Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dayton RS180 - wrazenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dayton RS180 - wrazenia

Hey,

czy ktos mial tego Daytona ??? jakie wrazenia ??? teraz w polinku maja to w naprawde niezlej cenie, ok 150 pln / sztuka

na stronce zaph audio test nawet niezle wypadl,
    http://www.zaphaudio.com/6.5test/

zastanawiam sie czy nie spiac tego z morelem mdt-29, po tym co ostatnio widzialalem w zamowieniu forumowym do monacora na KEPy, :roll:

jest jeszcze mozliwosc zaczekania na nastepne zamowienie do ac i wziecie XT18, na forum widzialem gdzies zwrotke, ale zanim ..........

......to intersuje mnie czy ktos juz mial mozliwosc odsluchania tego w "sympatycznej" aplikacji ???

pozdrawiam

Też się do niego przymieram ale nie mam sprzętu pomiarowego ani wiedzy żeby zaprojektować zwrotnicę. Chciałbym go połączyć z xt19. Może by się znalazł chętny z możliwościami kto by pomógł w takim projektowaniu.

Skomentuj

ale mnie ubiegłeś .....otóż pozostało mi wykończyć HX18 akustyka, więc trzeba coś nowego zacząć miedzy czasie ........zdecydowałem że robię MTM na RS180

co do tweetera to waham sie Seas 27TBFC/G czy DAYTON RS28AS-4......

tak wiec do końca tygodnia zamierzam się ostatecznie określić z tweeterem i proponuje zrobić jakąś malutką listę na daytony.........bo jak kupimy minimum 5 sztuk (a ja już na bank biorę 4) to weźmiemy je z polinka za 129zł/szt :)

Skomentuj

Bierz Seasa - wiem co mówie:)

Dayton z gorszymi opiniami i podobno wynikami w pomiarach jest jeszcze droższy. Tego 27tbfc/g można niziutko przyciąć a aluminiowe membrany to lubią:) W tej cenie rs180 jest ciekawą alternatywą dla 18akx, a tym tweeterem chyba już nie pozostawia wyboru - przynajmniej w mojej skromnej ocenie. Taki zestaw w MTM to już naprawdę fajna sprawa, ja z L18 i mojego wzmaka-padaka mam teraz tyle basu na 15m2, że więcej nie trzeba. Do tego Daytony podobno nie grają tak bardzo szczegółowo, co może niektórzy odbierają jako mniej męczący dźwięk, co jest w sumie dla większości słuchaczy dobrym kompromisem w tych kwestiach.

Skomentuj

Na elektrodzie szykuje się dzieło na 2 x rs180 +saes niejako z mojej inspiracji więc wrażenia będą wkrótce ,na zagranicznych forach zyskuje niezłą aprobatę (również w recenzjach),co do konstrukcji z xt19 ( mogę się podjąć,ale tylko całość tzn.gotowe kolumny,choć to i tak zależy od czasu jakim będę dysponował)

Skomentuj

Skoro podejmujesz się takiego projektu to gratulacje odwagi..

Cięcie nawet xt25 w okolicach 2kHz to porażka a delikatniejsza xt19 po porostu tego nie wytrzyma. Głośniki na aluminiowych membranach wymagają jak najniższego cięcia, aby nie dzwoniły break-up'em. L18 ma go na ok. 8kHz a Dayton sporo niżej a Seas jest przycinany poniżej 2kHz. Kiedy takie głośniki mają podział, pow. pewnej wartości która nie zapewnia odpowiedniego wyciszenia ww. break-up'u zaczyna on wychodzić na pierwszy plan, co może być mylnie postrzegane jako szczegółowość i takie tam, a przez innych jako męczący na dłuższą metę dźwięk. Dla wyobrażenia podbijcie o kilka dB na Eq suwak na 5-8 kHz.

Podsumowując - xt19 nie powinien być łączony z alu 18stkami, bo albo spalimy go nieskim podziałem, albo wysoki podział zaowocuje brzęczeniem mid-woofera.

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
              Bierz Seasa - wiem co mówie:)
              z tym sie zgodze,mam go i jestem zadowolony

Tego 27tbfc/g można niziutko przyciąć a aluminiowe membrany to lubią:)
              z tym juz nie,ale tylko w wrazeniach odsluchowych. mam go cietego na 2,9KHz ale wolalbym zeby byl ciety wyzej gdyz nie raz poprostu gra wokalem (szczegolnie damskim) i to wkurza,wiec jesli zdecydujesz sie na ten glosnik to midbasa wybierz takiego zeby calosc ciac wiecej niz 3KHz.

Skomentuj

Tu można polemizować, bo wchodzimy na kwestie odsłuchu, gustu, upodobań i co tak jeszcze komu w duszy gra.
                Należy jednak pamiętać, że głośniki nie są jedynym elementem w torze i wysunięte wokale, może były zamierzone przez realizatora nagrania, bo sam stwierdziłeś, że pojawia się to "nieraz". Główną zaletą tego głośnika, jest właśnie możliwość niskiego podziału, a poza tym wątek dotyczy rs180 i powodzenia w cięciu go na 3kHz...

