Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Znaleziona obudowa, jak coś z niej zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam

W Piwnicy znalazłem obudowę po kolumnie ma wymiary:
    Szerokość: 17 cm
    Wysokość: 33 cm
    Głębokość: 15 cm
    Grubość materiału 2 cm
    Litraż rzeczywisty: 8.415 l
    Litraż wewnętrzny: 4,1 l

I jakie byście polecili głośniki do tego w cenie powiedzmy 50 złotych
    Wymiary dziur: 14 cm i 7 cm I jaką zwrotnicę, czy może być kupiona czy sam bym zrobił
    Aha i jeszcze jakby ktoś mógł to podać kwoty ile te głośniki kosztują, mogę dołożyć +/- 20 zł.

To pewnie stare skrzynie po tonsilach. Wywal je, szkoda zabawy w dobieranie głośników. Zresztą w pierwszej kolejności wybierasz głośniki, a potem projektujesz pod nie odpowiednią skrzynię. Nigdy na odwrót.
    Za 20-30zł złożysz nowe budy (niewykończone), które na pewno będą dużo ładniejsze niż te co teraz masz :wink:

Skomentuj

bierzesz obudowe, siekiere lub inny przyzad do wyladowania agresji + zapalki lub zapalniczka. mile widziany "wspomagacz" plomieni - np benzyna

idziesz na odludny teren i wyladowujesz agresje na owych obudowach. mozesz je podpalic przed rozwaleniem lub zrobic z nich ognisko po zdewastowaniu :P

Skomentuj

Brat mi przed chwilą to samo doradził ;d
        Więc teraz bym prosił o dobór głośników do podobnej wielkości skrzynek.
        Słucham Rapu, a pomieszczenie to 14m2. Zwrotnice wykona mi brat ja mam sobie zrobic tylko pudlo i wybrać głośniki. Chcę, aby cena nie przekroczyła 100 zł za skrzynkę.
        To mają być monitorki, chciałbym żeby bas był, "czysty" i żeby nisko schodził(było takie jakby boom tak? ;d)

Skomentuj

arn-150+pj? projekt zwroty powinien byc niedlugo... moze uda ci sie w 200zl zmiescic, ale wyposaz sie jakby co w jeszcze jakies 5 dych. Taniej sie raczej nie da - a przynajmniej nie do takiego pomieszczenia i nie do rapu...

Skomentuj

A może jedna kolumna podłogowa, ale też nie zbyt duża. Obecnie mam kolumnę robioną przez mojego brata jakieś 5 lat temu. Pomimo użytego głośnika firmy alphard gra bardzo ładnie jak na moje ucho. Tylko głośniki wysoko-tonowe są do kitu. Jeden jakiś malutki syf z samochodu, drugi nawet dobrze gra, a trzeci warczy. Pomimo tych minusów kolumna bardzo ładnie gra.

Skomentuj

o_O jak to jedna kolumne? toz sygnal masz stereo - i co bedziesz mixowal kanaly? nie tedy droga. Dwie kolumny musza byc, no bez jaj. Tak swoja droga, nie zdziwilbym sie gdyby ci szczena opadla po zrobieniu tego co ci w poprzednim poscie zaproponowalem...

Skomentuj

Zamieszczone przez prominent213
                Jeden jakiś malutki syf z samochodu, drugi nawet dobrze gra, a trzeci warczy. Pomimo tych minusów kolumna bardzo ładnie gra.
                może warto dać jakiś temat z takimi oto kwiatkami forumowiczów ? :mrgreen:

chłopie, jak chcesz zrobić to dobrze to "najminimalniejsze minimum" to 200-230zł, no chyba że jakieś używki uda ci sie dorwać :) z tym co masz teraz to możesz się co najwyżej pobawić w piaskownicy, ja bym tego "audio" nie nazwał, że coś wydaje z siebie dźwięk to wcale nie znaczy, że nadaje się do słuchania :)

