Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na LW 800 (zgłupiałem)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na LW 800 (zgłupiałem)

Witajcie ! ;]

Mam zamiar zrobić suba na tym głośniku, przeczytałem juz nie jestem w stanie policzyć ile tematów lub projektów z tym głośnikiem i szczerze mówiąc zgłupiałem ! Niektórzy robią 25-30l zamkniętą niektórzy 25l BR (70/300) i już teraz sam nie wiem. Chciałbym żeby sub w miarę nisko schodził ale też w miarę głośno grał. Nie jestem wymagający, sub będzie grał w małym pomieszczeniu. Dane na stronie producenta są co najmniej przekłamane, dlatego też stworzyłem ten temat żebyście mi w miarę waszych możliwości doradzili. Sub ma być pasywny, płyta podwójna 12mm czyli 24mm. Wkręty + wikol i jakis sylikon na łączeniach ( w środku). Proszę was jeżeli ktoś miał przygodę z tym subem niech zaproponuje jakieś wymiary lub jakiś litraż, no i oczywiście br.

Dzięki i pozdrawiam wszystkich.

niemam pojecia skad zes wyrwal ten glosnik - przeciez on byl popularny ladne pare lat temu.

napsiz od poczatku co chcesz zrobic i z czym ma to grac.
    jak to ma byc sub pasywny to ciezko bedzie bo to praktycznie bez sensu

Skomentuj

Pawel S., myślę że freezoneq nie do końca odróżnia suba aktywnego od pasywnego :)

freezoneq, daruj sobie ten głośnik...
      Powiedz ile masz kasy na suba, czym chcesz go napędzać i do czego ma służyc - filmy/muzyka ?

Skomentuj

freezoneq na tym głośniku daruj sobie konstrukcję pasywną. Jego efektywność woła o pomstę do nieba Poza tym koszt filtra pasywnego Cię "zabije" bo będzie większy niż cena przetwornika :lol: (sens jest taki sam jakbyś kupił hot-doga za 4 zyle, a na parówkę "rzucił" kawior)
        Takero ma rację: napisz jaki masz budżet, wzmacniacz i jakie ma być przeznaczenie suba - na pewno Koledzy z forum doradzą Ci lepsze rozwiązanie niż archaiczna "pukawka" LW800 w pasywnym subie :)

Skomentuj

No więc tutaj was dobije :

Sub będzie grał w moim pokoju, niedużym. Na lw800 padło dlatego że cena - jakość (o ile to tak można napisać). Zasilane to będzie wzmakiem samochodowym prawdopodobnie Blow za 59zł i szczerze sam uważam że jest to śmieszne ale po 1 szkoda mi kasy na wzmaka do zabudowy który wyniesie co najmniej 2 razy więcej niż sam alphard a po 2 nie mam nie wiadomo jakich wymagań, co prawda słyszałem konstrukcje (subwoofer) za 1000/1500zł gotowe kupione w sklepie jak i DIY i prawdę mówiąc nie stać mnie na taką, chciałem zrobić coś do filmów i czasem do posłuchania muzyki, głównie drum and bass. Ile na to mam ? max 100 zł. Jeżeli chodzi o wkręty płyty itd. wszystko mam więc kasa będzie przeznaczona tylko na wzmak + głośnik. A jeżeli chodzi o to czym zasilę wzmaka, mam zasilacz ATX Tracer 400W który ostatnio wymieniłem na Amacroxa bo zaczynałem bać się o kompa i myślę że sie raczej nada.
          Myślę że cały pomysł jest dla was śmieszny w sumie to jest śmieszne bo to strona dla audiofilów ale nie miałem się gdzie zwrócić na żadnym forum nie doradzono mi dlatego że omijano temat z daleka.

Czekam na wasze opinie.

Jeżeli chodzi o suba pasywnego i aktywnego ... to napisze "łopatologicznie" nie będe kopiował z encyklopedii

Sub aktywny - Subwoofer który "posiada" własny wbudowany wzmacniacz.
          Sub pasywny - to taki który takiego wzmacniacza nie posiada.

