Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do wzmacniacza Onkyo A-8420

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do wzmacniacza Onkyo A-8420

Tak jak w temacie chciałbym złożyć sobie zestaw kolumn stereo pod tego wzmaka. zależy mi żeby potrafiło to zatrząść pokojem (nie muszą schdzić do 30 Hz jak by dobiły do 45-50 to looz) dość porządnie i milutko dla wnętrzności ale czy da się........(niestety wzmacniacz nie ma potężnej mocy wyjściowej-może jakoś 2x50 wat w rms...... ale to może) z tego co zauważyłem ma dobrą wydajność prądową-można naprawdę porządnie go obciążyć przy zachowaniu minimum 4Ω impedancji kolumn dla 4 kanałów i min 8Ω dla połączenia kolumn pod dwa kanały główne.....
    zastanawiam sie nad przetwornikami z "stajni" STX'a gdyż w relacji cena-jakość zbierają pozytywne opinie od użytkowników większości forów audio...... prosił bym o pomoc w doborze głośników niskotonowych i (w zależności co poradzicie konstrukcje 2 lub 3 drożna) średnio oraz wysoko tonowych....... w związku iż wzmacniacz nie ma piorunującej mocy to chyba głośniki o mniejszej mocy np //GDN-30-100-8-SC// bo taki //GDN-42-450-4-SC// czy też //GDN-32-450-4-SC// odpadają?? chciałbym wrzucić po dwa basowe na skrzynie BR. proszę o pomoc bardziej doświadczonych,ewentualnie głośniki mogą być innej firmy.... wstępnie na przeznaczenie mam koło 500 zl na przetworniki.... materiał na obudowy mam (stare meble i są tam płyty MDF 18 mm lub nawet 22 mm) pokój mam znacznych rozmiarów gdzie one bd stały wiec ich rozmiary mnie tak nie rażą. Pozdro 4all

Zamieszczone przez camil1987
    przy zachowaniu minimum 4Ω impedancji kolumn dla 4 kanałów i min 8Ω dla połączenia kolumn pod dwa kanały główne.....
    czyli i tak 8ohm obsluguje jedynie :P
    np //GDN-30-100-8-SC// bo taki //GDN-42-450-4-SC// czy też //GDN-32-450-4-SC//
    o takich glosnikach zapomnij
    na forum jest gotowa tylko jedna zwrotnica 3 drozna na glosniki STXa http://img297.imageshack.us/my.php?image=3waystxep8.gif
    koszt glosnikow to 300zl + 200zl zwrotnice + 100-200zl skrzynki
    jednak taki wzmacniacz to troche malo do nich :???:

ograniczeniem jest tutaj jak wspomniales duzy pokoj - ciezko bedzie to naglosnic (jezeli zalezy ci na basie)
    mam koło 500 zl na przetworniki
    jak na same glosniki to niezle - mozna juz zaszalec i zrobic np klona ESA ostinato 2000 - to juz naprawde dobre kolumny

Skomentuj

no może trochę przesadziłem w wielkością pokoju.... ok 25 m^2....... swego czasu myslałem nawet o skopiowaniu kolumn Unitry-Eltronów.... (zapomniałem dodać przeznaczenia) więc naprawiam błąd i kolumny bd również służyć na imprezy domowe..... kiedyś słyszałem eltrony pod wzmacniaczem 2x40 w i naprawdę robiły wymieć jak na swoja moc..... basu było dość........ na jakości dźwięku bardzo mi nie zależy-nie jestem audiofilem, może jak nabiore doświadczenia to pomyśle o czymś podchodzącym pod a'la HD.......

Skomentuj

z takim wzmacniaczem to nie zaszalejesz :???:
        masz 2 opcje
        ARZ 6608 w tubie lub 2xARZ 6604 polaczone szeregowo w obudowie zamknietej. ale z tego moze basu brakowac
        druga opcja to 2xGDS 22 + GDWT 12-19/150. kolega to zrobil i gra naprawde dobrze.
        w obu przypadkach za bardzo z niskim basem nie zaszalejesz - jednak niemasz czeo wymagac dysponujac zaledwie 50W :P (tzn od pseudoestrady)

Skomentuj

A może GDS 30/30 :) Czasem można za naprawdę grosze to dostać... Tak na uboczu to są to właśnie głośniki z eltronów :) Jedyna wada to to że nie dostaniesz nigdzie nowych.

Skomentuj

no ta opcja z "2xGDS 22 + GDWT 12-19/150" mi sie podoba...... zaraz opatrzę sobie przetworniczki..... no włśnie chodzi mi albo o jakies używane eltrony albo kupić używane gds 30/30 i z nich złożyć coś trochę węższego od oryginalnych eltronów... nawiasem mówiąc znajomy zrobił kiedyś pseudoestrade na głośnikach z wiadomej aukcji (bodaj jakieś LEXTON podobny do gds 30/30 tylko że 350 wat dzielone na 10....... i grało to dość głośno.....) idę obejrzeć te gds22........

[ Dodano: 2008-07-05, 13:08 ]
            a gdyby tak 2xGDS-30-120-8-SE z STX'a??
            mają SPL na poziomie 93 dB, a te gds22 na poziomie 91 dB....... a mocowo są identyczne... a różnica w cenie 10 zł/szt......

Skomentuj

22 ma lepsza srednice od 30 a basem wcale nie zagra lepiej.. jesli masz kasy dolozyc to juz w jakas lepsza 30stke stxa

Skomentuj

30 nieznam. a GDS22 sprawdzony. polecam je dlatego ze w przeciwienstwie do wiekszosci sprzetu estradowego niebrakuje tam srednicy

Skomentuj

hmmmmmmmm więc zastanowię się sie na gds22.....
                  rozumie że dla nich obudowa 2-way??

[ Dodano: 2008-07-05, 16:53 ]
                  przesumulowałem te gds 22 w wini i. jestem pod wrażeniem..... (jeśli dobrze wykonałem wszystko i dobrze rozumie o co biega) .......

Skomentuj

tak, 2 drogi ;]
                    przesumulowałem te gds 22 w wini i. jestem pod wrażeniem..... (jeśli dobrze wykonałem wszystko i dobrze rozumie o co biega) .......
                    tzn co?

Skomentuj

z mojej symulacji (jeśli dobrze myślę)... to kolumna dla tych gds22 przy objętości 134 litrów i strojeniu ok 45 Hz ma skuteczność 95 dB? pasmo przenoszenia wypadało by przy dolnej granicy 40 (-3dB)..... tylko impuls trochę przydługi w paśmie 32-42 Hz bo ponad 15 ms..... możliwe są moje wyniki symulacji??

Skomentuj

z mojej symulacji
                        z jakiej symulacji? przeciez ty nic nie zrobiles :P program sam policzyl a ty niezrobiles nic
                        ktos na forum mial je w 40 litrach. 60 to kompletny max jaki bym dal do tych glosnikow

Skomentuj

a moze GDE-32-500-8-SE? ten przynajmniej z parametrow ma juz wiekszy SPL, wiecej moze tez narozrabiac z basem, tylko ze srednica moga byc problemy.

Skomentuj

Czaruję...
                          X