Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki do JLH?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki do JLH?

Witam

Nie dawno zakończyłem budowę wzmacniacza JLH(naprawdę godny polecenia) http://www.tcaas.btinternet.co.uk/jlh1969.pdf (wersja z 1969r) .
    Do tej pory słuchałem muzyki na starych tonsilowskich kolumnach ZG30C ale uznałem że skoro mam już porządny wzmacniacz to pora teraz zmienić kolumny na lepsze.
    Jakie głośniki 4 ohm polecili byście do nie dużych (max 20l) kolumn? Słucham głównie Jazzu i zależy mi na dobrej średnicy. Na same niskotonowce mam około 250 – 300zł.

Pozdrawiam i proszę o poradę.

Ps.
    Wzmacniacz oddaje do obciążenia ok 10w mocy max.

2 drozne, wysokosprawne kolumny za 500-600zl? :???: niewiem czy to mozliwe
    na poczatek polece tube ARZ projektu duetu umberto-tomaszo
    a jak koniecznie 2 drogi to ciezko bedzie z taka efektywnoscia :/

Skomentuj

Obecnie mam niedokończone monitory na heco hw130 podłączone do 20to letniego sprzętu w którym siedzi STK dający całe 10W na kanał.
      W/w heco mają na pewno dość przeciętny SPL a jednak przez 99% czasu nie brakuje mi głośności. Może i nie mam na razie zwrotki która zabiera 1-2dB, na pewno dużo by ona nie zmieniła - zmierzam do tego, iż wydaje mi się, że nie ma co się bać małych mocy, przecież wiadomo, że zwykłe monitorki podłączone do 10W wzmacniacza nie będą grały cicho jak np radiobudzik :)

Skomentuj

moze lepiej podaj calkowite fundusze, a nie to ile masz na niskotonowe

Skomentuj

Witam po przerwie

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
          Całych funduszy będzie ok 800zł(wiem że to nie wiele jak na dobre kolumny ale nie stać mnie na więcej)
          Przeczytałem posty na temat horna na arz i dowiedziałem się o problemach przez które projekt kolumn został usunięty z forum. Przeczytałem też sporo niepochlebnych opinii na ich temat.
          Kolumny nie muszą powalać efektywnością, nie będzie to w końcu sprzęt na imprezy.
          Znalazłem w internecie projekt kolumn opartych na przetwornikach monacora i vifie-> http://www.speaker-online.de/bauen/ct50.htm Co myślicie o tym projekcie?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź

Skomentuj

Zamieszczone przez macgor
            Znalazłem w internecie projekt kolumn opartych na przetwornikach monacora i vifie-> http://www.speaker-online.de/bauen/ct50.htm Co myślicie o tym projekcie?
            niewiele bardziej bezsensowych widzialem :|
            masz 800zl co wcale malymi pieniedzmi juz niejest
            za taka sumke uda sie zbudowac klona ESA Ostinato 2000
            na forum sa organizowane zamowienia glosnikow z audiocomponents co pozwoli sporo zaoszczedzic na glosnikach.
            moznaby zmodyfikowac ten zestaw stosujac morela MDT-29 co juz robi to zestawem naprawde dobrym i godnym polecenia

Skomentuj

Czaruję...
            X