić :) W sumie głośnik jak głośnik ale ta kolorowa otoczka... A FE!!

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                      Kurde, to chyba trzeba mieć wadę wzroku żeby to kupić :) W sumie głośnik jak głośnik ale ta kolorowa otoczka... A FE!!
                      Otoczke mozna pomalowac...

A tak wogole to przeciez napisal ze glosniki dostal...

Kolejna obudowa na oko robiona bedzie...

obudowa b-r wolalbym bo na zamknietej zawsze JA osagam slaby bass
                      fest...

Zapraszamy do artow na stronie glownej...

Skomentuj

zrob jiga (koszt jakies 20zl) i pomierz ten glosnik to bedzie wiadomo "z czym do ludzi"

Skomentuj

Nie na temat...
                          Wiem że on dostał... Nigdzie nie powiedziałem że chodzi mi o niego

Skomentuj

Caleb, chłopak chce sobie zrobić szybko suba, a zanim by doszedł do tego jak go poprawnie pomierzyć to minęły by lata świetlne Co do Twoich wyliczeń, to obawiam się że 20zł wydałby na same koszty wysyłki elementów. :lol:

Skomentuj

to juz pozamykali u was wszystkie lokalne sklepy elektroniczne? :P budowa jiga wychodzi okolo 20zl - no chyba ze ktos kupuje przez internet (tylko po co?) to naturalnie nalezy doliczyc przesylke, ktora wyniesie polowe ceny sprzetu...

Skomentuj

No niestety w moim mieście jest problem z dostępnością wielu części. Za 20zł, to taki JIG jedsnorazowy chyba na gniazdach i przełącznikach za 1zł :???: Same gniazda chinch w miarę dobrej jakości kosztują 14zł za 4 sztuki, do tego przełączniki ze 20zł, obudowa 5-6zł i dopiero reszta części!

[ Dodano: 2008-06-18, 17:05 ]
                                Wreszcie dodaj sobie do tego kable z solidnymi wtyczkami :lol:

Skomentuj

UKA, moj JIG kosztowal nieco ponad 20zl :P

Skomentuj

skrzynia zostala zakonczona obudowa ma 85litrow i jest to obudowa zamknieta sklejana na klej i wkrety 7.5 cm jest bardzo mocno uszczelniona ale nie wytlumiona i powiem ze bass mnie zaskoczyl wiadomo ze nie ma za bardzo sie czego spodziwac ale dziala dosc ladnie nisko schodzi jak na obudowe zamknieta. niedlugo do tej obudowy wloze jakies glosniki z stx.pl

Skomentuj

Pawel S., Ty w ogóle jesteś mistrzem w oszczędzaniu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        UKA, moj JIG kosztowal nieco ponad 20zl :P
                                        mój z obudową 13zł z groszami, a można zrobić jeszcze taniej, a przy tym lepiej :)
                                        (i do tego mój ma już zintegrowane kable )

Skomentuj

Czaruję...