Proszę o zrozumienie starałem się to napisać w miarę prosto.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez freezoneq
            W istocie tak jest.

Trochę trąci McGyver'yzmem: Biorę wszystko co mam i próbuję z tego zrobić co tylko najlepsze się da - trochę zabawne, ale w sumie czemu nie ?
            No to zacznijmy od zasilacza. Podejrzewam, że będziesz musiał filtrować napięcie podane z zasilacza ATX (w końcu to impulsowy zasilacz i nie koniecznie do audio ).
            Myślę, że kondensatory powinny załatwić sprawę.
            I teraz pytanie: czy ten wzmacniacz, o którym piszesz posiada filtr DP ?
            Jeśli nie to czy na wzmacniacz podawany będzie kanał LFE czy pełne pasmo ? W drugim przypadku sugeruję zrobić chociaż najprostszy z możliwych regulowany filtr DP (bez żadnych bajerów) koszt wyjdzie kilka zł bo zasilanie sobie "podkradniesz" z ATXa :P
            Wreszcie przetwornik: sam LW800 zdecydowanie lepiej się czuje w B-R niż Closed. Szkół jest kilka jeśli chodzi o objętość i strojenie. Jeśli dobrze pamiętam ja go zaaplikowałem w 22 litry, a strojenia to już nie pomnę :lol:
            Niemniej owe 22 litry to ciut za mało. Wprawdzie zyskałem na wytrzymałości mocowej, ale w zakresie ok. 80-120Hz było okropne podbarwienie (słyszalne nawet przy LW800 więc możesz sobie wyobrazić jak to brzmiało :lol:)

Skomentuj

No więc tutaj was dobije :
              nie dobijesz tym nas , tylko siebie bo to Ty będziesz tego słuchał, nie my.

Na lw800 padło dlatego że cena - jakość
              skąd wiesz jaką ma jakość nie słuchając go ? A co do ceny - za tyle mogłeś mieć tesle arn226 która bije go na głowe lub jakiegoś stxa, cokolwiek.

Zasilane to będzie wzmakiem samochodowym prawdopodobnie Blow za 59zł i szczerze sam uważam że jest to śmieszne ale po 1 szkoda mi kasy na wzmaka do zabudowy który wyniesie co najmniej 2 razy więcej niż sam alphard a po 2 nie mam nie wiadomo jakich wymagań, co prawda słyszałem konstrukcje (subwoofer) za 1000/1500zł gotowe kupione w sklepie jak i DIY i prawdę mówiąc nie stać mnie na taką, chciałem zrobić coś do filmów i czasem do posłuchania muzyki, głównie drum and bass. Ile na to mam ? max 100 zł. Jeżeli chodzi o wkręty płyty itd. wszystko mam więc kasa będzie przeznaczona tylko na wzmak + głośnik. A jeżeli chodzi o to czym zasilę wzmaka, mam zasilacz ATX Tracer 400W który ostatnio wymieniłem na Amacroxa bo zaczynałem bać się o kompa i myślę że sie raczej nada.
              no to ten blow który ma w środku odpowiednika tda 1554q przy 12vdc z kompa osiągnie zawrotne 10w przy 4R - rzeczywiście , zrobiłeś złoty interes.

Myślę że cały pomysł jest dla was śmieszny w sumie to jest śmieszne bo to strona dla audiofilów ale nie miałem się gdzie zwrócić na żadnym forum nie doradzono mi dlatego że omijano temat z daleka.
              to nie forum dla audofili , tylko dla ludzi którzy wiedzą co kupować i jak swoje ciężko zarobione pieniądze zainwestować tak aby gotowa konstrukcja zagrała możliwie najlepiej niezależnie czy mowa o czymś za 100 czy 5000zł.
              Nie mów że temat omijano z daleka bo tutaj parę istotnych rad dostałeś do których nie zastosowałeś się zupełnie - pytanie - po co w takim razie w ogóle pytania zadawać skoro i tak masz gdzieś co my tu piszemy i sam wiesz wszystko lepiej ?

