Jakie polecacie słuchawki do kina bądź stereo, nie mam pojęcia czy są jakieś uniwersalne zarówno do tego i tego, będę wdzięczny za parę cennych wskazówek, budżet około 1500zł
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Słuchawki do kina i stereo co wybrać ???
Collapse
X
-
Sluchawki do kina?? A co to takiego?
Dla mnie istnieje tylko jedna firma i nazywa sie Sennheiser. AKG niezle stoi w rankingu ale ma specyficzne brzmienie, mi sie nie podoba. KOSS podobno najlepszy ale i strasznie drogi..
No i pierwsza najwazniejsza sprawa czy to maja byc sluchawki zamkniete czy otwarte?
-
powinno sie rozpatrywac konkretne modele, a nie firme jako calosc. przykladowo sennheiser - wiekszosc jego oferty to straszne barachlo, z wyjatkiem paru modeli - np hd595, hd25, hd280pro. akg tez ma w swojej ofercie dobre i zle sprzety, a zapominac o chocby beyerdynamicach to "grzech". co do kossa to znam tylko pare nizszych modeli - porta pro, ksc 75, ur-40 - akurat te sa warte tyle ile kosztuja, ale tylko tyle... wyzszych modeli nie znam.
a teraz konkrety: do lepszych sluchawek potrzeba osobnego wzmacniacza sluchawkowego. "dziurki" we wzmacniaczach to najczesciej padlina, pomijajac juz wyjscia w karcie dzwiekowej i tym podobne wynalazki. jednym z wyjatkow potwierdzajacych regule sa sennheisery hd25 - kosztuja 600zl, a graja dobrze ze wszystkiego, sa naprawde zrownowazone i ogolnie fajne. niestety, albo i stety sa zamkniete, wiec grzeja uszy i nie da sie w nich za dlugo wysiedziec. ale za sprawa izolacji (oczywiscie nie takiej jak ta w dokanalowkach czy iemach) mozna ich z powodzeniem uzywac rowniez w pociagu czy autobusie. takie sluchawki all-around i naprawde wielu osobom sie podobaja. rozwaz tez inny model Sennheisera - HD595 - te komfort maja pierwszorzedny, otwarte, rowniez sa bardzo zrownowazone, ale bez wzmaka graja troche "ze studni". niestety w tym temacie nie jestem obyty - ale najlepszy stosunek jakosc/cena beda mialy produkty DIY - warto sie nimi zainteresowac.
Z "innej" beczki: Creative Aurvana Live! - kosztuja tylko 140zl, a wielu je woli od najwyzszych modeli "renomowanych firm", jak np od akg k701, beyerow dt880pro czy np sennkow hd600 - glownie za sprawa mocnego jak z armaty basu - powaznie, pod tym wzgledem malo ktore sluchawki moga sie rownac - to akurat w filmach jest bardzo porzadane, wiec warto je rozwazyc - tym bardziej ze nie kosztuja za wiele. niestety do nich tak jak i do hd595 potrzeba jakiegos zewnetrznego wzmaka - i to najlepiej kupionego w oparciu o odsluchy - rzadko kiedy graja jak nalezy, a najczesciej jest to wygiete w "V" brzmienie. Jakkolwiek warto je wyprobowac.
Z innej bajki, Grado SR-225. Te sa dosc "efekciarskie" - podbita gorna srednice i troche gora - taka jest domena brzmieniowa Grado. Niektorym sie to bardzo podoba i nie widza zadnych innych sluchawek, a innym niespecjalnie. Potrafia w kazdym razie takim podbarwionym dzwiekiem mocno zmeczyc.
Jedziemy dalej: AKG K701 - scena "prawie jak" z kolumn. Niestety osobny wzmacniacz wymagany. Dla wielu "audiofili" n1, podobniez jak model Beyerdynamics DT880Pro - tyle, ze tutaj mamy bardziej "sluchawkowa scene" i mase detali kosztem "naturalnosci".
