Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie pierwszego zestawu Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie pierwszego zestawu Audio

Witam was wszystkich. Zwracam się do was a dlatego ze che zrobić swój pierwszy zestaw DIY. A mianowicie chodzi mi to o pomoc w zaprojektowaniu obudowy bo jeśli chodzi o głośniki to już część posiadam a także schemat zwrotnicy.
    Oto link do zwrotnicy http://img297.imageshack.us/my.php?image=3waystxep8.gif
    Proszę o wyrozumiałości dlatego że będzie to mój pierwszy projekt i w sumie tak trochę budżetowy :-) A głośniki ja posiadam to są to STX nisko tonowe i średnio tonowe takie jaki zostały zastosowane w tej zwrotnicy.

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6875 - użyj tego :)
    22scx wymaga około 25litrów, średniak ze 3 powiedzmy , a wysokotonowiec tak mało jak tylko można :)

Skomentuj

Michal1984, ehh kolego szkoda ze najpierw nabyles czesci potem pytasz bo koledzy za to mnie moze zlinczuja ale jednak jak masz niski budrzet to po co pchac sie w 3 drogi lepiej zrobic 2 na lepszych przetwornikach a co do pojemnosci jak takero pisal powodzenia przy konstrukcji

Skomentuj

Michal1984, czego ci brakuje?
        pisz jasno. moge podac czesci do zwrotnic jakie masz kupic. lub tez je wykonac
        ale ostrzegam - calych kolumn nie zrobisz taniej jak 600zl :P

Skomentuj

Ja jestem w trakcie przerabiania moich kolumn pod taka sama zwrotnice jak Ty wiec pisz jesli czegos nie wiesz :mrgreen: Dzis skonczylem projektowac zwrotnice i powoli zabieram sie do skladania... jeszcze tylko wymiana kilku glosnikow :razz:

Skomentuj

Hej dzięki za szybką odpowiedz i widzę ze temat ciszy się dużym zainteresowaniem. Jeśli chodzi o fundusze przeznaczone na budowę tego projektu to nie potrafię teraz dokładnie ile będę posiadał gotówki bo to może się zmienić na Bierzach chwile ma tylko 400zł ale po 10 lipca może to ulec zmianie bo nie wiem ile będzie mnie kosztowała naprawa samochodu i ile mi zostanie po tym kasy. A jeśli chodzi o to ze zakupiłem wcześniej przetworniki to po prostu trafiła mi się okazja kupiłem je za 140złoty i dlatego jakoś nie narzekam na to ze się pospieszyłem z zakupem głośników. Szkoda tylko ze niema tego SCX nisko tonowego w wersji 4 omowej bo bym zrobił połączenie szeregowe no i by to ładniej wyglądało no ale cóż trzeba iść na kompromis.
            Jeśli można prosić to z chęcią bym się dowiedział ile by kosztowało zrobienie zwrotnicy do tego zestawu. A jeśli chodzi o pomoc dla mnie to bym się z chęcią się dowędzał na temat wygłuszenia do tego zestawu czyli ile i gdzie zastosować i jeszcze na temat B-R jakich rozmiarów i jakie strojnie bo jak zacząłem tworzyć w Winisd to mi dziwne rzeczy wychodziły bo się na tym nie znam. A jeszcze się zapytam znacie może jakieś dobre projekty 3 drożne albo 3,5 tzn. połączenie szeregowe nisko tonowych bo mój ojciec się nachapał na taki zestaw i dlatego też chce żebym robił cos takiego no i oczywiście mogę mieć wsparcie finansowe od niego ale tu tez wołał bym jakiś w miarę rozsądnie tani zestaw .

[ Dodano: 2008-06-27, 11:24 ]
            A i jeszcze jedno czy dało by rade podanie bardziej dokładnie objętości do tych głośników i czy w tym programie „ Wymierz bez Stresu ‘’ to mam zwracać na największa uwagę na litraż wewnętrzny ???? przy projektowi obudowy

[ Dodano: 2008-06-27, 11:31 ]
            A zapomniałem dopisać jeszcze przy tym co mam zwracać uwagę na litraż wewnętrzny czy jednak na rzeczywisty bo liczę obudowę na litraż wewnętrzny do nisko tonowego gdzie mam podane ok. 25 litrów to mi dosyć duże pudlo wychodzi powyżej 50 cm wysokości

[ Dodano: 2008-06-27, 11:39 ]
            A średniaka nie da się zrobić 3 litowej komorze dlatego ze nie da się wyliczyć wysokości bo wchodzi tak że średnica głośnika czyli te150mm jest większe od wysokości komory dla niego. Możecie mi w tym pomóc w wyliczeni skrzyni ???