Skomentuj

Żadne kwiatki, naprawdę to bardzo dobrze gra miałem porównanie z jakimiś starymi tonsilami, z kolumnami jakieś kody (to chyba z marketu coś, nie?) i kolumnami pioneera.
                  I uważam że to wszystko grało gorzej od "mojej" jednej kolumny.
                  Z resztą Caleb napisałeś że raczej nie do takiego pomieszczenia i nie do rapu, to w takim razie odpada, a możesz powiedzieć dlaczego nie do rapu? Nie chcę czegoś żeby się darło tylko żeby ładnie grało. A nie da rady zrobić na serio jednej kolumny? przecież mam drugą więc chyba stereo by było.

Skomentuj

z tych co znalazłeś to bym wsypał do nich pełno saletry z cukrem
                    zamknął szczelnie
                    zrobił dziurkę na lont
                    włożył długi lont
                    podpalił i spieprzał najdalej jak to możliwe, tzn tak żeby widzieć

Jeśli szczelnie zamkniesz powinien być wielki huk

Wszystko na własną odpowiedzialność, ja dałem tylko pomysł

UWAGA NA ZWIĘRZĘTA, SAMOCHODY, LUDZI i wszystko w okól

Skomentuj

Saletra z cukrem to się raczej dymi niż pali

Skomentuj

Ale jak jest szczelnie zamknięte to tworzy się ciśnienie i robi buum hehe

robiłem tak na małej skali
                        po pudełku od kliszy

Skomentuj

Zamieszczone przez prominent213
                          Żadne kwiatki, naprawdę to bardzo dobrze gra miałem porównanie z jakimiś starymi tonsilami, z kolumnami jakieś kody (to chyba z marketu coś, nie?) i kolumnami pioneera.
                          Tzn. co wg. Ciebie oznacza, że "bardzo dobrze gra"? Jest dużo basu, bardzo dobra średnica czy detaliczne wysokie tony? Na pewno ARN+PJ zagra jeszcze lepiej.

Skomentuj

Ale ktoś napisał że to raczej nie do rapu i nie wiem o co chodzi, że basu mało czy co?
                            Na ten zestaw mogę przystać. Tylko pozostaje zwrotnica i jak obliczyć obudowę, materiały mam. Tylko mam wybrać głośniki i najlepiej żeby ktoś jak może podał schemat lub napisał ile by ona kosztowała ;d

[ Dodano: 2008-07-11, 11:10 ]
                            Ale ktoś napisał że to raczej nie do rapu i nie wiem o co chodzi, że basu mało czy co?
                            Na ten zestaw mogę przystać. Tylko pozostaje zwrotnica i jak obliczyć obudowę, materiały mam. Tylko mam wybrać głośniki i najlepiej żeby ktoś jak może podał schemat lub napisał ile by ona kosztowała ;d Jak coś to wysłałem PW do Paweł S. może on mi odpowie.

Skomentuj

moze zle sformulowalem, ale mialem na mysli, ze wlasnie arn-150+pj do tego pomieszczenia i do rapu na poczatek to bedzie to. i prosze, nie mieszaj zupelnie innej kolumny z druga bo to nie ma sensu. zrob dwie na arn-150+pj, zwrota powinna niedlugo byc, a calosc cie wyniesie jakos 250zl podejrzewam.

Skomentuj

Ok, a posiadasz te kolumny? mógłbyś coś o nich powiedzieć? I jak mam wymierzyć obudowę do nich?

Skomentuj

Napisz: jaki masz pokój ?? Ile masz kasy do wyłożenia ?? do rapu na pewno starczą monitorki 2way
                                  a jak będzie za mało basu to dobrze sprawdziłby się subwoofer

Skomentuj

Hajsy mam (A raczej będę miał)200 zł +/-50 zł. Pokój to 14m2.

Skomentuj

niedlugo bede posiadal... :P obudowa jakies 8-10 litrow z bassreflexem strojonym na 45-50hz. subwoofer do takiego pomieszczenia raczej bedzie zbedny

Skomentuj

A na czym polega strojenie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X