Jeżeli chodzi o suba pasywnego i aktywnego ... to napisze "łopatologicznie" nie będe kopiował z encyklopedii

-sub pasywny - taki który posiada filtrację pasywną (opartą o elementy pasywne - łopatologicznie - cewki , kondy itd w torze pomiędzy wzmacniaczem , a głośnikiem , choć tak na prawdę to niekoniecznie tylko w ten sposób)
              -sub aktywny - sub posiadający filtrację aktywną (łopatologicznie - opartą o opampy , w torze audio przed wzmacniaczem)
              To gdzie jest wzmacniacz nie ma znaczenia.

Skomentuj

skąd wiesz jaką ma jakość nie słuchając go ?
                I tu Cie zaskoczę bo słyszałem lw800 ale niestety z wadą fabryczną, mimo to grał w miare ładnie.

Nie mów że temat omijano z daleka bo tutaj parę istotnych rad dostałeś do których nie zastosowałeś się zupełnie - pytanie - po co w takim razie w ogóle pytania zadawać skoro i tak masz gdzieś co my tu piszemy i sam wiesz wszystko lepiej ?
                No więc na myśli miałem inne fora nie to ;] druga sprawa dostałem rady ale za 35 zł nie mam możliwości tu gdzie mieszkam zamówić tesli a stx z przesyłką wyniesie zapewne za dużo (mieszkam na wsi) a alpharda moge kupić na miejscu.

czy ten wzmacniacz, o którym piszesz posiada filtr DP ?
                Niestety obawiam się ze nie, jest tylko regulacja basów i tonów wysokich, głośności też.
                Nie ma pokrętła do odcięcia.

Wreszcie przetwornik: sam LW800 zdecydowanie lepiej się czuje w B-R niż Closed.
                Podoba mi sie takie podejście do sprawy ;] wreszcie coś konkretnego.

Myślałem o 27l w BR 30cmx30cmx30cm symulowałem nawet w winisd ale nie mam screenów (awaria kompa) br chyba 70/180mm.

Skomentuj

I tu Cie zaskoczę bo słyszałem lw800 ale niestety z wadą fabryczną, mimo to grał w miare ładnie.
                  uff, w takim razie bardzo dobrze że nie kupiłeś tej tesli, naprawdę dobrze, Twoje serce mogłoby nie wytrzymać tego szoku, bo niestety , nie ma się co oszukiwać - ten alpierd to cholernie jednostajnie grający głośnik który męczy jak nic innego.

druga sprawa dostałem rady ale za 35 zł nie mam możliwości tu gdzie mieszkam zamówić tesli a stx z przesyłką wyniesie zapewne za dużo (mieszkam na wsi) a alpharda moge kupić na miejscu.
                  fakt, wtedy musiałbyś wyłożyć 10zł więcej.

Myślałem o 27l w BR 30cmx30cmx30cm
                  o grubości ścianek zapomniałeś.
                  Polecam - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875

Generalnie utopiłeś te 100 czy 150zł , bo zamiast kupować ten wzmacniacz mogłeś pod radio podłaczyć (moc ma taką samą jak ten wzmak) i to nie jednego alpierda tylko dwie tesle arn226 które niedość że zagrałyby o klasę lepiej to jeszcze głośniej co dla Ciebie ma pewne spore znaczenie.

Skomentuj

Chciałbym zacząć od tego że jeszcze nic nie kupiłem to moje zamyślenia na ten temat. Grubość ścianek 2 x 13mm. Tak swoją drogą nic chyba tak nie męczy jak subwoofery creative z serii Trigue.