Skomentuj

możesz dać deskę pod kątem przecież :) a na wysokiego to jak sam wysokotonowy nie wystaje z drugiej strony to dajesz tam deske i robisz taka niby komorę... A jak coś to zawsze można trochę wydłubać w tej desce żeby schować cały głośńik Tak na szybkiego rysunek w paincie :)

Skomentuj

Tylko pamietajcie zeby pzretworniki nie były za daleko siebie :!:

Skomentuj

Mój rysunek jest wyłącznie poglądowy i obrazujący idee :mrgreen:

Skomentuj

No wiem ze trzeba zachować odpowiednie odległości można w sumie powiedzieć ze będzie to wyglądało podobnie ja na tym rysunku że średniak i wysoko tonowy w bliskim skupienie tzn. ze 3cm odstępu od siebie Nisko tonowy dosyć nisko tak jak na rysunku ale to ale to SA tylko przypuszczenia jeszcze sam dokładnie nie wiem jak to Bedze wyglądało. A mam taka prośbę czy ktoś pomorze mi w obliczeniu dokładniej objętości i rozmiarów BR bo jak na razie stanąłem w WinISD na wpisaniu danych głośnika a dalej już nie wiem co mam robić z tym wykresem nie wiem co mam po przestawiać żeby było wszystko ok i podało mi prawidłową objętość i rozmiary BR i strojenie i tez mam ten sam ze średniakiem i nie wiem jak obliczyć objętość i zrobienia komory dla niego pod skosem. Jak na razie doszedłem do tego ze kolumienki będą miały 26cm szerokość i głębokości. A co możecie mi powiedzieć na temat wygłuszenia tych kolumn ile ścian i gdzie ???

Skomentuj

winISD nie wyliczy sam objętości budy i b-r, musisz to ustawia sam tak, aby charka była jak najbardziej łagodna. A tak właściwie to czytałeś to http://diyaudio.pl/portal.php?show=21 ??

Skomentuj

Hej. Malyzmc uwierz mi ze czytałem to i to nawet nie raz po prostu nie wiem co mam robić z tymi wykresami żeby uzyskać prawidłowa objętość i strojenie BR, nie wiem jakie powinny być prawidłowe wykresy po modyfikacji ich, Ogólnie mówiąc się na tym nizam i nie wiem jak to powinno wyglądać prawidłowo to wszystko, chciał bym się oczywiście tego nauczyć ale jak dla mnie to trzeba to strasznie łupatlogicznie wytłumaczyć żebym zrozumiał o co chodzi:-) Oczywiste fajnie by było jak by ktoś mi tez to obliczył bo dal takich ludzi co w tym siedzą już dosyć długo to nawet problemu nie robi ale z tego co widzę ze mało chętnych jest do tego żeby pomóc w ten sposób. Ale no cóż trudno się mówi.

[ Dodano: 2008-07-01, 10:08 ]
                        No z tego co widzę to mało osób jest skłonnych do pomocy. Cos mi się wydaje że albo temat do zamknięcia albo głośniki do sprzedania.:-)
                        HHHeee takie małe odświeżenie tematu :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Michal1984
                          Szkoda tylko ze niema tego SCX nisko tonowego w wersji 4 omowej
                          ma sie niedlugo pojawic
                          bo bym zrobił połączenie szeregowe no i by to ładniej wyglądało
                          a zwrotnice bys przerobil sam? ;>
                          Jeśli można prosić to z chęcią bym się dowiedział ile by kosztowało zrobienie zwrotnicy do tego zestawu.
                          u mnie komplet gotowcow to 200zl. jak chcesz zrobic sam to zaoszczedzisz 40zl mojej robocizny :P
                          A jeśli chodzi o pomoc dla mnie to bym się z chęcią się dowędzał na temat wygłuszenia do tego zestawu czyli ile i gdzie zastosować
                          przeczytaj temat przyklejony - musisz sam sie pobawic zeby zobaczyc jak tobie sie najbardziej podoba
                          jeszcze na temat B-R jakich rozmiarów i jakie strojnie
                          tutaj moze byc problem. niewiem czy te z polinka niebeda za male :???:
                          ja bym wolal dac szczelinowy ale chyba latwiej wam bedzie z okraglym
                          A jeszcze się zapytam znacie może jakieś dobre projekty 3 drożne albo 3,5 tzn. połączenie szeregowe nisko tonowych bo mój ojciec się nachapał na taki zestaw i dlatego też chce żebym robił cos takiego no i oczywiście mogę mieć wsparcie finansowe od niego ale tu tez wołał bym jakiś w miarę rozsądnie tani zestaw .
                          czy kolega odroznia co oznacza te pol drogi? to ze sa 2 glosniki niskotonowe wcale nie oznacza ze tam jest dodatkowe pol drogi ;]
                          ile masz na to kasy? bo raczej w kwocie 2000zl by sie nie zamknelo na same glosniki...
                          mam zwracać na największa uwagę na litraż wewnętrzny ????
                          tak, tylko ten sie liczy ;]
                          litraz przyblizony podali koledzy wyzej. na sredniaka i wysokiego jest to praktycznie bez znaczenia
                          ze 3cm odstępu od siebie
                          i tak duzo. 1cm to wystarczajaca odleglosc. 2cm moze byc juz troche daleko - chodzi mi tu o wyglad
                          zobacz pare tematow wstecz - ktos wklejal tam projekt swojej skrzynki na te glosniki - skopiuj to

Skomentuj

Dzięki Pawle. S za odpowiedź. Jednak zostanę przy tym projekcie i z tego widzę będę musiał zostać przy tym litrażu co kolega wyżej podał tylko mam do tej pory mam problem z obliczeniem wymiaru komory na średniaka może ktoś cos mi doradzi. A i Pawle napisałeś na samym końcu że ktoś wstawił projekt skrzyni na te głośniki ale nie mogę tego znaleźć tego projektu a poważnie mówię bo szukałem nie raz. Może mi podać dokładne namiary do tego ????