Fajnie to wychodzi, bo wątek nazywa się rs180- wrażenia, a nikt go nie miał w rękach z osób które się tu wypowiadają:)

Skomentuj

Fajnie to wychodzi, bo wątek nazywa się rs180- wrażenia, a nikt go nie miał w rękach z osób które się tu wypowiadają:)
                  a temat o GDN-46-1200-8-AE ? nikt go nie mial w rece a tema na kilka stron...

wypowiedzialem sie na temat Seasa,ktory denerwuje (mnie) gdy gra wokalem,a jesli Ty go slyszales cietego na 2KHz i gra on dobrze to znaczy ze albo utwor nie mial w sobie wysokiego wokalu (dajmy na to Celine Dion) albo za krotko go slyszales ze cie nie zaczal wkurzac. glosnik wysokotonowy jak nazwa wskazuje powinien grac wysokimi tonami a nie srednimi... dlaczego? bo nie jest do tego stworzony. Jesli wiedzial bym ze tak bedzie z moimi monitorami to bym wybral lepszego midbasa ktory by wyzej ciagnal.

Skomentuj

zrobilem jakis czas temu zestaw na dayton rs180 i seas kt28f w ukladzie WWT. podzial na 2,2kHz 3cim rzedem z pulapka i gwarantuje wam ze wyzej rs180 nie polaczycie . jak to gra? ano szybko (bas) , delikatnie i slodko (wysokie) . super scena, szeroka i dosc dokladna. zestaw potrzebuje mocnego wzmacniacza zeby ruszyc membrany, ale efekt jest naprawde swietny. czuc dynamike, czuc emocje... chka miesci sie w +/- 2dB bez wygladzania . harakterystyka fazowa bardzo dobra, w przeciwfazie widac dip gleboki az na 47 dB. break-up stlumiony 50dB ponizej chki wypadkowej.

[ Dodano: 2008-06-24, 03:33 ]
                    wkleje zdjecie jak mi sie uda...

Skomentuj

djrobo, i schemat zwrotnicy jakbys mogl :)

Skomentuj

http://www.diyaudio.com/forums/showt...threadid=99839
                        http://dayton-seas.blogspot.com/
                        Proszę bardzo Pawle.

marian Na początek zdefiniuj co to są wysokie tony. Poza tym ten głośnik ma takie parametry ( niskie Fs, duża obciążalność mocowa pon. 2kHz ), że można go używać w takim zakresie o jakim pisałem już. Zauważ, że w ofertach producentów nie ma zbyt wiele głośnków "średniotonowych" a zatrzęsienie tych do 2-way. Metalowe woofery wymagają bardzo niskiego cięcia, a Seas który ma ich najwięcej w ofercie robi też do nich kopółki , które na to pozwalają. Kolejną kwestią jest to, że jesteś pierwszą znaną mi osobą, która narzeka na złe wybrzmiewanie wokali w 27tbfc/g posiadając ten głośnik, a statystyka mówi, że jednak większe prawdopodobieństwo jest, że Ty nie masz racjii, choć tak jak mówiłem chcrakter brzmienia i gust to rzeczy o których się nie dyskutuje.
                        A z czym połączyłeś tego Seasa?

Skomentuj

Visaton W170s

ja nie mowie ze 27tbfc/g calosciowo gra zle,on gra naprawde ladnie tylko to ciecie mi sie nie widzi,dla mnie jest za niskie.

a tak to wyglada na wykresie:

dobra,koniec offtopu.

Skomentuj

Dodam tylko jeszcze to:
                            http://www.audiohobby.pl/topic/1/215/1 Wg. autora na podziale 1,55kHz można w domu słuchać dowolnie głośno bez zniekształceń - oczywiście nie robiąc dres-party:)

Ja tylko pozdrowię jeszcze wszystkich użytkowników 27tbfc/g :twisted:

Ps. Moze Twoje wrażenia wynikają z tego, że w170 jest mniej dokładny - chyba tylko tak bym to mógł próbować wytłumaczyć.

EOT

Skomentuj

ja myślałem o czymś takim :)
                              http://s12.photobucket.com/albums/a2...FC-project.gif

na http://dayton-seas.blogspot.com/ nie widziałem żadnych ch-k cięcia itd .......

choć w obu projektach zwrotkę zaprojektował ten sam autor :)

Skomentuj

wykresy do mojego projektu opisanego kilka postow wyzej

[ Dodano: 2008-06-24, 12:33 ]

Skomentuj

ja tez chcialbym sprawdzic tego daytona ale to pewnie we wrzesniu. mam nadzieje ze na forum beda konstrukcje juz po powrocie do kraju :)

Skomentuj

dolphin123, no przeciez wlasnie pokazalem konstrukcje. czego jeszcze brakuje? zdjecia? prosze : [img=http://img525.imageshack.us/img525/4862/dscf1184amx8.th.jpg]
                                    lepszego nie mam . i nie mam czasu robic slicznych opisow w dziele konstrukcji.

Skomentuj

chodzilo mi o to ze bedzie kilka konstrukcji i mozliwe ze przy roznych litrazach a zdjecia i tak nie ma :razz:

Skomentuj

widze ze temat chwycil :mrgreen:

tych kilka aplikacji jest z seasem, na googlach znajdzie sie tez kilka niemrawych opisow ..... a widzial ktos to w innych aplikacjach, wspomniany morel mdt29 albo vifa
                                        dx/xt ??

...interesuje mnie temat opracowanej i "osluchanej" zwrotnicy do konfiguracji z tym Daytonem, poniewaz obecnie osobu z forum posiadajace sprzet i wiedze jak je robic sa chwilowo "poza" obiegiem, a pomysl na zitergrowany system pomiarowy kolegi Quester jest jeszcze w fazie "planowania" :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X