Należało by także wspomnieć że nie jestem jeszcze dorosły, finansują mnie rodzice jednak na suba zarabiam sobie sam, śmieszne pieniądze w dodatku. Będzie to moja 1 poważniejsza konstrukcja natomiast 2 w sumie, bo mam za sobą suba ~15l na głosniku 13cm. O tym jak gra nie będę pisał bo to jest materiał na inny temat. Jeżeli chodzi o samego lw800 to podłączyłem do takiej starej troche już wieży nie mam pojęcia ile ona ma ale na kolumnach Tonsila zgc... (nie pamiętam naklejka zdarta) w każdym razie na GDN 20/40/8 i GDWK 9/80/8 i myślę że ta wieża wyciska z nich siódme poty, ale gdy podłączyłem do niej lw800 wyciszyłem wszystkie wysokie tony powyżej 200hz i dałem na 90% to głośnik dawał z siebie chyba wszystko więc masz definitywnie racje z tą wieżą. Na głośności mi nie zależy ze względu na to ze mój pokój jest bardzo mały.

Skomentuj

...nie jestem jeszcze dorosły, finansują mnie rodzice jednak na suba zarabiam sobie sam, śmieszne pieniądze w dodatku. Będzie to moja 1 poważniejsza konstrukcja... Na głośności mi nie zależy ze względu na to ze mój pokój jest bardzo mały.
                      jesli tak jest to dlaczego nie sluchasz kolegow? przeciesz nikt kitu ci tu nie wciska,jesli kilka osob mowi ci ze ten glosnik jest marny to tak wlasnie jest. kup Tesle,glosnik kosztuje 40zl a przesylka nie pamietam,chyba te 10zl jak Takero mowil...i bedziesz mial wtedy suba o klase wyzej...a nawet o dwie.

Skomentuj

No więc jeżeli Tesla lub STX to tesle jak doradziliście arn 226 a STX? znacie jakiś konkretny sprawdzony model ? Aha... jeżeli chodzi o stxa to z tego co mi wiadomo są bardzo prądożerne... przemyślałem sprawę i myślę że po prostu zarobie sobie więcej gotówki i kupie wzmaka do zabudowy, nie wiem jeszcze jakiej firmy i gdzie zamówię ale widzę ze 120zł to jest minimum.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                          No to zacznijmy od zasilacza. Podejrzewam, że będziesz musiał filtrować napięcie podane z zasilacza ATX (w końcu to impulsowy zasilacz i nie koniecznie do audio ).
                          nie - jak niema innych uzadzen to tego nie wymaga
                          Zamieszczone przez takero
                          Generalnie utopiłeś te 100 czy 150zł , bo zamiast kupować ten wzmacniacz mogłeś pod radio podłaczyć (moc ma taką samą jak ten wzmak) i to nie jednego alpierda tylko dwie tesle arn226 które niedość że zagrałyby o klasę lepiej to jeszcze głośniej co dla Ciebie ma pewne spore znaczenie.
                          w takim przypadku bym proponowal ARN 200-09 - 2 cewki. kit z tym ze 8ohm - i tak wiecej mocy dostanie niz 4ohm z jednego kanalu

freezoneq, nienapisales albo niedoczytalem jakie masz kolumny? i czym je zasilasz? bo moze dobrym rozwiazaniem bedzie zakup pasywnego suba tonsila? wcale nie tak zle gra a i malo mocy wymaga (2x30W starcza). tylko ze do niego raczej malo efektywne kolumny potrzebujesz

inna opcja to w/w ARN 200-09 - mam takiego wbudowanego w wieze schneidera (cy jakis tak to sie pisze) i jest tam pasywny filtr. moglbym albo to odsprzedac albo przynajmnej schemat podrzucic. jednak tak samo jak wyzej potrzebujesz wzmacniacza 2x30-35W i malo efektywnych monitorow

Skomentuj

Zgc... ale nie pamiętam modelu z naklejki ponieważ gdzieś się zapodziała, ale podałem przetworniki z jakich sie składa kolumna, a więc GDN 20/40/8 i GDWK 9/80/8 myślę ze teraz rozpoznacie je bez problemu, z tym że w GDN'ach membrany zregenerowane a do GDWK planuje dokupić nowe cewki całe z membranką.
                            Jeżeli chodzi o zasilacz to filtr sie przyda ponieważ to Tracer, bardzo niestabilny zasilacz.