Skomentuj
-
Witam. Ja też troszkę słuchawkami się bawiłem... Osobiście mam Senki HD 555 ze względu, że miały być uniwersalne, a że nie potrzebują wzmacniacza- 50 ohm to dobrze się nadawały. W tej cenie to rozglądał bym się za jakimś wzmacniaczem lampowym i do tego Beyerdynamics, AKG, HD 595. Ale musiał byś trochę odsłuchów zrobić, bo jak wiadomo każdy lubi co innego. Sennheiser na pewno ma co pokazać na basie, większość jego modeli ma lekko wybity bass- nie każdemu się podoba. Osobiście brał bym Beyerdynamics DT880Pro - bo słuchaweczki wybitne w połączeniu z ocieplającym wzmacniaczem lampowym miód dla uszu :)
Skomentuj
-
akurat HD555 bez wzmaka graja "jak ze studni" - to zly przyklad. Generalnie Grado zagraja ze wszystkiego, podobniez jak np Sennheisery HD25 (za sprawa liniowej impedancji), ktore nota bene goraco polecam, za swoja uniwersalnosc. HD555 maja spory pik na czestotliwosci rezonansowej - wbrew pozorom niekazdy wzmacniacz to dobrze trawi - i efekty czesto sa takie jakie opisalem w pierwszym poscie...
Skomentuj
-
W temacie słuchawek jestem całkiem zielony, pierwsze myślałem o słuchawkach do kina żeby wykorzystać SILENT CINEMA w swojej YAMASZCE są takie, które symulują 5.1, ale też chciałem żeby to wszystko fajnie w stereo zagrało a żeby była jakość właśnie tyle kasy chciałem przeznaczyć, a tu widzę że za tę kasę można mieć słuchawkowy hi-end, tylko że moje oczekiwania wobec nich idą w całkiem inną stronę, priorytet kino a jeżeli konstrukcja pozwoli to i miłe chwile spędzone przy stereo. Zamówiłem już CREATIVY AURVANA i na niej przekonam się czego można oczekiwać od tego typu urządzeń, bo szczerze to jeszcze nigdy nie słuchałem muzki przez słuchawki :p tzn takie dołączone do komórki tak, ale nic pozatym. Czy takie słuchawki powiedzmy SE HD 555 nadają się do oglądania filmów ?
Skomentuj
-
Imho dobre słuchawki w muzyce będą też dobre w filmach. Porządne stereo wystarczy i żadne magiczne 5.1 w słuchawkach nie jest potrzebne.
http://uk.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA
Załóż słuchawki (koniecznie) i zobacz co można uzyskać dzięki stereo. :)
gi
Skomentuj
-
ze sluchawkami jest ten problem, ze kazde graja zupelnie inaczej - i o ile w kolumnach (przede wszystkim DIY) wzrost pieniedzy rowna sie generalnie lepszej jakosci to przy sluchawkach juz niekoniecznie. Przykladowo "plaskie" HD595 wielu osobom sie bardziej podobaja od wykonturowanych HD650... Sluchawki beda zawsze gorsze od kolumn z tego wzgledu ze, po pierwsze bas jest nam przekazywany tylko na uszy - przy odsluchu kolumnowym calym cialem go czujemy - i tutaj potrzeba "kompensacji" tego poprzez podbicie basu - w jednych sluchawkach jest on znacznie bardziej podbity niz w innych - i niestety ciezko jest powiedziec kiedy jest go dobrze. Druga sprawa to fakt miksowania sie kanalow w powietrzu przy odsluchu kolumnowym. W sluchawkach jesli jakis material jest nagrany a'la The Doors, gdzie np perkusja jest nagrana tylko w jednym kanale bedzie to stwarzalo wrazenie przesadnej separacji - nienaturalnego dzwieku. Oczywiscie Doorsi to przyklad dosc przejaskrawiony, ale dobrze oddaje problem sluchawek. Niestety bardzo malo jest materialow binauralnych, gdzie rejestracja materialu odbywa sie przez sztuczna glowe "zgodnych" ze sluchawkami. Jednym z przykladow jest album "Binaural", Pearl Jamu, gdzie pare utworow jest nagranych w tej technice.
adambb, jesli do tej pory nie miales do czynienia za bardzo ze sluchawkami to niestety nikt Ci tak naprawde nie powie co najlepiej kupic. Sam musisz przesluchac pare sluchawek, najlepiej z odpowiednio dobranym don wzmacniaczem. Aha i nie sugeruj sie "hi-endem" sluchawkowym - w kontekscie do kolumn DIY pienieznie wychodzi podobnie. Prawdziwy hi-end to tak naprawde np Grado GS-1000 czy Ultrasone Edition 9, ktore kosztuja juz pare dobrych kafli
Skomentuj
-
Sorki że sie wtrące w temat, ale widze że kilka osób tu ma pojęcie...potrzebuje słuchawek do mp3, coś w stylu Akg K 414 P, tylko że z tego co wyszukałem na googlach to nie zbierają one pozytywnych opini za dźwięk. Dlatego prosiłbym o pomoc w wyborze jakiś innych-wymagan nie mam kosmicznych, ma to grać poprostu przyzwoicie.
