Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Band pass .... Bass-reflex .... jak zrobic ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Band pass .... Bass-reflex .... jak zrobic ?

Witam,
    Jestem nowy na tym forum. Wakacje, sami wiecie jak to jest, więcej wolnego czasu :P
    Przeglądałem tematy na waszym forum i zainspirowało mnie zrobienie swojej pierwszej skrzynki bass - reflex, band pass lub coś takiego. Tutaj kieruje do Was pytanie :
    Od czego mam zacząć, co kupić, jak zrobić ową skrzynkę ? Jaki mam kupić głośnik ? (oczywiście cenowo w miarę rozsądku). Uczę się w technikum drzewnym, więc podstawy w obróbce płyt mdf i hdf jakieś już tam są :P Mile widziane wszystkie porady z waszej strony.

Pozdro

Zamieszczone przez Piter3611
    Jaki mam kupić głośnik ?
    od tego się zaczyna właśnie,ale powiedz jeszcze:
    -ile masz kasy na suba ?
    -jakie pomieszczenie ?
    -do kina czy raczej muzyki ?
    -jakie masz stereo ?

Skomentuj

W zasadzie skrzynia ma być do pokoju 5m2 ( bardzo mały), stosowany ma byc do muzyki. Fundusze jakie mogę wydać to jakieś 70-80zł. Ale problem jest z stereo. Do kompa raczej tego nie podłącze. Jedynie co zostaje to wieża Hi-Fi Panasonic SA-AK 200.
      http://expatpol.allegro.pl/show_item.php?item=388987418

Lub samochód z radiem Daewoo 4x35W wyjście.

Zaznaczam że to jest pierwsza moja praca, i nie wymagam od niej bardzo dużegoi czystego basu. Z biegiem czasu, i przy większym nakładzie finansowym zrobi się coś lepszego i wydajniejszego.

Skomentuj

W takim razie IMO powinienes wolny czas poswiecic na czytanie forum i nauke. Dopiero pozniej zabrac sie za budowe czegokolwiek. Jesli juz poczytasz nieco to dowiesz sie, ze podstawa naglosnienia jest dobre stereo, wtedy byc moze zrezygnujesz nawet z subwoofera :)

Skomentuj

No z taką wieżą nie poszalejesz, polecam najpierw zainwestować w sprzęt a później brać się za glośniki

Skomentuj

No tak, wieża nie należy do najnowszych. Ale co z radiem samochodowym ? Pociągnęło by takie coś ? Czy trzeba się już zaopatrzyć w wzmacniacz, a może w ogóle radio zmienić ? Sam nie wiem, doradźcie coś :P

Skomentuj

No nie moge nic o radiu powiedzieć, bo nie spotkałem się z firmą DAEWOO, co do wieży nawet gdyby była nowa to i tak takiego typu wynalazki to shito, tak jak Ci mówię uzbieraj na wzmacniaczyk + jakiś odtwarzacz CD, są wakacje zakasaj rękawy, popracuj tu i ówdzie, później poskładasz do tego kolumny i będziesz zadowolony

Skomentuj

kolejność powinna być taka
                1) kolumny stereo
                2) wzmacniacz
                3) deck
                4) wzmacniacz do suba + sub (ewentualnie bo osobiście nie widzę najmniejszego sensu w dawaniu subwofera do muzyki i to jeszcze w pokoju 5m^2)

Skomentuj

Piter3611, co Ci da to radio skoro jak mniemam nie ma wejścia, a nie wiem czy sam byłbyś w stanie je dorobić ?
                  Potrzebujesz jakiś odtwarzacz cd mieć czy sygnał z kompa bierzesz ?
                  Jeśli to drugie to sprzedaj co masz , dołóż i zrób sobie jakies proste , ale normalne 2 drogi na 15 jakiś, choćby przypominany do znudzenia arn150 z jakąś kopułką, do tego jakiś budżetowy wzmak typu lm3886 i jak się to mówi - pozamiatane :)
                  W takim pokoju naprawdę niczego więcej nie potrzeba :)

Skomentuj

Takero mógłbyś trochę przybliżyć ceny tego osprzętu co wymieniłeś ? Tak około ile to wszystko wyniesie.

Skomentuj

głośniki na arn150 i pj ~120 zł
                      skrzynki, zwrotnice ~ 80 zł
                      wzmacniacz na lm/tda ~ 180zł

satysfakcja i zadowolenie ze sprzętu - bezcenne :wink:

Skomentuj

Otóż nie dawno testowałem głośniki 5.1 Creative Inspire T6100 i w takim pokoju 6x6 sprawdził się nad wyraz dobrze, i bassik niezły. Chyba taniej mi by wyszło jak bym sobie sprawił taki sprzęcik zamiast tego składaka co mi polecił Takero ? A skrzynkę zmontował bym do samochodu, pod te radyjko Daewoo 4x35watt, co o tym myślicie ?

Skomentuj

creativ - fuuuuj
                          arn z pj zagra o niebo lepiej a w tym pokoju 5m2 to basu napewno ci nie zabraknie :cool:

Skomentuj

Ja popieram przedmówców...!!!

Nawt do takiego małego pokoju nie musi byc wielki wzmac, :wink: kup jakac diore/unitre[byle nie na STK :evil: ] na allegro za okolo 100 zł[2x50watt bedzie az za nadto :wink: bo pewnie i tak na codzien bedzie to 3-5W :razz: w uzyciu]

za wzmac i 2x arn150 i pj powinno wyjsc mniej niz 300PLN[warto dołozyc a nie słuchac złomotivów :twisted: ]

Skomentuj

Zamieszczone przez Piter3611
                              Otóż nie dawno testowałem głośniki 5.1 Creative Inspire T6100 i w takim pokoju 6x6 sprawdził się nad wyraz dobrze, i bassik niezły.
                              to wyobraź sobie że w każdej kolumnie miałbyś głośnik większy niż tam jest sub...

[ Dodano: 2008-06-30, 22:17 ]
                              Zamieszczone przez krzyhoo9
                              głośniki na arn150 i pj ~120 zł
                              skrzynki, zwrotnice ~ 80 zł
                              wzmacniacz na lm/tda ~ 180zł
                              spokojnie można coś taniej złożyć :)

Skomentuj

Może i można taniej ale jak się ma połowę rzeczy w domu :twisted: (czyli na przykład juz się do jakiegoś projektu coś kupiło ) A tak na pierwszy ogień to trudno zejść z ceną... Zwłaszcza jak się jeszcze nie ma narzędzi (lutownica, wyrzynarka czy inne potrzebne maszynki)

Skomentuj

A jest możliwość podłączenia wzmacniacza pod komputer żeby pecet dawał sygnał do wzmacniacza i z niego poprowadzić do głośników ?

Skomentuj

Piter3611, jasne :)

Skomentuj

podłączasz go tak samo jak gramofon, deck, cd czy inne urzączenie

Skomentuj

Dokładnie

Od kompa kablem jack i do wzmacniacza kabel 2x chinch

Jack ---> 2x Chinch

Proste :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X