Kolumny zasilam jakąś starą wieżą, nie wiem nawet na jakiej końcówce ale pisze na niej AFDD (pomarańczowy napis) myślę że ma max 2x30W, chociaż kolumny potrafią na niej przesterować przy większych głośnościach ale to może świadczyć też o tym że "wzmacniacz" jest za słaby. Po za tym sygnał biegnie z kompa (Sound Blaster Live! 5.1) i to też robi swoje.

Wracając do suba: skąd mogę zamówić Tesle oprócz allegro ? z STX raczej nie byłoby problemu. Jeżeli chodzi o pudło to odpale WinISD i zrobie coś sam tylko wrzuce tutaj na forum, wtedy w razie gdyby było coś nie tak to mnie poprawicie :).

Skomentuj

myślę że ma max 2x30W, chociaż kolumny potrafią na niej przesterować przy większych głośnościach
                              to wzmacnaicz sie przesterowuje a nie kolumny
                              Po za tym sygnał biegnie z kompa (Sound Blaster Live! 5.1) i to też robi swoje.
                              ustaw glowny suwak glosnosci na 75%. na 100% sygnal jest mocniejszy niz standardowe 0,707V

Wracając do suba: skąd mogę zamówić Tesle oprócz allegro ?
                              http://astronik.home.pl/cgibin/shop?show=A1B1&sid=176cd631
                              ja bym raczej propoowal poszukac wzmacniacza a nie suba

Skomentuj

ja bym raczej propoowal poszukac wzmacniacza a nie suba
                                Co proponujesz ? Diora by wystarczyła ? myślę że tak. Ale znowu z kasą będzie ciężko. Myślę że na wszystko będę miał 300zł, wszystko mam na myśli sub+wzmak i wzmak do kolumn ;].

Myślałem nad : Fonika PW 9010

Skomentuj

a ja proponuje zainwestowac po prostu w kolumny. mniejszy problem z rozstawieniem tego wszystkiego, a i dzwiek bedzie lepszy, bo nie zyskasz tylko na basie, oczywiscie w zaleznosci od funduszy - od powiedzmy 400zl mozna startowac z czyms juz grajacym - np arn150+d27

Skomentuj

za te pieniadze mozesz juz cos nowszego i mocniejszego kupic. chociaz taka fonika juz wystarczy.
                                    Myślę że na wszystko będę miał 300zł, wszystko mam na myśli sub+wzmak i wzmak do kolumn ;].
                                    czekaj - dlaczego chcesz suba? bo brak basu?
                                    ale przeciez pisales ze niebedzie glosno sluchany. jezeli brakuje ci basu z kolumn i niepotrzebujesz basu ktory wywali szyby z okna tylko bedzie go slychac to wystarczy ze kolumny zmienisz. np monitory na ARN 150 + GDWK PJ spokojnie wystarcza

Skomentuj

Suba chce dlatego że prawdopodobnie w przyszłym roku będzie grał w większym pomieszczeniu. Czuje niedosyt po tych konstrukcjach które słyszałem, a także po subie z zestawu 2.1 do kompa, szczerze mam dosyć tego twardego buczącego i stukającego basu, chciałem w końcu posłuchać suba strojonego poniżej 50hz a nie jak dotąd na 80hz, suba który potrafi uderzyć i zagrać miękko. W dodatku lubię mocny czytelny, wyrazisty i dynamiczny a przede wszystkim miękki bas.

Skomentuj

szczerze mam dosyć tego twardego buczącego i stukającego basu, chciałem w końcu posłuchać suba strojonego poniżej 50hz a nie jak dotąd na 80hz, suba który potrafi uderzyć i zagrać miękko.
                                        zrob narazie nowe monitory (lub kolumny) na ARN 150. zagra to duzo lepiej niz te zestawy komputerowe a i nizej zejdzie niz to co masz obecnie.
                                        jak bedziesz mial juz to wieksze pomieszczenie to nazbierasz kase na suba. tylko ze to bedzie kosztowalo bo robienie suba na 8" glosniku do wiekszego pomieszczenia jest troche bez sensu - no chyba ze 2x8" i pokoj 20-25m

Skomentuj

Czaruję...