Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gde-42-500-8-se project

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gde-42-500-8-se project

witam. planuje budowę kolumn estradowych na tychże przetwornikach STX-a jak w temacie......
    wpisałem do winiego parametry i wyszła objętość obudowy zamkniętej aż pod 800 litrów,czy dobrze policzyłem??? dołączam plik rar winiSD z tym że projektem........
    za pomoc bd bardzo wdzięczny....
    Załączone pliki

winisd tylko symuluje a nie podaje odpowiedni litraz!

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil1987b
      czy dobrze policzyłem???
      a czy ty cokolwiek policzyles? NIE! tylko program zaproponowal obudowe dla ktorej ch-ka jest najbardziej rowna.
      wpisz realne wartosci pojemnosci i baw sie strojeniem

Skomentuj

no właśnie tego sie bałem bo już mnie doszły słuchy o symulacji...... zaraz usiądę i coś pomyśle..... a jaka obudowa do nich lepsza?? program wyliczając EBP zasugerował obudowe close/4th...... nie chcial bym tu podważać czego kolwiek ale czy BR też da rade??

Skomentuj

Zaekranuj go magnesem to spadnie wtedy nieco Qes i Qts, wtedy będzie można spokojnie myśleć o b-r. Rozumiem że to mają być pełnopasmówki? Jeżeli tak to kombinuj 80-100 litrów, strojenie 45-60hz.

Skomentuj

Właśnie kupiłem ten głośnik więc poczekaj do końca tygodnia ,ale póki co mogę powiedzieć że dodanie ekranującego magnesu zbytnio dużo nie daje, a tak czy inaczej głosnik tylko do br się nadaje.
            Jak na razie były testy w budzie ok 70-75l @ 55hz i było nieźle nawet, teraz niecałe 100l i 50hz około.

Skomentuj

ok poczekam i tak wcześniej nie bd go miał jak za 2 tyg
              jak kolega skończy testy w skrzyni 100 to będzie mógł mi podać wymiary obudowy i BR bo nie chce ryzykować niepowodzeń (raz że to zraża człowieka a dwa koszty...........) ???

[ Dodano: 2008-06-24, 18:01 ]
              no te kolumny mają trochę uzupełnić dół pasma bo kolega dziś dogadał się ze swoim jakimś znajomym i mamy "nadstawki" z altusów 140 2szt.....w domu to to gra ale na sali już podobno rady nie dal-mało basu.....

[ Dodano: 2008-06-24, 18:01 ]
              i jedną czy dwie sztuki w skrzynie pakować??

Skomentuj

jak kolega skończy testy w skrzyni 100 to będzie mógł mi podać wymiary obudowy i BR bo nie chce ryzykować niepowodzeń (raz że to zraża człowieka a dwa koszty...........) ???
                choć to bez znaczenia to ok :)

i jedną czy dwie sztuki w skrzynie pakować??
                a ile chcesz ich ogólnie mieć ? i czy masz czym je napędzić ?

Skomentuj

kamil1987b, na razie nie kupuj nic bo popełnisz wielki błąd. Ten głośnik nie doda Ci zbytno basu.

Lepiej wybrać ten:

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Najlepsza basowa 15' w cenie do 200zł

Weź po jednym do jednej paczki, 100L strojone na 40Hz. Napędzić będziesz musiał mieć już czym, przynajmniej 2x300W przy 4 ohmach. Do tego coś takiego: oraz filtr dolnoprzepustowy. Ew. pewnie bedziesz muzyke i tak z kompa puszczał, to kup porządniejszą dzwiękówke, klasy SB, Live czy Audigy to wtedy tam sobie crossover ustawisz.

http://www.allegro.pl/item388422911_..._i_tania_.html

Określ ile możesz na to przeznaczyć, tak będzie najlepiej. I co już masz?

Skomentuj

na początek to dwie sztuki takich kolumn na tym gde......... do wydania jest około 400 zł na więc wypadną po dwie skrzynie po jednym gde każda........ za dużo basu nie chcę tylko żeby był w ogole jakis slyszalny-ludzie cos nie lubią takiego basu........ a wzmak mamy końcówke mocy 2x150 RMS przy 8 omach........

Skomentuj

kamil1987b, tyle że z tych stxów gd pewnie będzie mniej basu niż z tych altusów :neutral: chodz i tak z altusów jest go prawie nic. Więc w takim wypadku sam nie wiesz czego chcesz, albo robisz cos porządnie albo na pałe jak to teraz pokazujesz. Pozatym piszesz ze chcesz bas uzupełnic w wiekszych pomieszczeniach, wiec albo kupujesz cos porządnego, albo nie zadawaj glupich pytan skoro i tak "wszystko wiesz" Posłuchaj mądrzejszych, bo sie tylko zawiedziesz i zrazisz do DIY.

Ps. założe się ze ta końcówka mocy to Sharp? :P Do takiej końcówki to juz bardziej polecam Alpharda magnum mw15 za bodajrze 170zł, według kolejności druga najlepsza basówka 15' do 200zl A i takiego mocnego napędu nie wymaga.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                        tyle że z tych stxów gd pewnie będzie mniej basu niż z tych altusów
                        rozumiem że masz tego stxa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                          pewnie będzie
                          Pewnie będzie wyraża moją nie do konca pewną opinie. Xmax na poziomie 3,1mm, słaby BxL, marny SPL, lekka membrana 80g, mówią mi że ten głośnik nie zagra basem duzo lepiej niż te Altusy. Charka jak charka... nigdy sie nią nie sugeruje. To że wg. STXa schodzi do 40Hz z 3db spadkiem nie oznacza że będzie grał basem i basowo. Nawet sam STX sugeruje go do 2 way. Z przodu nie widzisz GDN tylko GDE. I nie mów że sam nie wolałbyś wziąć GDN 38-550-4-SE niż tego GDE do basu.

Skomentuj

Czaruję...
                          X