Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Decybel a ciśnienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Aby rozwiać wątpliwości:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fala

Taką falą jest także dźwięk. Głośnik powoduje zaburzenie w ośrodku przez co cząsteczki (w tym wypadku powietrza) nabierają amplitudy, zależnej od poziomu głośności. To jest dźwięk, a wartość amplitudy daje odczucie głośności.
    Natomiast to co generują głośniki z dużym xmax'em (np. w autach) jest złudnym odczuciem dźwięku, gdyż jest to po prostu wzrost ciśnienia powietrza która ściska naszą błone bębenkową. Takie samo zjawisko zachodzi w słuchawkach dokanałowych (Ear Phones), i radze o nich poczytać aby lepiej zrozumieć to zjawisko (to uwaga do kolegi bass). Bo jak inaczej jest możliwe że głośnik o średnicy<1cm schodzi liniowo do 20hz? Pzdr.

Skomentuj

Dobra mój błąd :razz: A co do 110db to niejest nawet hałas :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez bass
        Dobra mój błąd :razz: A co do 110db to niejest nawet hałas :lol:
        Ciśnienie nie określa czy coś jest hałasem czy nie (przykład - muzyka i ruch uliczny), a 110dB to wbrew pozorom naprawdę dużo.

Swoją drogą temat należałoby tak naprawdę wywalić bo nie świadczy on za dobrze o poziomie wiedzy niektórych a co za tym idzie całego forum :)

Skomentuj

Ale się uśmiałem czytajac ten watek... i tacy ludzie obsluguja komputery... az cud uwierzyc.. takie czasy.
          W dB mozna wyrazac nawet odleglosc - np. do pracy mam 41,2dB w stosunku do 1m.
          Koledze bass proponuje bana za wprowadzanie dezinformacji na forum oraz buńczucznośc oraz przejawy dresiarstwa.

Skomentuj

Rafał......wczoraj jak przeczytałem
            dB jest jednostką dodatkową układu SI służącą do określenia siły nacisku dzwięków wytwarzanych przez dane urządzenie na układ słuchowy człowieka
            to się załamałem totalnie...... i postanowiłem że się tu nie będę wypowiadał ...ale po twoim poscie i takero

również wnoszę by wywalic ten topic do kosza....... bo jak by nie patrzec... głupio to wyglada

A dB to wredny i skomplikowany wytwór :P Jest to w sumie bezwymiarowy (jednostkowo) zlogarytmowany stosunek 2 wielkości
            to nie jest żaden wredny wytwór tylko powstał miedzy innymi po to by ułatwić życie człowiekowi bo człowiekowi łatwiej dodawać i odejmować niż mnożyć i dzielić

powiem szczerze ze bez miary logarytmicznej nie wyobrażam sobie życia w mojej branży (telekomunikacja) :wink: .......a w wielu innych jest tak samo

Skomentuj

Koledze bass najzwyczajniej w świecie chodzi o sygnał niskiej częstotliwości, który czuć ale niestety nie słychać bo narząd słuchu na to nie pozwala

Skomentuj

Dla przypomnienia

rysunek zaczerpnięty z www.audioton.republika.pl

Zamieszczone przez RafałLeonarczyk
                Koledze bass proponuje bana za wprowadzanie dezinformacji na forum oraz buńczucznośc oraz przejawy dresiarstwa.
                nawet jeśli dezinformował to z winy mniejszej wiedzy - za to bana się nie dostaje - ten temat powstał w celu dydatycznym a nie wyśmiewawczym, jak to pewne osoby sobie wyobrażają.

Skomentuj

Nie na temat...
                  GRZESIO, bardzo ładne izofony :)

Skomentuj

jako ciekawostkę podam też inne skale logarytmiczne:
                    w chemii: skala pH, służąca do określania kwasowości roztworów wodnych
                    w fotografii: skala czułości według normy DIN (2x więcej ISO, to +3 stopnie w skali DIN)
                    w muzyce i technice: 2x częstotliwość to oktawa, dwie oktawy to czterokrotny wzrost częstotliwości, trzy oktawy to 8x itd... jak widać tym razem logarytm ma podstawę 2 (analogicznie w technice używa się pojęcia dekada, czyli używa się logarytmu dziesiętnego)

Skomentuj

Czaruję...
                    X