Skomentuj
-
palak do nich mozna dorobic. ale jesli koniecznie chcesz palakowe to sa nieco drozsze, ale gorzej grajace koss porta pro. mozesz rozwazyc tez podobnie grajace, ale moim zdaniem odrobine lepiej px100. roznica jest w basie - ktory w sennheiserach schodzi nizej, w kossach bardziej dudni. obydwie pary maja wycofana gore, a w kossach jest jeszcze nieco wyeksponowany przelom srednicy/gory. polka brzmieniowa jakkolwiek podobona, tyle ze za px100 trzeba dac nieco wiecej... btw uwazaj na podrobki, bo tych jest troche na allegro. jest jeszcze inna droga - tym razem zamkniete, mocno basiaste, z niestety wycofana srednica, lekko izolujace: akg k518dj lub imo lepiej i taniej, chociaz z odrobine gorszym tlumieniem creative aurvana live.
Oprocz tego jesli wazna jest dyskrecja i przede wszystkim izolacja to warto sie zastanowic nad: shure e2c, etymotic er6i (przetwornik armaturowy - najlepsza izolacja, wieksza "szczegolowosc", stosunkowo malo basu) i sony ex85 - te ostatnie ostatnio zbieraja bardzo pozytywne oceny. Dwie pierwsze pary (z dokanalowek) raczej trzeba sprowadzac zza oceanu, druga to chyba nawet musisz, bo nie do dostania w Polsce. Niestety z zadna z tych trzech w/w "mniejszych" sluchawek nie mialem do czynienia, wiec nic o nich nie napisze - mozesz co najwyzej o kazdej z nich wygooglowac co nieco. Testowalem za to/mialem EP-630, JBL 220, CX300, K324p i usilnie odradzam, chyba ze lubisz sam bas :)
aha pare slow na koniec: calkiem mozliwe jest, ze zadna z tych w/w sluchawek ci nie przypadnie do gustu, badz beda zwyczajnie denerwowac braki - wtedy moze po prostu niewarto sie pakowac w taka polke i od razu wziac cos z wyzszej? Nie wiem z jakimi kolumnami masz do czynienia na codzien to niestety nic wiecej nie potrafie napisac...
Skomentuj
-
Wydaje mi sie że do odtwarzacza mp3 nie ma sensu pakować sie w wyższą półke, a poza tym szkoda mi wydać wiecej jak 2 stówy za słuchawki :P
Jakby te creativy były nieco mniejsze to bym je kupił, jednak one są już troszke za duże na ulice, ludzie by sie mogli dziwnie patrzeć. Dlatego chyba pomyśle sie nad akg k518dj vs. px100+ew. te koss'y co wcześniej proponowałeś.
Ps. Chyba ze dwa lata temu miałem ep630, i nie chce do nich wracać, jak mówisz-sam bas.
Skomentuj
-
Wydaje mi sie że do odtwarzacza mp3 nie ma sensu pakować sie w wyższą półke, a poza tym szkoda mi wydać wiecej jak 2 stówy za słuchawki :P
Aha pamietaj ze zarowno PX100, jak i K518dj sa mocno basiaste - oczywiscie nie jest to sam bas jak w EP-630 - to inna polka, ale jednak nie ma sie ukryc ze on dominuje. A no i K518dj "skwiercza" na gorze. Wiele osob tak czy siak stawia te AKG ponad Sennheiserami. Bez tak przesadzonego basu sa wymienione przeze mnie Etymotici ER6i - wlasciwie to one maja go nieco malo, a i wiele osob za referencje uwazaja Shure E2c - np znany tu i owdzie Linkwitz.
P.S. nie zapomnij jeszcze o iGrado
Skomentuj
-
Akurat nadmiar basu to jest najmniejszy problem, zawsze można to wyregulować eq, gorzej jak reszta pasma jest taka sobie-z tym wiele sie nie zrobi. Co do akg Dj to mają u mnie pewien plus-czasem gram na imprezach (jako dj) i posiadane sennheiser'y eh250 niestety nie wyrabiają z głośnością, dlatego mógłbym ich używać również na imprezach.
Mam w sumie już pewien pogląd na sytuacje, i mniejwiecej wiem w czym wybierać, dzięki za pomoc
Skomentuj
Skomentuj