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...r=asc&start=44

Skomentuj

Hej Pawle S Wybrałem te schematy obudowy http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...c45e5f999c005e , http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...9ad928c878c5d0 ty chyba się zastosuje do tego drugiego bo jest inne ułożenie płyt nie na zakładkę tak jak w pierwszym linku ale zostanę przy standardowym ułożeniu głośników tak jak w pierwszym projekcie. A się zapytam tak ogólnie czy mam kopiować ostateczne wymiary i czy one spełniają odpowiednie litraż znaczy się objętość bo ta komora ze średnim i wysoko tonowym trochę duża jest a wcześniej koledzy podawali 3 litrową na średniaka i jak najmniejszą na wysoko tonowy.
                                Taki mi wyszedł litraż komory na Nisko tonowy 34,8 a na średniaka 14,4 litra i czy to jest dobra objętość pod te głośniki. A i mam pytanie na temat zwrotnic bo Pawle napisałeś jeśli bym chciał zrobić połączenie szeregowe to trzeba by zwrotnice zmodyfikować, czy to się w ogóle opłaca i czy jest w ogóle taka możliwość. No i ostanie moje pytanie czy można trochę niże głośnik nisko tonowy zamontować czy to coś zmieni czy nie wpłynie negatywnie na dźwięk ????

Skomentuj

A co ty chcesz łączy szeregowo? to ile ma by tych głośników niskotonowych 1na kolumnę, czy 2?

Skomentuj

Myślałem o połączeniu szeregowym dwóch głośników nisko tonowych 4 omowych szeregowo żeby było wtedy 8 omów ale z tego co wiem jeszcze nie wyszedł model tego stx 4 omowego a więc zostanę przy jednym. A i chyba przy takiej modyfikacji to trzeba cos w zwrotnicy zmienić a ja się na tym nie znam i jednak nie będę kombinował

[ Dodano: 2008-07-06, 19:17 ]
                                    Hej Jak projekt wybrać ??? Bo już mam wszystkie głośniki tylko jeszcze trzeba zwrotki złożyć ale nadal nie wiem co z obudowa czy mam się sugerować wymiarami z tych projektów ale na pewno będą ustawiono współosiowo tzn. jedne pod drugim tylko proszę poburzcie w doborze obudowy :-) Proszę:-)

[ Dodano: 2008-07-06, 19:19 ]
                                    Który wybrać ten http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...c45e5f999c005e czy ten http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...9ad928c878c5d0

Skomentuj

ciekwiej wygladalby ten: http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...9ad928c878c5d0 :wink:

Skomentuj

ty chyba się zastosuje do tego drugiego bo jest inne ułożenie płyt nie na zakładkę tak jak w pierwszym linku ale zostanę przy standardowym ułożeniu głośników tak jak w pierwszym projekcie
                                        to niema znaczenia - przeciez glosniki mozesz ulozyc prawie dowolnie
                                        A się zapytam tak ogólnie czy mam kopiować ostateczne wymiary i czy one spełniają odpowiednie litraż znaczy się objętość bo ta komora ze średnim i wysoko tonowym trochę duża jest a wcześniej koledzy podawali 3 litrową na średniaka i jak najmniejszą na wysoko tonowy.
                                        wymiary mozesz sobie pozmieniac zeby tobie bardziej odpowiadaly.
                                        wyzej byly podane minimalne wartosci dla sredniaka i wysokotonowego. jak wsadzisz je w tak duza komore to nic sie nie stanie
                                        A i mam pytanie na temat zwrotnic bo Pawle napisałeś jeśli bym chciał zrobić połączenie szeregowe to trzeba by zwrotnice zmodyfikować, czy to się w ogóle opłaca i czy jest w ogóle taka możliwość.
                                        tak, poda warunkiem ze:
                                        1. pojawia sie glosniki 4ohm
                                        2. masz dostep do sprzetu pomiarowego
                                        3. masz odpowiednia wiedze
                                        4. masz conajmniej 200W wzmacniacz zeby ruszyc po 2 GDNy ;]

No i ostanie moje pytanie czy można trochę niże głośnik nisko tonowy zamontować czy to coś zmieni czy nie wpłynie negatywnie na dźwięk ????
                                        GDN jest ciety dosc wysoko wiec ja bym juz nie ryzykowal za bardzo :???:
                                        ale 2-5cm raczej niewiele zmienia - poza wygladem :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X